Widok

zageszczanie mleka modyf. kaszka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mala nie chce ostatnio pic zwyklego mleka. a slyszalam, ze mozna je zageszczac kaszka bezmleczna- ktora bardzo lubi.
nie chce jej jednak dawac tylko kaszki.
tak wiec:
biore 130ml wody- robie z tego 150 ml mleka. dosypuje np 1 lyzke czubata kaszki. czy tak mozna? na opakowaniu jest napsane, aby dosypac 3-3.5 czubatej lyzki.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
więcej kaszki wsypuj tak jak jest napisane
image
oczywiście, że możesz tak robić. ja bardzo rzadko robię kaszkę z 3 łyżeczek na gęsto, częściej dosypuje właśnie jedną.
image
ja synkowi robie tak, że na 210 mleka (ma juz 9 miesiecy) wsypuje 7 miarek mleka i do tego np. 3 miarki kaszki bezmlecznej, a jak mieszam mleko z kaszka mleczno ryzowa to wsypuje w proporcji 5 do 2. 5 mleka a 2 kaszki
ja na 240ml wody wsypuję 8 miarek mleka i 5 miarek kaszki (akie od mleka) chodzi o to żeby zagęścić mleko a nie było takie wodniste
image
no właśnie zagęścić, a nie zrobić kaszkę. dla mnie to jest różnica i właśnie po 1 czy 2 łyżeczkach mleko jest zagęszczone.
image
a po 3,5 to już normalna gęsta kasza.
image
To też zależy od kaszy. Ja ostatnio miałam Nestle ryżową i musiałam wsypywać 4,5, (na 150 ml), żeby była gęsta. Inaczej lądowała wszędzie, zanim dotarła do buzi małego.
Wydaje mi się, że musisz zagęszczać tak, żeby mleko było gęste, ale na tyle rzadkie, żeby nie zatykało smoczka.
image

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

FAJNE msze dla dzieci gdzie w GDAŃSKU? (35 odpowiedzi)

no właśnie

Obniżenie /wypadanie macicy (1238 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

do góry