Widok
wybita jedynka u rocznego dziecka
hej
dziewczyny synek wczoraj sie uderzył i wcisnął górną jedynkę do tyłu, byliśmy w szpitalu i lekarz mowi ze wszystko ok że jak za kilka dni bedzie sie ruszał ten ząbek to go będzie trzeba usunąć, a w nocy synkowi ten ząbek wypadł teraz widzę że jest chyba jeszcze jakiś korzeń czy cos w tym stylu bo wystaje cos białego i co teraz?? boje się że stały mu już nie wyjdzie:(((( mam strasznego doła
dziewczyny synek wczoraj sie uderzył i wcisnął górną jedynkę do tyłu, byliśmy w szpitalu i lekarz mowi ze wszystko ok że jak za kilka dni bedzie sie ruszał ten ząbek to go będzie trzeba usunąć, a w nocy synkowi ten ząbek wypadł teraz widzę że jest chyba jeszcze jakiś korzeń czy cos w tym stylu bo wystaje cos białego i co teraz?? boje się że stały mu już nie wyjdzie:(((( mam strasznego doła
moja corka ma wybite 2 gore 1 potkela sie o zabawke i dramat.miala wtedy 15 mcy.poszlam z nia do dentysty i zrobiła lapisowaie ochrona przed pruchnica.nic sie ia martw stały wyjdzie normalnie.nie wolno tego usuwac bo jak beda mu wychodzic stale zeby to bedzie krzywo rósł.a ten pieniek co mu zostal sam mu wypadnie.idz tylko do dentysty niech polapisuja zabezpiecza przed mozliwa pruchnica i co najwazniejsze nie bedzie go bolało
Moja córka miała wbitą górną jedynkę w dziąsło jak miała niecałe dwa latka. W ciągu pół roku ząb wyszedł ponownie z dziąsła, tej samej długości, lekko tylko odchylony. Chodziliśmy na regularne kontrole do dentysty, który obserwował, czy nic się nie dzieje. Zawiązki zębów stałych w tym wieku są podobno jeszcze głęboko w dziąśle, więc nie powinny się uszkodzić przy tego typu akcji - tak mówiła nam dentystka.
my mamy tez uderzenie w górne jedynki przez to mamy martwe je. Nam dentysta mówiła, że duże znaczenie ma jak ząb został uszkodzony jeśli został wbity w dziąsło to są duże szanse że stały będzie krzywy, jeśli wybił jest bo się odchylił i złamał to szanse są małe. U nas młoda uderzyła się tak że jedynki się rozjechały i była przerwa między nimi, która się zeszła, ale bez lapisowania się nei obeszło. Ładnie to nei wygląda ale jesteśmy pod kontrolą dentysty i jesteśmy dobrej myśli :)
Nie martw się. Moja córka w wieku 1,5 roku uderzyła ząbkami w blat stołu i 2 ząbki wbiła w dziąsło. Dentysta powiedział, że są 3 możliwości: albo zęby wyjdą z powrotem na miejsce, albo będą krzywo rosły, albo wypadną. Gdyby wypadły, to trzeba by założyć implanty, żeby trzymać miejsce na stałe. Ząbki nie wypadły, wyszły na swoje miejsce i dziś córka ma równiutkie, stałe już zęby. Może u Twojego synka zakończy się równie szczęśliwie :)