Widok

zdjęcie szwu okrężnego

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam

Czy ktoś miał zdejmowany szew okrężny z szyjki w Szpitalu Klinicznym?
Wiem, że będę musiała tam zostać co najmniej 3 dni. Mam pytanie czy ściągają szew zaraz po przyjęciu do szpitala i czekają czy się rozwinie akcja. Czy najpierw robią badania USG i np. posiew a potem decydują czy szew już zdejmować. Ja mam się zgłosić za tydzień (będzie to koniec 37 tyg ciąży) ale dziecko jest malutkie i boję się, że po zdjęciu szwu zacznę rodzić a wolałabym żeby jeszcze posiedziało w brzuszku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tez mialam szew okrezny.W 30 tc mialam rozwarcie na 2 palce i zalozyli mi szew.W 36 tc odeszly mi wody i wtedy mi zdjeli szew,nie wiem jak to bedzie w Twoim przypadku.
sze musi byc zdjety do 37 tygodnia. Waga dziecka tu nie ma znaczenia, a jego dojrzalosc tnz, czy faktycznie jest to 37tc. Rownie dobrze mozesz to skonsultowac ze swoim lekarzem prowadzacym ciaze. Zdjecie szwu moze sie odbyc podczas wizyty lekaskiej w przychodni, nie musi to byc w szpitalu. Ja tak mialam. wzne jest obserwacja, czy zdejcie szwu nie spowoduje akcj porodowej. ja urodzila i tak 2 tygodnie po zdjeciu szwu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Będzie to na pewno końcówka 37 tygodnia. Mój lekarz prowadzący dał mi skierowanie do szpitala bo sam nie chciał ściągać szwu i ze względu na małą wagę dziecka. Miałam nadzieję, że może ktoś miał ściągany szew na Klinicznej i wie jakie mają procedury. Chociaż podejrzewam, że zależy to od indywidualnej sytuacji. Wiem, że na pewno położą mnie na co najmniej trzy dni, bo tak mi powiedział lekarz w szpitalu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej Ela79,
Jestem obecnie w podobnej sytuacji i chcialam zapytac jak to bylo u Ciebie? Czy zostawili cie w szpitalu po sciagnieciu szwu? Od razu urodzilas? Pozdrawiam!
Witam ja też jestem w tej samej sytuacji czy któraś z Was miała ściągany szew w szpitalu w Wejherowie?
Miałam ściągany szew na klinicznej na przełomie 36/37 tygodnia. Szew miałam założony w 17 tygodniu, całą ciążę przeleżałam. Też się bałam co będzie po zdjęciu szwu i też mówili mi, ze dziecko za małe. Po zdjęciu szwu nic się nie działo, donosiłam spokojnie do 39 tyg, a dziecko wcale nie było małe 3840 :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
I musialas zostac w szpitalu po zdjeciu szwu, czy to w ciagu dnia sie odbywa?
Gratuluje Malenstwa wcale nie takiego malego :)
Akurat zdjęcie szwu w szpitalu było przy okazji mojego pobytu tam. Nie szłam specjalnie na zdjęcie szwu więc w tej kwestii nie pomogę. Ale z tego co wiem, to szew równie dobrze mogła mi zdjąc moja ginekolog w gabinecie a szew miałam zakładany na Zaspie.
Zdjęcie szwu było bolesne? ja się strasznie boję tego i tego stresu, że mogę po zdjęciu od razu urodzić? ja też ciąża leżąca cały czas a czy Was też tak boli podbrzusze i kroczę bo mnie strasznie ciągnie nieraz nie mogę wstać i jak się obracam
No u mnie zdejmowanie szwu było akurat nieprzyjemne, ale to może dlatego, że ginekolog nie mógł go znaleźć :) Ale dziewczyna przede mną, której zdejmowali szew mówiła, że nic nie czuła.
No ja tez sie wlasnie boje, ze od razu urodze i nie zdaze dojechac do szpitala :D Mam juz rozwarcie wewnetrzne i szyjka skrocona do szwu.
Od tego tygodnia (35tc) jest mi troche ciezej i rzeczywiscie czasem czuje ciagniecie w podbrzuszu.
Ciaza lezaca od 30 tc.
Witam

Hubik widzę, że dokopałaś mojego posta:)

Generalnie wygląda to tak, że trzymają cię w szpitalu co najmniej 3 dni. Szwy zdejmują zazwyczaj rano po obchodzie (oczywiście wszystko zależy od sytuacji przy przyjęciu, jak masz skurcze, czy szew sam schodzi to zdejmą od razu).

Ja byłam w specyficznej sytuacji, bo miałam wyznaczoną datę zgłoszenia do szpitala na 15 marca w piątek ( a chciałam wytrzymać z porodem do 17 marca ze względu na dłuższy urlop macierzyński). Od lekarki, która mnie przyjmowała dowiedziałam się, że i tak zostanę w szpitalu co najmniej do wtorku, bo chcą mi zrobić jeszcze dodatkowe badania (ze względu na niską masę płodu). Więc poprosiłam żeby zdjęli mi szew w poniedziałek. Lekarka się zgodziła, ale kazała mi odstawić leki na skurcze i jeśli się zacznie poród to i tak mi szew zdejmą.Skończyło się tak, że szew zdjęli mi w poniedziałek a i tak poród miałam dopiero 10 dni później wywoływany,e bo dzidzia nie rosła.

Samo zdjęcie szwu dość nieprzyjemne ale szybkie więc nie ma się za bardzo czym stresować.

Pozdrawiam i powodzenia
miało być: odkopałaś mojego posta :)
hej Ela79,
dzieki za odpowiedz!
troche mnie pocieszylas, ze zostawiaja w szpitalu i ze nie zawsze to sie tak szybko toczy :)
Pozdrawiam serdecznie!
Acha no to w sumie fajnie będę czuła się bezpieczniej będąc w szpitalu gdyby coś miało się wydarzyć moja ciąża leżąca od 24 tyg a teraz zaczynam 32
Gosia a masz szew prewencyjnie zalozony, czy mialas rozwarcie?
Hej

Z tym trzymaniem w szpitalu 3 dni to tak naprawdę, chodzi o pieniądze z NFZ :), ale to dobrze, bo przynajmniej jest czas, żeby zobaczyć co się będzie działo po zdjęciu szwu. Po zjęciu podłączają też na godzinkę pod ktg.
Szyjka moja praktycznie zanikła i miałam rozwarcie na 2 cm groził mi poród w każdej chwili ale na szczęście szew narazie zatrzymał to wszystko
To trzymam kciuki!!!
Ja mam prewencyjnie od 16 tc, ale w 30tym okazalo sie ze mimo szwu sie zrobilo rozwarcie wewnetrzne i szyjka sie skrocila do szwu wlasnie i dlatego leze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Czy zostawiacie wasze 7-latki w 1 klasie? (22 odpowiedzi)

Chodzi mi o dzieci z rocznika 2009

atopowe zapalenie skóry (17 odpowiedzi)

Dziewczyny co stosujecie dla swoich dzieci? chodzi o balsamy, kremy do twatzy i płyny do...

Jaki krem na skórę z AZS? (31 odpowiedzi)

Dziewczyny proszę polećcie jakiś krem do buźki, który pomoże zlikwidować suchą skórę ze zmianami...

do góry