Widok

zapowiedzi

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, kiedy dajecie na zapowiedzi?? My byliśmy wczoraj u mojego proboszcza, ślub mamy 11 czerwca a on powiedział, że mój Luby ma już teraz zanieść karteczkę z prośbą o zapowiedzi do swojej parafii! Myśleliśmy, że to sie daje na miesiąc przed ślubem, hm, o co chodzi?? ;))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zapowiedzi mają "wisieć" przez 3 kolejne niedziele, a do 11 czerwca już tak dużo nie zostało, może dlatego ksiądz kazał się pospieszyć.
A ile się zwyczajowo "daje" na zapowiedzi? Bierzemy ślub w parafii mojego narzeczonego, więc tam ofiara za ślub obejmuje wszystko, a ile ja powinnam dać w swojej parafii na same zapowiedzi?
mybierzemy slub w innej parafi niz nasze.Ksiadz ,ktory udzieli nam slubu wywieslil juz zapowedzi w kosciele ,gdzie odbedzie sie ceremonia,a dwa tygodnie temu dal nam kartke ktora mielismyzaniesc do parafi na dzielnicy,w ktorej teraz mieszkamy.Zapowiedzi wisza nadal w obydwu miejscach.Ja musialam odebrac z parafi naszego zamieszkania tę kartke,ktora dalam wczesniej,bo na niej jest adnotacja od proboszcza i pieczatka,ze zapowiedzi zostaly wywieszone

a co do tego ile dalam w parafi naszego zamieszkania za zapowiedzi,to nie powiedzieli mi ile,po prosru po odebraniu kartki wrzucilam 10zl do puszki jaka stala na stole u pani sekretarki proboszcza:)

10 zl??? To mnie troche pocieszylas :) Zastanawiam sie czy ksiadz bedzie pamietal o naszych zapowiedziach w kosciele w ktorym bierzemy slub. Łącznie bedziemy mieli az w czterech... Moj M jest z Wrzeszcza, ja z Zaspy - ale od tak niedawna ze nikt mnie tu nie zna i ksiadz powiedzial zeby jeszcze dac do mojej macierzystej - juz sobie wyobrazam co to bedzie w Katowicach - straszna sensacja na osiedlu... :)
Mam slub 23.07 a damy te zapowiedzi jakos na poczatku czerwca - chyba bedzie w sam raz.

Nasze zapowiedzi wiszą teraz- załatwiamy formalności i zeby mieć licencję to musielismy i zapowiedzi już dać.

no patrz, a ja mam licencję, zapowiedzi jeszcze nie dane, a ślub za miesiąc z kawałkiem... to dziwne, co parafia to inaczej :)
Monia, zapowiedzi wiszą przez dwie kolejne niedziele. A po tygodniu od ostatniej jeżeli nie ma "sprzeciwu" przybijają wam pieczątkę i wszystko OK.
My daliśmy 50,- PLN. Bo tak chcieliśmy. Ofiarę najlepiej w kopertkę, to nikt nie będzie zaglądał przy was. Buziaki. Trzymam kciuki.

podczepię się z pytaniem pod ten wątek: mój pryszły mąż wyjeżdża teraz na miesiąc i wróci na 2 miesiące przed ślubem i nie wiem czy mozemy protokół spisać na dwa miesiące przed ślubem - czy to za późno?. Nadmienię, że ślub bierzemy w prafii pana młodego. A kiedy załatwia się US?
spokojnie możecie protokuł spisać na 2mc prtzed ślubem - my spisywaliśmy w marcu, a ślub w maju :) a USC musicie załatwić nie szybciej niż na 3mc przed ślubem i nie później niż jeden mc i jeden dzień przed ślubem :)

ślub mamy w parafii narzeczonego, więc zostawiłam kartke na zapowiedzi u siebie w parafii, pytam siostrę o zapłate, na co odpowiedziała mi, ze daje sie 20zl, 50zł, 100zł, zalezy kto ile moze ????

śliczne dzieki za szybką odpowiedź - będę spać spokojnie, tak niespodziewanie nam ten wyjazd spadł :)
nie ma za co :) pocieszę Cię, że mój narzeczony od lutego większość czasu przesiaduje w Katowicach i okolicach :( do ślubu niecałe trzy tyg. a on właśnie znowu wyjechał na południe :( dacie radę :) ściskam cieplutko :)

Ja bym stawiała na 20zl, a i tak za ślub się płaci, więc..

Hallo Katia!!Daliśmy na zapowiedzi też 50 zł tylko w ogóle jakoś dziwnie z tymi zapowiedziami!! Na zapowiedzi daliśmy w sobotę(16 kwietnia) a ksiądz powiedział, że po tę kartkę już podbitą mamy przyjść tydzień później czyli teraz w tą sobotę!! Nie za wcześnie?? Ja już jestem tak zakręcona, że łomatko ;)))

zgadzam się z Tobą :)

do góry