Widok

Woda na oknach - mam dość.

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
codziennie rano musze wycierac okna i wode na parapecie.
wedlug wlascicielki mieszkania wplyw na to ma duza roznica temperatur w domu i na podworku. roszcelniac okna? a czy dzieci tego nie poczuja?
czy to skraplanie swiadczy o tym ze w domu tez jest wilgotno?
nie mam sprzetu do mierzenia wilgotnosci, a dzieci duzo choruja na gorne drogi oddechowe.
ktora z was pokonala te poranne suszenie okien.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7

Wilgoć na szybach często świadczy o niekontrolowanym poziomie wilgotności w domu. Dla mnie kluczem jest połączenie prostych rozwiązań: regularne odszranianie okien przez chwilę otwarcia, użycie osuszacza powietrza lub położenie worków z węglem aktywnym na parapetach.

Choć zastąpienie okien wydaje się szybkim remedium, warto najpierw sprawdzić, czy problem nie da się rozwiązać poprzez poprawę wentylacji i kontrolę wilgotności, szczególnie jeśli dzieci często chorują wilgoć sprzyja rozwojowi pleśni, która pogłębia infekcje dróg oddechowych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Okna zamówiłem w https://agmarokna.pl jakość na bardzo wysokim poziomie. Są szczelne, ciepłe i świetnie wyciszają hałasy z zewnątrz. Montaż bez najmniejszych zastrzeżeń.

miałam dokładnie tak samo... wypróbowałam pochłaniacz wilgoci i to nie dało efektu aż z mężem zdecydowaliśmy się na osuszacz powietrza... wybor jest spory https://nachlodno.pl/osuszacze-powietrza-ranking/ . Nie korzystamy z tego często... tylko jak już jest zimno za oknem i nie chcemy non stop wietrzyć mieszkania ale grunt że pomaga

Polecam przeczytać ten artykuł https://wentsystem.com/Zaparowane-okna-w-domu-sposob-na-parujace-szyby-blog-pol-1540465056.html
U mnie był on w stanie rozwiązać ten problem ;)

za duza wilgoc w domu
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Warto uchylać/otwierać okna. Dom to nie szklarnia.

Warto postawić w pomieszczeniu pochłaniacz wilgoci
Brak wentylacji /wyciagu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mieszkam w bloku, przez 5 lat zmagałam się z parowaniem szyb. Już miałam montować nawiewniki, wycinać uszczelki i kupować osuszacz powietrza. Wilgotność w mieszkaniu, szczególnie po gotowaniu, kąpielach i suszeniu prania sięgała nawet 80%. Zgodnie z tym co mi poradzono sprawdziłam kratki wentylacyjne- każda miała w pakiecie przymocowaną tzw. ‚siateczkę’, usunęłam siateczki i problem wilgotności zniknął niemal w jeden dzień!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
PS.

- nie pij herbat napotnych (np. malina), wbrew pozorom malina jest zdrowa bo oczyszcza krew a nie dlatego, że się pocimy; pocenie się powoduje, że dłużej nie możemy dojść do równowagi temperaturowej w organizmie, przez co dłużej jesteśmy przeziębieni; a wracając do wilgoci na oknach, pocenie się, czyli wilgoć fizjologiczna, jest podstawową przyczyną parowania okien; dlatego warto odstawić herbatki napotne, jak również utrzymywać taką ciepłotę w mieszkaniu, przy której nie pocimy się za nadto

- zwróć uwagę, że jak wyjdziecie wszyscy z mieszkania np. na 2-4 godziny, to po powrocie wcale nie będzie dużo wilgoci; sama się nie wyprowadzisz ale jeśli planujesz gości, lepiej zmień plany i pojedź w gości do kogoś; im więcej osób tym więcej wilgoci fizjologicznej
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
- susz pranie na balkonie, na mrozie pranie szybko schnie, nie martw się zesztywnieniem materiału, powietrze mroźne jest suche i woda odparuje nawet z zamarzniętego materiału

- 20 lat temu o tej porze roku bólem było suche powietrze, trzeba było wieszać ręczniki zamoczone wodą na grzejnikach, żeby ulżyć śluzówce nosa i gardłu; dziś mamy skroploną wilgoć na oknie, która źle wygląda ale nie jest bardziej niezdrowa niż tamto suche powietrze

- grzejniki powinny być nie zasłonięte, nawet jeśli grzeją a jest zakłócona cyrkulacja, to grzeją ścinę a nie powietrze w pomieszczeniu; warto odsunąć mebelki nieco dalej

- lepiej wietrzyć krótko i intensywnie (np. na przestrzał jak układ mieszkania na to pozwala) niż powoli za pomocą pojedynczego okna; szybkie wietrzenie powoduje dostanie się zimnego, świeżego ale i suchego powietrza ale ściany pozostaną ciepłe; długie wietrzenie wyziębia również ściany

- podczas gotowania przykrywaj garnki pokrywkami; a po ugotowaniu np. jajek, wyjmij jajka a garnek z gorącą wodą przykryj i zostaw aż ostygnie - nie wylewaj gorącej wody, szkoda energii - top ciepło zostanie w mieszkaniu

- po kąpieli ściągnij wodę ściągaczką przynajmniej z tych płaskich ścian wanny lub brodzika

