Widok
wczesne zarastania ciemiączka a wit. d3
Cześć.
Mam pytanie o wit. D3. Jak to u was wygląda, bo ja juz trochę się zakręciłam.
Moja mała urodziła się z b. malutkim ciemiączkiem bo 0,5 cm X 0,5 cm
(niska masa urodzeniowa 2460 g). obwód główki 30 cm.
2 miesiące była karmiona mieszanie, następnie już tylko meszanka mleczna w której jest wit. d3 w składzie. od 3 tyg. życia przyjmuje 1 kapsułke wit. d3 codziennie - 400 j.m .Mała ma teraz 5 miesięcy i co mnie bardzo dziwi prawie wogle już nie ma ciemiączka przedniego- jak by już jej zarosło. Martwi mnie to bo oczywiście, niepotrzebnie naczytałam się głupot o przedwczesnym zrośnięciu ciemiączka przedniego. Dodam że małej szybko rosła główka bo z 30 cm teraz w wieku 5 m-sc. m. ma już 38 cm. Jak to było u was z zarastaniem ciemiączek u waszych pociech, w którym miesiącu im się całkowicie zrosły i czy mimo karmienia sztucznego dwałyście wit. d3 i w jakich ilościach. Niestety mój pediatra wraca dopiero pod koniec listopada- a bardzo martwi mnie ta sprawa. Jednak mała 2razy była u neurologa, więc pocieszam się że gdyby było coś nie tak z ciemiączkiem to chyba zwrócił by na to uwagę.
Mam pytanie o wit. D3. Jak to u was wygląda, bo ja juz trochę się zakręciłam.
Moja mała urodziła się z b. malutkim ciemiączkiem bo 0,5 cm X 0,5 cm
(niska masa urodzeniowa 2460 g). obwód główki 30 cm.
2 miesiące była karmiona mieszanie, następnie już tylko meszanka mleczna w której jest wit. d3 w składzie. od 3 tyg. życia przyjmuje 1 kapsułke wit. d3 codziennie - 400 j.m .Mała ma teraz 5 miesięcy i co mnie bardzo dziwi prawie wogle już nie ma ciemiączka przedniego- jak by już jej zarosło. Martwi mnie to bo oczywiście, niepotrzebnie naczytałam się głupot o przedwczesnym zrośnięciu ciemiączka przedniego. Dodam że małej szybko rosła główka bo z 30 cm teraz w wieku 5 m-sc. m. ma już 38 cm. Jak to było u was z zarastaniem ciemiączek u waszych pociech, w którym miesiącu im się całkowicie zrosły i czy mimo karmienia sztucznego dwałyście wit. d3 i w jakich ilościach. Niestety mój pediatra wraca dopiero pod koniec listopada- a bardzo martwi mnie ta sprawa. Jednak mała 2razy była u neurologa, więc pocieszam się że gdyby było coś nie tak z ciemiączkiem to chyba zwrócił by na to uwagę.
mojej zaroslo w 6tz, byla tylko na mm, i zadnej witaminy D nie podawalam, mialam zakaz, generalnie pila b.duzo mm i podejrzewano przedawkowanie, glowka rosla, ale powoli, nigdy nie spadla, a neurologicznie bardzo dobrze...czyli obserwowac trzeba dziecko, drugie dziecko tak samo...aha obie urodzily sie z wysoka waga urodzeniowa...
Sory, że tak troche nie na temat, ale odnośnie wit d wlasnie spotkalam sie z odmienna opinia dwoch pediatrow. Synek ma jakby troche zatwardzenia, dostaje codziennie kapsulke wid d 400 jednostek plus 5 kropelek cebion multi i jedna butle mm oraz obiadki ma 7 miesiecy, to jest zalecenie jednego pediatry drugi natomiast mowi ze to jest za duzo witaminy d i kazal odstawic cebion multi, bo wit d jest tez w mleku w obiadkach. Stad moga byc te zaparcia. Czy wy podajecie waszym dzieciom i wit d i cebion multi? bo juz nie wiem kogo sluchac
http://forum.gazeta.pl/forum/w,577,27477286,27586982,Re_WITAMINA_D3_A_ZAPARCIA.html?v=2
moja córka jest na mm i dodatkowo dostwała devikap, obliczylam ze zdecydowanie za duzo tej wit a miała okropne zaparcia, odstawiłam jej wit d i zaparcia sie skończyły ale pojawił sie inny problem z kupami ale to nie w temacie wit d :) zalecenia WHO sa takie aby dzieci karmione mm nie dostawały dodatkowo wit D :)
moja córka jest na mm i dodatkowo dostwała devikap, obliczylam ze zdecydowanie za duzo tej wit a miała okropne zaparcia, odstawiłam jej wit d i zaparcia sie skończyły ale pojawił sie inny problem z kupami ale to nie w temacie wit d :) zalecenia WHO sa takie aby dzieci karmione mm nie dostawały dodatkowo wit D :)
mi pediatra powiedziała że mam obliczyć ile wit D jest w mleku sztucznym i ewentualnie dawać w kapsułkach. W bebilonie pepti jest wystarczająco wiec nie dawałam witaminy, teraz mam nutramigen daje raz na jakiś czas. Ciemiączko jeszcze widoczne. To jak główka szybko rośnie nie ma wpływu moja mała miała 30 a w 5 miesiącu 40.