Widok
znów komentarz z d*py wzięty. Przejedz się do byle jakiej hurtowni budowlanej i porównaj ceny realne z tymi wypisanymi w kosztorysie.
Ludzie buduja głownie Archony i przeważnie coś w nich zmieniają więc kosztorys nijak sie ma do rzeczywistości.
Hm.. z takim podejściem do tematu to lepiej zastanów się czy chcesz sam budować. Może lepiej kup gotowy dom, mniej cie orżną. Pozdrawiam
Ludzie buduja głownie Archony i przeważnie coś w nich zmieniają więc kosztorys nijak sie ma do rzeczywistości.
Hm.. z takim podejściem do tematu to lepiej zastanów się czy chcesz sam budować. Może lepiej kup gotowy dom, mniej cie orżną. Pozdrawiam
A jak to sobie kolo wyobrażasz, że będę w hurtowni setki materiałów sprawdzać - tyle m kabla, tyle kg zaprawy itp. Chodzi mi o global, jak wyszło. Ktoś kto budował, chyba wie, czy przekroczył o 30 % kosztorys, czy wyszło mu podobnie, jak podawali. Global. Jestem babą, to też chyba tłumaczy pytanie. To twoja odpowiedź był do ..
Jestem babą jak to "ŁADNIE nazwałeś. Zawodowo kosztorysuje roboty budowlane. Niejeden facet nie ma takiej wiedzy jak ja. Jak "baba" to się nie zna- gratuluje. Jeżeli chodzi o kosztorys projektu to zazwyczaj bazują one na średnich cenach krajowych. W zależności od regionu kraju mogą być niższe lub wyższe. Niestety nasz region do najtańszych nie należy. Jeżeli chodzi o materiały budowlane to trzeba dobrze negocjować ceny i od ceny katalogowej naprawdę można dostać duży upust.
I co Bałażłusie w tym śmiesznego. Zwróć uwagę, że baba poniżej konkretnie, rzeczowo odpowiedziała. Bo ja jestem germanistką, babą, co nie zna się na budowie. I nic w tym Bałażłusie zdrożnego. Jesteśmy specjalistami w różnych dziedzinach. Chyba mam rację, jeśli podejrzewam, że po tych budowach to same chłopy szaleją z kielniami, rurami i kablami? Baby tam raczej rzadziej są widywane.