Widok

wywóz śmieci od 1 lipca

witam, znane już są stawki za wywóz śmieci w Baninie i tak od 1 lipca 2013 zapłacimy -----

Stawki za śmieci niesegregowane:

1. dla gospodarstwa domowego liczącego 1 osobę 20,00 zł miesięcznie,
2. dla gospodarstwa domowego liczącego 2 osoby 40,00 zł miesięcznie,
3. dla gospodarstwa domowego liczącego 3 osoby 60,00 zł miesięcznie,
4. dla gospodarstwa domowego liczącego 4 osoby lub więcej osób 70,00 zł miesięcznie.

Stawki za śmieci zbierane w sposób selektywny:

1. dla gospodarstwa domowego liczącego 1 osobę 13,00 zł miesięcznie,
2. dla gospodarstwa domowego liczącego 2 osoby 26,00 zł miesięcznie,
3. dla gospodarstwa domowego liczącego 3 osoby 39,00 zł miesięcznie,
4. dla gospodarstwa domowego liczącego 4 osoby lub więcej osób 43,00 zł miesięcznie.

A teraz ja się pytam:
1/ kto zapewni pojemniki na te śmieci? w Castoramie pojemnik 120 l kosztuje 200 zł to spory wydatek, zwłaszcza, że teraz dzierżawimy je
2/ jak będzie wyglądała segregacja ? szkło, plastik, papier - wszystko osobno? to plus mokre daje 4 pojemniki! kto chce mieć 4 pojemniki przed domem!!!!
3/ jak często będą te śmieci wywożone?

Czy gmina Żukowo zorganizuje jakąś akcję informacyjną? Na razie to tylko o kasie była mowa!!!

Jeżeli macie jakieś ciekawe informacje w tym temacie - piszcie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Niestety na to wychodzi. W specyfikacji przetargu jest napisane ,że śmietniki zobowiązana jest nam dostarczyć firma odbierająca śmieci- odpłatnie lub nieodpłatnie. śmietników musi być 5 z tego zamiennie mogą być 3 worki więc wychodzi ,że albo 5 śmietników albo 2 śmietniki + 3 worki. W opłacie śmieciowej do gminy nie jest zawarta cena pojemników/worków. Mamy kilka opcji 1. kupujemy własne śmietniki/worki. 2. firma odbierająca użyczy nieodpłatnie śmietniki i/lub dostarczy worki. 3. firma wydzierżawi nam odpłatnie śmietniki i będzie nam sprzedawać worki. Niestety nie mam info na temat wielkości śmietników tj. czy rodzina 1-osobowa i 3-osobowa będzie miała mieć śmietniki takiej samej wielkości.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
strasznie wkurza mnie brak podstawowych informacji w temacie!!!! przed chwilą oglądałam stronę z Gdańska - stworzyli osobną stronę internetową i wszystko tam jest napisane!!! Żukowo się mocno nie stara !!!!
??????? z tymi 5 pojemnikami to naprawdę??????
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
na Modrzewiowym są domy z podziałem na 4 ćwiartki , każdy postawi 5 pojemników to przed domem będzie ich 20 :O kurkA co za debilizm
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wiecie może, jak często będą odbierane odpady niesegregowane z nieruchomości jednorodzinnych? Znalazłam tylko informacje dot. częstotliwości odbioru opadów segregowanych, a nigdzie nie doczytałam o niesegregowanych. Szczerze mówiąc nie uśmiecha mi się wystawiane 5 różnych pojemników (czy też worków) przed domem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Deklaracje dostałem ale te 5 pojemników mnie mierzi , bo raczej nikt nie przewidział budując dom miejsca dla 5 pojemników więc jak to bedzie wyglądać? Pomijam fakt kosztów zakupu jeśli gmina zwali to na nas.Ciekawy jestem czy bedzie podjeżdżać 5 różnych śmieciarek czy my będziemy segregować a oni - do jednej recykling ,do drugiej mokre, bo jeśli tak ma to wyglądać ........to nie bardzo to kumam
no i gdzie te deklaracje? miały być dostarczone do domu!!! ktoś dostał?
jak wygląda sprawa pojemników czy my musimy je kupić czy gmina da je nam w gratisie ?
wycinek z listu do mieszkancow z zukowo.pl

"Opłata za odpady segregowane będzie przysługiwać tym gospodarstwom domowym, które będą miały ustawione na nieruchomości pojemniki lub worki do selektywnego zbierania odpadów obejmujących w szczególności następujące frakcje : odpady mokre ( ulegające biodegradacji), suche zmieszane pozostałości po segregacji, szkło (kolorowe i białe), papier, tworzywa sztuczne i będą zbierane wsposób selektywny każdy w osobnym pojemniku lub workach "

jak przeczytasz to wychodzi ze 5 pojemnikow (badz workow)

chyba ze niesegregowane- to wtedy faktycznie 2 .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
a skąd Ci si,ę wzieło 5 pojemników na rodzinę??? Bo z tego co wiem zostają po 2 tak jak było do tej pory, po5 pojemników to w Kartuzach. Ludzie czytajcie ze zrozumieniem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ta deklaracja to porażka. O ile nie ma problemu w przypadku jednej rodziny to w przypadku kiedy mieszkają w jednym domu dwie małe rodziny to jest porażka. W tym przypadku składamy deklaracje jako dwie rodziny , np. 2+2 czy np. 4+1 itp , a nie jako ponad 4 osoby. Nikt nie chce powiedzieć gdzie w przypadku segregacji ustawić 10 śmietników- bo tak to realnie wyjdzie. Nikt nie wie jakiej wielkości mają być te śmietniki . W przeciętnej rodzinie do tej pory były 2x120l. My mieliśmy 2x240l. I co teraz mam postawić 10 śmietników 120L , a może 10-240 l?
Urzędnicy nie bardzo się orientują , a to niestety jest życie. To jak będzie mieszkała razem 3 rodzeństwa niezlaeżna od siebie finansowo to będą mieli 15 śmietników?????!!!!!!!!
gmina bedzie wysylac to do mieszkancow, chyba tych zameldowanych, deklaracje beda wtedy juz czesciowo wypelnione
takie deklaracje gmina powinna wysyłac pocztą do mieszkańców bwraz z instrukcja a nie ludzie sami maja szukać druków i martwić się.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
bo jak brudas to minusuje. Proste
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Wzór deklaracji UG Żukowo będzie prawomocny po 10 kwietnia 2013. Prosze wstrzymac sie z drukowaniem
http://www.naszebanino.pl/deklaracja-ws-oplaty-za-gospodarowanie-smieciami/
czy jest gdzieś dostępny wzór deklaracji?
http://www.naszebanino.pl/list-do-mieszkancow/
ktos segreguje, pisze ,że myje a chamidło minusuje.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
http://zukowo.pl/strona-533-Odpady_stale_List_do_mieszkancow_.html

w końcu jakieś sensowne info :)

Inne tematy z forum Banino

Drewutnia/Altana/Domek narzędziowy (35 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was miał kontakt z Powiatowym inspektoratem Nadzoru budowlanego w sprawie zgłoszenia...

do góry