Widok

zakup zmywarki - na ca zwrócić uwagę?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czeka mnie zakup zmywarki, pierwszej w życiu, zupełnie nie wiem czym się kierować. Zmywarka pod zabudowę, 60 cm, budżet ok 1500 zł - co polecacie? jakie są wasze doświadczenie? na co zwrócić uwagę? czego unikać?

z góry dziękuję
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak tylko zdobędę fundusz to kupię whirpool 6 zmysł. Duża pojemność i najniższe zużycie wody. Tylko nie wiem jak w praktyce, ale z oglądanych wypadła najlepiej.
image
Zwróć uwagę na klasę- w sensie energooszczędności. Prawda jest taka, że zmywarka chodzi te 1,5-2 godziny, więc fajnie, jakby nie jadła dużo prądu. Niskie zużycie wody też jest ważne, to wiadomo.
Z mojego doświadczenia- sprawdź, czy jest łatwy dostęp do zbiorniczków na sól i nabłyszczacz, w naszym whirpoolu to jest porażka i trzeba się nagimnastykować, aby uzupełnić. No i jeszcze jedna rzecz- na pewno potrzebna Ci 60tka? U nas 4 osobowa rodzina zapełnia 40tkę przez 2-3 dni. A nie wiem, czy wiesz, ale zawartość zmywarki po takim czasie nie pachnie za ładnie ;) mimo różnych odświeżaczy itp..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Teraz to już chyba energooszczędne albo A albo A+. U nas tylko 60 bo duża rodzina:). Co do pojemników to cenna uwaga, sprawdzę:)
image
m&ms ale wy to chyba jesteście wyjątkiem - u mnie i u większości rodziny/znajomych zmywarka - i to 60ka "chodzi" codziennie i nikt nie ma najmniejszego problemu żeby ją zapełnić. Rano kawa, kanapki do pracy/szkoły, talerzyki po śniadaniu, potem garnki po zrobionym obiedzie no i oczywiście talerze/sztućce, tak, że czasem do wieczora trzeba ją włączyć bo nie ma miejsca na brudne naczynia.

fajne są opcje pół wsadu i szybkie zmywanie, podobnie zresztą jak w pralce, warto na to zwrócić uwagę

a co do firmy, wcześniej miałam electrolux - bo mąż ma fazę na tę firmę i wszystkie sprzęty kupowaliśmy tylko elextrolux. Mieliśmy ją chyba 6 czy 7 lat. teraz kuchnia cała z ikei zmywarka też (a więc whirpool) i od 3 lat działa bez zarzutu.

aha - jeśli macie aneks kuchenny albo sypialnie za ścianą to zwróciłabym też uwagę na poziom hałasu, moja mama ma takie cudo, co brzmi jak nadjeżdżający czołg
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam 60 - 3 osoby i chodzi codziennie albo raz na dwa dni. Zdarza się i 2 razy dziennie.Jak są goście to i 3. Mam gary tefal ingenio, które się pięknie mieszczą ale i tak w życiu bym się w mniejszej nie zmieściła.

Facet, który naprawiał naszą powiedział, że trzeba doplinować, żeby dół zmywarki (wewnętrzna podłoga) była metalowa nie plastikowa. :)
image
image
my mamy 45(na większą nie ma miejsca) beko i jest strasznie głośna. sprawdź zużycie wody i prądu no i decybele, przy małym dziecku muszę uważać kiedy włączyć zmywarkę. przy zakupie ja zwróciałbym jeszcze uwagę na kosz na sztućce. niektóre zmywarki zamiast standardowego kosz na sztućce mają dodatkową szufladę która fajnie się sprawdza zwłaszcza przy szerszych sztućcach które po prostu nie mieszczą się do koszyka. taka jak na zdjęciu czterykaty.pl/czterykaty/5,108501,8324162,Oszczedne_zmywarki.html?i=13
ja mam 45tke i raz dziennie wlaczam przy malej rodzinie. czesto sie nie miescimy takze skoro myjesz polowe naczyn w zlewie to sie zgadza.
Mam boscha i denerwuje mnie to, że zmywanie na 50stopni trwa ponad 2godziny. Tescie mają beko i w godzine jest umyte
dziękuję!

ja sobie mniejszej też nie wyobrażam, tylko 60tka!
obecnie nie mam zwymwarki, a mnóswto naczyć zużywam...

fajna sprawa z tą szufladą na sztućce!
Generalnie polecam zmywarkę w ogóle:) Nie wiem, jak wcześniej funkcjonowałam bez niej, niesamowicie ułatwia życie;)
Ja włączam codziennie, ewentualnie raz na dwa dni. I na najniższą temperaturę (ok. 30 minut), chyba, że są bardzo zabrudzone np. gary.
Może sprawdź, czy jest możliwość zmywania połowy załadunku, czasem się przydaje.
Jak masz małe dzieci, to niech nie będzie za łatwo nią manipulować (otwierać, włączać).
zalezy gdzie bedzie stała, jezeli w aneksie to musi byc cicha!!!
potem zuzycie pradu i wody, program pol wsadu. i w zaleznosci od wielkosci rodziny albo duza albo waska to juz wlasne predyspozycje.
1500zl to za mala kwota jak na zmywarke do zabudowy. wolnostojaca tylko mozna za tyle kupic.
tylko siemens ale nie tnasze modele bo maja malo zakresow zmywania.
pamietaj ze to sprzet do zabudowy wiec musi byc bezawaryjny i nie ma co oszczedzac. realna kwota to pow.2500zl za dobra zmywarke
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Miałam 60-kę - kilka dni zbierałam naczynia :(. Przy okazji remontu wymieniłam na 45-kę, też Boscha, z tą szufladą na sztućce i b.żałuję - źle domywa, niewiele mogę zapakować, a ile czasu muszę stracić, żeby ją optymalnie załadować! Szczególnie te sztućce - poroniony pomysł! Tęsknię za moją starą zmywarką. Poczytaj opinie ludzi na temat typu zmywarki, którą zechcesz kupić - sama firma nie wystarczy, co widać na moim przykładzie.
ja mam +60 i nie wyobrazam sobnie mniejszej mam 4 osoby i wlaczam ja codzienie
ja mam zwyczaj ze sztucce wkladam do namoczenia i dopiero jak puszczam zmywarke to do srodka zeby nie zaschly, moze to nie wina zmywarki tylko proszku/tabletek jakie uzywasz.
ale nie mam doswiadczenia z szufladami, moze masz zapchane dysze w lopatkach od szuflady naczyniowej?!?-ew jakas wada fabryczna, ? zglos na gwarancji.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

podłoga jasna+ ciemna czy sama ciemna???????? (44 odpowiedzi)

Dziewczyny!!!jestem na forum od niedawna aż do czasu kiedy sama potrzebuję Waszej rady a...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz? (34 odpowiedzi)

Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie?...

do góry