Widok

z kuchenki gazowej na indukcyjną

Czy ktoś zmieniał kuchenkę gazową na indukcyjną? jakie odczucia czy jest wygodniejsza? czy szybciej się na niej gotuje? jak ze zużyciem prądu?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja zmieniałem. W zasadzie na tym sporo nie urzęduję, raczej moja lepsza strona, ale z jej opowieści to jeżeli chodzi o wygodę to na plus. Duży plus. O wiele mniej czyszczenia przede wszystkim i po drugie szybkość gotowania. Szczególnie jeśli płyta ma pola power boost. U mnie dodatkowym plusem są pola, na których można ustawiać niewymiarowe naczynia np podłużne.
Jeżeli chodzi o zużycie prądu płyty to nie mam zielonego pojęcia, jak to się przekłada na rachunki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja do teraz gotuję na gazie z butli, on bardziej energetyczny niż ziemny, i wydaję na niego 50 zł raz 2,5 - 3 mce. jestem ciekawa jak to będzie z indukcyjną, chociaz wiem, że to ciężko oszcować, bo jest jeden licznik.
Wystarczy ze co m-c spisujesz licznik (teraz nim jest kuchenka indukcyjna) i wiesz jakie jest średnie zużycie m-czne prądu.Po podłączeniu kuchenki zużycie będzie większe więc będzie wiadomo ile średnio zużyje kuchenka i jak to się przekłada na rachunki...
zdaje mi sie ze trzeba kupic specjalne garnki na indukcje,
nie trzeba.
wystarczą każde które przyciągają magnez.
chociaż są specjalne do indukcji, które są troche inaczej zrobione, ale jak komuś szkoda $$$ to nie musi tego kupować.
najpraktyczniejsza jest dobra elektryczna , do indukcyjnej faktycznie trzeba zeby naczynia spełnialy pewne warunki, indukcja daje tylko tyle ze po ustawieniu fale przenikaja np. garnka grzeje dana powierzchnie a po zdjeciu jest zimne i cały niby super ''bajer'' i troche moze szybciej , nic wiecej. ogolnie przereklamowany bajer i szkoda pieniedzy bo w cenie dobrej plyty indukcyjnej mozesz nabyc super energooszczedna cala kuchnie elektryczna o zblizonych i podobnych wlasciwosciach dzialania .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
podobno indukcyjna zużywa mniej prądu
Płyty indukcyjne są najbardziej oszczędne, jeśli chodzi o zużycie prądu.
Taka kuchenka ma same plusy . Jedynym jej minusem, to cena.
podobno jak z mikrofala nie mozna z rozrusznikiem serca za bardzo sie zblizac....
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
http://www.elektryk-gdynia.cba.pl/indukcja.html
płyta indukcyjna to bardzo dobry wybór pod każdym względem i bez przesady ceny nie są żadne zabójcze, a garnki pasują zwykłe starego typu emaliowane - jeśli kogoś nie stać na specjalne :)
bosch ma taka promocje, ze jak sie do konca roku kupi ich plyte to przysylaja komplet 3 garnkow+patelnia; trzeba tylko wyslac kupon zgloszeniowy i kopie dowodu zakupu (promocja trwa do konca roku lub do wyczerpania zapasown- szczegoly na stronie producenta). my kupilismy plyte i jestesmy bardzo zadowoleni. a garnki przyszly po ok. miesiacu :)
czy przedtem miałaś gazową? jeśli tak, to jaka różnica
mielismy gazowa, na butle. indukcje mamy od ponad miesiaca wiec jesli chodzi o zuzycie pradu to nie pomoge. ale ogolne wrazenie to pozytywne. zdecydowanie szybciej sie wszystko gotuje i utrzymanie czystosci tez zdecydowanie prostsze. nie do konca bylam przekonana do zmiany, ale teraz jestem bardzo zadowolona, jedyne co mnie czasem denerwuje to to, ze przy sterowaniu sensorowym czasem przez przypadek dotknie sie wylacznika i cala kuchenka sie wylacza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
to super, a gotujesz w szybkowarach?
Ja miałam gazową kuchnię, teraz od dwóch lat indukcję i nie zamieniłabym jej na żadną inną. Czysto, bezzapachowo, szybciutko i bezpiecznie. To są zupełnie dwa inne typy kuchni - ciężko to porównywać do siebie. Na pewno z podstawowych różnic to brak osmalonego rusztu, pobrudzonych i okopconych garów, nie ma problemu gdy coś wykipi - odstawiasz garnek i wycierasz od razu jak chcesz. Nic się nie przypala na ruszcie od ognia, nie śmierdzi gdy poleje się po garnku, bo się nie przypala. Nie ma problemu z klejącym okapem i bokami kuchni (pomimo częsttego czyszczenia gazowej - ciepło od ognia unosiło brud). Nie ma skrobania, przywierania, przypalania... Garnki mam z Ikea (komplet za chyba 110 zł-więc teksty o "specjalnych", drogich garnkach to bajka). Emaliowane też chodzą. Działa też moja stara, pobabcina brytfanna.
Nie ma problemu z postawieniem ogromnego jak i małego garnka, nic nie zsuwa się z rusztów i nie spadnie nieoczekiwanie. Garnek stawiam tam gdzie chcę, a nie tam, gdzie palnik sugeruje wielkośc naczynia. Używając turbo lub nawet tylko stopnia 9 mogę zagotować zupę/ziemniaki/wodę/cokolwiek w dosłownie kilkanaście sekund.
to super, a jaka masz kuchenkę?
Electrolux
wszystko się zgadza, tylko na kuchni gazowej smażone lepiej smakuje
bo gaz czy płomień mają inną kaloryczność niż fale magnetyczne (indukcja) czy ceran.większość dobrych restauracji gotuje wyłącznie na gazie.ja miałem wiele lat gaz potem parę lat indukcję (siemens) teraz znów gaz i to są dwie różne sprawy jeśli chodzi o smak smażomych potraw.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Baaardzo ciekawe spostrzeżenie...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
czy można gotować na tej kuchence w szybkowarach?
Da ma rację - też słyszałem, że smażenie na gazie daje inny smak potraw.
Ja sie przesiadlem i polecam indukcje (nie polecam natomiast zwyczajnych elektrycznych, ze wzgledu na bezwladnosci kontroli temperatury). W indukcyjnej nie ma oparow wyniklych ze spalania gazu, garnki sa czyste, plyta nie grzeje sie i ladniej wyglada niz gazowa
Garnerk 6 litrów bardzo zimnej wody gotuje się na indkucji z boosterem 4 minuty - wiec chyba szybko

