Widok

ważenie dzieciaczków gdzie, jak często?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny
czy same ważycie swoje maluszki czy dowiadujecie się o wadze podczas wizyty u pediatry? Jeśli ważycie same to czy macie specjalne wagi czy korzystacie z jakiegoś punktu/przychodni gdzie można dzieciątko zważyć?
Pani doktor powiedziała, że mały przybiera na wadze "średnio" tzn. dolna granica normy i pomyślałam sobie, że może raz w tygodniu warto byłoby sprawdzić ile przybrał? Jeśli przesadzam napiszcie :), bo nie mam doświadczenia i nie wiem...Dzięki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój synek tez słabo przybierał na wadze i pediatra kazała mi ważyć raz w tygodniu, normalnie idę do przychodni do poradni dzieci zdrowych i proszę pielęgniarkę o zważenie dziecka, wagi domowe są niedokładne
ja wazylam tylko podaczas wizyt u pediatry , wiem że w przypadku slabego przybierania na wadze mamy chodza do przychodni np. 1 raz w tyg aby zważyć dziecko lub kupuja w aptece takie wagi dla niemowląt ale nie zwsze warto kupowac , jak przychodnie masz blisko to sobie podejdz raz w tyg. i juz.
a ja uważam,że nie ma co panikować.bez przesady!!!rozumiem obawy,ale ja już to przechodziłam nie raz"mało przybiera"....ale podeszłam do tego na spokojnie,wazyłam raz w miesiącu.teraz raz na 3,przy szczepieniu np. ostatnio lekarz stwierdziła,ze mała jest po prostu drobna i tyle.wazy 9200 i ma 76cm
Przychodnię mam blisko. I co i nie ma problemu z tym, że przychodzisz raz w tygodniu ważyć malucha? Nie kręcą nosem panie pielęgniarki?
nie powinni robic problemu :-)) a swoja droga nie ma co się przejmować dieci raz przybieraja mniej raz więcej - podobno dziecko nie da się zaglodzic :-))
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
U mnie w przychodni Morena za pierwszym razem pielęgniarka pokazuje jak należy prawidłowo zważyć malucha(mają wagę elektroniczną) potem już samem waży się dziecko nikt nie kręci nosem:)

U mojej córki też był problem niskiej wagi i powolnego przybierania, skierowano nas na badanie moczu z podejrzeniem zakażenia układu moczowego co w takim właśnie przypadku robi się najczęściej. Badanie jednak nic nie wykazało a dziecko było zdrowe jak ryba, lekarka uznała że taka jej uroda:)

Urodziła się z wagą 3075 mierząc 51 cm

Teraz ma 2,5 roku i waży zaledwie 11 kg / mierzy 89 cm:)
image
image

image
dokładnie,agusia ma rację.zapomniałam napisać,że moja córka tez miała robione podstawowe badania,ale było ok.naprawdę nie ma sensu tak często wazyc...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Jaki wozek wybrac? (79 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

do góry