Widok

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hey,
Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz niestety wymaga zaświadczenia z parafii siostry - a ona nie ma bierzmowania, dlatego zaświadczenia wydać nie chce:(

Może ktoś miał podobną sytuację i ksiądz wyraził zgodę. Proszę o informację w jakim kościele?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
Gdzie to załatwiłeś bo też mamy taką sytuację?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja widziałem w kościele terminal do wpłacania ofiary xD
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

W mojej rodzinie był przypadek taki, że kuzyn był w klasie, gdzie miał mieć bierzmowanie wiosną. A został poproszony na chrzestnego i chrzciny miały być w święta bożego narodzenia. Kuzyn poszedł do proboszcza i dostał pozwolenie na zasadzie, że dopuści go do bycia chrzestnym a on przystąpi do bierzmowania zgodnie z planem na wiosnę. I chrzest się odbył.

Znajomy był chrzestnym bez bierzmowania. Też pogadał ze swoim proboszczem i przyznał, że kiedyś jako młodzik nie przystąpił do bierzmowania jak inni rówieśnicy. A teraz potrzebuje być chrzestnym. Ksiądz się zgodził też na zasadzie, że koleś przystąpi do bierzmowania w pierwszym możliwym terminie. Chrzest sie odbył, a koleś po paru miechach zaczął nauki do bierzmowania i przyjął sakrament jak obiecał.

Tak więc bierzmowanie musi być, ale nie musi jak ksiądz wykarze dobre chęci...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja akurat mam być też chrzestną pierwszy raz i też wszystkiego dowiaduję się,ale wiem tyle,że kandydatka na chrzestną musi koniecznie musi być bierzmowana.
Bzdura. Jeżeli 600 lat temu Kościół wysyłał krucjate dziecięca by odbić ziemię święta to też trzeba było przyklaskiwac?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak i dostaje pensję w szkole i ma kasę z kościoła. Kościół powinien się rozliczać A my wierni powinniśmy dokładnie wiedzieć ile weszło do parafii i ile wyszło z parafii. Tak jest w polskich kościołach w stanach i Kanadzie. Wierni dostają koperty i wpisują ile dali .co miesiąc jest to rozliczane A na koniec roku ksiądz wszystko wylicza i wierni wiedzą wszystko o statkach które dawali przez rok

Ale na pensję w szkole dajemy mu wszyscy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
prawo kanoniczne mówi o jednym chrzestnym!!!!1 u nas taka tradycja, ze jest i kobieta a wcale nie musi byc, sami księżą łamią prawo, też mam ten problem.
A ja Wam napiszę po niedzieli jak to "My" załatwiliśmy chrzest naszego młodszego synka:) nie uwierzycie!
Przepraszam, ale chyba nie doczytałaś - MamoMikołaja, że zostałam porównana do prostytutki i postawiona w hierarchii kościoła niżej od niej. Jak mogę się na to zgodzić??!! Powiedz mi, gdzie tu jest sprawiedliwość?

Jak widzisz, zgodziłam się przyjąć te zasady, podpisałam pismo, poszłam nawet dalej i trwałam w 3miesięcznym celibacie, o co ksiądz nie prosił!!

Trzeba chyba naprawdę wierzyć w księdza (nie w Boga), by do tego stopnia ufać ich zasadom. Bo nigdzie w Piśmie nie znalazłam zapisu mówiącego o takim przypadku.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Cóż...nikt przeciez nikogo nie zmusza do bycia członkiem Koscioła Katolickiego:)
A poważnie mówiąc, wiem, że czasem trudno, ale wydaje mi się, że trzeba zawsze starać się kierowac wiarą w to, że skoro na takiego ksiądza trafiliście, to widocznie Boży plan był właśnie taki:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
MamaMikołaja - nam wyszło może na dobre, ale i tak planowaliśmy zrobić sobie celibat przed ślubem, może nie 3 miechy ale chociaż jeden, bo słyszeliśmy że to wzmacnia związek.
Na pewno nie wyszło to na dobre temu księdzu i kościołowi - już nie ufam ani temu księdzu, ani całej instytucji tak jak przed tym zajściem. Te zasady są po prostu niesprawiedliwe i tyle.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Marta-B , czyli wyszło Wam to na dobre. Ksiądz miał racje:)))))))))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
jakbym, czytala swoja historie, mielismy bardzo podobne przejscia z ksiedzem , z tym ze skonczylo sie to awantura i wyjsciem z kosciola.
Miałam być matką chrzestną, ale ksiądz nie chciał wydać mi stosownego zaświadczenia, mimo że byłam bierzmowana i chodzę do kościoła.