- nie zamykaj nawiewników; jeśli za bardzo dmucha przykręć je ale tylko częściowo i w miarę równomiernie na wszystkich oknach; w pokoju dzieci też lepiej zostawić cyrkulację powietrza i bardziej odkręcić grzejniki, niż mieć ciepłe mokre powietrze, które powoduje pocenie się pod kołdrą i częstszą przyczynę przeziębień

- ja też ścieram wilgoć z okien; nie ma wyjścia trzeba to robić i trzeba ponieść koszt - albo większy rachunek za grzanie przy rozszczelnionych oknach, albo częste zużywanie ręczników papierowych (są najlepsze do wycierania), albo inwestycja z ciepłe szyby, np. okna trzyszybowe (nie trzeba zmienić mieszkania, wystarczy wymienić wkłady szybowe w oknach)

- jak coś jeszcze sobie przypomnę, to napiszę... ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Szyba nie wydziela wody, plastik również. gdyby tak było to już dawno rozpuściłyby się nasze okna. Och jakie ludzie mają braki ze szkoły o podstawowych zjawiskach fizycznych, parowanie, skraplanie.....Wstyd.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja mieszkam na parterze też miałam ten problem, woda zbierała sie aż do połowy okna, zmieniłam okna na nowe 5 komorowe, problem zniknoł a temp. wzrosła o 2 stopnie C
to poprostu zła wenty;lacja okienna i tyle uważaj żeby grzyb się nie zrobił rozszczelniaj okna wietrz często
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wentylacją nazywamy zorganizowany sposób wymiany powietrza w pomieszczeniach budynku. Do głównych zasad działania wentylacji zaliczyć można:

zapewnienie doprowadzenia odpowiedniej ilości świeżego powietrza zewnętrznego,
właściwy przepływ powietrza przez pomieszczenia,
skuteczne usunięcie zanieczyszczonego powietrza wewnętrznego na zewnątrz.
Prawidłowo działająca wentylacja jest szczególnie potrzebna w pomieszczeniach z przebywającymi w nich ludżmi, gdyż dostarczane z zewnątrz budynku powietrze zapewnia wymianę zużytego i zanieczyszczonego na świeże, niezbędne do oddychania.

Rozwiązaniem zapewniającym właściwą wentylację, spełniającą powyżej wymienione wymagania, jest zastosowanie specjalnych urządzeń, zwanych nawiewnikami powietrza. Urządzenia te są instalowane w oknach i drzwiach lub w ścianach budynków.

Dodać należy, że proces wentylacji może polegać także na rozszczelnieniu poprzez uchylenie lub odsunięcie skrzydła okiennego od ościeżnicy, co określane jest nazwą - mikrowentylacja.

RODZAJE WENTYLACJI

Proces wentylacji powinien przebiegać przez miejsca do tego przeznaczone, a więc przez nawiewniki zamontowane w oknach lub drzwiach, a także w ścianach budynku (zazwyczaj w pobliżu okien). Podkreślić należy, że brak właściwych urządzeń wentylacyjnych, jak również ich nieprawidłowe działanie, skutkuje złą jakością powietrza znajdującego się w pomieszczeniach, co jest główną przyczyną dyskomfortu użytkowników. Powoduje także wzrost wilgotności powietrza, co wpływa na możliwość zawilgocenia budynku i sprzyja powstawaniu zagrzybienia.
Polecam przeczytać cały artykuł napisany przez naszego fachowca.

http://www.oknoserwis.pl/art,1898,,analitycznie,.html
Witam,

prosze o podanie nazwy firmy lub producenta szyb.

Pozdarwiam,

Paweł
reklama okien niedajcie sie naciąc a ja postaram sie jakos dopuscic argon w wkład szybowy
Ja miałem ten sam problem i niestety trzeba było wymienić okna. Teraz na poddasze założyłem okna z http://www.imfenster.pl i nie mam problemu ze skraplaniem. Okna są szczelne, nie przepuszczaja hałasu z ulicy, sa na dobrych profilach i co najwazniejsze są drewniane i w przystepnej cenie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 10
Moja siostra jak wprowadziła się do nowego mieszkania też miała masakre z wodą na oknach jak się później okazało była to wilgoć skorzystała z usług firmy z gdyni dry-pol . Nie mam telefonu ale wystarczy wrzucić w google. Wiem że świadczą usługi i sprzedają taki sprzęt.
woda jest na oknach bo pewnie są starej generacji plastikami i już nie ma gazu w pakietach szybowy, oczywiście pomaga wietrzenie ale polecam wymianę okien a jak to możliwe to wymianę samych szyb bo po prostu straciły swoje właściwości ( okno ma 2 funkcje łączy i dzieli wnętrze mieszkania z dworem i również musi być szczelne ale mieć możliwość rozszczelniania) a jak szyba nie ma argonu to obojętnie co nie zrobisz okno nie ma swoich właściwości polecam do wymiany okien pana Rysia i jego ekipę 666227772
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Drzwi zewnętrzne Aluhaus - warto? (40 odpowiedzi)

Dzień dobry, Chcemy wymienić stare drzwi na nowe. Stwierdziliśmy z mężem, że pójdziemy w drzwi...

Gecco Deweloper (12 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...

Dom drewniany (17 odpowiedzi)

Czy ktoś może polecić firmę, która wybuduje mi dom drewniany całoroczny z dobrym stosunkiem ceny...

do góry