Widok

wysyłka listem poleconym-pytanie techniczne

mam do wysłania pokazną przesyłkę (raczej cięzką tj. 1,5kg ), gabarytowo tez większa niz A4 czy mogę nadać taką przesyłkę listem poleconym i czy mogę zapakować to w folię(okleic, zabezpieczyc) a nie w papier, kopertę?

pierwszy raz wysyłam coś tak pokaznego
poradzcie doswiadczone , proszę:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie, musi iść paczką

mi nawet jak większą kopertę przynoszę to marudzą że to już paczka powinna być

image

nigdy nie mialam problemow z wysylka duzych(ale nie tak ciezkich) listow poleconych :) np. karton z butami, duza zimowa kurtka itp. kupowalam najwieksze koperty babelkowe albo takie rozszerzane ;)
listy polecone mogą byc do 2000g,
wiem wlasnie , ze moze byc polecony do 2 kg, bardziej nurtuje mnie to opakowanie, bo nie dostane tak pojemnej koperty dlatego zastanawiam sie czy moze byc zapakowane w gruba folie(kilka warstw) i na tym naklejona kartka z adresem
wiecie?
Asiu ja tak wysyłałam i nie było problemu.
nie powinno być problemu, ja też tak robię

różnica jest taka że jak wysyłasz paczką to zaniosą adresatowi do domu a listem dostarczą awizo i musi pójść na pocztę bo takich dużych raczej nie noszą
dokładnie,lepiej wysłać paczką,róznica w cenie prawie,że żadna.....
image
image
Majka i Gosia, dzięki za odpowiedzi, o takie sprawdzone przykłady mi chodziło-dzieki wielkie:)
Jako poleconą jak najbardziej możesz nadać...listy polecone mogą ważyć do 2000g (2kg)...wielkościowo też może być większa niż A4 wówczas płacisz troszkę drożej, bo to tzw. gabaryt B
(GABARYT B to przesyłki o wymiarach:
MINIMUM - jeśli choć jeden z wymiarów przekracza wysokość grubość 20 mm lub długość 325 mm, lub szerokość 230 mm,
MAKSIMUM - suma długości, szerokości i wysokości (grubości) 900 mm, przy czym największy z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć 600 mm)

Ale nie wiem czy Ci się opłaca wysyłać listem poelconym, bo przy podanych warunkach (waga: 1-2kg, gabaryt B) wyniesie Cię 9,50, więc dokładnie tyle samo ile paczka, więc żadna różnica...

http://cennik.poczta-polska.pl/index.php?ramka=krajowe/formularze/k_polecony.php&boczek=menu/kraj.html

Nie wszędzie na poczcie przyjmą przesyłkę jako list polecony jeśli nie jest w kopercie. Miałam już przypadek, że babka kiwała nosem i mówiła, że to nie list tylko paczka. Przyjęła z oporami, ale teraz zawsze staram się pakować w kopertę
a ja osttanio kupilam papier szary taki ktory mozna kupic na poczcie gotowy zesatw do wyyslki, i tez wyslalalam jako list nic nie mowily:) moze zalezy od siedzacejw okienku

Bardzo ciekawe i pomysłowe pytanie :) Z tego co się orientuję to niestety nie można tak zrobić. Inaczej tak samo można by było nadać karton z etykietą jako list. Ale chyba możesz zapakować wszystko w folię bąbelkową a potem w foliopak ;). Koperty bąbelkowe polecam tutaj: http://dobretasmy.pl/produkty/Koperty-babelkowe a folię bąbelkową tutaj: http://dobretasmy.pl/produkty/Folia-babelkowa. Nie znajdziesz lepiej i taniej :). Ps. mi się już zdażyło wysyłać w kopercie bąbelkowej ciężkie przedmioty około 1-2 kg.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Myślę, że wiele zależy od tego co konkretnie przesyłasz. Czasami zdecydowanie korzystniej jest nadać paczkę niż list, zwłaszcza, że dzięki zapakowaniu jej w karton i odpowiedniemu zabezpieczeniu dobrze dobranymi wypełniaczami, mamy gwarancję, że wysyłany towar nie uszkodzi się po drodze. Wiele materiałów do pakowania wszelkiego rodzaju towarów widziałam na stronie https://opaksystem.pl/ Kartony, folie bąbelkowe, wypełniacze, wszystko co potrzeba.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

OWI Gdynia, dr. Marzena Umińska (18 odpowiedzi)

witam, jutro mamy pierwszą wizyte w OWI. będzie nas przyjmować rehabilitantka dr. Umińska. czy...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

do góry