Widok
w naszym przypadku wygląda to tak:
- pozwolenie na ślub w innej parafi wzięliśmy od księdza w obecnej parafii pana młodego
- zanieśliśmy to do parafii gdzie się pobieramy, i tu kazał nam przynieść: akty chrztu
- po zdobyciu ich mamy iśc spowtotem do księdza i wtedy spiszemy protukół, dostaniemy kartki do spowiedzi i damy na zapowiedzi
- po 27.06 doniesiemy zaświadczenie w USC o braku przeciwskazań i po sprawie :)
mam nadzieję, ze to takie proste jak nam się wydaje :D
- pozwolenie na ślub w innej parafi wzięliśmy od księdza w obecnej parafii pana młodego
- zanieśliśmy to do parafii gdzie się pobieramy, i tu kazał nam przynieść: akty chrztu
- po zdobyciu ich mamy iśc spowtotem do księdza i wtedy spiszemy protukół, dostaniemy kartki do spowiedzi i damy na zapowiedzi
- po 27.06 doniesiemy zaświadczenie w USC o braku przeciwskazań i po sprawie :)
mam nadzieję, ze to takie proste jak nam się wydaje :D
papilio1@op.pl
ale kiedy należy się zająć tymi zapowiedziami, bo ja biorę ślub w innej parafii, ślub ma się odbyć za około 3 miesiące, zaczynam załatwiać formalności typu akt chrztu, bierzmowania - rozumiem że te dane są potrzbne do protokołu tak? (kiedy najpóźniej mogę przynieść te dokumenty) i jakie mam obowiązki względem swojej parafii jeśli ślub biorę w innej
PRZEPRASZAM ALE NIE ROZUMIEM TEGO WSZYSTKIEGO - nie wiem od czego zacząć, co gdzie zanieść (pytałam i w jednej i drugiej parafii - to mówią co innego, chciałabym wiedzieć jak to wygląda u was- bo nie chcę aby mnie odsyłali od jednej do drugiej parafii)
PRZEPRASZAM ALE NIE ROZUMIEM TEGO WSZYSTKIEGO - nie wiem od czego zacząć, co gdzie zanieść (pytałam i w jednej i drugiej parafii - to mówią co innego, chciałabym wiedzieć jak to wygląda u was- bo nie chcę aby mnie odsyłali od jednej do drugiej parafii)
jelsi nie bierzesz slubu we wlasnej parafii czyli tak jak ja to powinnas pojsc do wlasnej parafii zeby wydali ci zaswiadczenie ze mozesz do slubu przystapiec:D taka koscielna biurokracja..proponuje to zaczac zalatwiac jakies 2 miesiace przed oczywiscie mozna wczesniej ale pozniej nerwy latanie i takie tam..do kosciola (swojej parafii pojawiacie sie z narzeczonym z odpisem aktu urodzenia dowodem i np swiadectwem z religii (ale zalezy od kosciola) jesli jestes po naukach malzenskich i poradnictwie rodzinnym to ksiadz spisuje protokol i udziela Wam licencji na slub. .. to jesczce wieksza biurokracja koscielna...pozdrawiam wkurzona biurokracja.
z tego co wiem, to w obydwu parafiach ... a my to nawet do 3 dajemy :)czyli do mojej, tej do której obecnie nalezy mój przyszły, oraz w miejscowości z której mój kochany pochodzi. ( a w tej trzeciej po to, by Fromborskie dziewczyny wiedziały, że już po ptakach, mogą przestać robić maślane oczy, hahaha :PPP )
papilio1@op.pl
Jeśli chodzi o ślub w innej parafii, to są dwie opcje. Albo wszystkie formalności załatwiasz w swoim kościele, a sam ślub odbędzie się w tej drugiej, albo tak jak w moim przypadku, wszystkie formalności przeniesione sa do Kościoła, w którym mam ślub. Wszystko poza zapowiedziami, które muszą się odbyć w moim kościele.
W takiej sytuacji, jak mam ja spisuje się jeszcze jakąś licencję, ale do tego jeszcze nie doszłam ;)
W takiej sytuacji, jak mam ja spisuje się jeszcze jakąś licencję, ale do tego jeszcze nie doszłam ;)