Widok

zasiłek macierzyński z zus a podjęcie nowej pracy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam,
mam pytanie
do kwietnia jestem na zasiłku macierzyńskim (rocznym) a chciałąbym podjąć teraz nowe zatrudnienie w nowej firmie, czy po podpisaniu nowej umowy, stracę zasiłek macierzyński? czy będę go nadal otrzymywać do kwietnia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na zasiłku macierzyńskim nie można podjąć żadnej pracy.
Jesteś już na urlopie rodzicielskim, możesz pracować w wymiarze nie wyższym niż pół etetu i o tyle Ci obetną zasiłek. Jak będziesz pracowala na wyższym etacie, to Ci zabiorą. Nie wiem jak to jest że zleceniem
a to nie wiedziałam, malajka możesz mi podać przepis który to reguluje?
Na urlopie macierzyńskim można podjąć pracę na umowę zlecenie- pisałam w tej sprawie do zusu. Nie może być to praca w godzinach kiedy matka jest jedyną osobą , która może zajmować się dzieckiem, czyli do powrotu ojca z pracy- tak mnie wtedy poinformowano.
Pytałam o to rok temu, więc może coś się zmieniło.
można prosić art. do którego się odnieśli?
nie mogę niestety znaleźć tego maila, także nie mam potwierdzenia.
Za to działalność gospodarczą możesz prowadzić bez ograniczeń. :)
nie wiem jak jest na ZASIŁKU macierzyńskim, ale na URLOPIE rodzicielskim (czyli potocznie zwany przełużony do roku macierzyński) i dodatkowym macierzyńskim można pracować:
- na umowę o pracę w wymiarze do 1/2 etatu u pracodawcy udzielającego takiego urlopu (wtedy zasiłek jest o to pomniejszany)
- na umowę zlecenie/o dzieło - może byc to praca u obecnego pracodawcy, jak i innego podmiotu

Justme - info z rodzicielski.gov.pl

nie wiem jednak jak to jest na ZASIŁKU macierzyńskim, który wypłaca ZUS, kiedy Ty nie pozostajesz w stosunku pracy z obecnym pracodawcom.

mama - zadzwon do zusu, jesli to on CI placi i sie dowiedz. ale jesli jest to na takich samych zasadach jak rodzicielski, to najlepiej, gdyby nowy pracodawca zatrudnil Cie na poczatku na umowe zlecenie lub o dzieło.
jeżeli nie masz stosunku pracy, bo np była likwidacja zakładu pracy ( ja byłam w takiej sytuacji) to możesz podjąć pracę i nie przepada Tobie zasiłek rodzicielski, dokładnie tak samo jest gdy założysz działalność gospodarczą
info z departamentu ubezpieczeń społecznych
wg rodzicielski.gov.pl na urlopie rodzicielskim można zacząć pracę u nowego pracodawcy bez konieczności przerywania świadczenia (taką samą informację otrzymałam z centrali warszawskiej ZUSu i naszej, gdańskiej).
staram się o nową pracę (umowa) i pracodawca chciał na mnie wymusić rezygnację z reszty rodzicielskiego zanim mnie zatrudni; dlatego się wczytywałam i ZUS mnie poinformował, że wg nich nie ma takiej potrzeby (zdaje się, że aktualnie jest to luka prawna - cytuję z rodzicielski.gov.pl:
"Czy jest możliwość pracy w ramach stosunku pracy u innego pracodawcy niż ten, który udzielił urlopu macierzyńskiego (podstawowego lub dodatkowego) oraz urlopu rodzicielskiego?

Zgodnie z art. 11 Kodeksu pracy nie ma przeszkód prawnych, ograniczających mamie dziecka podjęcie pracy w ramach stosunku pracy u innego pracodawcy niż ten, który udzielił jej podstawowego i dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz urlopu rodzicielskiego.
Warto jednak pamiętać, że czas urlopu macierzyńskiego służy zarówno zapewnieniu opieki małemu dziecku, jak i regeracji sił pracownicy - mamy tego dziecka po trudach ciąży i porodu. Ze względu na ochronę własnego zdrowia wskazane jest zatem powstrzymanie się od podjęcia takiej pracy zwłaszcza przez pierwsze 8 tygodni od dnia narodzin dziecka.")
no właśnie wg PIP również nie ma przepisu który zabrania kobiecie na macierzyńskim podjąć nowej pracy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry