Widok
Ależ druga część jest żywo związana z pierwszą!!!!
Spółka akcyjna, bez wejścia na giełdę, była i jest fanaberią.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ok, do drugiej czesci wypowiedzi sie nie odniose bo to off top

spolka komandytowa, w ktorej komplementariuszem jest spolka z oo - rozumiem, ze to proponujesz

rzeczywiscie jest to jedno z dobrych rozwiazan, choc na pewno nie bardzo elastyczne, stosuja te rozwiaznie glownie podmioty zagraniczne wchodzacy na polski rynek (np sieci handlowe - lidl, real)

a spolka akcyjna? przeciez wcale na gielde wchodzic nie musi

...

wieczorem albo jutro rano napisze ci wiecej bo naprawde musze teraz isc
heh:)))
Widzisz, pisząc potocznie, spółki kapitałowe w teorii miały pomagać w prowadzeniu interesów, zabezpieczać prywatne majątki - tak też było ale do czasu, gdy nie zaczęto wykorzystywać tych podmiotów do zwykłych oszustw. W dzisiejszych czasach, bardzo niepewnych, spółka z ograniczoną odpowiedzialnością (za 5,000zł z 50.000zł) staje się synonimem firmy krzak. Powraca zwykła rejestrowana działalność gospodarcza, a dla przedsiębiorców o większej świadomości prawnej są spółki z ograniczoną odpowiedzialnością spółki komandytowe (nie ma przecinka!) - spółki akcyjne w zasadzie pozostały dla ambitnych, co na giełdę wchodzą pewnym krokiem, by rakiem z niej się wycofać zaraz po debiucie.
Bez dynamizmu w rozwiązaniach form prowadzenia działalności gospodarczej, nie będzie dynamizmu z gospodarce. Przeciętny Kowalski nie rozumie, że w cenie towaru/usługi znajdzie (ułamkowo) wszelkie koszty prowadzenia firmy, które na przedsiębiorcę narzuca państwo, a przedsiębiorca na klienta - przynajmniej w części. Im więcej kosztów stałych, tym większa cena towaru/usługi. Większość firm równoważy wzrastające koszty stałe z podwyżką cen usług/towarów ale Kowalski i tak w tym partycypuje.
Tego jednakże ekonomicznie teoretycy nie rozumieją i...straszą większym VAT`em. Policz różnicę w cenie towarów spowodowanych wzrostem podatku VAT, nawet do 25% i porównaj z tym, co by się wydarzyło, gdyby budżet się załamał i znaleźlibyśmy się w sytuacji Grecji.
jak sie zdecydujesz na udzial w tej dyskusji to j/w napisz co masz na mysli i dlaczego jest to optymalne,

jak to zrobisz to przedstawie ci jeszcze kilka mozliwosci, ktore ja widze (moze jedna pokryja sie z twoim punktem widzenia)

teraz uciekam,
napisze,
ale napierw napisz co ty uwazasz za optymalne i dlaczego
Nie, większość przedsiębiorców nie uważa tej formy za optymalną. Taka odpowiedź mi nie wystarcza (starczy to jest uwiąd) - nie masz kompletnie wiedzy o prowadzeniu biznesu w Polsce, więc nie rozumiesz zjawisk ekonomicznych - tych, które w konsekwencji dotykają zwykłego Kowalskiego.

Oczywiście, że mam wiele "na myśli" - całe mnóstwo. Nie wierzę Ci - napisz o tych innych możliwościach. Czemu nie masz zamiaru o nich tutaj pisać? o_O Hm?
odpowiedzialem ci powyzej

wiekszosc nowych podmiotow to sp. z o.o. (w tych konkretnych branzach) ergo wiekszosc przedsiebiorcow uwaza ta forme za optymalna

i taka odpowiedz musi ci starczyc,

pewnie masz cos innego na mysli to napisz - a jezeli bede mial jakakolwiek wiedze to z checia sie ustosunkuje do tego podmiotu

...

uwierz mi, że widze jeszcze duzo inncyh mozliwosci, ale nie mam zamiaru tutaj o nich pisac - chyba ze sam wskażesz jedna z nich
Ja Ciebie nie przepytuję, zadałem Ci pytanie, konkretne i merytoryczne - i oczekuję odpowiedzi, która z pewnością będzie kanwą do dalszej dyskusji. Zwykła polemika, wymiana poglądów i argumentów.

Nie wiem jakiej jesteś płci, więc zamiennie określam Cię Ona/On - chyba, że się określisz w tym zakresie.

Nie, nie jestem homoseksualistów, dobrze o tym wiesz - więc po co takie głupie pytanie? o_O
Skoro masz, to tym bardziej czekam na odpowiedź.
j/w

a skad wiesz, ze nie mam doswiadczenia?
Nie rozumiem czemu zmieniasz temat, wklejasz linki i odbiegasz od meritum dyskusji z ostatnich postów.
Nie dyskutowaliśmy na temat cen paliw. o_O

P.S. i diesle i benzyniaki

Wróćmy do mojego pytania i bardzo Cię proszę o odpowiedź, chcę poznać Twoją opinię - chociażby teoretyczną, bo wiem że doświadczenia w biznesie nie masz. Aczkolwiek zrozumienie mechanizmów biznesowych pozwala zrozumieć otaczającą nas rzeczywistość gospodarczą. Czekam zatem na odpowiedź...
odpowiedzialem ci powyzej

wiekszosc nowych podmiotow to spolki z o.o.

natomiast mozna pokombinowac, lacznie z rejestracja spolki za granica,

...

przestan mnie przepytywac i powiedz co sam uwazasz i jaki podmiot masz na mysli??

...

i nie wiem dlaczego sie do mnie zwracasz w rodzaju rzenskim

jestes homoseksualista?

ja nie jestem zainteresowany...
co linków:

http://www.sfora.biz/Dostawcy-pradu-szykuja-megapodwyzki-a37218

http://www.sfora.biz/Szykuj-sie-na-drastyczne-podwyzki-cen-wody-a37159

do tego jeszcze jedna stawka akcyzy na paliwa i podwyzki cen paliw

Hal - masz diesla czy benzyne?
Droga SSSD! Ja wiem jakie są formy prowadzenia działalności, przecież nie o to pytałem! Nie pytałem również o teoretyczne określenia "cel, okres dział., skala". Nie odpowiadasz na moje pytanie.

W tych artykułach nawet nie znajduję stanu generalnego ale ok, niech Ci będzie.
Pójdźmy zatem dalej: weźmy podstawowe branże, budownictwo i handel. Według Ciebie (po raz trzeci już) chciałbym poznać Twoje zdanie na temat najbezpieczniejszej formy prowadzenia biznesu w tych branżach.
w samym ksh masz 6 typow spolek handlowych,
poza tym jest szereg innych mozliwosci

ta roznorodnosc pozwala na dobranie formy dzialalnosci do CELU, OKRESU działalności i SKALI

z tego co pisałes jestes micro przedsiebiorcym zatrudniajacym 6 osob, nie wiem o jakich obrotach ale przypuszczam, ze pewnie prowadzisz spolke jawna lub z o.o.

...

no i jaki jest ten aktualny stan faktyczny?
- w tych artykułach co cie tak uwieraja (zastanawiam sie czy nie masz legitymacji partii rzadzacej) jest pokazany stan generalny
- a stan faktyczny - zalezy od brnzy i rynku,
Najbezpieczniejsza forma, to najelastyczniejsza forma - to ze sobą tożsame/połączone i spójne.
Autor ma na myśli - poznać Twoje zdanie o formach prowadzenia (bezpiecznie) biznesów w oparciu o aktualny stan faktyczny w gospodarce.
Cytujesz wielu różnych ekonomistów, teoretyzujesz i rozważasz - czas na konkretną gospodarczą dyskusję o polu walki, nie o gazetowych przepychankach.
pytales o najbezpieczniejsza forme... a nie o najelastyczniejsza

zreszta, powiedz w takim razie co miales na mysli
Nie ma biznesu "bez kombinowania", bez pejoratywnego wydźwięku słowa "kombinowanie". Każdy biznes/interes polega na kombinowaniu - i nie w tym nic zdrożnego.
Więc twierdzisz, że Spółka akcyjna, to dobry sposób robienia interesów, bo....nie trzeba kombinować?
Podmiot z elementem obcym - należy przetłumaczyć: wkurza mnie mój wspólnik:))))) Dobre:)))))) Uśmiałem się do łez:)))))
@ Hal - bez kombinowania?
bez kombinowania to spolka kapitałowa prawa handlowego, najlepiej SA

ale ty lubisz kombinowac, wiec moze cos innego wymysliles: moze jakis podmiot z elementem obcym
swoja droga ciekawe czym wytacilem Halewicza z rownowagi
czy tym, jak mu przyznałem zaszczytny tytuł "osła nad osłami",
czy nazywajac go cyber-ekshibicjonistą?

bo w ostatnich postach Hal najwyrazniej stracił kontrole,
siegnał po inwektywy, choc sam czesto wszystkich poucza
a gdy na niego pluja to udaje, że to deszcz pada

Inne tematy z forum Hydepark

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Grajdołki (237 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

do góry