Widok

wychowaczy a przedszkole

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy na będąc urlopie wychowawczym można dać dzicko do przedszkola na niepełny wymiar czasu? Chodziloby jakieś 3 godziny dziennie, by być z rówieśnikami.
Wiem, że wychowawczy służy bezpośrednio sprawowanej opiece nad dzieckiem, więc zastanawiam sie, czy nie koliduje to...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moim zdaniem logiczne, jeżeli możesz podjąć pracę w niepełnym wymiarze to dziecko przez ten czas musi mieć opiekę. Jak dla mnie nie koliduje.
Dzięki Mery jesteś wielka. fajnie, że Pani z PIP wszystko Tobie wyjasniła :)

przyjmą ci jak opłacisz za pełny etat, odbierasz oczywiście o której chcesz
Nigdzie nie znalazłam konkretnej odpowiedzi na mój problem i pytanie, wiec zadzwoniłam do Państwowej Inspekcji Pracy.
Ponieważ skladki ZUS finansowane są przez Skarb Państwa, to ani ZUS, ani pracodawca nie są finansowo zainteresowani, żeby stwarzac jakieś trudności.
Urlop wychowawczy jest udzielany w celu osobistej opieki nad dzieckiem. Uczestniczenie przez dziecko w 3 godzinach zycia przedszkolnego, zdaniem pani z PIP, nie koliduje z tą osobistą opieką nad dzieckiem. Pani powiedziała, że na zasadzie analogii; jeśli matka na wychowawczym moze podjać pracę w cząstkowym wymiarze poza swoim rodzimym zakładem pracy (jej zakład musi byc powiadomiony, bo dochodzi do kolizji składek ZUS), i to nie jest zakłócenie osobistej opieki nad dzieckiem, to tym bardziej 3 godziny przedszkola nie kolidują z opieką.
Oczywiscie wszystko zależy, jaki jest pracodawca, bo jak mówi przyslowie :"kto chce uderzyć psa, kij zawsze znajdzie". Jednakże wówczas można sie odwoływać, walczyć, wejść w polemikę, bo jednoznacznych przepisów nie ma, jest pole do interpretacji. Poza tym myślę, że pracodawca nie ma jak sie o sprawie dowiedzieć, bo nie ma obowiazku informowania go o tym. Jednak jako, że gmina/miasto otzrymuje info o przyjetych dzieciach, to stamtąd może napłynąć informacja do pracodawcy, ale szczerze mówiac wątpię, by tak było, bo właściwie po co mieliby to robić.
To tyle, dla osób, które chciały sie czegoś dowiedzieć w temacie. Pozdrówka:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
pROSZE PISAC sama jestem ciekawa bo jestem na wychowawczym do kwietnia, obecnie maly chodzi do żłobka, chce dac go panstwowego do doliny smykow, jestem "legalną samotną mamą" Czy wychowawczy moze kolidowac z tym ze dziecko chce dac do przedszkola?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie jest to wychowawczy płatny. ZUS płaci tylko składki. A przedszkole jest w minimalnym zakresie, więc zastanawiam sie, czy już koliduje z wychowawczym, czy jeszcze nie. Osobiście zajmuję się dzieckiem w ciągu pozostałych 21 godzin w ciagu doby. I co do tego ma mops?
sprawdzić
aha to napisz od razu że jesteś na wychowawczym płatnym a to nakłada na ciebie obowiązek sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem i zus czy raczej mops może to spawdzić
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wiem, to wszystko nie jest problemem, bo dziecko juz było dzis pierwszy raz w przedszkolu właśnie na 3h, wiec kłopotów technicznych brak (przedszkole prywatne). Tylko mam wątpliwości co do tych obowiązków pracowniczo-zusowskich. Nie chcę, by zus nakazał mi zwrot finansowanych przez nich składek.A do zakładu pracy i tak nie wrócę. Będę szukać innej pracy, ale nie teraz tylko od IX.
jeśli do państwowego - to i tak będziesz potrzebowała zaświadczenie o zatrudnieniu.

przy zapisie mają pierwszeństwo dzieci (tu różne opcje - samotnych rodziców, rodziców niepełnosprawnych, z rodzin wielodzietnych, mające starsze rodzeństwo w danym przedszkolu, dwojga rodziców pracujących), które m.in. będą na cały dzień - czyli bezpłatne 5 godzin + kolejne płatne godziny i wyżywienie.
darmowa podstawa programowa to 5 godzin
Aha no i nie mów/nie pisz, że jesteś na wychowawczym.......
Na 3 h w państwowym odrzucą. Biorą na pełny wymiar 8-9 h a obierasz jak chcesz , ale płacisz za pełny.
Mary jeśli masz na myśli państwowe przedszkole, to raczej marne szanse by przyjęli Ci dziecko w takim wymiarze czasu (na 3h).
dzięki magda. Własnie też myslałam, żeby te 3 tygodnie wykorzystać na ogarnięcie wszystkiego :)

nie,
ja poszalm do pracy 1 pazdziernika, wrzesien mialam na "rozruch"
malucha w przedszkolu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
mój wychowawczy kończy się w listopadzie i moja córka chodzi od 2 lat do przedszkola w domu mam drugiego maluszka, którego od września też chcę posłać do przedszkola.
Podbijam bo też jestem ciekawa.

Ja kończe wychowawczy 20 września i planuję młodego dać do przedszkola ale jak to wygląda w praktyce?? Czy jeżeli dam go np: 1 września to tego samego dnia musze wrócić do pracy??

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry