Widok

włamania w koleczkowie

Kryminalne Trójmiasto Temat dostępny też na forum:
Mieszkańcy Koleczkowa i okolic.
Informacje pojawiające się o włamaniach w tej okolicy bardzo mnie martwią. Z racji tego, iż mam zamiar za jakiś czas zamieszkać w Koleczkowie solidaryzuje się z mieszkańcami. Pytanie czy któryś z okradzionych domów był wyposażony w monitoring?
To jest najprostsze rozwiązanie. System kamer(z podświetleniem pozwalające nagrywać w nocy) wraz z komputerem z dużymi dyskami twardymi nagrywające obraz i automatycznie kasuje okresy kiedy nic się nie dzieje. Technologia tanieje nie jest to luksus z posesji w USA.
Zapłacenie firmie ochroniarskiej 50 pln miesięcznie to nie rozwiązanie a tylko oszukiwanie samego siebie(wiemy wszyscy że inteligenci tam nie pracują i ludzie w różną przeszłością, dodatkowo biorac od nich alarm oni wiedza kiedy jesteście w domu a kiedy nie ). sam system alarmowy nie wystarczy lepiej z niezależnego źródła dać sobie zamontować.
Nie kumam jak ktoś kto buduje chatę za 350-500 tys nie jest w stanie przeznaczyć kilku tysięcy na zabezpieczenie domu. Do tego okna. Jak ktoś ma okienka plastikowe które otworzy nawet 8 latek to co się dziwić to jest zaproszenie dla złodzieja. Okno drewniane 3 szybowe o standardowych wymiarach musi nieść 4 ludzi tyle waży.
sprawdziłem te okna na własnym przykładzie. 1 próba włamania rzucenie płytą chodnikową starego typu spowodowało skruszenie się 1 z 3 szyb :), 2 próba włamania za pomocą łomu spowodowała wybicie 1 szyby gdzie wewnętrzna powłoka amortyzowała uderzenia i nie dopuściła do zbicia kolejnej, Próby stopienia tej powłoki najprawdopodobniej zapalniczka również nie dały rezultatów.
Może mam to szczęście , że w rodzinie mam osobę, która zakłada takie urządzenia i uda się zamontować alarm i telewizję przemysłową w cenie sprzętu ale wiem,że nie są to kosmiczne sumy. jak kradną wam graty za 2-3 tys to sprzęt to takie 2 włamania :). Koszt dobrego alarmu, który nie ma fałszywych alarmów to koszt poniżej 2 tys.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
> jak kradną wam graty za 2-3 tys to sprzęt to takie 2 włamania

Ta logika mnie zadziwia. W życiu bym nie zainwestował 6 tys w sprzęt, który ma mnie chronić przed utratą 2 tys :)
A nawet, jakby potencjalne straty mogły być znacznie większe, to chyba lepiej w pierwszej kolejności kupić porządne ubezpieczenie a dopiero potem myśleć o alarmach, monitoringach itd.
Cena porządnego ubezpieczenia domu, wartego 0,5 Mzł, z ruchomościami 100 kzł, kradzieżą 25 kzł i OC (+ trochę innych pierdół) może się zamknąć w granicach 500 zł/rok. Czyli za koszt instalacji alarmowej masz 12 lat ubezpieczenia!
Tym bardziej, że nie ma zabezpieczeń niezawodnych - a najczęstszą "usterką" alarmu jest jego użytkownik, który go nie włączy :D
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Oczywiście ubezpieczenie jak najbardziej ale po włamaniu nie wiem jaki jest czas na wypłatę kasy ale musisz poświęcić swój czas na naprawę okna/drzwi uszkodzonych podczas wtargnięcia. nadal uważam , że jak jest zainstalowany monitoring złodziej nie będzie ryzykował gdzie jest pełno domów w okolicy bez takich zabezpieczeń. tak jak piszą ludzie co z tego że jest alarm powyje chwilę i gości nie ma akcja trwa 2-3 min.
Chciałem zwrócić tylko uwagę na to,iż biorąc monitoring od firmy ochroniarskiej (fakt, że ofertę cenowo mają dobrą ale dopłaci to każdy z co miesięcznej składki- wyjdą na swoje) kwestia zainstalowanego sprzętu, większość ludzi się nie zna. Są alarmy i alarmy. Chciałem zwrócić uwagę na to,iż firma ochroniarska dokładnie wie kiedy alarm jest uzbrajany a nie mam zaufania do ludzi tam pracujących. Ponoć mało zarabiają więc co za problem dać cynk kolegą z dzielni, że ta chata i ta jest pusta.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
> nie wiem jaki jest czas na wypłatę kasy

