Widok

zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego do ślubu konkordatowego

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
w jakim urzedzie sie je zalatwia? w tym miescie, w ktorym bedzie slub koscielny?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no wlasnie, ja sie tez przylaczam do pytania.
image
my bierzemy slub w sopocie, urodzilismy sie w gdansku, a kazdy zameldowany jest jeszcze gdzies indziej i co teraz?
my bierzemy slub w sopocie, urodzilismy sie w gdansku, a kazdy zameldowany jest jeszcze gdzies indziej i co teraz?
idziecie do urzedu tam, gdzie jestescie zameldowani (tzn albo do swojego albo do narzeczonego) a oplate robicie na konto urzedu miasta, w ktorym bedziecie brac slub
anuszka ale mowa jest o ślubie konkordatowym
image
trzeba zgłosic sie do USC w mieście w którym będzie ślub. Bez znaczenia skąd jest pan i pani młoda, np. pan młody jest z gdańska, pani młoda z gdyni a kościół w sopocie, to musicie zgłosić sie do USC w Sopocie (jak oczywiście chodzi o ślub konkordatowy)
image
image
no wlasnie mi tez chodzi o slub konkordatowy
dzwonilam do USC i pani mi powiedziala, to co napisalam powyzej
ja jestem w gdanska a narzeczony z pruszcza a slub bedzie w tczewie, wiec mamy sie zglosic do USC w gdansku lub pruszczu z dokonana oplata na urzad w tczewie i to wlasnie dotyczy zaswiadczenia do slubu konkordatowego
najlepiej zadzwonic i sie wszystkiego dowiedziec
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak jak pisze Anuszka - zgłaszacie się albo do urzędu miasta, w którym weźmiecie ślub, albo do urzędu, w którym jesteście zameldowani (lub jedno z Was) i tam załatwiacie formalności, robiąc opłatę na konto urzędu miasta, gdzie będzie ślub. My mamy ślub w Gdańsku, a zameldowani jesteśmy w Pruszczu i tu załatwiamy formalności. Opłata to 84 zł.

Kobitki to zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego to ile wcześniej należy załatwiać?? pół roku przed ślubem starczy??
image
image
Dziewczyny. Załatwiałam to dokładnie miesiąc temu i po zaświadczenie zgłaszacie się tam, gdzie jedno z was jest ZAMELDOWANE - tylko to USC może wam wydać takie zaświadczenie. Natomiast opłatę w wysokości 84 zł uiszczacie w USC (lub na konto USC) gdzie będziecie brać ślub. Potrzebujecie do tego skrócone akty urodzenia (z USC gdzie się urodziliście). Tak jest na 100%.
Okres ważności to 3 miesiące
dzięki :)
image
image
Mam pytanie trochę z innej strony. Mieszkamy z narzeczoną za granicą i na ślub będziemy w Gdańsku. Kiedy można po ślubie już załatwić wszystkie formalności w UM związane ze ślubem. Mu mamy tylko dwa tygodnie wolnego czy zdążymy?
i kiedy dostarczyć do parafii zaświadczenie z Urzędu Stanu Cywilnego o braku okoliczności wykluczających zawarcie związku małżeńskiego?
Sprostowanie kiedy najpóźniej ten dokument dostarczyć?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
zaświadczenie z USC i dokumenty z kościoła są ważne jedynie 3 miesiące od daty wystawienia... nie załatwicie nic wcześniej, a wydaje mi się, że taki terimin minimum to 30 dni przed wydarzeniem.. jest to okres wynikajacy z kpa.. tak mi się wydaje :) po tygodniu od dnia ślubu można odebrać gotowe dok. z USC do którego byłą wysłana kasa-tak powiem najogólniej ;)
image[/url]
image
Hania 83 ma w 100% rację.

Krzysiek: " Kiedy można po ślubie już załatwić wszystkie formalności w UM związane ze ślubem"- po ślubie czyli chodzi Ci np.nowy dowód? Jeśli tak to załatwia się to jak tylko dostaniesz akty małżeństwa.
Zaświadczenie z USC można było w naszym przypadku dostarczyć w dniu ślubu.
imageimage
okres ważności to 3 miesiące ale zwróćcie uwagę również co do dnia ;))) żeby nie okazało się że w dniu ślubu jest już nie ważne ;))
tak przynajmniej mi zwrócono uwagę żebym zwróciła na to uwagę ;)

Inne tematy z forum Wesele

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (218 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

do góry