Widok

za wcześnie na siadanie??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Synek skończył właśnie 3 miesiące i strasznie rwie się do siadania.
WYstarczy podać mu palec i sam siada. Siedzi stabilnie, trzyma główkę itp.
Lekarka mówi, ze to za wcześnie, no ale co zrobić jeżeli on sam podnosi się na rączkach, jak leży na plecach, i tak leży / siedzi oparty na łokciach a czasami sam usiądzie (ale tak jakos boczkiem i się przewróci na bok)
Niczym go oczywiście nie podpieram, nie sadzam go, czasami jak już sie bardzo wścieka to go podtrzymam za rączki i pozwolę mu usiąść na sekundę dosłownie.
I teraz pytanie: skoro zdaniem lekarki to za wcześnie to co zrobić? przecież go nie mogę na plecach przyciskać do leżenia ;p
[url=http://www.forumticker.net/]image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja tez bardzo szybko zaczęła siadać, pod koniec 5 miesiąca już siedziała sama nie chwiejąc się... u nas wszystkie maty odpadały bo nie chciała leżeć i tyle...teraz tez ma dopiero 8 miesięcy a już wszystkiego się chwyta żeby wstać... dosłownie wszystkiego...
niech sobie ćwiczy leżąc na brzuszku - niech się podnosi na ile może (ćwiczy ręce i kręgosłup + mięśnie okolic kręgosłupa oraz brzucha)

na siadanie typowe jest zdecydowanie za szybko... nasz też się rwał ale mu nie pozwalaliśmy :) tzn. mógł np. chwilkę posiedzieć oparty pleckami o nasze brzuchy ;) ale i to sporadycznie

co najwyżej siedzenie w leżaczku-bujaczku - skoro chce wszystko lepiej widzieć ;) ale i to oczywiście z umiarem
Jeżeli dobrze Ciebie zrozumiałam to przede wszystkim nie możesz pozwalać by zapierał się łokciami do podnoszenia. Nam podczas rehabilitacji zwrócono właśnie na to uwagę , ale nasz robił to tylko w leżaczku wiec można było to zniwelować kładąc go na podłodze. Absolutnie nie podawałabym rąk ani palców aby wspomagać siadanie.

Na Twoim miejscu stymulowałaby go do przewracania na brzuch i w tej pozycji niech sobie leży - świat wygląda inaczej i nie będzie miał możliwości siadania.

Musisz go też odpowiednio nosić - jeżeli już "przodem do swiąta" to i tak nie może być on w pozycji obciążającej kręgosłup - musi być oparty o Ciebie i jak najbardziej wygięty (a nie wyprostowane plecy)

polecam : http://www.zakatek21.pl/pdf/poradnik-bobath.pdf
image

image
w leżaczku też się podnosi ;p
oszaleć można ;)

Tylko tak się zastanawiałam... skoro podobno dziecko samo wyczuwa moment, w którym zaczyna coś robić więc moze jest ok, że juz probuje?
To nie jest tak, ze mi niewiadomo jak zależy, żeby w wieku 3 miesięcy siedział.... niech siedzi kiedy zechce, tylko czy jest sens go hamować?
Moja córeczka też w 5 miesiącu sama stabilnie siedziała, teraz ma 8 m-cy i sama wstaje przy stole, przy chodziku trzymając się chodzi po salonie, gdy miała 7 miesięcy to zaczęła raczklować, teraz wchodzi po schodach... także jest wszędzie. Każde dziecko rozwija się w swoim tempie, jedne dzieci są mocniejsze a inne słabsze.
Dziecko powinno siedzieć dopiero wtedy jak samo usiądzie a nie jest posadzone.

Mój synek zaczął raczkować jak miał 6 mc - teraz zasuwa po całym mieszkaniu i zaczyna siadać właśnie z czworaków i to jest prawidłowa kolejność. I jeszcze nie siedzi "jak stary" czyli wyprostowany...

A rehabilitanci (bo rehabilitujemy go z powodu asymetrii )uważają, że z rozwojem ruchowym jest 2 mc do przodu i jest bardzo silny.
image

image
my decorations, siadanie zdecydowanie za szybko, ale niech sie tak podnosi , nie krepuj go niczym itp, moja tez to robila, ludzie nadziwic sie nie mogli, a sama z pozycji lezacej do siadu, nie posadzona przez nikogo zrobila jak miala 6 miesiecy, w pozycji siedzacej w lezaczku spokojnie to robila jak miala 4.5 - 5 miesiace...ps.teraz ma 1 i 4 miesiace...
image

image
Dzięki dziewczyny, w takim razie przystopuję go
Emilko dzięki za link, zaraz poczytam :)
Kurczeee, myślałam, że właśnie od podpierania na łokciach się zaczyna ;/

emika, i niech raczkuje jak najdluzej....
image

image
mydecorations - tam są pokazane fajne sposoby noszenia dziecka i sposoby przewijania - właśnie takie stymulujące dziecko

Izulucha - mam nadzieję, ze będzie długo raczkował :-)
image

image
Dzięki :)
Już poczytałam, mam też książkę Zawitkowskiego tę nową i staram się obchodzić z młodym w pokazany tam sposób.
Ten cyrk z siadaniem zaczął sie tydzień temu, młody stał się wtedy marudny, nie mógł spać... Dziś śpi jak suseł więc może siadania mu się odechce ;p

Inne tematy z forum Zaspa

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

DPD STREFA PACZKI - proszę o opinie (3 odpowiedzi)

Witajcie, na naszym osiedlu przy ul. Burzyńskiego na Zaspie od jakiegoś czasu jest punkt nadań i...

przeprowadzka !!?? (37 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

do góry