Widok

zaparcia w ciąży

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny jak to u Was wygląda podczas ciązy? Ja mam straszne zaparcia i nie wiem już co mam robić, próbuwałam już chyba wszystkiego czopków glicerynowych, piję dużo wody, jem dużo owoców, kiwi, śliwki sudszone, piłam też jakiś syrop który przepisał mi lekarz i nic.....jedyne co mi pomaga to Xenna extra (2 tabletki) ale boję się ciągle brać Xenne, chociaz pytałam swojego ginekologa i nie widzi przeciwskazań.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zaparcia w ciąży dla dziecka, które rozwija się w łonie matki raczej nie są w jakiś szczególny sposób niebezpieczne. Bardziej są uciążliwe. Ale nie można ich lekceważyć, bo mogą być objawem innych, powazniejszychschorzeń i dolegliwości, więc warto wspomnieć o tym swojemu lekarzowi prowadzącemu ciążę, a przede wszystkim trzeba dbać o dietę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie, są całkowicie normalne. Tak działa ciąża, hormony. Poprostu.
O ile nie załatwiasz się raz na tydzień to jest ok.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
zaparcia sa normalne tak powiedział mój gin ale u nas na szczęście już przeszły
Ja polecam na zaparcia truskawki. Nic mi tak dobrze nie pomaga jak poranny koktajl z zsiadłego mleka i pół kg truskawek.
Skuteczny jest też jeliton 2 saszetki dziennie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zawierają w sobie błonnik i dlatego. Ogólnie do diety powinno się wprowadzić dużo błonnika,który będzie regulował układ pokarmowy. Wiele osób faszeruje się jakimiś lekami i czopkami, które tak naprawde nie usuwają przyczyn zaparć a jedynie dzialają objawowo.Sama polecam Ja obecnie piję Fibra Vitale. Jest to błonnik plus len plus babka Wszystko ziołowe tak wiec nie wpływa na dzieciaczka. Mój gin mi to zlecił.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ja też nigdy nie brałam tabletek i nie zamierzam, bo jeżeli jelita nie działają prawidłowo to tabletki też nie będą dobrze sie wchłaniać. Zdecydowanie polecam picie ziół Fibravitale jak koleżanka powyżej. Od czasu jak je piję to czuje się o wiele lżejsza a zaparcia zniknęły z czasem i w połączeniu ze zdrową dietą nie muszę wspomagać się żadnymi tabsami

Mam teraz to samo... poród za 3 miesiące, a ja nic nie mogę zrobić, nie mogę normalnie funkcjonować... gin na urlopie, najbliższa wizyta za 3 tygodnie... no ale tyle nie wytrzymam. Czopki? Bo z ziołami wole uważać, bo jestem alergikiem.

moja droga, spróbuj sobie czopków eva qu. działają praktycznie od razu, trzeba poczekać 10-15 minut. Daj znać jak zadziałało :)

Ja też stosowałam czopki eva qu i muszę powiedzieć robią robotę! No i są bezpieczne, a ja w ciąży bałam się brać preparaty doustne.

@zuzka, słuchaj mam pytanko, a skąd Ty się dowiedziałaś o tych czopkach?. Jestem w 4 miesiącu i byłam pewna, że ten problem mnie nie dotknie, bo do tej pory wszystko szło, że tak powiem jak z płatka. Jednak się przeliczyłam. Zaparcia i uczucie pełności stały się moją zmorą. Idę do lekarza jutro i muszę zapytać doktora co myśli o tych czopkach.

Ja się dowiedziałam u lekarza. Pytał czy mam jakieś objawy (nudności, opuchnięcia, zaparcia) Kiedy potwierdziłam zaparcia zaproponował mi te czopki.Nie aplikuję ich stale bo próbuję walczyć z zaparciami dietą ale nie ukrywam że kilka razy uratowały mi d.. i to nie tylko w przenośni :)

ja nie wiedziałam , co to zaparcia, dopóki nie zaszłam w drugą ciążę. zaparcia były bardzo bolesne, bałam się, że coś się może stać maluszkowi przy takim bólu i skurczach. tak jak piszą dziewczyny, czopki to najlepsza opcja, dzialają w ciągu 10 minut , więc szybko i bezboleśnie pozbywasz się problemu, a maluszek się nie stresuje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

dziewczyny sprobujcie babki jajowatej - nie uzaleznia jelit i jest bezpieczna! 1 lyzeczke zalewa sie szklanka cieplej wody i zapija sie to druga szklanka wody. W trakcie laktacji biore i dziala super!

Sporadycznie tych czopków używałam w ciąży, zawsze były skuteczne, mnie zalecił je lekarz.

U mnie było to samo. Dramat. Straszny ból i przede wszystkim - zupełnie nic nie pomagało. Teraz używam już Goko i jest normalnie, ale kiedy się zaczęło, to w życiu bym nie wpadła na to, że może chodzić o pozycję przy wypróżnianiu. A fakty są takie, że od kiedy wypróżniałam się w pozycji w kucki, problemy zniknęły. Aktualnie mam spokój. Już jestem po porodzie. Nic złego się nie dzieje, wszystko jest OK. Po prostu nawet teraz widzę, że z Goko wypróżnianie jest łatwiejsze - nie pojawia się ból.

czopki eva qu. poleciła mi je moja ginekolożka. powiedziała że nie ma sensu się męczyć, skoro te czopki są w 100% bezpieczne dla maluszka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Mi ginekolog polecil Colon C albo Lactulose,kipilam Colon C i jest nieźle ,a meczylam sie okrutnie.

osobiście się zastanawiam nad pozycją w kucki z brzuchem w 8 msc ;) ale może tylko ja taka gibka nie jestem, więc też jak już mnie przyprze raz na jakiś czas tradycyjnym sposobem aplikuje czopek musujący, bo po glicerynowym znów za bardzo mnie przeczyszcza. , ale finalnie super, że każda z nas ma jakiś sposób na swoje problemy i dzieli się nim z innymi.

Używaj Goko. Wtedy będziesz się wypróżniać w pozycji w kucki i problemy powinny zniknąć. Tzn. nie gwarantuję, ale u mnie chodziło właśnie o to. Przez kilka tygodni było mi naprawdę ciężko, ale problem zniknął przy pierwszym użyciu tego rozwiązania. Też mnie zdziwiło, że coś takiego w ogóle istnieje, no ale jest i działa. A skoro pomaga, to nie kombinowałam już później. Po ciąży dalej korzystam z tego samego.

Dwa razy dziennie gotowane buraczki -można kupić w zieleniakach marketach.Dobre też są gotowane płatki owsiane i siemie lniane