Widok

zostałąm chrezstna w 9 miesiacu ciazy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
czy to nie jest jakies dziwne, bo moja mama mowi ze jest pełno przesadow na ten temat i w ciazy sie nie daje chrzestnej,
Czy chrzestna musi cos kupic??nie chodzi mi o prezent, ale o swiece czy cos w tym stylu??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chrzesna powinna kupic szatke,,,ale mozna to uzgodnic z rodzicami bo ja np nie chcialam zeby chrzesna kupowała,,,chrzesna mojej oliwi jest w 7 mcu ciazy i mi ani ksiedzu to nie przeszkadzło
imageimage
to zależy kto w co wierzy, jest taki przesąd, że nie powinno sie brać chrzestnej w ciąży, ponieważ dziecko z brzuszka zabierze zdrówko chrzczonej dzidzi...
wiadomo że to tylko albo aż przesąd...
ja tez miałam być chrzestną, ale jak sie okazało że jestem w ciąży to mama dzidzi, która będzie chrzczona zrezygnowała ze mnie, i ja to doskonale rozumiem, nie mam nic przeciwko temu, że ktoś w to wierzy...

jest też taki przesąd, że nie można dziecku odmówić chrzcin...
u mnie w rodzinie pewni ludzie odmówili chrztu z powodu głupiej kłótni rodzinnej, i teraz moja już dorosła kuzynka ma nieszczęśliwe życie... wiadomo, że nie mozna tylko niedoszłych chrzestnych o to obwiniać, bo wiele składowych sie napewno na to złozyło...

pozostawiam do przemyślenia...
głupie przesądy, ja trzymałam do chrztu dziecko będąc w 2 miesiącu ciąży
matko te przesądy są tak durne że głowa boli a najgorsze że potem ludzie wierzą w takie pierdoły i dalej klepią -ktos jest nieszczęśliwy bo nie umie lub nie chce być a tu odrazu pada hasło bo trzymania do Chrztu ktoś odmówił-co ma piernik do wiatraka???
mejbi ja oczywiście nie twierdzę ,że Ty tak twierdzisz tylko oparłam się na tym przykładzie
Ja też nie wierzę w takie głupoty:) Zresztą jest ich cała masa z których mam dobry ubaw.
Ale jeśli ktoś w takie przesądy wierzy niech to robi ja to szanuję byle by nie sprawiał tym, innym krzywdy:)
image
image

image
dzieki za odpowiedzi
No wlasnie u mnie byl taki przypadek... Przyjaciolka miala byc chrzestna mojej Malej, poprosilismy ja tuz po narodzinach - nie wyobrazalam sobie kogos innego w tej roli, ona sie bardzo cieszyla itd - naprawde! i zaszla w ciaze i odmowila tak kategorycznie, ze porpstu mialam zawieche kilka dni i przykro mi bylo. Dla mnie to jakies dziwne wierzyc w taki bzdury... no ale coz...
image
image
Trzeba uszanować jak ktoś wierzy w przesądy ;)
Dla mnie to bzdura, ale co zrobić jak akurat chrzestna wierzy w takie przesądy :/
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
albo sie wierzy w przesady i zabobony albo w Boga i wtedy ochrzci sie dziecko niezaleznie od ciazy matki chrzestnej....
image

image
przesad przesadem ale ja bym sie nie zgodzila byc chrzestan w ciazy ani wziasc ciezarnej na chrzestna:)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
No wiesz... co jest dziwne - ta moja przyjaciolka jest osoba bardzo wierzaca. Jak mi powiedziala i nie wnikam czy to ni ebyla czasem sciema... u nich w domu od zawsze takie cos jest (jak sie jest w ciazy nie mozna byc matka chrzestna;/) i rozmawial podobno z ksiedzem, ktory ja w tym utwierdzil:/ Mam mieszane uczucia, jedyne co to mi przykro, bo to dosc swieza sprawa, a co najgorsze to to ze jest na mnie zla i chyba zazdrosna o to ze kto inny jest chrzestna - jej siostra - bo jak domnimywam chciala bym zaczekala do jej porodu z chrzcinami... a rodzi na sam koniec marca... Sama mi tak powiedziala, ze myslala... eh jesli chodzi o zabobony to brak mi slow na swoim przykladzie, co za bzdury:)
image
image
Mnie sie to w glowie nie miesci,ze ludzie mieszaja zabobony z wiara w Boga.I jeszcze ksiadz podtrzymuje takie bzdury.masakra.To rownie dobrze mozemy sobie figurki osla czy psa postawic i sie modlic...
image

image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

szukam niani Redłowo Wzgórze św. Maksymiliana (7 odpowiedzi)

Witam, poszukuję niani na okres wakacji dla dwójki dzieci, Syn jest samodzielny i w lipcu będzie...

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

do góry