Widok

rozczarowanie

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny czy któraś z Was dając zaproszenie NAJBLIŻSZEJ RODZINIE (Rodzice, dziadkowie, rodzeństwo, świadkowie lub chrzestni) - głównie chodzi mi o chrzestnych- w zaproszeniu napisała "prosimy o potwierdzenie przybycia do dnia..." ???

Może zacznę od początku. Wesele 28.06. Większość zaproszeń i zawiadomień zostało rozdanych bądź wysłanych. Zostało nam zaproszenie dla mojej chrzestnej (jest to kuzynka mojego taty) która mieszka na Morenie (czyli jakieś 5 km od nas). W zeszłym tygodniu mieliśmy sie wybrać do cioci żeby wręczyć jej zaproszenie. Ponieważ od tygodnia mam nogę w gipsie i zapalenie żył i lekarz zabronił mi chodzić (na zapalenie żył dostałam zastrzyki) wiec zmartwiłam sie ze do mojej chrzestnej nie mogę pojechać. Dodam także ze pomimo ze mieszka tak blisko to raczej nie utrzymujemy z nią kontaktów. Widziałam ja raptem kilka razy w życiu (komunia, bierzmowanie, moje 18 urodziny...) ale stwierdziłam ze należy ją zaprosić bo to chrzestna. 3 lata temu jej córka (chrześnica mojego taty - taż w ogóle sie nie widują) wychodziła za mąż. Dostaliśmy zaproszenie POCZTĄ a właściwie nie dostaliśmy tylko moi rodzice dostali zaproszenie na którym widniały imiona moich rodziców (mojego z siostrą nie). Sądziliśmy ze skoro nie ma na nich naszych imion to znaczy ze nie jesteśmy zaproszeni. Tata zadzwonił do rodziców Panny Młodej i podziękował za zaproszenie na wesele i powiedział ze będą we dwójkę. Na co ciocia powiedziała ze zaproszenie jest także dla mnie i mojej siostry (tłumaczyła to także tym ze moja kuzynka nie pomyślała o tym ze to było przeoczenie) ale bez osób towarzyszących. ogólnie zagorzała dyskusją u nas w domu. Siostra i ja czułyśmy sie odtrącone i zdecydowałyśmy ze na ślub idziemy ale na wesele nie.

W poniedziałek zadzwoniłam do mojej chrzestnej i powiedziałam jej ze mam nogę w gipsie i zakaz chodzenia i czy w związku z tym nie obraziłaby sie gdyby z tym zaproszeniem przyjechała moja mama ale ja już dzisiaj chciałabym ich serdecznie w swoim i narzeczonego imieniu zaprosić na ślub i wesele na 28 czerwca. powiedziałam też ze jak tylko zdejmą mi gips to sie do nich oboje z narzeczonym wybierzemy. Taką samą sytuację mam jeszcze z dwoma zaproszeniami (to młodzi ludzie) i zrobiłam taka samo jak z ciocią czyli zapraszałam telefonicznie ale zaproszenia pojechała zawieść moja mama.

Moja mama wczoraj wybrała sie do cioci i wróciła zdenerwowana. Ciocia długo wczytywała sie w zaproszenie (dodam ze zaproszenie robiliśmy sami i wszystkie były takie same) i powiedziała ze nie przyjdą. Mama zapytała dlaczego. oto kilka powodów które wymieniła moja chrzestna:

1. dlatego ze gdy daje sie zaproszenie dla chrzestnych nie pisze sie na nim ze prosimy o potwierdzenie bo to jest nietakt z naszej strony

2. dlatego ze jej córka dostała zawiadomienie a nie zaproszeni i to jest też nietakt

3. dlatego ze nie przyjechałam osobiście (pomimo to ze powiedziała ze rozumie moja obecna sytuację i jak najbardziej nie ma nic przeciwko żeby przyjechała mama z zaproszeniem

4. powiedziała ze nie przyjdzie na wesel gdzie jest niemile widziana.

