Widok
za dużo, czy za mało?
dzisiaj wybieramy sie żeby w koncu załatwić wszystko w kościele. chcemy dać 500 pln jak myslicie będzie ok? chodzi o to żeby nie wyjśc na głupka ani w jedną ani w druga strone. a no i czy odrazu po spisaniu protokołu załatwiany zapowiedzi?
a może ktos miał ślub w " Bożym Ciele" na Morenie i wie ile powinno się dać za ślub ? :)
a może ktos miał ślub w " Bożym Ciele" na Morenie i wie ile powinno się dać za ślub ? :)
Nie biorę kościelnego więc nie mam pojęcia w tych sprawach.. prosze się więc nie śmiac z mojego pytania... ALE ZA CO WY PŁACICIE???? Śluby, chrzty i pogrzeby z tego co sie orientuję są za darmo.. czy to tylko teoria i trzeba dac kopertę by się poczuć lepiej???
Gdyby ksiądz kazał mi zapłacic za ślub bo tak trzeba to ok.. ale tekst "ile łaska"... mnie rozbraja.. wszędzie korpucja czy co??
Jak to jest??
Gdyby ksiądz kazał mi zapłacic za ślub bo tak trzeba to ok.. ale tekst "ile łaska"... mnie rozbraja.. wszędzie korpucja czy co??
Jak to jest??
...
pisałam o tym na innym wątku
moim zdaniem jest to tak:
ogólnie śluby i inne sakramenty są za darmo, powinny być właściwie
ale ślub kościelny to sakrament a nie przyśpiewy wystrojenie i cała piękna ceremonia
jeśli ktoś chce po prostu wypowiedzieć formułkę to spoko, powinien nie dawać pieniędzy ale jeśli Proboszcz, tak jak u mnie w parafii, robi z tego piąkną uroczystośc, chodź nie musi, kościół jest przystrojony, ksiądz spotyka się z nami minimum 2 razy aby wszystko ustalić, udziela nauk itp to moim zdaniem należy mu się za to podziękować właśnie w ten sposób
nasz Proboszcz jest znany z tego że nie wymaga żadnych pieniędzy, nawet kiedyś otwarcie powiedział że jeśli jakaś para ma problemy finansowe to może u nas w parafii wziąć ślub bez żadnych opłat...
w innych parafiach są cenniki i to wg mnie bez sensu i tez bym nie dała tyle ile mówią tam żeby dawać
na szczęscie moja parafia jest ok
moim zdaniem jest to tak:
ogólnie śluby i inne sakramenty są za darmo, powinny być właściwie
ale ślub kościelny to sakrament a nie przyśpiewy wystrojenie i cała piękna ceremonia
jeśli ktoś chce po prostu wypowiedzieć formułkę to spoko, powinien nie dawać pieniędzy ale jeśli Proboszcz, tak jak u mnie w parafii, robi z tego piąkną uroczystośc, chodź nie musi, kościół jest przystrojony, ksiądz spotyka się z nami minimum 2 razy aby wszystko ustalić, udziela nauk itp to moim zdaniem należy mu się za to podziękować właśnie w ten sposób
nasz Proboszcz jest znany z tego że nie wymaga żadnych pieniędzy, nawet kiedyś otwarcie powiedział że jeśli jakaś para ma problemy finansowe to może u nas w parafii wziąć ślub bez żadnych opłat...
w innych parafiach są cenniki i to wg mnie bez sensu i tez bym nie dała tyle ile mówią tam żeby dawać
na szczęscie moja parafia jest ok
A jak nie dasz???
A jak np. sama sobie chcesz ustroić kościół (moja kuzynka sama to robiła).. świece, ej no bez przesady.. żeby płacić za zapalenie świec....
Czy to czasem nie jest tak że jestesmy przyzwyczajeni do tego by dawać.. nie zastanawiając się... 'Dam kopertę wszystko będzie załatwione. Nie dam zrobią na odwal' .. czy nie o to chodzi...???
A jak np. sama sobie chcesz ustroić kościół (moja kuzynka sama to robiła).. świece, ej no bez przesady.. żeby płacić za zapalenie świec....
Czy to czasem nie jest tak że jestesmy przyzwyczajeni do tego by dawać.. nie zastanawiając się... 'Dam kopertę wszystko będzie załatwione. Nie dam zrobią na odwal' .. czy nie o to chodzi...???
...
wróciłam iiiiiii........ nic nie załatwiliśmy :( mój luby zgubił karte nauk :/ całe szczęście raczej nie bedziemy musieli tego powtarzać. a jeśli chodzi o kaske - przeciez parafia, jakakolwiek, utrzymuje sie z datków parafian, więc to nie jest tak ze albo zapłacicie za msze albo jej nie bedzie(przynajmniej tak jest u nas). akurat u nas zaczęły sie bardzo duże i chyba dość drogie roboty ziemne, więc kaske skądś trzeba wziąć:) a kuria przeciez nie daje na budowe kościoła.
my własnie tyle daliśmy - hihi - z upustem bo wybralismy parafię nie moją i nie mojego meza
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com