Widok

z brzuchem na pogrzeb?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy wypada iść?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki podjełam decyzję
Byłam w 8 miesiącu jak niespodziewanie umarła mi teściowa (pogrzeb był dzień po ślubie mojej siostry, więc możecie sobie wyobrazić jakie miałam skoki nastroju). Oczywiście że byłam na pogrzebie. Tylko do trumny nie podchodziłam - po pierwsze nie miałam siły, a po drugie teściu mi przekazał, że rodzinka stwierdziła że nie powinnam... Wiem, przesądy, ale wyobrażacie sobie jak czułby się teściu gdyby coś nam się wydarzyło?
Córeczce (urodziła się 10 dni po terminie, 6 tyg po śmierci teściowej) daliśmy na drugie po babci...
ALE TYLKO PO OBOWIĄZKOWEJ WIZYCIE W SOLARIUM!;)
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
ja też będąc w ciązy byłam na pogrzebie babci męża. Wydawało mi się t oczywiste i ani trochę się nie zastanawiałam nad tym. Dopiero po pogrzebie usłyszałam od kuzynki wielkie: byłaś??????? no coś ty... to ty nie wiesz, że w ciąży nie można????!!! Na pytanie moje dlaczego, odpowiedziła, że się swoje nienarodzone dziecko na cmentarz odprowadza... paranoja jakaś.
ja byłam na pogrzebie babci jak byłam w ciąży... nic mi nie jest, mojemu dziecku tymbardziej :)

ale wierze w coś takiego że jeśli ktoś w rodzinie umiera to pozniej w tej rodzinie rodzi sie nowe życie... jak ja to mówie stare odchodzi, nowe przychodzi :)
Wcale niekoniecznie. Czasem nawet zwykłe, z pozoru normalne kobiety wierzą w takie pierdoły. Oficjalnie oczywiście się nie przyznają, ale jak co do czego...

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Zabobony to domena glownie ..tzw.moherowych beretów:P
Ale problemy... haha. Że ludzie w XXI wieku wierzą jeszcze w takie bzdety...

"Piszę do ciebie mały gryps, wiedz że broniłem poczty w Gdańsku, tak, dzisiaj rozstrzelają nas..." Horytnica.

Ja również byłam w ciązy na pogrzebie...
Pożegnałam się dotykajac dłoni zmarłego i jak widac żyje :)
A przesądnych zapewniam, że mój gronkowiec to nie od tego :P
Nie dajmy sie zwariować.
ja byłam na pogrzebie w połowie ciąży,
żyję, a dziecko też ma się dobrze w brzuszku u mamy ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
jesli masz sie denerwowac z tego powodu to nie idz.
a czemu mialasbys nie isc??
Ja byłam... w 9 miesiacu zmarł mi dziadek ale nie podeszłam do trumny nie z powodu jakichs przesądów tylko nie miałam na to siły i chciałam go zapamiętać inaczej niz w trumnie.....
ja bylam w polowie ciazy na pogrzebie mojej mamy
nie wyobrazam sobie ze moglabym nie pojsc

jedyne co to nie poszlam na okazanie ciala do domu pogrzebowego - powiedzialam ojce ze sorry ale to on musi pojsc bo ja nie dam rady
jak byłam w II miesiącu to zmarła moja teściowa (miała 48 lat,chorowała na raka),nie wyobrażałam sobie, żeby jej np. nie pogłaskać po twarzy, nie pożegnać się ... tym bardziej nie pójść na pogrzeb ...
Uważam, że trzeba na siebie uważać, ale nie można przesadzać ani w jedną ani w drugą stronę :)
Ja bym nie poszła,ale tylko ze wzgledu na niepotrzebny stres i nieciekawy stan emocjonalny..
Zabobony.....sa smieszne...wszystkie:P
ALe pszczoła właśnie napisała co z przesądami:)

Myślę że jak masz się potem denerwować że przez pogrzeb może się coś stać to lepiej zostań w domciu.Bo potem jak coś się stanie to możesz myśleć że to właśnie od tego. Ja nie należę raczej do przesądnych, ale moja teściowa....Masakra. I przez nią właśnie nie tzreymałam dziecka kuzynki do chrztu, bo jestem w ciąży.Jak miałam słuchać do końca życia jej biadolenia z tego powodu to wolałam odpuścić:(
Ale jeśli Ty nie jesteś osobą przesądną to jak najbardziej pójdź, stań gdzieś w oddali od trumny i będzie ok.

Pozdrawiam gorąco:)
Nie idź jeśli wiesz,że będzie to dla Ciebie wielki stres. Ale poza tym chyba nie ma przeciwwskazań...
Niektórzy wierzą, że jak się jest w ciąży to nie powinno się iśc na pogrzeb bo dziecku przytrafi się coś złego - wydawało mi się, że mamy XXI wiek a nie średniowiecze ;)
to nie chodzi o przesądy Dziewczyny :)
to raczej kwestia medyczna.
Chodzi o jakieś bakterie, które do najzdrowszych nie należą.
Dlatego wcześniej napisałam, że nie należy dotykać ciała zmarłego i stać nieco dalej od otwartej trumny.
Tyczy się to kobiet w ciąży i dzieci

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (434 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (73 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry