Widok

wyjazd za granicę z jednym z rodziców

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie - będę jechać sama (z synkiem ale bez męża) na wakacje za granicę (UE) - czy mąż musi podpisać nam jakieś upoważnienie? Czy musimy to notarialnie potwierdzać? Czy wystarczy, że Mały ma dowód osobisty (wiec w domyśle mąż sie zgodził)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wystarczy dokument paszport lub dowód
Wystarczy dokument
image
image

image
A macie gdzieś podstawę prawną? Bo ja znajduję tylko takie informacje - http://darmowyprawnik.blogspot.com/2012/10/czy-matka-moze-wyjechac-z-dzieckiem-za.html
Ale po co Ci podstawa prawna? Ja wyjeżdżam od kilku lat co roku z dziećmi i nigdy nic nie potrzebowałam. Masz paszport, dowód masz podstawę prawną żeby przekroczyć granicę. Problem jedynie może być jeśli dziecko ma inne nazwisko niż matka ale i z tym przy odpowiednich dokumentach ze sobą, można podróżować bez problemu.
Ja mam podwójne, Mały ma dziecka.
Po co? Dla pewności;) Bo szkoda kasy za wczasy, jakby nas mieli cofnąć na lotnisku, a mąż jutro wyjeżdża na drugi koniec Polski.
jakie odpowiednie dokumenty? Akt urodzenia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja mam inne nazwisko córka inne normalnie jeżdżę z paszportem (na którego wydanie muszą się zgodzić i ojciec i matka) i aktem urodzenia ale nie jest on wymagany raz zapomniałam na lotnisku pani tylko spytała czy to moje dziecko i tyle..
Skoro dziecko ma dokument ,to z zasady jest założenie ,że ojciec
dziecka się na niego zgodził ( przecież oboje rodziców musi być przy jego odbiorze) Na wydziale paszportowym ciąży obowiązek sprawdzenia
stanu faktycznego (czyli zgody rodzica na wyjazd) a nie celnika.
Koleżanki syn ma inne nazwisko niż matka ,ale nigdy nie było problemów
z przekroczeniem jakiejkolwiek granicy kiedy podróżowali we dwójkę.
BAJKOWO ,przebrania, zabawa i rozrywka dla dzieci i dorosłych.
Pilotów 3 ,Gdańsk-Zaspa , www.jolka-fasolka.pl
No ja też tak rozumuję - wyjazd bedize na dowód osobisty, nie paszport
Ale moi rodzice zaczęli "panikować" bo lata temu, jak tata ze mną leciał do kanady, to musieli właśnie u notariusza potwierdzać, ze mama zgadza sie na mój wyjazd
Aga ale Kanada to nie Europa być może ze względu na emigracje Polaków wtedy taka zgoda była potrzebna.
Teraz tego nie ma
Do 13rż dowody osobiste są wyrabiane tylko za zgoda obojga rodziców
Przy paszporcie do 18rż muszą być oboje rodziców

Fakt posiadania jednego z dokumentów jest równoznaczne ze zgodą obojga rodziców na wyjazd zagraniczny
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Bo to zależy od nadgorliwości celnika. Jeden się przyczepi inny nie. Odpowiedni dokumenty czyli akt urodzenia do wglądu własnie dla takiego czepliwego celnika.
W moim przypadku przekraczając granicę z bratem, który ma inne nazwisko i jest nie pełnoletni za każdym razem musiałam przedstawić wyrok sądu o ustanowieniu mnie opiekunem prawnym.
Ok, dziękuję:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

pomóżcie-pomysł na własny biznes (107 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

pilnie prawnik (23 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

Dobry ortodonta (36 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry