Widok

zaparcia w ciąży

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny jak to u Was wygląda podczas ciązy? Ja mam straszne zaparcia i nie wiem już co mam robić, próbuwałam już chyba wszystkiego czopków glicerynowych, piję dużo wody, jem dużo owoców, kiwi, śliwki sudszone, piłam też jakiś syrop który przepisał mi lekarz i nic.....jedyne co mi pomaga to Xenna extra (2 tabletki) ale boję się ciągle brać Xenne, chociaz pytałam swojego ginekologa i nie widzi przeciwskazań.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Sporadycznie tych czopków używałam w ciąży, zawsze były skuteczne, mnie zalecił je lekarz.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziewczyny sprobujcie babki jajowatej - nie uzaleznia jelit i jest bezpieczna! 1 lyzeczke zalewa sie szklanka cieplej wody i zapija sie to druga szklanka wody. W trakcie laktacji biore i dziala super!

ja nie wiedziałam , co to zaparcia, dopóki nie zaszłam w drugą ciążę. zaparcia były bardzo bolesne, bałam się, że coś się może stać maluszkowi przy takim bólu i skurczach. tak jak piszą dziewczyny, czopki to najlepsza opcja, dzialają w ciągu 10 minut , więc szybko i bezboleśnie pozbywasz się problemu, a maluszek się nie stresuje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja się dowiedziałam u lekarza. Pytał czy mam jakieś objawy (nudności, opuchnięcia, zaparcia) Kiedy potwierdziłam zaparcia zaproponował mi te czopki.Nie aplikuję ich stale bo próbuję walczyć z zaparciami dietą ale nie ukrywam że kilka razy uratowały mi d.. i to nie tylko w przenośni :)

@zuzka, słuchaj mam pytanko, a skąd Ty się dowiedziałaś o tych czopkach?. Jestem w 4 miesiącu i byłam pewna, że ten problem mnie nie dotknie, bo do tej pory wszystko szło, że tak powiem jak z płatka. Jednak się przeliczyłam. Zaparcia i uczucie pełności stały się moją zmorą. Idę do lekarza jutro i muszę zapytać doktora co myśli o tych czopkach.

Ja też stosowałam czopki eva qu i muszę powiedzieć robią robotę! No i są bezpieczne, a ja w ciąży bałam się brać preparaty doustne.

moja droga, spróbuj sobie czopków eva qu. działają praktycznie od razu, trzeba poczekać 10-15 minut. Daj znać jak zadziałało :)

Mam teraz to samo... poród za 3 miesiące, a ja nic nie mogę zrobić, nie mogę normalnie funkcjonować... gin na urlopie, najbliższa wizyta za 3 tygodnie... no ale tyle nie wytrzymam. Czopki? Bo z ziołami wole uważać, bo jestem alergikiem.

Ja też nigdy nie brałam tabletek i nie zamierzam, bo jeżeli jelita nie działają prawidłowo to tabletki też nie będą dobrze sie wchłaniać. Zdecydowanie polecam picie ziół Fibravitale jak koleżanka powyżej. Od czasu jak je piję to czuje się o wiele lżejsza a zaparcia zniknęły z czasem i w połączeniu ze zdrową dietą nie muszę wspomagać się żadnymi tabsami
Zawierają w sobie błonnik i dlatego. Ogólnie do diety powinno się wprowadzić dużo błonnika,który będzie regulował układ pokarmowy. Wiele osób faszeruje się jakimiś lekami i czopkami, które tak naprawde nie usuwają przyczyn zaparć a jedynie dzialają objawowo.Sama polecam Ja obecnie piję Fibra Vitale. Jest to błonnik plus len plus babka Wszystko ziołowe tak wiec nie wpływa na dzieciaczka. Mój gin mi to zlecił.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja polecam na zaparcia truskawki. Nic mi tak dobrze nie pomaga jak poranny koktajl z zsiadłego mleka i pół kg truskawek.
Skuteczny jest też jeliton 2 saszetki dziennie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
zaparcia sa normalne tak powiedział mój gin ale u nas na szczęście już przeszły
Nie, są całkowicie normalne. Tak działa ciąża, hormony. Poprostu.
O ile nie załatwiasz się raz na tydzień to jest ok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zaparcia w ciąży dla dziecka, które rozwija się w łonie matki raczej nie są w jakiś szczególny sposób niebezpieczne. Bardziej są uciążliwe. Ale nie można ich lekceważyć, bo mogą być objawem innych, powazniejszychschorzeń i dolegliwości, więc warto wspomnieć o tym swojemu lekarzowi prowadzącemu ciążę, a przede wszystkim trzeba dbać o dietę.
Dziewczyny czy zaparcia w ciąży są niebezpieczne?, jestem w 15 tygodniu i troche się boję?
Zaparcia bardzo często zdarzają się w ciąży. Przez dłuższy czas męczyłam się z tym. Potem skorzystałam z porad tutaj http://zaparcia.dozdrowia.com/zaparcia-ciazy.php i czuje się już lepiej.
mi naprawdę pomogła Activia-codziennie piłam jedną przez ok 1,5tyg., można powiedzieć, że aż za bardzo mi pomogła ;)
ja również poprę przedmówczynie, CC wcale nie jest żadną rewelacją - jest złem koniecznym i nikomu nie życzę takich przeżyć. Tym bardziej dziwię się kobietom, które na życzenie fundują sobie takie doznania. U mnie pierwszy poród odbył sie przez CC i mimo przyjaznego personelu przed, w trakcie i po operacji nie wspominam tego miło własnie na rewelacje związane z bólem głowy , paskudnym cewnikiem i brak możliwosci opiekowania się swym dzieckiem. Całą noc słyszalam jak płacze w pomieszczeniu obok a ja nie moglam podneisc sie z łózka a nawet przekręcic sie na bok. Rano obowiazkowo zwalono mnie z łóżka - chociaz nei wiem jak to zrobilam dowlekłam sie do zlewu a po południu mąż zawlókł mnie pod prysznic. I znów bóle głowy - dodatkowo przywieżli dziecko i kazali juz sie nim opiekować - chociaz nie wiedzialam jak z pozycji siedzacej wyjąc go z tego pojemnika - na szczescie mąz caly czas był i podawał do karmienia. Wkurzało mnie, że dziewczyny rodzące naturalnie dawno powychodzily do domu a ja musze caly czas lezec w szpitalu. Rana faktycznie do pól roku rwie. I najgorsze to spanie w pozycji na wznak przez co najmniej 2 tygodnie, i brak możliwosci karmienia dziecka na leżąco- szkoda bo to jest najpiękniejsze własnie. Dopiero koło 3 tygodnia po porodzei mogłam sobie na to pozwolić. Teraz jestem w 13 t.c. i zamierzam zrobic wszystko by poród był naturalny. Wytrzymam skórcze i ból porodowy bo on trwa max 1 godzine, za to mozna na leżąco karmić i wychodzi się na 3 dobe do domu, nie wspomne o cewniku.
Zastanówcie się dziewczyny - jesli nie ma przeciwskazan do porodu naturalnego nie upierajcie sie przy CC to jednak operacja i niesie za sobą możliwość powikłań. Jeżeli boicie się bólu to poproście o znieczulenie. Pozdrawiam
ja gotuję codziennie płatki owsiane+jęczmienne+otręby. Pomaga, ale ważna jest konsekwencja.
Czy waście wszystkie na tym forum powariowały? Najlepszy sposób (sprawdzony przez nasze babcie):
Zjeść solonego śledzia z beczki i popić szklanką kranówki. Czyści po tym jak kota po kaszance!!!!!!