Widok

wycieczka z 1,5 rocznym dzieckiem

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Gdzie polecacie na wakacje z 1,5 rocznym dzieckiem ? Myśleliśmy o jakiś zagranicznych wyjazdach ?
Jak to jest czy za dziecko się płaci i jak to jest z jedzeniem i łóżkiem dla dziecka ?
Jak jest w samolocie ? czy moge wozek i jakies bagaze dla dziecka ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja z małą zaczęłam jeździć od 4 m-ca. Zwykle jest tak, że przy dwóch osobach pełnopłatnych za dziecko do 2 lat nie płacisz, albo płacisz mało. W niektórych hotelach możesz poprosić o łóżeczko dla małej, moja córka spała z nami akurat. Z tym jedzeniem to o co dokładnie chodzi? W samolocie dziecko do 2 lat nie ma swojego miejsca i swojego bagażu. Za wózek nie płacisz, możesz oddać z bagażem głównym, albo oddać przed wejściem do samolotu.
image
chodzi mi o jedzenie czy lepiej wziać swoje np sloiczki dla dziecka czy tam sie tez naje ?
a jakie miejsca polecacie zeby bylo cos ciekawego dla dzieci ?
Z takim dzieckiem gdziekolwiek pojedziesz gdzie jest basen to będzie zadowolone. Ja wzięłam kilka słoiczków, ale też dawałam hotelowe jedzenie. Poza tym wszędzie słoiczki kupisz jakby co:)
image
ok dzięki za odpowiedź

a lepiej juz teraz zamowic wycieczke na sierpien czy czekac juz teraz moze jakies last minute sie trafi ?
Jak chcesz dobry, upatrzony hotel to rezerwuj już teraz, ale jak ci jest to względnie obojętne to poczekaj. Ja bym poczekała:)
image
wstyd się może przyznać ale jeszcze nigdy nie byliśmy na takiej wycieczce więc jest mi to obojętne chociaz chcialabym jakies fajne miejsce

a jakie biuro podróży najlepiej ?
Nie ma chyba biura w 100% sprawdzonego, wszędzie jest zawsze coś. I pamiętam jak jechałam na pierwsze wakacje to najbardziej bałam się, że ono padnie i nigdzie nie wyjadę. Teraz już wyjeżdżam na spokojniej :). I najlepiej sprawdzać oferty na portalach typu travelplanet itp. No i forumowa Agitka pracuje w BP :)
image
a mozecie polecic jakies hotele w ktorych bylyscie i byly fajne
myslimy o turcji , grecji Bułgari i egipcie
Egipt i Turcja to akurat kiepski pomysł w sierpniu dla tak małego dziecka
W Egipcie było 40 w cieniu - naprawdę chcesz tak umęczyć malucha?
Byłam we wszystkich wymienionych przez Ciebie krajach, ale bez dziecka. Z póltoraroczniakiem wybieram się do Chorwacji - chociaż i tak będzie za gorąco pewnie, ale to nie to co Egipt. Poza tym flora bakteryjna itp. Dorośli czasami ledwo tam zyją więc radzę odpuścić. Może Węgry - Balaton? Północne Włochy, Słowenia
Ja zabieram słoiczki i pieluchy ale jade samochodem.
Bułgarię dla tam małego dziecka mi odradzono ze względu na jakiś rodzaj bakterii na plaży - poparte przez wiele osób, nie jest to zaden wymysł jednego turysty, więc zrezygnowałam.
Maderę mi odradzono, bo z wózkiem można się tam zamęczyć. Może fuertaventura albo cos w tym stylu, ale to lot ponad 5 godzin z Gdańska

Na wycieczkę samolotową wybrałabym sie z lasta, na samochodową już teraz trzeba rezerwowac, bo i tak w biurach niewiele jest. Ja rezerwuję zazwyczaj przez booking.com - rez. bezplatna, do 4 dni przed przyjazdem, więc to super opcja przy małym dziecku
my chcemy samolotem na zorganizowana wycieczke , najbardziej by nam odpowiadala Grecja jednak chyba , mi Turcja ale dziecko wlasnie sama nie wiem
tyle hoteli i roznych ofert ze nie wiem na co sie zdecydowac
warto też zwrócić uwagę, aby miejscowość którą wybierasz była jednak jakimś większym kurortem, miasteczkiem itp. Moja mama właśnie wróciła z Grecji, gdzie rezydowali w maleńkiej dziurze- nie ma gdzie wyjść ani nawet coś dokupić.
a w Grecji jakis problem z patekami teraz ma być, a przy dziecku to jednak ważne ;/
a i zwróć uwagę ile trwa transfer z lotniska do hotelu, zebyś się nie wkopała na kilka godzin jazdy
polecam http://www.oceniacz.pl/hotel/3320/aegean-palace/opinie

