Widok

zapalenie płuc u dziecka - ile trwa?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
witam, czy ktoś obecnie zmaga się z zapaleniem płuc u dziecka?
syn 4 lata, od tygodnia leczony już drugim antybiotykiem na zapalenie płuc, przez tydzień wcześniej brał pierwszy antybiotyk na zapalenie oskrzeli. A wcześniej dobre 2 tygodnie chodził z "kaszelkiem" bo osłuchowo wszystko wychodziło ok. Dopiero rentgen pokazał zapalenie płuc równo 7 dni temu. Dostaje również sterydy do inhalacji i inne leki wziewne.
W czwartek pediatra zastanawiał się mocno czy nie skierować nas już do szpitala, jednak wypisał skierowanie, dał je "w razie czego, jak będzie gorzej", a jak nie to mam przyjść po weekendzie na kontrolę. Zastanawiam się mocno czy nie pojechać już na pediatrię, nic się nie zmienia, syn ma duszności codziennie wieczorem. Stresuje mnie to pole decyzyjności, które zostawił mi pediatra.
Dlatego chciałabym zapytać, jak wasze dzieci przechodziły zapalenie płuc? Czy to możliwe, że już po 2 tygodniach na antybiotykach nie jest lepiej? że kaszel się nie zmniejsza? (szczególnie wieczorem i jak dziecko leży). Pozdrawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja po 2 dawcę antybiotyku przestała kaszleć. Oczywiście do końca braliśmy. Co za antybiotyk? Moja p. Doktor id razu wiedziała, zapalenie spowodowane chlamydia i dała antybiotyk, który działa na ta akurat bakterie. Skonsultuj z innym lekarzem, możesz umówić do domu, tylko oczywiście Ok 150 zł wizyta. Na sorze spędzisz pare godzin i możesz zapalać jeszcze coś innego
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja korzystałam z dr Grażyny sikorskiej 504 031 617 tylko byli to jyz ze 3 lata temu, ale byłam zachwycona p. Doktor
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

dziekuje za kontakt
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

a antybiotyk mamy klacid, wczesniej forcid
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uzywalismy tego antybiotyku u synka na zapalenie płuc ale u nas po dwóch dniach była wyraźna poprawa. Nasza pani doktor mówiła wtedy że gdyby nie bylo żadnej poprawy to nas wyśle do szpitala. Razem z synem chorowało kilkoro dzieci (pacjentów naszej lekarki) i przynajmniej 2 trafiła do szpitala bo im się nie polepszyło, tyle ze to bylo na początku roku.
Zapalenie płuc u dzieci trwa do śmierci dziecka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 16
Mojej córce klacid niezbyt pomaga u nas działa ceklor
Czy wiecie panie moze, ile trzymaja w szpitalu z zapaleniem pluc? Mniej wiecej?

Mogłaby Pani napisać czy syn miał jakieś objawy oprócz tego "kaszelku" kiedy osłuchowo było ok? gorączka czy brak apetytu? My też chodzimy już 4 tyg z kaszlem, na który nic nie pomaga (w tym p.alergiczne syropy), osłuchowo ok, więc antybiotyku nie bierzemy, żadnych innych objawów. Kaszel głównie rano po przebudzeniu i przy zasypianiu..

Mielismy tak samo, tj. Rano i wieczorem najgorszy kaszel. Teraz juz wyladowalismy w szpitalu, pozdrawiam

Czy mogę się zapytać dziecko przedszkolne czy będące w domu z mamą? Sami w końcu zgłosiliście się do szpitala? Polanki zaspa? Mówili coś jak długo was będą trzymać?

Dziecko przedszkolne, dostalismy skierowanie od pediatry z zaleceniem zeby jechac jak "bedzie gorzej". Tak sie stalo, wiec pojechalismy. Mamy tu spedzic ok 5 dni, Gdynia Redlowo

Napewno wszystko będzie dobrze. A ty autorko pewnie w szpitalu całą dobę czy masz z kim się zmieniać? A jak w szpitalu lekarze do dziecka mili chociaż?

U nad przez 6 tyg. Suchy kaszel tylko w nocy. 3 razy u lekarza było osłuchiwania dobrze. Dziecko cały czas chodziło do przedszkola, w dzień nawet ani razu nie kaszlało. Po 6 tygodniach nadal brak gorączki, katary czegokolwiek, tylko taki suchy kaszel ze ja cała noc nie mogłam spać, wietrzenie, sprzątanie (myślałam ze może kurz drażni, kupno nowej poduszki, pranie pościeli itp). W końcu 4 raz do lekarza, skierowała nas na rtg. Po obejrzeniu prześwietlenia od razu antybiotyk. p. doktor stwierdziła od razu ze jakaś chlamydia i dała antybiotyk, po 2 dawcę kaszel nocny ustał. Dziecko w dzień zachowywało się normalnie, chodziło do przedszkola, może ostatniego dnia jak jechaliśmy do lekarza wyglądała gorzej (szkliste oczy i marudzące) ale gorączki do końca nie było. Było to 2 lata temu, od tego czasu nie była na nic chór, tylko od tego czasu codziennie „chrząka”, jakby coś jej się zbierali w gardle, codziennie. Nie wiem czy to jakiś tik, czy coś jej tam siedzi. Lekarz mówi, ze wszystko Ok.

A w szpitalu co poddają? Też antybiotyk tylko inny? Jakieś inhalacje? U nas podobna sytuacja, córka po jednym antybiotyku i nie ma poprawy, mam drugi i skierowanie do szpitala ale się zastanawiam czy jest sens, bo może złapać coś innego... Dużo dzieci na oddziale? Ile macie osób w sali? Jak z odwiedzinami? Mogą rodzice się zmieniać? Jeszcze nigdy nie leżeliśmy w szpitalu i bardzo się obawiam.

Autorko, możesz podać maila do siebie. Mam jeszcze kilka pytań.

sabi.rutkowska@gmail.com :) moze Pani smialo pisac :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Do personelu nie mam zadnych zastrzezen. Tak, ja cala dobe, bo mamy jeszcze jedno dziecko ;)

Bardzo proszę podzielić się informacjami odnośnie pobytu w szpitalu. Też jestem ciekawa jak to wygląda i gdzie? Zaspa czy Polanki?
Na pewno więcej Mam będzie w tej sytuacji i taka wiedza nam pomoże się do tego jakoś przygotować.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

do góry