Widok
Wymiana Prawa Jazdy
Uprzejmie informujemy, że 30 czerwca 2006 r. upływa termin wymiany praw jazdy wydanych w okresie od dnia 1 maja 1993 r. do dnia 30 czerwca 1999 r. oraz wydanych po 1 lipca 1999 r. (na drukach obowiązujących do dnia 30 czerwca 1999 r. – tzw. stare, papierowe prawa jazdy). Osoby, które nie zdążą do dnia 30 czerwca 2006 r. wymienić prawa jazdy na nowy dokument nie tracą uprawnień do kierowania pojazdami. Z dniem 30 czerwca 2006 r. traci ważność jedynie sam blankiet prawa jazdy, który jednakże w dowolnym czasie, w terminie późniejszym, będzie można wymienić na nowe prawo jazdy. Osoby, które w dniu 1 lipca 2006 r. nie będą miały nowego prawa jazdy nie będą mogły prowadzić pojazdu, ale z tytułu nie wymienienia prawa jazdy nie będą zdawać powtórnie egzaminu na prawo jazdy.
http://www.bip.krakow.pl/?sub_dok_id=528
Uprzejmie informujemy, że 30 czerwca 2006 r. upływa termin wymiany praw jazdy wydanych w okresie od dnia 1 maja 1993 r. do dnia 30 czerwca 1999 r. oraz wydanych po 1 lipca 1999 r. (na drukach obowiązujących do dnia 30 czerwca 1999 r. – tzw. stare, papierowe prawa jazdy). Osoby, które nie zdążą do dnia 30 czerwca 2006 r. wymienić prawa jazdy na nowy dokument nie tracą uprawnień do kierowania pojazdami. Z dniem 30 czerwca 2006 r. traci ważność jedynie sam blankiet prawa jazdy, który jednakże w dowolnym czasie, w terminie późniejszym, będzie można wymienić na nowe prawo jazdy. Osoby, które w dniu 1 lipca 2006 r. nie będą miały nowego prawa jazdy nie będą mogły prowadzić pojazdu, ale z tytułu nie wymienienia prawa jazdy nie będą zdawać powtórnie egzaminu na prawo jazdy.
http://www.bip.krakow.pl/?sub_dok_id=528
Niestety, papierologia jest porażająca :/
1. Dowód osobisty - wiadomo
2. Paszport - wiadomo
3. Prawo jazdy - też
4. ZUS - tu należy pracodawcy zgłosić zmianę danych, a następnie
5. Na szczęście skarbówkę można załatwić listownie - wysłać NIP-3 po zmianie stanu cywilnego (czyli jeżeli zmieniacie nazwisko), a drugiego po zmianie dowodu/zameldowania itp.
6. II filar emerytury - np. do Commerciala - tam też trzeba wysłac formularz zmianny danych
7. banki, rachunki itp...
8. no i książeczka RUM - to pierwszy dokument, który dostałam z nowym nazwiskiem ;)
1. Dowód osobisty - wiadomo
2. Paszport - wiadomo
3. Prawo jazdy - też
4. ZUS - tu należy pracodawcy zgłosić zmianę danych, a następnie
5. Na szczęście skarbówkę można załatwić listownie - wysłać NIP-3 po zmianie stanu cywilnego (czyli jeżeli zmieniacie nazwisko), a drugiego po zmianie dowodu/zameldowania itp.
6. II filar emerytury - np. do Commerciala - tam też trzeba wysłac formularz zmianny danych
7. banki, rachunki itp...
8. no i książeczka RUM - to pierwszy dokument, który dostałam z nowym nazwiskiem ;)
Dziewczyny, jeżeli przemeldowujecie się po slubie do innego miasta do mieszkania czynszowego (ADM-owskiego, kwaterunkowego czy jak to inaczej zwą -- w każdym razie nie własnościowego tylko "państwowego"), to latania jest od cholery i ciut ciut.. Jeżeli potrzebujecie informacji takiej co i jak, to pytajcie, jestem na bierząco jeżeli chodzi o meldunek w Gdańsku, więc moge opisać
Ja miałam ślub w maju. Złożyłam już dokumenty o wydanie nowego dowodu osobistego. I okazało się, że mogę też złożyć wniosek o wymianę prawa jazdy powołując się na akt ślubu, a nie na dowód osobisty z nowym już nazwiskiem:) Niestety pomimo, że złożyłam wniosek ponad tydzień temu to i tak nie otrzymam nowego prawa jazdy do 1 lipca. Tak więc nie będę mogła prowadzić auta. Kara za jazdę ze starym prawem jazdy to 1000 zł mandatu. Tak więc nie będę próbować. Do dziewczyn, które ślubują później. Niestety nikt nie wyda Wam jakiegoś czasowego dokumentu. Niestety chcąc prowadzić auto będziecie musiały wyrabiać dokumenty dwa razy. Już takie jest to polskie prawo...
Matyda, ur. 15.10.2008; 3430g, 54 cm
Tak, dostaje się trzy egzemplarze odpisu aktu małżeństwa. Na szczęście nie trzeba za to dodatkowo płacić:) Tak więc bez obaw. Zaraz po otrzymaniu aktu ślubu możesz składać wniosek o wymianę prawa jazdy. pewnie będziesz czekać już krócej niż ja, bo teraz to jest koszmar
Matyda, ur. 15.10.2008; 3430g, 54 cm
podbijam, jezeli ktos jeszcze ma wątpliwości załączam odpowiedź z refaratu praw jazdy na pytanie "Czy istnieje możliwość wydania dokumentu tymczasowego ważnego w terminie lipiec-wrzesień":
W odpowiedzi na e-mail dotyczący wymiany prawa jazdy informuję, że nie wydaje się tymczasowych praw jazdy. Może Pani dokonać wymiany prawa jazdy w dogodnym dla siebie terminie. Nie utraci Pani uprawnień do kierowania pojazdami, jeżeli wymiana nie zostanie dokonana w ustawowym terminie do 30.06.2006r. Nieważny będzie tylko dokument prawa jazdy. Jeżeli dokona Pani wymiany teraz, to po zmianie nazwiska lub adresu będzie Pani musiała wystąpić o wydanie wtórnika prawa jazdy z powodu zmiany danych. W myśl art. 98 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym ( Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 z późn. zm.) Osoba posiadająca uprawnienia do kierowania pojazdem jest zobowiązana niezwłocznie zawiadomić starostę o zmianie stanu faktycznego wymagającego zmiany danych w nim zawartych.
W odpowiedzi na e-mail dotyczący wymiany prawa jazdy informuję, że nie wydaje się tymczasowych praw jazdy. Może Pani dokonać wymiany prawa jazdy w dogodnym dla siebie terminie. Nie utraci Pani uprawnień do kierowania pojazdami, jeżeli wymiana nie zostanie dokonana w ustawowym terminie do 30.06.2006r. Nieważny będzie tylko dokument prawa jazdy. Jeżeli dokona Pani wymiany teraz, to po zmianie nazwiska lub adresu będzie Pani musiała wystąpić o wydanie wtórnika prawa jazdy z powodu zmiany danych. W myśl art. 98 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym ( Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 z późn. zm.) Osoba posiadająca uprawnienia do kierowania pojazdem jest zobowiązana niezwłocznie zawiadomić starostę o zmianie stanu faktycznego wymagającego zmiany danych w nim zawartych.