To ze ciocia ma jakieś żale w stosunku do moich rodziców czy dziadków (od strony taty) to nie znaczy ze ma olać mnie. Zrobiło mi sie przykro a potem byłam zła. Moi rodzice pomimo ze wyszła ta afera z zaproszeniami dla mnie i mojej siostry poszli do mojej kuzynki na wesele.

Jestem zła i rozgoryczona.....

image
image [/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma sprawy! ;)

Doslownie krew mnie zalewa jak czytam te wszystkie posty o marudnych gosciach. Sama denerwowalam sie 3 dni moja wlasna obrazona ciotka, po czym (za sprawa forumek kochanych) wrzucialam- jak to sie mowi- na luz.

Pozdrowka!

Daj spokój sobie z twoją Ciotką- Ja mam ślub w sierpniu i doszłam do wniosku, że jeśli ktoś nie ma ochoty być na tym ślubie to nie musi. Ani ciotki, ani nikt inny nie popsuje mi tego waznego dnia. Nie przejmuj się nią Ty ze swej strony zachowałaś się ok, teraz niech Ją sumienie gryzie. Wszystkiego dobrego
chciałam wam podziękować za słowa otuchy i wsparcia....

Przestałam sie przejmować... na miejsce "ciotki" zaprosiliśmy dwójkę znajomych których nie było na oficjalnej liście ale byli na "rezerwowej"

Wesele z ciotką czy bez niej na pewno sie odbędzie i będzie wspaniale...
Mój narzeczony powiedział "tylko proszę cię nie pokazuj mi na ślubie która to jest ciotka bo jeszcze powiem jej coś do słuchu a potem popsuje sobie humor" i ma rację....

Nie chce przyjść to niech nie przychodzi.. ja jej dwa razy nie będę prosiła....

a co do wypowiedzi lullaby

> Moja droga!
>
> Uwazam, ze popelnilas niesamowita gafe!!!! Komus tak istotnemu
> w Twoim zyciu jak Matka Chrzestna absolutnie nie powinno sie
> wysylac ani nawet zawozic zwyklego zaproszenia!!! O nie!
> Dla osob tak niezmiernie waznych nalezy poslac golebia
> pocztowego (najlepiej w kolorze bialym- bo to symbol pokoju i
> niewinnosci...) z odrecznie pisanym labedzim piorem listem.
> Nastepnie nalezy po Pania wyslac szczerozlota karoce zaprzezona
> w osiem rumakow krwi arabskiej, po to by mogla obdarzyc Cie ta
> laska i przyjechac na Twoje zaslubiny.
>
> Ewentualnie powinnas wspiac sie na wzgorze Morenowe o kulach na
> znak swego oddania!
> Powodzenia!!!!

To powiem "dziękuję, rozśmieszyłaś mnie do łez" a to było mi potrzebne....

image
image [/url]
:)

dobre :))))
lullaby napisał(a):

> Dla osob tak niezmiernie waznych nalezy poslac golebia
> pocztowego (najlepiej w kolorze bialym- bo to symbol pokoju i
> niewinnosci...) z odrecznie pisanym labedzim piorem listem.

Teraz już wiem, że zawaliliśmy sprawę z zaproszeniami i niektórzy goście nie przyjadą. Tylko niby skąd miałam wytrzasnąć takiego gołębia??? :))))

Moja droga!

Uwazam, ze popelnilas niesamowita gafe!!!! Komus tak istotnemu w Twoim zyciu jak Matka Chrzestna absolutnie nie powinno sie wysylac ani nawet zawozic zwyklego zaproszenia!!! O nie!
Dla osob tak niezmiernie waznych nalezy poslac golebia pocztowego (najlepiej w kolorze bialym- bo to symbol pokoju i niewinnosci...) z odrecznie pisanym labedzim piorem listem.
Nastepnie nalezy po Pania wyslac szczerozlota karoce zaprzezona w osiem rumakow krwi arabskiej, po to by mogla obdarzyc Cie ta laska i przyjechac na Twoje zaslubiny.