Odmówił tylko dlatego, że mieszkałam z narzeczonym pod jednym dachem przed ślubem. Dodam, że dokładnie za 3 miesiące miał się odbyć nasz ślub, a wszystkie dokumenty już leżały u tego księdza w szafce. Mimo wszystko ksiądz nie chciał się zgodzić. Mówił by rodzice wybrali inną chrzestną. Jestem osobą która jest bardzo blisko z tym dzieckiem oraz z jego starszym rodzeństwem, zawsze chętnie się opiekuję, na Mszach św. zawsze stoją ze mną i ja im tłumaczę o co chodzi w obrzędach, poza kościołem oczywiście też dużo spędzamy razem czasu. Spytałam czy to jest aż taki wielki grzech że chciałam nabrać pewności i podjąć świadomą decyzję co do ślubu, mieszkając wcześniej z narzeczonym, a ksiądz na to że to cudzołóstwo.

Co dziwniejsze!! Spytałam czy kobieta która ma narzeczonego, współżyje z nim, ale nie mieszka pod jednym dachem może być chrzestną - TAK!! Spytałam, czy kobieta lekkich obyczajów, która ma kilku facetów, a czasem bierze za współżycie pieniądze - może być chrzestną?? - TAK!! -Bo pójdzie do spowiedzi i obieca poprawę!!

Powiedziałam że nie mamy możliwości przeprowadzki przed ślubem, ale mogę obiecać, nawet na piśmie, że nie będę współżyć z narzeczonym do ślubu. Ksiądz na to :NIE, bo to nie będą warunki sprzyjające zachowaniu wstrzemięźliwości, mimo moich szczerych chęci.

Po przeryczeniu kilku dni ze złości i niedowierzania, jakie kościół lub ksiądz ma czasem niesprawiedliwe zasady tudzież przekonania, spytałam księdza, czy będzie dobrze jeśli do dnia ślubu przeprowadzę się do innego pokoju i będę w nim spać, a na sąsiednim łóżku będzie spać moja babcia, która w razie czego poświadczy, że każdą noc spędziłam z nią. TAK!! Przecież to śmieszne!! Ksiądz nie wymagał ode mnie żebyśmy przestali współżyć, ale żebyśmy spali w oddzielnych łóżkach!! Pomyślcie - można gzić się na prawo i lewo, mogę mieć kochanka, ale dostanę rozgrzeszenie i zgodę na bycie chrzestną, bo nie mieszkamy pod jednym dachem!!

I tak zostałam chrzestną. Musiałam tylko podpisać specjalne uroczyste oświadczenie (z pieczątką księdza, podpisami, w 2 egzemplarzach... jeszcze je mam na pamiątkę;)

Na zakończenie powiem, że z własnej woli do dnia ślubu zrobiliśmy sobie celibat z narzeczonym, bo stwierdziliśmy, że nie będziemy robić z gęby cholewy i swoje zasady mamy. Nawet jeśli ksiądz to widzi inaczej! Ciężko było czasem wytrzymać w tym celibacie, ale naprawdę dużo nam to dało, jeszcze bardziej się zbliżyliśmy, kocham go bardziej niż przedtem. A po ślubie seks jest czymś niesamowitym, dopiero teraz czujemy jego smak!:)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja znajoma załatwiła to w ten sposób.Poszła do innego kościoła niedaleko nowych osiedli. Powiedziała księdzu ze jest nową parafianką i została poproszona na chrzestną . Ksiądz wypisał jej karteczkę nie pytając o bierzmowanie,slub itd. Widocznie uznał ze skoro rodzice ją wybrali to wszystko jest jak należy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
można wziąć przyspieszone bierzmowanie, moja koleżanka przed ślubem miała takie bierzmowanie w Pelplinie
Jak nie ma? ;>
wiem, wiem, musze podpytać i tak śledzę wątek, bo chciałabym żeby chrzestnym mojego drugiego dziecka był kuzyn, a on nie był bierzmowany. Wprawdzie planuje, bo chce wziąć ślub kościelny. Może to bedzie argument żeby został dopuszczony skoro planuje.

Ale w tym prawie kanonicznym nie ma nic o bierzmowaniu.
Napiszę ci dokąd uderzać na privie!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry