Widok

zabudowa pralki

chciałabym zabudować pralkę ale te typowo do zabudowy są dosyć drogie, czy mogę zabudować normalną pralkę? oraz ewentualnie poproszę o jakieś rady dotyczące zabudowy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeżeli jest to typowa pralka ładowana od przodu, to nie ma przeciwskazań, aby ją zabudować (a raczej - obudować).
Problemem może byc wysokość. Zazwyczaj pralki mają standardową wysokość 85 cm - czyli tyle, co inne sprzęty i górny poziom blatu.
Trzeba by podnieść blat o jakieś 3 cm - co nie zawsze jest możliwe.
Z drugiej strony - niektóre pralki mogą poprawnie funkcjonować bez górnej pokrywy - co obniża ich wysokość właśnie o potrzebne 3 cm

Innym problemem mogą być ewentualne wibracje.
Ale to już kwestia solidności obudowania pralki - aby nie roznosiła mebli po chałupie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
właśnie najbardziej się boję wirowania :/ może są na to jakieś sposoby?
mam tak zabudowana pralkę od 3 lat i żadnych problemów z wibracjami nie ma,nowe pralki nie latają jak stare "wiatki" po całej podłodze.fakt ze blat wyżej od standardu (93 cm) ale to i tak było zamierzone
Owszem.
Kup jak najcięższą pralkę :)

Cerweza ma rację - nowe (przynajmniej niektóre) pralki "podchodzą do tematu" wirowania kilka razy, zanim nie "stwierdzą", że pranie rozmieszczone jest na tyle równomiernie, że można wejść na pełne obroty bez ryzyka wylotu na orbitę.
Ale i przy supernowoczesnej pralce może się zdarzyć, że będziesz prała jedną, dużą (ciężką) rzecz i pralka sobie nie poradzi z wyważeniem bębna.
Co będzie skutkowało wzmożonymi wibracjami.
Dlatego - generalnie - im cięższa pralka, tym lepiej (o ile nie musisz jej co rusz przenosić :)
Moja znajoma ma pralkę umiejscowioną dość nietypowo, bo na wysokości oczu:)

Pralka stoi na murowanej ściance we wnęce łazienkowej wyłożonej kafelkami. Obawiała się o wibracje, ale od dwóch lat jak ją uzytkuje nic się nie dzieje.

Ja natomiast mam bardzo prosto i tanio wykonany blat pod którym trzymam pralkę, bo maja niespełna 3 metrowa łazienka wymagała oszczędności miejsca:

image
pamiętaj ze drzwiczki od szafki w której będzie pralka(jak ma byc zasłonieta) będziesz mieć lekko otwarte (wietrzenie bębna)wiec mogą kolidować np. w wysuwanym cargiem jeśli będą się spotykać w narozniku ,co strasznie wkurza w użytkowaniu,mi akurat graniczy z wysuwanym koszem :(

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

Jakie okna polecacie? (157 odpowiedzi)

Potrzebuję dobrych okien, jakie firmy z trójmiasta polecilibyście?

Pytanie o oświetlenie może ktoś wyjaśni (17 odpowiedzi)

Oprawa led, 35w, 4000lum. Tak mam w projekcie. Co to oznacza? Jakie lampy powinnam zakupić do...

do góry