Widok

wywóz śmieci od 1 lipca

witam, znane już są stawki za wywóz śmieci w Baninie i tak od 1 lipca 2013 zapłacimy -----

Stawki za śmieci niesegregowane:

1. dla gospodarstwa domowego liczącego 1 osobę 20,00 zł miesięcznie,
2. dla gospodarstwa domowego liczącego 2 osoby 40,00 zł miesięcznie,
3. dla gospodarstwa domowego liczącego 3 osoby 60,00 zł miesięcznie,
4. dla gospodarstwa domowego liczącego 4 osoby lub więcej osób 70,00 zł miesięcznie.

Stawki za śmieci zbierane w sposób selektywny:

1. dla gospodarstwa domowego liczącego 1 osobę 13,00 zł miesięcznie,
2. dla gospodarstwa domowego liczącego 2 osoby 26,00 zł miesięcznie,
3. dla gospodarstwa domowego liczącego 3 osoby 39,00 zł miesięcznie,
4. dla gospodarstwa domowego liczącego 4 osoby lub więcej osób 43,00 zł miesięcznie.

A teraz ja się pytam:
1/ kto zapewni pojemniki na te śmieci? w Castoramie pojemnik 120 l kosztuje 200 zł to spory wydatek, zwłaszcza, że teraz dzierżawimy je
2/ jak będzie wyglądała segregacja ? szkło, plastik, papier - wszystko osobno? to plus mokre daje 4 pojemniki! kto chce mieć 4 pojemniki przed domem!!!!
3/ jak często będą te śmieci wywożone?

Czy gmina Żukowo zorganizuje jakąś akcję informacyjną? Na razie to tylko o kasie była mowa!!!

Jeżeli macie jakieś ciekawe informacje w tym temacie - piszcie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wysłałam pytanie do Metalpolu oraz do gminy i czekam na odpowiedź
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A jak z tymi workami w kuble na mokre - mogą czy nie mogą być?
Zadałam takie pytanie gminie i dostałam odpowiedź:
>> Harmonogram wywozu odpadów segregowanych będzie dostępny dnia 2.07.2013r. Harmonogram, który opublikowany jest na stronie http://www.zukowo.pl dotyczy również odpadów suchych.
to ciekawe pytanie, też chciałabym wiedzieć, jednak nie można się dodzwonić ani do gminy ani do metalpolu,
A znacie może harmonogram wywozów? przecież na stronie gminy jest tylko termin wywozu śmieci zmieszanych, a co z 5 rodzajami śmieci przy segregacji??
Dezinformacja,niestety.

Zadzwoniłam do firmy SAPO,dotychczasowego odbiorcy moich śmieci,z zapytaniem kiedy zabiorą swój pojemnik bo mi taki się został po ich ostatniej wizycie.

...Firma ZBIGNIEW STRACH weszła w jego własność po ustaleniach z SAPO...

