Widok
Imię dla chłopca: Borys, Igor, Bruno, Miłosz?
Wiem że wybór imienia to kwestia gustu i zadanie dla rodziców, ale może wyrazicie swoje zdanie? Mężowi najbardziej podoba się Borys, od zawsze chciał tak nazwać synka, jeśli tylko by go miał. Ja nie mam nic przeciw temu imieniu, ale tak się składa że nazwisko miałby też podobne, a wolałabym uniknąć efektu: Michał Michalski, Tomasz Tomaszewski itp. Alternatywy jakie wpadły mi w ucho to Bruno, Igor, Miłosz. Wydaje mi się że nie są to standardowe imiona, i chciałam poznać Wasze zdanie na temat ich brzmienia, ewentualnie zdrobnienia.
Nie, mnie nie wydają się śmieszne, wręcz przeciwnie, bardzo pozytywne.
Borys brzmi ładnie, mocno, męsko...
Dałabym tak Synkowi... tyle, że od zawsze podobało mi się tylko jedno imię dla niego.
Dla wielu "śmieszków" wszystko da się "ośmieszyć" ale kto by na to zwracał uwagę (???)
Bruno i Miłosz kojarzą mi się z leciwymi panami. Igor ok ale Borys pasuje i do chłopca, i do mężczyzny.
Kieruj się własnymi odczuciami i intuicją.
Ps
Miałam fazę na Aleksa a nie chciałam żeby na Aleksandra wolali Olek.
W wielu krajach Alex to również kobiece imię więc zostałam przy noszonym długo w myślach imieniu.
Pasuje jak ulał...
Nie przepadam za zdrobnieniami imion. Nie onieśmielają mnie te pełne, silne.
Bardzo lubię "r" w imionach...
Co kto lubi i co do kogo pasuje...
Borys brzmi ładnie, mocno, męsko...
Dałabym tak Synkowi... tyle, że od zawsze podobało mi się tylko jedno imię dla niego.
Dla wielu "śmieszków" wszystko da się "ośmieszyć" ale kto by na to zwracał uwagę (???)
Bruno i Miłosz kojarzą mi się z leciwymi panami. Igor ok ale Borys pasuje i do chłopca, i do mężczyzny.
Kieruj się własnymi odczuciami i intuicją.
Ps
Miałam fazę na Aleksa a nie chciałam żeby na Aleksandra wolali Olek.
W wielu krajach Alex to również kobiece imię więc zostałam przy noszonym długo w myślach imieniu.
Pasuje jak ulał...
Nie przepadam za zdrobnieniami imion. Nie onieśmielają mnie te pełne, silne.
Bardzo lubię "r" w imionach...
Co kto lubi i co do kogo pasuje...
znam Miłosza czteroletniego, bardzo podoba mi się imię, tylko jednego chłopca o tym imieniu, ładne;
Igorów jest bardzo dużo ostatnio
Bruno - Bronek chyba zdrobnienie? Bronek słabo, Bruno fajnie, ale czy są zdrobnienia? jakie? żeby nie nazywali go dziwnie potem;
Borysa też znam, spoko imię; musicie przemyśleć tylko podobieństwo, choć znałam chłopaka, który miał podobnie na imię i nazwisko, jako dziecko dziwiłam się, bawiło mnie to, ale i tak nie przeszkadzało mi to w lubieniu go;
chociaż Miłosz - najpiękniej w tej sytuacji;
Igorów jest bardzo dużo ostatnio
Bruno - Bronek chyba zdrobnienie? Bronek słabo, Bruno fajnie, ale czy są zdrobnienia? jakie? żeby nie nazywali go dziwnie potem;
Borysa też znam, spoko imię; musicie przemyśleć tylko podobieństwo, choć znałam chłopaka, który miał podobnie na imię i nazwisko, jako dziecko dziwiłam się, bawiło mnie to, ale i tak nie przeszkadzało mi to w lubieniu go;
chociaż Miłosz - najpiękniej w tej sytuacji;
Poród zbliża się wielkimi krokami, brzuszek rośnie. Gdy ludzie pytają mnie czy mamy już imię dla dziecka, i mówię że Borys, to reakcje są zwykle te same: skrzywienie, zażenowanie... Wiem że teraz jest coraz więcej Borysków, imię staje się tak samo popularne jak każde inne. Nie wiem czy to tylko w moim otoczeniu ludzie są tak nieprzychylnie nastawieni do tego imienia czy coś jest nie tak z wydźwiękiem imienia Borys?
Zaczynam się wahać, może zamiast Boryska - Igor?
Zaczynam się wahać, może zamiast Boryska - Igor?
Z wymienionych bardzo podoba mi się Borys - sama nazwałam tak młodszego synka :), ale jeśli coś źle brzmi z nazwiskiem i czujesz, że nie pasuje, to nie dawaj tak. Pozostałe imiona zresztą też ładne. Igor - krótkie, mocne, ale niestety dość popularne, Bruno - śliczne, sama nad nim myślałam, ale problem z odmianą (z Brunonem brzmi bardzo poważnie, "z Brunem" wręcz komicznie i niepoprawnie, a z Bruno nie po polsku, ale jak ci się podoba, to może być), Miłosz - osobiście podoba mi się najmniej, może przez to, że nie lubię imion z polskimi znakami, a mąż twierdzi, że zbyt mało męskie.
Pozostałe typy ode mnie (poza Borysem): Kornel (starszy synek), Norbert, Emil (chociaż dla męża niemęskie) i Cezary
Pozostałe typy ode mnie (poza Borysem): Kornel (starszy synek), Norbert, Emil (chociaż dla męża niemęskie) i Cezary
Mogę tylko potwierdzić. Poczytajcie drogie Panie i Panowie o pochodzeniu imienia i znaczeniu. Coś co wydaje nam się niekoniecznie takie jest :) imię Borys- nie, nie ruskie! Mam syna Borysa, jest waleczny niczym lew, ma swoje zdanie ale jest też rodzinny i kochający, oddany najblizszym. Znak zodiaku- byk. W 2015 gdy się urodził niewielu było Borysow, położna zachwycona była imieniem jak i kilka innych osób.
dla mnie to sie nie liczylo kto i co powie, decyzja została podjęta na porodówce...miał być Wiktor. ..gdy go zobaczyłam wiedziałam że to Borys. Dziś mój syn sam twierdzi że ma najlepsze imię jakie mógł mieć nadane..dobrze się z nim czuje i wśród tymonow erykow Igorow antonich i wielu innych czuje się wyjątkowo i dobrze:) pozdrawiam mamuśki
dla mnie to sie nie liczylo kto i co powie, decyzja została podjęta na porodówce...miał być Wiktor. ..gdy go zobaczyłam wiedziałam że to Borys. Dziś mój syn sam twierdzi że ma najlepsze imię jakie mógł mieć nadane..dobrze się z nim czuje i wśród tymonow erykow Igorow antonich i wielu innych czuje się wyjątkowo i dobrze:) pozdrawiam mamuśki