Widok

rwanie zęba w 33 tygodniu ciaży :(

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Boże dziewczyny ale mnie boli w sumie miałam go wyrwać (sam korzeń) w październiku a tu okazuje się ,że będzie maluszek no i przestało boleć a teraz zaczęło się.... rwać czy nie rwać co brać? paracetamol nie działa a babka ze szpitala powiedziała ze mogę ibuprom....macie jakieś doświadczenie... no i wesprzyjcie mnie proszę bo sie bardzo boję dentysty... :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
byłam ostatnio u dentysty (jestem w 26 tygodniu ciąży) i lekarz nie chciał mnie znieczulić, gdyż powiedział, że znieczulenie może wywołać przedwczesny poród...więc wybiorę się po porodzie :) najlepiej jest skonsultować się z dentystą...
image
nie wiem czy się dam dotknąć bez znieczulenia ... raczej nie... no właśnie jedni mówią różnie o tym znieczuleniu ze jest miejscowe i ze nie ma wpływu na dziecko...
Miałam wyrywany ząb w ciąży, chyba ok. 25 tygodnia. W Akademii, rwało dwóch studentów, nad nimi wisiała pani doktor, z życiu nie byłam tak "obsłużona" u dentysty - wszystko delikatnie, miło, z wyjaśnieniami, ę i ą.

Znieczulenie dostałam specjalne dla ciężarówek, coś to chyba ma wspólnego z krzepliwością krwi, nie pamiętam, ale każdy dentysta takie ma, albo przynajmniej wie o co chodzi.

Położnik wypisał mi do tego osłonowo antybiotyk, musiał też dać zgodę na zabieg, ale śmiał się z moich obaw, strzelając swoimi standardowymi tekstami o ciężarówkach, którym na oddziale usuwali piersi i kończyny, a ciąża zakończyła się powodzeniem.

Reasumując - stan zapalny dziąsła może wywołać przedwczesny poród, więc działać trzeba.

Od 20 tygodnia lekarze dają "zielone światło" do leczenia zębów (i wyrywania).

Znieczulenia dla ciężarówek są łatwo dostępne.

I niemal wszystko jest na NFZ, w każdym razie o wiele więcej, niż mają to osoby nie będące w ciąży.

Jeżeli masz jakieś stare zdjęcia RTG szczęki, weź je ze sobą, miałam stare zdjęcie panoramiczne, podobno bardzo się przydało.
ja jeszcze pod koniec ciąży biegałam do dentysty, wywalałam stare plomby itp, za każdym razem miałam znieczulenie miejscowe i z dzidzią było wszystko ok urodziłam tydzień przed terminem ale to na pewno nie przez znieczulenie tylko upały i mycie okien:}
ja miałam wyrywane ząb też sam korzeń prawie miałam konską dawkę znieczulenia bo miałam dłutowanie i jakieś tam inne czynności skomplikowane a było to w 17 tyg ciąży nie mogłam już wytrzymać z bólu i miałam wybór, faszerować siebie i dziecko tabletkami albo rwać...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Byłam w zagrożonej ciąży na podtrzymaniu. W ciąży leczyłam zęby, nie pamiętam dokładnie, ale był to 4-5 miesiąc. Miałam znieczulenie dla ciężarnych.
ja zrobilam sobie dwa zabki w 13 tc..moj lekarz powiedzial ze lepsze jest znieczulenie niz chory zab..bo to jest gorsze dla maluszka
image
image
ja w 4miesiącu ciąży miałam wyrwanego zęba a 2tygodnie przed porodem znieczulenie do kanałowego bo dentysta powiedział że lepiej raz znieczulić niż doprowadzić do takiego stanu że będzie trzeba antybiotyk brać
image
no dokładnie mi tez lekarz powiedział że te bakterie w zębie mogą przejśc do maluszka i są gorsze niz znieczulenie
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Dziewczyny wielkie dzięki.była na AM ale na oddziale powiedzili,że dzis nie rwą zębów tylko w tygodniu 10 osób ..... poczekam do jutra chyba, że w nocy nie wytrzymam z bólu bo jest okropny..... boli cała prawa część głowy...
Wiec tak ,ząb wyrwany. czy to teraz długo tak będzie boleć?nie do wytrzymania. w sumie to nie boli teraz to co wcześniej tylko chyba głowa no i to całe naruszone miejsce....

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

Nie mam ochoty na seks (21 odpowiedzi)

Czy jest to możliwe w zaledwie kilkuletnim związku? Rozumiem,zę rutyna może przyjść po 20-30...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

do góry