Widok

wiazanka świadkowej-kto płaci?

Wesele Temat dostępny też na forum:
panna młoda płaci za wiązankę świadkowej?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja na przykład płaciłam, ale my z Grzeskiem sami robilismy wesele i wszystko szło z naszej wspólnej kasy, bo jesteśmy dawno po slubie cywilnym.

image
zdecydowanie panna mloda przeciez nie swiadkowa, jest Twoim gosciem wiec głupio byloby od niej tego wymagac
Tak, a może raczej pan młody (tak, jak za wiązankę dla panny młodej).
Po mszy para młoda zwykle zostawia wiązankę pod ołtarzem głównym lub maryjnym, wtedy panna młoda na chwilę zamienia się wiązanką ze świadkową i zostawia jej kwiatki przy ołtarzu (takie małe oszustwo).
chodzi mi o to czy swiadkowa płaci za kwiaty?
Moim zdaniem swiadkowa absolutnie nie powinna płacić za kwiaty.

image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak mie się wydawało ale chciałam się upewnić bo moja świadkowa zapytała mnie jakie kwiaty ma sobie zamówić więc zgłupiałam, powiedziałam jej że to ja wszystko załatwię,
mój pan młody nie płaci za kwiaty bo wszytko albo prawie wszystko mamy poodwracane do góry nogami, nie trzymamy się tradycji... za wesele płacimy sami, mieszkamy razem dość długo więc nie ma to znaczenia kto płaci przecież to i tak wspólna kasa:-)
Pewnie, że nie jest ważne, jak dzielicie się wydatkami z narzeczonym, ale wiązankę świadkowa powinna dostać od Was i raczej krótko się nią pocieszy.
Kto za co płaci
Ślub i przyjęcie weselne to duże wydatki. Powinny je dzielić obie rodziny: Panny Młodej i Pana Młodego. Weselnik proponuje następujący podział kosztów:

* Rodzina Panny Młodej:
o zaproszenia na ślub
o suknia ślubna i dodatki (rękaiczki, pantofle itp.)
o usługa fotograficzna
o przyjęcie weselne
o usłgi firmy video
o koszty uroczystości kościelnej
* Rodzina Pana Młodego:
o garnitur ślubny wraz z dodatkami (mucha, buty, koszula itp.)
o obrączki
o wiązanka dla Panny Młodej
o napoje i alkohol
o koszty wynajęcia dj'a lub orkiestry
o koszty wynajęcia samochodu do ślubu
o koszty podróży poślubnej

w ogóle to dowiedziałam sie ostatnio że juz z sie nie stosuje wiazanek dla swiadkowych ze teraz sa kwiatki z wiazanki młodej cos ala butonirka ale w formie broszki...oswieciłam mnie moja kwiaciarka...zreszta uwazam ze to o wiele wygodniejsze dla swiadkowej-musi miec przeciez wolne rece i o wiele łagodnijsze dla portfela:)...pomysł mojej swiadkowej jak najbardziej ie podoba bo lubi zywe kwiaty jako dodatki czy to we włosy czy na sukni:)a wiazanka ja generalnie przerazała:)

moja świadkowa nie będzie miała bukietu
byłam na paru weselach i nigdy nie widziałam żeby świadkowa miała jakiś bukiet

image
image
To wszystko zalezy, u mnie np bedzie świadkowa miała swoja wiazankę - taka miniaturke mojej. I w kosciele jej wiązankę zostawimy pod Obrazem Maryji.

a to wczesniej z Weselnika - z Niezbednych informacji - wiec wynika z tego ze za wiązanki płaci Pan Młody.

ale tu nie chodzi o mode tylko ze to jest wygodniejsze jak wiazanke ma swiadkowa ( przeciez to tylko tylko podczas mszy wiec wolne rece wtedy nie sa jej zbytnio potrzebne ) dzieki niej nie ma zamieszania z osoba trzecia i bukietem pod ołtarz Matki Boskiej
macie rację, swiadkowe potrzebne są rece, żeby poprawic mi sukienke, potrzymać mój bukiet przy zakładaniu obraczki lub cos w tym stylu. Zadecydowałam razem z nią że nie bedzie miała bukietu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja swiadkowa miala wiazanke i ze wszystkim dala sobie rade i z poprawieniem mi sukni i z przytrzymaniem mojej wiazanki podczas przysiegi ale to oczywiscie kwestia dogadania sie co komu wygodniej
A ja będe miała za świadków dwóch mężczyzn:) więc nie mam problemu z wiązanką:)

[url=http://www.weddingcountdown.com]
image
[/url]
image

a moja świadkowa też nie bedzie miała zadnej wiazanki! byłam na kilku ślubach i świadkowa nigdy nie miała zadnych kwiatów! szczerze mówiac dopiero tu na forym pierwszy raz o tym usłyszałam, ze świadkowa powinna mieć jakieś bukiecik :)

image
ja miałam dwóch facetów i nie było problemu!

image[/url]

image
ja tez w końcu mialam dwóch świadków, ale moja przyjaciólka szla jako druhna i czytala czytanie na mszy. Zamówilam dla niej mniejszą wersję mojej wiązanki. Cale szczęście, że tak zrobilam, bo z tą wlaśnie wiązanką szlam do ślubu! Moja okazala się wielka jak bomba i ciężka jak wór kartofli. Także cale szczęście że nie pożalowalam.....

[url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
za wiazanke switkowej placilismy my...zawsze mozna sie dogadac ale to para mloda sponsoruje

image
Szczerze to nigdy nie slyszalam o zadnych wiazankach dla swiadkowej-ostatnio bylam na slubie u przyjaciolki i ona swoj bukiet zostawila przy oltarzu Maryji.
A ja byłam swiadkowa dwa razy i dwa razy sama płaciłam za bukiet - nikt się tym nie zainteresował - jaki będę miala i czy będę miała.....

image

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

do góry