Odpowiadasz na:

Re: zupa pulpetowa

może być:

- pomidorówka
- krupnik
- rosół
- koperkowa
- cytrynowa
- kurkowa (z kurkami i pieczarkami)

:))))

z reguły jak... rozwiń

może być:

- pomidorówka
- krupnik
- rosół
- koperkowa
- cytrynowa
- kurkowa (z kurkami i pieczarkami)

:))))

z reguły jak już z pulpecikami - to robię te dwie ostatnie :]

***** ZUPA KURKOWA *****


- 0,5kg kurek (na 2 litry wody)
- 4 kostki rosołowe
- włoszczyzna (starta na tarce lub mrożona)
- mięso mielone + dodatki - zrobić malutkie pulpeciki
- por - biała część
- 10 małych pieczarek
- curry
- koperek
- 2 serki topione paprykowe - w kiełbaskach

Kostki rosołowe rozpuścić w wodzie, dodać włoszczyznę. Do wywaru wrzucić pulpeciki.
Na patelni podsmażyć pokrojoną białą część pora i grzyby(kurki i
pieczarki). Wrzucić do bulionu.
Serki paprykowe rozpuścić w małej ilości zupy - żeby nie było grudek,
wlać do garnka.
Doprawić do smaku curry.
Na koniec - posiekany koperek.

___________________

***** ZUPA CYTRYNOWA Z PULPECIKAMI *****

ugotować smak na zupę (kostki rosołowe lub normalnie na mięsku) z przyprawami (ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, sól), dodać pokrojoną włoszczyznę (ja używam mrożoną, tartą na tarce) i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zanim ziemniaki się ugotują - trzeba zrobić maleńkie pulpeciki z mięsa mielonego (mięso mielone + jajko + bułka tarta lub czerstwa namoczona + przyprawy - ja daję jeszcze koperek) i obtoczyć je w mące.
Gdy ziemniaki są już prawie ugotowane - wrzucamy pulpeciki.

Na koniec w miseczce mieszamy kwaśną śmietanę z sokiem z cytryny(na oko - przynajmniej pół cytryny) + posiekanym koperkiem + chochlą gorącej zupy - żeby śmietana się nie zważyła :] wlewamy do zupy :)

zobacz wątek
12 lat temu
AgusiaGda

Odpowiedź

Autor

Polityka prywatności
do góry