mnóstwo różnych opinii, ale wiadomo.. każdy oczekuje czegoś innego. My polecieliśmy na koniec maja z dwuletnim dzieckiem. To taki hotel, do którego przyjeżdża większość rodzin z dziećmi.
wycieczkę kupowaliśmy w tesco na Chełmie. Drugi raz w tym biurze kupowaliśmy wycieczkę i jesteśmy bardzo zadowoleni. Trochę tam polskich pracowników (idąc pierwszy raz do baru mówimy do kobiety po angielsku, a ona szybciutko nam po polsku zaczęła odpowiadać hłe hłe). Jak dla mnie każdy wybierze sobie w restauracji coś dobrego do jedzenia. Oczywiście, codziennie powtarza się mnóstwo potraw, ale też dają coś nowego. W opiniach o hotelu przeczytałam, że jest monotonia,ale bez przesady.. na co dzień jemy na śniadanie kanapki albo płatki. W hotelu można na śniadanie wybrać sobie od płatków na mleku do kurczaka i makaronów, więc raczej nie powinno się narzekać. Mamy wszystkożerne dziecko, więc i z nim nie było problemu.
plac zabaw jest całkiem spory, jest piaskownica, kilka zjeżdżalni, bujawki, zabawki na sprężynach. Dziecko raczej się nudzić nie będzie

z jednej strony widok na góry, a z drugiej strony na morze

z 5 min drogi do sklepu, który prowadzi bardzo sympatyczna Polka i ceny, jak się później okazało, miała całkiem spoko.. im dalej szliśmy, tym było drożej

basen przy hotelu, bar przy basenie (po śniadaniu w restauracji stawiali przy barze przekąski). Kawałek basenu bardzo płytki, więc dziecko może sobie klapnąć na d*pce

co chwilę są wypożyczalnie samochodów, dzięki czemu nie musisz jeździć z dzieckiem na zorganizowane wycieczki, a dziecko nie będzie się nudziło i marudziło, bo zawsze możesz się zatrzymać samochodem i pochodzić .. a widoki piękne
"Trochę tam polskich pracowników ..." pisałam już oczywiście o hotelu ;p

z lotniska do hotelu jechalismy ok 40-50 min
W sierpniu Grecja, Turcja i Egipt to upaly straszne. Bulgaria chlodniejsza, ale mi sie osobiscie nie podobala, bylismy w Zlotych Piaskach z 2-latkiem. Brzydko i nudno, bakterii zadnych nie bylo, ale sa fajniejsze miejsca na wyjazdy.
Z dzieckiem najbardziej polecam Turcje, szczegolnie Side, super wybor hoteli z doskonala infrastruktura i piekne, starozytne miasteczko. No, ale to tak maj/czerwiec, lub wrzesien, pazdziernik.
W sierpniu, to jednak chlodniejsze kraje z takim maluchem, Wyspy Kanaryjskie sa fajne, ale lot to minimum 5 godzin, wg mnie za duzo dla poltoraroczniaka, zwlaszcza na pierwszy raz. No i w sierpniu zaplacisz kilkanascie tysiecy za takie wakacje, jak znajdziesz fajna oferte. Zakladam, tu brak oplat za dziecko.
Slowenia, polnocna Chorwacja, polnocne Wlochy, moze da sie wytrzymac w sierpniu, zalezy jaki miesiac bedzie. W poludniowych Wloszech we wrzesniu bylo 40*C, w polnocnych w tym samym czasie ok. 20*C.
My wróciliśmy właśnie z Turcji. Młoda zachwycona - ona najbardziej na tych wakacjach skorzystała.
Byliśmy w Bodrum. Bardzo fajne miasteczko, jest gdzie iść na spacer - ale tylko wieczorem bo w dzień jest za gorąco.
Mimo wielu głosów przeciw zabieraniu dzieci do Turcji, po sprawdzeniu mogę powiedzieć że Turcja jest doskonałym miejscem na wakacje z dzieckiem.
Tylko że w sierpniu to za żadne skarby bym tam nie pojechała:) my mieliśmy po 37 stopni więc w sierpniu jest tam ze 40. Lepszy koniec września.
imageimage
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My pierwszy raz bylismy w Turcji w lipcu i mozna bylo zwariowac, upal ponad sily doroslego a co dopiero dziecka.
Drugi raz w drugiej polowie maja i bylo super, konczylismy na poczatku czerwca i jeszcze bylo dobrze :).
My w zeszłym roku byliśmy z dzieckiem w Turcji i było super ale byliśmy na przełomie maja i czerwca. W tym roku byliśmy w Egipcie ale również w tym samym okresie i było już 40 stopni. W siepniu raczej za gorąco no i ceny wysokie się robią. Generalnie nie ma się czego bać tylko dobrze się bawić:-) Hotel z aqua parkiem i zabawa murowana:-)
z takim maluchem to tylko wrzesień ,nie jest mega goraco a woda już nagrzana i cieplutka ,ja bym sobie sierpień odpuściła ,nie chcę Cie urazic ale to brak wyobraźni z takim małym dzieckiem pakować się w upały
Wszystkim, ktorzy nie leciecil jeszcze z dzieckiem zwracam uwagę na dwa ważne fakty.

1. Możesz mieć tylko jeden bagaż podręczny - dziecko nie ma swojego. Czyli jedna torba na jednego dorosłego.
2. Jedzenie i picie musi być w opakowaniach, które możesz otworzyć i zamknąć bo trzeba wszystkiego spróbować.

I jeszcze weź większy zapas pieluch i jedzenie bo loty często są opóźnione.
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

Urlop niani (64 odpowiedzi)

Dziewczyny, Czy płacicie pensje niani podczas urlopu? Pozdrawiam

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

do góry