Widok

wakacyjny wynajem apartamentów - czy się opłaca?

witam, interesuje mnie opinia osób które wynajmuję apartamenty/mieszkania w okresie wakacyjnym w trójmieście lub w pobliskich kurortach (mierzeja, półwysep).
Otóż media i developerzy piszą że to super interes natomiast ja nie jestem do tego przkonany. Sezon jest bardzo krótki - trwa w praktyce 1,5 miesiąca, ceny zakupu w kurortach są kosmiczne od 7000tyś/m2 wzwyż (przy kredytowaniu się to mozna nieźle wtopić). Developerzy sprzedają apartamenty od kilku lat. Ceny wynajmu za dobę też są stosunkowo wysokie (związane jest to z dużą ceną zakupu) co może sprawiać problemy z obsadzeniem nawet sezonu, dodtakowo dochodzi koszt całorocznego utrzynmania.
Czy ktoś może wszedł w cos takiego?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kiedyś próbowałem, ale dużo roboty z tym.
Tak naprawdę musisz siedzieć na miejscu bo klienci zmieniają się często, musisz mieć porządny lokal, w porządnej lokalizacji etc etc.
Może można zarobić - ale trzeba mieć głowę na karku i czas.
Musisz byc na każde zawołanie, bo klient Ci przyjedzie o 22-giej,
albo będzie wyjeżdzal o 5-tej rano :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli masz duży pensjonat - tak, ale przy jednym mieszkaniu nie opłaca się
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale on pisał o mieszkaniu. Nawet we Francji recepcja jest czynna
tylko w określonych godzinach, bo się nie opłaca.
Parę lat temu w moim bloku została kupiona przez nowego właściciela kawalerka 24m2.Mieszkanie od września/października do maja stoi puste.Natomiast latem jest ruch jak hotelu.Średnio co tydzień zmieniają się letnicy.Są to przeważnie ludzie z południa Polski ,dla których ważne jest to , że mają niekrępujący samodzielny lokal i przede wszystkim 15 min do morza i 15 min. do Centrum Gdańska .I interes napewno jest opłacalny skoro poza sezonem mieszkanie stoi puste.Jednak przy opłatach średnio 200-250 zł /m-c za takie mieszkanie to mieszkanie latem na to spokojnie zarobi z nawiązką.I wcale nie trzeba mieć kilku mieszkań lub pensjonatu...
Pytanie, czy kupił za gotówkę czy z kredytu. Jak z kredytu to
dolicz do opłat kilkaset zlotych miesięcznie i nie będzie już tak różowo.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
prawdziwe forum biznesowe :DDD
Odezwal się krezus :D
mam siostrę w miejscowości letniskowej i za mieszkanie płaci ok 600 za mc
Ja dodałam obiekty na stronę http://www.edom.pl
Są naprawde profesjonalni i dbają praktycznie o wszystko, to oni zapewniają klientów, podają jakie terminy są wolne w apartamencie. To w ich interesie jest zapewnienie nam klientów, ich biuro obsługi klienta odpowiada na wszytskie pytania klientów. Mają naprawde dużo możliwości. Polecam.

Ja dodałam już kilka obiektów w całej Polsce do ich bazy i jestem naprawde zadowolona.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Świetnie wyposażony będzie Blue Mint http://www.bluemint.pl Apartament znajdujący się na terenie miejscowości Dębina. To duży plus, bo nie jest to jakaś szczególnie popularna miejscowość, a wypoczynek w tych warunkach jest komfortowy nawet w tych najbardziej obleganych miesiącach, gdzie w innych miejscowościach jest tłok. Tutaj względny spokój. Polecam jak ktoś lubi wypoczywać w dobrych warunkach.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Sprzedaż mieszkania (6 odpowiedzi)

Witam, mam pytanie. Czy orientuje się ktoś ile czasu zajmuje sprzedaż mieszkania w tych czasach w...

Pytanie o oświetlenie może ktoś wyjaśni (17 odpowiedzi)

Oprawa led, 35w, 4000lum. Tak mam w projekcie. Co to oznacza? Jakie lampy powinnam zakupić do...

koszty utrzymania domu a mieszkania (276 odpowiedzi)

Od dawna marzyliśmy z mężem, żeby wybudować niewielki domek. Jednak siostra i mama (obie już taki...

do góry