Widok

za co płaci panna młoda za co pan młody?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wiem, że to się kiedyś gdzieś przewinęło, ale nie mogę znaleźć.
Za co powinna płacić panna młoda, a za co pan młody? Kiedyś funkcjonował taki podział kosztów, wiem, że teraz to bywa różnie i dzielą się np. wszystkim na pół, ale chciałabym poznać taki dawny zwyczaj dzielenia opłat.

Pozdrawiam
Alice -mężatka :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
niestety ja Ci nie pomogę bo my nie dzielimy kosztów - po prostu płacimy sami - ale jakbym mogła Cie prosic o odpowiedz w watku o Kozim Grodzie (napisałam tam do Ciebie) to byłoby mi bardzo miło :))))

anjja
Zajrzyj tutaj : http://www.trojmiasto.pl/weselnik/abc.phtml albo www.weselisko.com.pl
Pozdrowionka!

Ślub 27 sierpień 2005
image
.... patrze tak na Twojego Tickera i wydaje mi sie ze sie hajtasz 2 dni wczesniej ode mnie? Ja mam termin 27 sierpnia.

Ślub 27 sierpień 2005
image
Różyczka: to ja mam termin na 27 sierpnia :-)

Pozdrawiam
Osobiscie uważam że to trochę przestarzałe. Poprostu płacicie po połowie, a za co kto dokładnie to już nie ważne. My dostaliśmy pieniądze od moich dziadków, rodziców i od jego rodziców. Tyle ile dali to mieliśmy, resztę dołożyliśmy sami i nikt nie liczył kto zapłaci za to a kto za tamto. Przecież macie byc od tej chwili razem więc po co ten podział??
ja również uważam, że to przestarzałe -dlatego wcześniej o tym wspomniałam. To, że się pytam, wcale nie znaczy, że tak zamierzamy się dzielić kosztami :-)

Pozdrawiam
Jeżeli tak top sorry. Napiszę jak to jest. Panna młoda płaci za wesele, dokładnei za samo jedzenie i za swój ubiór. Pan młody za resztę tzn. za wódkę, samochód, zespół itp. Tak ja słyszałam.

z innego portalu:

Wydatki, które trzeba ponieść organizując ślub i wesele są duże. Powinny w nich partycypować rodziny zarówno panny młodej jak i pana młodego. Poniżej przedstawiamy tabele zwierającą tradycyjny podział kosztów. Oczywiście nie jest on obowiązkowy. Coraz częściej bowiem rodziny dzielą wydatki solidarnie, po połowie. Wszystko zależy od możliwości finansowych rodzin i wcześniejszych ustaleń.
Wydatki rodziny pana młodego

* garnitur ślubny wraz z dodatkami (koszula, buty, mucha itp.),
* obrączki,
* wiązanka dla panny młodej,
* napoje i alkohole,
* wynajęcie zespołu muzycznego,
* wynajęcie samochodu,
* podróż poślubna

Wydatki rodziny panny młodej

* zaproszenia ślubne,
* suknia ślubna i dodatki (welon, rękawiczki, pantofle itp.),
* fotograf,
* videofilmowanie,
* przyjęcie weselne (wykluczając napoje i alkohol)

Inne tematy z forum Wesele

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (216 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

do góry