Do 30 dni od skompletowania dokumentów. Jeśli się przedłuża, to najczęściej z winy Policji (dostarczenie do Ubezpieczyciela kopii protokołu policyjnego)

> musisz poświęcić swój czas na naprawę okna/drzwi uszkodzonych podczas wtargnięcia

Nie musisz. W dobrym ubezpieczeniu masz assistance - dzwonisz i przyjeżdża fachowiec i to robi. Za darmo (tzn. jego robocizna jest za darmo a koszt zniszczonych przy włamaniu okien/drzwi pokrywa odszkodowanie). Co więcej, jeśli masz włamanie a jesteś akurat np. na wczasach, przyjeżdża agencja ochrony i pilnuje Ci chaty do Twojego powrotu.

> nadal uważam , że jak jest zainstalowany monitoring złodziej nie będzie ryzykował gdzie jest pełno domów w okolicy bez takich zabezpieczeń

Znowu nie bardzo rozumiem logikę Twojego myślenia. Skoro Ty jesteś zdecydowany na alarmy i monitoringi, to absolutnie nie jest w Twoim interesie namawianie sąsiadów do tego samego. Bo jeśli wszyscy będą je mieli, to odpadnie dla złodzieja (słusznie przez Ciebie zauważony) element wyboru "łatwiejszego łupu" :D

No.... chyba, że żyjesz ze sprzedaży/montażu urządzeń alarmowych. Tak jak ja z ubezpieczeń :D

> co za problem dać cynk kolegą z dzielni, że ta chata i ta jest pusta.

Z dwojga złego - chyba lepiej dla właściciela i jego rodziny, jeśli złodzieje obrobią mu pustą chatę, niż gdyby zostali przez niego zaskoczeni w trakcie "roboty". Ubezpieczenie zdrowia i życia nie zwróci.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki za odpowiedź. Dobrze wiedzieć, że takie rozwiązania są dostępne w ubezpieczeniu. Nie miałem o tym pojęcia. Ale pewnie to że pilnują tobie chaty do twego powrotu to wariant de lux ?? czy standard??

Co do montażu/sprzedaży urządzeń to nie jest moja branża i się tym nie zajmuję. Nikogo nie namawiam ale jak sobie pomyślę ,że wracam z roboty a zamiast obiadku mam policje i burdel i brak kilku gadżetów to od razu mi skacze ciśnienie :)

Pozdrawiam
> Ale pewnie to że pilnują tobie chaty do twego powrotu to wariant de lux ?? czy standard??

Generalnie: sprzedaję ubezpieczenia domów i mieszkań w dwóch Towarzystwach. Nazwijmy je X i Y (żadna z tych firm nie płaci mi za jej reklamę a nie zamierzam tego robić za friko :)
W firmie X robię wyłącznie ubezpieczenia murów z cesją na bank. Bo tanio :) Dla przykładu: ubezpieczenie na wartość 500 tys zł kosztuje 158 zł/rok
W firmie Y robię całą resztę. Mają ubezpieczenie genialnie konfigurowalne, z naprawdę szerokim zakresem różnych opcji dodatkowych i najkorzystniejszym wg mnie stosunkiem zakres/cena.
Tam assistance jest w cenie ubezpieczenia podstawowego i obejmuje wszystko to, o czym pisałem powyżej.
Oczywiście - od każdej reguły są wyjątki i czasami muszę się posiłkować innymi Towarzystwami. Bo np. domu z bala nie ubezpieczę w firmie Y. Dla nich jest to ryzyko nieakceptowalne.
Ale się rozpisałeś.... to może lepiej się tu już nie przeprowadzaj ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
a przeprowadzę się by zrobić wam na złość :P hehehe
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Zapraszamy, a jak cię obrobią to daj znać czy system który zamontowałeś zadziałał :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
dam znać :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Koleczkowo

Włamania w Koleczkowie (65 odpowiedzi)

Witam od dzielnicowego mam informacje ze podobno znasiliły sie wlamania do domkow jednorodzinnych...

Przyłączenie Bojana do Gdyni (153 odpowiedzi)

Patrząc na obecny kształt gminy, przynależność Bojana do gminy Szemud wydaje mi się przestarzała....

CHODNIK NA CHYLONSKIEJ (114 odpowiedzi)

W 2012r zostanle wykonany projekt chodnika przy ulicy Chylońskiej Tymczasem czekamy na zgodę...

do góry