Teraz będę odwoływać chęć dzierżawy pojemnika od Zbigniewa S.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Może ktoś z Was zna odpowiedź na nurtujące mnie pytanie dotyczące odpadów segregowanych, tzw. mokrych.
Mam pojemnik na takie odpady i mam zamiar wrzucać do niego śmieci mokre w workach, gdyż nie chcę mieć totalnego brudu w pojemniku. Zakład w Szadółkach posiada maszynę do rozrywania worków, więc sprawa powinna być jasna.
Ale czy orientujecie się, czy jest jakiś przepis mówiący o tym jakiej pojemności mogą być te worki. Gdzieś słyszałam, że mogą to być worki o pojemności nie mniejszej niż 35l. Czy to prawda?
Podobnie chyba wygląda sprawa z osobami, które będą wyrzucać śmieci mokre do worka, a nie do popjemnika. Czy będą trzymały wielki wór, do którego będą dosypywać śmieci? Czy może będą dorzucały do niego mniejsze worki?
Hmmm - takie tam trudne pytanie dotyczące mokrych z pozostałymi chyba wszystko jest jasne..
Specyfikacja przetargowa wyraźnie podaje ; odbiorca śmieci ma obowiązek zabierać wszystkie śmieci wystawione również te w workach jeżeli nie mieszczą się w koszu
a tak na marginesie, czy jest gdzieś napisane,że pojemnik musi być jakiś specjalny (czyli taki jak dotychczas z Sity) czy też mogę sobie sama zrobić z beczki czy skrzynię z drewna i wkładać do niego worki, które śmieciarze będą zabierać?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wszystko ładnie pięknie. Nawet jeżeli kupię pojemniki (o ile je w ogóle dostane bo to dziś towar deficytowy) kto mi zagwarantuje ,że firma wywożąca odpady ich nie połamie , albo,że ktoś mi ich nie ukradnie. Co mam sobie postawić przed domem kilkaset złotych. Poza tym śmietniki powinny być na lata więc każdy powinien być w odpowiednim kolorze....
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A miało być tak pięknie ! O wszystko miała się zatroszczyć gmina , a mieszkańcy spokojnie czekać na 1 lipca he he he .....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
muszą zabrać wszystkie śmieci ! a jeśli nie to dzwonisz do gminy , ustawodawca nie podał maxymalnej wielkości, więc domniema się, że tyle ile wyprodukuje twoja rodzina śmieci tyle gmina musi zabrać
Zwariować można z tymi śmieciami...
I jak zwykle brak informacji!

Jakieś wskazówki gdzie jeszcze można kupić kubły 240? Podobno w marketach budowlanych pustki.
granda! płacę od ilości ludzi, a nie od ilości kubłów...wersja niesegregowana...przecież 5 osób naprodukuje więcej niż 2 osoby, to chyba mam prawo do większego kubła, na miarę możliwości śmiecenia mojej rodziny...Q, płace za to!
dowiadywalam sie w firmie ktora bedzie u nas wywozic i powiedzieli ze max.240l. tylko jeden kubel ,zadnych workow stojacych obok nie zabiora
Dziękuję za info. Próbowałem w gminie uzyskać odpowiedź na to pytanie ale niestety dwie godziny wisiałem na telefonie i nikt nie odbierał, pomimo że sygnał był wolny.
Jednym słowem nie opłaca się segregować śmieci - mniej problemów, mniejsze zamieszanie w domu..
Pzdr
Nie ma maksymalnej wielkości, dzwoniłam do Żukowa się pytać:)
Przyłączam się do pytania o max pojemność na śmieci niesegregowane.. Bo jeśli na segregowane ma być jeden na suche i jeden na mokre to wnioskuję, że na niesegregowane mogą być również dwa (łączna pojemność w obu przypadkach powinna być chyba równa)..
Pomijam już kwestie związane z plastikami, papierem i innym szkłem
Pzdr
Jaka max pojemność może mieć pojemnik na niesegregowane śmieci?

Pozdrawiam Banino
I ja czytam na Nasze banino ze burmistrz dostal absolutorium pytam sie kto z radnych z banina glosowal za To co robia z smieciami to juz przekracza wszelkie granice ja mam terz wydzwaniac po jakis Strach zeby mi laskawie powiedzieli co mam robic ze smieciami mam placic ju znie wiem za co praranoja burdel poprostu a radni glosuja za. Kto do jasnej cholery zatwierdzil te przetagi nazwiska prosze Prosze pania soltys o interwencje w gminie
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
prawdopodobnie żółty pojemnik wyjedzie od nas po niedzieli.
Jeśli chodzi o harmonogram wywozu śmieci w lipcu znalazłem tu:
http://radabanino.pl/start/308-harmonogram-wywozu-mieci-jak-to-faktycznie-jest.html

ciekawe czy dostaniemy stare czy nowe śmietniki? stawiam na stare, z tego co piszą w necie Strach może nie podołać roli :/

Inne tematy z forum Banino

Drewutnia/Altana/Domek narzędziowy (35 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was miał kontakt z Powiatowym inspektoratem Nadzoru budowlanego w sprawie zgłoszenia...

do góry