Widok

zaparcia u niemowlaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój synek ma już 7 miesięcy, próbowałam mu sama gotować obiady, ale wszystkie próby kończyły się bolesnymi zaparciami. Gotowałam ziemniaka, marchew, kawałek dyni dodawałam troszkę masła.. Małemu bardzo smakowało, bardziej niż obiady ze słoików, ale potem prężył się nie mógł spać i z wielkim trudem robił kupę. Naczytałam się, że dynia i marchew mogą właśnie tak działać, ale nie mam pomysłów czym zastąpić te warzywa... Może macie jakieś sprawdzone przepisy?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Daj do rączki surową marchewke. Na deser daj śliwki. Ja gotowalam ziemniak troche ryzu kawałek piersi z kurczaka marchew seler i troche masla pitem blendowalam i dawalam normalnie sól aby bylo smaczne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
marchewka swieza potarta lub do raczki, jablko surowe; gotowalam tez buraczki, no i mlody do kaszki jadal suszone sliwki ze sloiczka, ktore uwielbial.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
tak, 7 mies do raczki surowa marchewke, dziąsłami zapewne ja pogryzie....suszone sliwki (słoik gerber- skład ok), kaszki ryzowe wyklucz, dawaj jaglana/kukurdziana, marchewki gotowanej codzien nie trzeba dawac, zamiast masła olej rzepakowy zimnotłoczony. tarte jabłko surowe.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
niektore dzieci maja w tym wieku maja juz zabki, nawet 4 jedynki, ktorymi "skrobia" marchewke i jablko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dawaj brokuły?Podawaj jeszcze bakterie w kroplach ,świetnie się sprawdzaja przy zaparciach u takich maluchów ale muszą być podawane codziennie .Biogaja,Dicoflor.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
I się krztusza
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie dawaj marchewki gotowanej!! bo działa zapierająco, stąd zaparcia. Gotowana marchewka jest świetna przy biegunkach.

*Dawaj surowe jabłko - ja skrobię łyżeczką. Mały zajada się bardzo. Ma też 7 miesięcy.
* Przepajaj wodą,
* Po za tym zupki różnego rodzaju: z brokuł, kalafiora, z dodatkiem pietruszki, koperku itp.
A jakim mlekiem karmisz?
Powodzenia!!
Możesz dawć surową marchewkę startą na tarce z dodatkiem oliwy zamiast gotowanej.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
karmię piersią, a mały nie ma jeszcze żadnego zęba.. odnośnie zupek, które proponujecie np. z brokułami to jakie proporcje stosowałyście? ziemniak:brokuł 50:50 czy inaczej? A śliwki ze słoiczka gerber, kilka łyżeczek, czy cały słoiczek zamiast deseru owocowego?
Możesz dać też samego ugotowanego ,rozgniecionego brokuła z odrobiną oliwy.
No chyba że karmisz blw to wtedy kawałek do rączki może pociumka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Powiedzcie mi jeszcze, czy takie jabłka ze słoiczków zapierają, czy działają jak starte surowe jabłko... ?
No zdecydowanie lepiej dać surowe a nie ze słoika.
Spróbuj dodawć do obiadków częściej oliwę zamiast masła,może być oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój ma już 7 zębów a ja jestem ledwo żywa,bo nocki są ciężkie :-)
Możesz dac więcej brokuła niż ziemniaka i trochę wody plus oliwa z oliwek albo masełko.Zupka powinna być taka luźna jeżeli tak można to nazwać : P ziemniaki jak zmiksujesz robią się bardzo gęste.
A śliwka ze słoiczka.nie dajmy się zwariować. Jak raz na dwa trzy dni zje coś innego niż gotowane przez mamę to nic mu nie będzie.
Daj znać jak efekty :-)
Pozdrawiam
Jeszcze zapomniałam o dyni a warto spróbować,tym bardziej że teraz sezon i jest łatwo dostępna. Szybko się gotuje i można dawać z jabłkiem, bananem albo ziemniakiem
Moja niunia tez ma skończone 6 miesięcy i pojawiły się zaparcia, niestety to etap dojrzewania układu pokarmowego i poza doraźnych środkami niewiele można z tym zrobić. A zaparcia pojawiły się kiedy jeszcze była na samym mleku z piersi. Małej nie daje marchewki pod żadna postacią, dynia i brokula jak na razie bo je dopiero od kilku dni. Próbowałam dać jabłko tarte surowe ale trzęsie ja niesamowicie. Dziś zamierzam wprowadzić śliwki ze słoiczka. Kupię tez biogaje, lepiej się opłaca niż difoclor. Biogaje można otwarta trzymać 3 miesiące a difoclor miesiąc. Jak nie ma kupy 4 dni ratuje się czopki glicerynowym, ale tylko w ostateczności.
Kupię tez biogaje, lepiej się opłaca niż difoclor. Biogaje można otwarta trzymać 3 miesiące a difoclor miesiąc.

a co to ma do rzeczy? probiotyk nalezy podawac około miesiaca, dicoflor akurat ma na tyle dawke. podawanie od swieta nie przyniesie zadego efektu...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Miałam difoclor jak mała miała kolki, podawała codziennie przez miesiac a nawet nie zużylam polowy. A dlaczego tylko miesiąc probiotyki, moim zdaniem conajmniej 2-3 miesiące.
Mój pediatra kazał podawać mojemu jeszcze niemowlakowi jedną kroplę bogai codziennie przez ok.rok,dziecko karmione mm.Zaczęło się od kolek,przez właśnie zatwardzenia.Nadal wracam do podawania już innych bakterii jak tylko problem u córki powraca,działają rewelacyjnie bez żadnych innych dodatkowych środkow.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

kaszel u dziecka, jak sobie radzicie ? (86 odpowiedzi)

Synek ma 3 latka, zaczał się katar, potem kaszel. Dwukrotnie byłam u lekarza i osłuchowo jest...

do góry