Widok

wyniki prolaktyny

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, właśnie odebrałam wyniki z prolaktyny z mtc
przed zażyciem tabletki - 338,4
po zażyciu 3913

To chyba fatalnie...?????
Lek. mam dopiero w środę, ale coś czuję że to nic dobrego;-((
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
masz podobne wyniki do moich z początkow leczenia
spokojnie, to nic takiego... wystarczy dobry lek i szybko wyniki wrócą do normy

ja brałam Dostinex - pół tabletki tygodniowy - jest droższy niż popularnie przepisywany bromek, ale zależało mi na szybkich efekcie bez skutków ubocznych - także może zasugeruj to swojemu lekarzowi

trzymam kciuki :)
dzięki!!!
a ile kosztuje ten lek???

rozumiem, że mam o wiele za dużo tej cholernej prolaktyny
a dlaczego robiłaś to badanie? jaki był powód?
u mnie na badanie zostałam wysłana po odstawieniu cilest - brałam kilka lat bez przerwy, i po odstawieniu nie było miesiączki przez kilka miesięcy... poza tym stres powoduje iż prolaktyna jest podwyższona, a wysoka prolaktyna hamuje owulacje i uniemożliwa zajście w ciążę...

nie pamiętam dokładnie ile ten lek kosztował ale chyba 40zł tabletka?
robiłam to badanie bo bezskutecznie staram się zajść w ciążę.
Ostatnio jak byłam u lek. - na usg wyszło, że mam liczne pęcherzyki na jajnikach i dlatego kazali mi zrobię tę prolaktynę z MTC.

A wszystko u mnie zaczęło się tez po odstawieniu tabletek - Mercilonu, brałam 7 lat. Minął rok a ja nie mogę zajść w ciążę;-((((
Niedawno okazało się, że mam za niski progesteron - więc o 16 dc biorę Duphaston.
A teraz - za wysoka prolaktyna......
Ciekawe co jeszcze sie znajdzie;-(((((
ja nie badałam innych hormonów, skupiliśmy się tylko na prl... i jej zbijaniu
w ciąże zaszłam w rok po odstawieniu tabletek... ale to pewnie dzięki szybkiemu leczeniu zawyżonej prl - gdyby nie nieobecna miesiączka to kto wie ile czasu byśmy jeszcze próbowali zaciążyć...

ja miałam jeszcze jeden problem w postaci małej macicy i skąpych miesiączek, co za tym idzie długie cykle... i małe endometrium.. jednak udalo się bez wspomagaczy i ziółek i innych historii... ważne by nie myśleć o ciąży etc... nie mierzyć temperatury i takie tam bo blokada psychiczna to kolejny wielki wróg zajścia w ciążę... ja skupiłam się na fitnesie itp i widać warto było "zaśmiecić" myśli innym tematem i nie kochać się tylko w TE dni, których i tak nie umiałam u siebie zlokalizować bo jakoś nie miałam potoków płodnego śluzu etc...
a jeszcze jedno pytanko - czy masz wcześniej robiony monitoring zanim zaczniesz w 16dc brać duphaston?? bo jeśli np owulacja czai się na np 20dc to branie duphastonu od 16dc ją raczej zahamuje :(

ja dostałam prikaz brania duphaston odrazu od dnia pozytywnego testu - czyli też miałam coś nie halo z progesteronem pewnie... ale przed zajściem nie brałam go
no wiesz co.......teraz prolaktyna skoczyła mi ze złości na mojego lekarza o kolejne trzy tysiące;-))))))

Nigdy w życiu nie miałam monitoringu cyklu!
Kazał mi po prostu brać od 16 do 25 dc i nie pytał o nic i tym bardziej nic nie badał;-((

Kupiłam test owulacyjne i jak robię ich od 3 mies. tak między 14 a 17 dniem...zawsze jedna krecha, czyli owulacji niet;-(((((
Jak powiedziałam o tym lek. - tak zrobił usg, wyszły te pęcherzyki no i teraz prolaktyna........

Jejku - to Ty miałaś więcej szczęścia;-)szybko zareagowaliście, wyleczyli Cię i wynik piękny - ciąża;-))))

ja od początku prosiłam o skierowanie na te wszystkie badania....ile czasu byśmy zaoszczędzili....

teraz mierzę sobie tempkę ale tak bardzie z ciekawości, żeby poznać jak organizm sie zachowuje podczas całego cyklu.
Nie wbijam sobie jeszcze narazie do głowy - że MUSZę ZAJść - ale powiem Ci szczerze, że z każdym kolejnym badaniem co raz bardziej mi ręce opadają...

Ale Tobie się udało - też mam nadzieję, że i mnie wyjdzie;-)))
anulka ja też zaczełam walczy z prolaktyną i progesteronem. Biorę Biomergon (1/2 tabl. co dziennie) i Duphaston (1 tabl. od 14 dnia cyklu do krwawienia). Ja swoje wyniki prl mam o troszke większe ale nie trace nadziei na cud i będziemy z mężem mogli cieszyc się maleństwem. Także poczekaj spokojnie do środy. Da Ci tabletki i powoli moze wróci wszystko do normy. Trzm=ymam za Was kciuki.

dzięki;-))))))
Musi się nam udać;-))))
I nam i Wam i wszystkim które walczą z hormonami;-)))
Aneczka1 - trzymam kciuki za Was i czekam na dobrą wiadomość .....o dwóch kreseczkach;-))))))))
no to skoro nie ma monitoringu to może mierz tą temperaturę, jak zaobserwujesz skok temperatury, utrzymujący się przez następne dni i świadczący o odbytej owu to wtedy bierz duphaston... ja wierzę, że z samym dostinexem by się udało :) i trzymam kciuki za wszystki prolaktynki :) bo fajne uczucie dostać od wewnątrz kuksańca w pępek :) warto czekać długie miesiące...
anulka dzięki bardzo. To jest moja takie ciche marzenie. Ale mam przykład z bliskich mi osób że sie udaje. Więc życzę powodzenia.

dzięki Aneczka;-))) Ja za Was też trzymam kciuki i wiem, że spełnia się te nasze bobaskowe marzenia;-))))

Do Ol-ki;-)))
Dzięki, zasugeruję lek. ten lek o którym mi piszesz i pozbędę się tego balastu w postaci mega prolaktyny;-)))))))))
Wyobrażam sobie, jakaś musiałaś być szczęśliwa kiedy się udało;-))))))))
Dla takiej chwili faktycznie warto się leczyć nawet kilka miesięcy;-)))))

Mam jeszcze tylko pytanko w związku z temperaturką.
Jak to z tą owulacją? (nie mam żadnych innych typowych objawów, wiec działam z termometrem;-))
Pierwszy dzień, kiedy tempka wzrasta oznacza owulację?czy w ogóle sama skok temperaturki o kilka stopni oznacza że ta owulacja była?
Pewnie to głupie pytanie i dziecinnie proste ale wolę się upewnić;-)

AA..umówiłam się już na jutro do Invicty do dr Śliwińskiego, podobno jest super;-)
ja przez 5 miesięcy (bez monitorowania brałam luteinę - odpowiednik duphastonu). z braku efektów poszłam do specjalisty dr Śliwińskiego (Invicta),który stwierdził u mnie owulację, ok.20dc, czyli luteinę brałam zupełnie bez sensu, wywoływałam sobie miesiączkę, bez dania szansy na owulacje. Robił mi kilka razy w miesiącu monitoring (luteine kazało odstawić) i cóż się okazało,że po owulacji nagle mam wysoki poziom progesteronu, a po 3 miesiącach odwiedzin doktorka, zaczęłam pod sercem nosić nowe życie. Dziś ten mały cudzik ma już niezłe rozmiary dzięki czemu dziś ciesze się z kopniaków.

Majls;-)))

SUper;-))Gratulacje;-)))))))

Moja nadzieja jest teraz jeszcze większa;-))
Też idę do tego specjalisty i wiem, ze działa cuda;-))))

Może u mnie też nie dochodziło od owulki...skoro brałam sztywno od 16dc;-))))

Idę jutro dziewczyny i jak tylko wrócę powiem co i jak;-)))))))))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
sam skok temperatury nie jest 100% gwarancją na odbytą owu - tylko monitoring może potwierdzić...
trzymam kciuki za wizytę i zmianę lekarza :)

a co do radości jak się udało - byłam w pełni zaskoczona, bo już zapomniałam, że się staraliśmy... i nagle niespodzianka ;) to normalnie wpadziocha ;)
i chyba tak najlepiej;-))
po prostu wpaść;-)))))))))))))))))

super, że się udało;-)))))))))))))))))))
ja też ostatnio robiłam badania na prolaktynę i mi wyszło przed tabletką 11,70 czyli wg. podanych u mnie norm jest ok a po przyjeciu tabletki 412,00 czyli za dużo - niedługo mam wizytę u dobrego ginekologa i też pewnie czeka mnie kuracja bo też staramy się o dziecko; życzę nam wszystkim szybkich super wyników :)

Karolina trzymam za Was kciuki i za wszystkie starające się. Do Nas tez musi sie w końcu uśmiechnąć szczęście.
Ja teraz czekam na @. Mam nadzieję ze w końcu nadejdzie bo dziś już jest 31 dc a tu nic. Nigdy tak długiej przerwy nei miałam.

ja też biorę Dostinex i ziołowy lek castangus, jest bez recepty w aptece. Poziom PRL po obciążeniu powinien być max. 10 razy większy niż przed obciążeniem. ja miałam ok 20razy większy, teraz już niby 9 czyli już się mieszczę w normie

do góry