Co do smaku to kwestia chyba garnków i patelni i sposobu przyrządzania. Odkąd mam indukcje jeszcze ani razu nie wyszedł mi suchy kotlet z piersi kurczaka.

Zgadza się, że profesjonaliści gotują na gazie - prosta przyczyna - choćby flambirowanie - na indukcji nie ma możliwości wykonania no chyba, że z zapalniczką
łascicielka pytania o zmiane na indukcje ! niech najpierw sprawdzi czy w ogole moze w mieszkaniu ja podłaczyc , bo jezeli to stary blok to wątpie zeby instalacja elektryczna sie do tego nadawała chyba ze jest wymieniona na miedziana bo wiem ze w wielu przypadkach spoldzielnie mieszkaniowe nawet odradzaja wlasnie ze wzgledu na stare instalacje elektryczne.
to nowy dom, właśnie przystosowany do takiej kuchenki (teraz mam gzową), jestem ciekawa, czy można gotować w szybkowarach, bo teraz często ich używam
Oczywiście, że można o ile nadają się one do płyt indukcyjnych.

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Jaki program do wizualizacji mieszkania?? (22 odpowiedzi)

Hejka, może ktoś polecić jakiś fajny program gdzie bede mogla zaprojektować całe mieszkanie?...

Jak mieszka się w bloku? (17 odpowiedzi)

Czesto słyszy się, że mieszkanie w bloku to same udręki. Szczególnych powodów do zmartwień...

Rabata z różami (4 odpowiedzi)

Chciałbym założyć przy domu osobną rabatę z różami, tak aby wyglądała pięknie nie tylko w okresie...

do góry