Ewentualnie powinnas wspiac sie na wzgorze Morenowe o kulach na znak swego oddania!
Powodzenia!!!!

A tak powaznie piszac, bardziej powinnas sie przejmowac swoim zdrowiem niz fochami jakies ciotki! Jak ktos jest z natury zgorzknialym maruda i nawet z zaproszenia na wesele nie potrafi sie ucieszyc, to problem tej osoby nie Twoj!!
3maj sie cieplutko!!!!!

My na KAŻDYM zaproszeniu umieściliśmy prośbę o potwierdzenie przybycia do dnia...... (podana data). Nikt się nie obraził.
Chodziło nam o wykupienie porcji jedzenia w lokalu. A jak ktoś się spóźniał, to zadzwoniliśmy żeby potwierdzić (ale to były pojedyncze przypadki, osoby które ostrzegły że miały inne plany i mogły je dla nas zmienić). Wyszło na to, że wszyscy potwierdzili i wszyscy byli :-).
A ciotką się nie przejmuj, wyszła jej czepialska natura i sama sobie zaszkodziła, bo nie przyjdzie. Może myślała, że będziecie się przed nią płaszczyć. Gorzej, jak przyjdzie, a nie będzie miejsca dla niej ;-)

-.-
jejku dziewczyny jak tak czytam te Wasze problemy z zaproszeniami i rodzinką to stwierdzam,że moja jest fantastyczna!!A wcale nie jest taka mała- ok 45 osób. Zero fochów, wszyscy zadowoleni, cieszą się z zaproszenia, ogólnie miło! Parę osób nam odmówiło,ale rozumiem-głównie względy zdrowotne.

I chrzestnych moi rodzice wybrali na medal, bo są ze mną w każdy ważny dla mnie dzień, mogę na nich zawsze liczyć-tacy chrzestni z prawdziwego zdarzenia!

a Wy się nie martwcie!!-myślcie o sobie i gosciach, którzy będą z Wami, którzy będą się cieszyć Waszym szczęsciem i weselichem(tudzież obiadkiem)

image
Miia napisała:
> To ze zrobiłam sie ostatnio tak emocjonalna jest powodem chyba tej
> mojej "gipsowej nogi".....

Ja nie mam nogi ani niczego innego w gipsie (jeszcze tego by mi brakowało!), ale też emocjonalnie podchodzę do tych zaproszeń i wesela. AgusiaGda - tak ci zazdroszczę decyzji o wyjeżdzie. Gdyby można było cofnąć czas, też tak byśmy zrobili.
Chcieliśmy niektórych uszczęśliwić na siłę. Jeździliśmy z zaproszeniami, wydzwanialiśmy i po co?
Ostatnio trochę wyluzowałam, zaprosimy prawie samych znajomych i będzie super :)

tokio napisał(a):

> i jak to będzie, po slubie w samochód i wyjeżdżacie? ale fajnie
> :))) super pomysł, mam tylko jedno ale ...
>
>
> co z rodziną przyjezdną? zostawicie ich na głowach rodzicom ??
> :PP

nie zawiadamiamy dalszej rodziny :)

"przyjezdni" będą tylko z 3miasta ;)

jeśli Rodzice chcą - niech ich goszczą ;) ich sprawa... :P

zawsze mówiłam, że nie lubię Rodzinnych spędów ;)

dla mnie najbliższa Rodzina to rodzeństwo i Rodzice (biologicznego rodzeństwa nie mam, za to mam "przyszytą" Sis)
i tylko te osoby chciałabym/mogłabym gościć na obiedzie, którego nie będzie ;)

trzeba jeszcze dopracować plan ;) nie wiem czy sami zawieziemy się do ślubu (autem już zapakowanym bagażami) - ponoć młodzi nie powinni sami kierować autem w drodze na swój ślub :P

więc może auto zapakowane będzie stało u mnie pod domem? i po ślubie zostaniemy odwiezieni pod dom, a tam przesiadka :P

miia, w ogóle to olej:))))
bardzo dobrze, że jej nie będzie, jak robi problem z takich rzeczy, to nie chcę wiedzieć, co by Ci odstawiała na weselu:))nie jest to bliska Ci osoba-nie utrzymujecie stałych kontaktów, więc w ogóle się nie przejmuj, nie czuj się zraniona!trzeba niestety współczuć takim ludziom, bo nic innego nie zostało:))
będzie dobrze!
Pewnie taka sytuacja rownie bardzo jak Ciebie by mnie wytracila z rownowagi, ale szczerze Ci mowie nie przejmuj sie bo nie ma czym nie chce to nie przeciez nikogo nie bedziesz prosic na sile, to ona ma byc dla ciebie a nie na odwrót, a ty ze swojej strony zrobilas wszystko jak najlepiej bys mogla. Powiedz cioci zeby nie tracila zycia na takie glupie myslenie i obrazanie sie!

daj sobie na luz z głupią ciotką !!!!
Ten dzień będzie z pewnością cudny , tym bardziej bez jej obecności!!!!
Miia,

prośba o potwierdzenie przybycia, to rzaden nietakt, tylko zwykla organizacyjna pomoc! Skoro ktoś nie cieszy sie z zaproszenia, to znaczy, ze tym lepiej, gdy go nie bedzie. Nie przejmuj sie, bo z Twojej strony wszystko zrobilas prawidlowo i bardzo uprzejmie. Nie ma sensu, zebys poswiecila minute na zastanawianie sie nad ta sytuacja. Ciesz sie slubem a o problemach, ktorzy inni wymyslaja na sile, NIE MYSL. Ty zaprosilas - nie chce, to niech nie przychodzi. Przyjecie urzadza sie dla bliskich osob, zeby sie cieszyc z para mloda a nie wymyslac intrygi.. Nietakt popelnila (i to wielki) Twoja chrzestna.
AgusiaGda napisał(a):

> plany się zmieniły i nikt nie dostanie zaproszenia :D (nie
> robimy obiadu)

i jak to będzie, po slubie w samochód i wyjeżdżacie? ale fajnie :))) super pomysł, mam tylko jedno ale ...

co z rodziną przyjezdną? zostawicie ich na głowach rodzicom ?? :PP

papilio1@op.pl
ja mam jeszcze jeden przypadek
moja kochana ciocia ma dwie corki ( tzn tez moje ciocie ahh te pokrewienstwo poplatane jest) i z jedna utrzymuje bliskie kontakty i z jej corkami tez a z druga cicia 2 razy w roku moze albo i nie
wogole to jest czarna owca i nie chce jej na slubie
powiedzialam to jej mamie a mojej cioci a ona powiedziala ze rozumie i popiera bo tez zadko widzi swoja corke

cos z tymi chrzestnymi jest bo moj T tez nie chce zaprosic swojego chrzestnego bo widzial go moze 4 razy w zyciu ale jego zona jest kuzynka mamy T i z nia dluzszy czas pracowala i mowi zeby zaprosic

dokładnie, w ten dzień zapraszasz osoby, z któymi chcesz świętować a nie żeby udawać że na kogoś czekasz- kogoś kto nie interesował się tobą...ja na swojej liście nie mam nikogo zaproszonego "bo tak wypada"

olej...
sorry ale uważam, ze jak ktoś jest ograniczony, to niem sensu się nim przejmować...
zależy CI na obecności kogoś z kim prawie nie masz kontaktu?
mi by nie zależało na takiej osobie. zwłaszcza w świetle poprzednich wydarzeń przy ślubie jej córki.

Spełnij marzenie chorego dziecka www.trzebamarzyc.org

to nie jest nietakt ze pisze sie prosbe o potwierdzenie na zaproszeniach dla chrzestnych. Np. moj chrzestny na 1,5miesiaca przed slubem powiedzial, ze nie przyjdzie z jakichs tam powodow -raczej nie konfliktow rodzinnych tylko spraw osobistych

image

do góry