Widok
rwanie zęba w 33 tygodniu ciaży :(
Boże dziewczyny ale mnie boli w sumie miałam go wyrwać (sam korzeń) w październiku a tu okazuje się ,że będzie maluszek no i przestało boleć a teraz zaczęło się.... rwać czy nie rwać co brać? paracetamol nie działa a babka ze szpitala powiedziała ze mogę ibuprom....macie jakieś doświadczenie... no i wesprzyjcie mnie proszę bo sie bardzo boję dentysty... :(
Miałam wyrywany ząb w ciąży, chyba ok. 25 tygodnia. W Akademii, rwało dwóch studentów, nad nimi wisiała pani doktor, z życiu nie byłam tak "obsłużona" u dentysty - wszystko delikatnie, miło, z wyjaśnieniami, ę i ą.
Znieczulenie dostałam specjalne dla ciężarówek, coś to chyba ma wspólnego z krzepliwością krwi, nie pamiętam, ale każdy dentysta takie ma, albo przynajmniej wie o co chodzi.
Położnik wypisał mi do tego osłonowo antybiotyk, musiał też dać zgodę na zabieg, ale śmiał się z moich obaw, strzelając swoimi standardowymi tekstami o ciężarówkach, którym na oddziale usuwali piersi i kończyny, a ciąża zakończyła się powodzeniem.
Reasumując - stan zapalny dziąsła może wywołać przedwczesny poród, więc działać trzeba.
Od 20 tygodnia lekarze dają "zielone światło" do leczenia zębów (i wyrywania).
Znieczulenia dla ciężarówek są łatwo dostępne.
I niemal wszystko jest na NFZ, w każdym razie o wiele więcej, niż mają to osoby nie będące w ciąży.
Jeżeli masz jakieś stare zdjęcia RTG szczęki, weź je ze sobą, miałam stare zdjęcie panoramiczne, podobno bardzo się przydało.
Znieczulenie dostałam specjalne dla ciężarówek, coś to chyba ma wspólnego z krzepliwością krwi, nie pamiętam, ale każdy dentysta takie ma, albo przynajmniej wie o co chodzi.
Położnik wypisał mi do tego osłonowo antybiotyk, musiał też dać zgodę na zabieg, ale śmiał się z moich obaw, strzelając swoimi standardowymi tekstami o ciężarówkach, którym na oddziale usuwali piersi i kończyny, a ciąża zakończyła się powodzeniem.
Reasumując - stan zapalny dziąsła może wywołać przedwczesny poród, więc działać trzeba.
Od 20 tygodnia lekarze dają "zielone światło" do leczenia zębów (i wyrywania).
Znieczulenia dla ciężarówek są łatwo dostępne.
I niemal wszystko jest na NFZ, w każdym razie o wiele więcej, niż mają to osoby nie będące w ciąży.
Jeżeli masz jakieś stare zdjęcia RTG szczęki, weź je ze sobą, miałam stare zdjęcie panoramiczne, podobno bardzo się przydało.
ja miałam wyrywane ząb też sam korzeń prawie miałam konską dawkę znieczulenia bo miałam dłutowanie i jakieś tam inne czynności skomplikowane a było to w 17 tyg ciąży nie mogłam już wytrzymać z bólu i miałam wybór, faszerować siebie i dziecko tabletkami albo rwać...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."