Widok

AUTYZM - szukam lekarzy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam prośbę do mam dzieci autystycznych. Polećcie mi proszę dobrych prywatnych pediatrów specjalistów z Trójmiasta i okolic - neurologa i psychologa/psychiatrę. Chodzi o pilną diagnozę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja znam placówkę państwową - ośrodek wczesnej interewncji, ul Tysiąclecia 13 a w Gdańsku, wiem że tam są różni specjaliści, trzeba miec skierowanie od pediatry, na wizyte czeka się miesiąc :(

pewnie za dużo nie pomogłam no ale może warto wiedzieć ze taka placówka istnieje
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/5163

tu są namiary na ośrodki w woj. pomorskim
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na studiach miałam kontakt z prof. Hanną Jaklewicz - psychiatra i psychoterapeuta, specjalizuje się w problemach dzieci i młodzieży, i z tego co pamiętam także w autyźmie. Starsza pani, pozostawiła u mnie wrażeni osoby szalenie kompetentnej. Sądzę, że warto zasięgnąć jej opinii.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dziękuję Wam pięknie :) A czy ci lekarze z Ośrodka Wczesnej Interwencji przyjmują gdzieś prywatnie? Sprawa jest pilna i stąd poszukiwania prywatnego lekarza.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
znalazłam cos takiego:

Specjalny Ośrodek Szkolno-Terapeutyczny dla Dzieci i Młodzieży z Autyzmem, Gdańsk, ul. Dąbrowszczaków 28, tel./ fax: 553 40 32, e-mail: ogdautyzm@wp.pl Dyrektor ośrodka - Małgorzata Rybicka.

Filia w Gdyni, ul. Witomińska 9, tel. 661 71 36, e-mail: sostgdynia@wp.plKierownik filii - Monika Krogulska.

Może się przyda

image
neissi - niestety nie wiem czy Ci lekarze z OWI maja swoje prywatne gabinety... może spróbuj tam zadzwonic i zapytać czy jest jakakolwiek szansa na szybką wizyte (odpłatnie)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
w ramach NFZ

Poradnia dla Osób Autystycznych w Gdańsku

Ul. Chopina 42

Tel: (058) 520 38 30

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
dr (nie lekarz) Budzyńska na ul. Gomółki we Wrzeszczu - b. dobry diagnosta na Pomorzu, umów się na wizytę z dzieckiem- wizyta odpłatna, dość droga, ale chodzi o dziecko im szybsza diagnoza, tym lepiej. Poza tym zarejestruj się w Poradni na Chopina też we Wrzeszczu (na wizytę pójdziesz ze skierowaniem) przyjmuje tam lekarz psychiatra(b. dobra jest dr Mazur) i psycholog. Bardzo dobrym ośrodkiem jest oś.. p. Rybickiej - terapia, ale diagnozują tam także. W OWI raczej nie pomogą, ale warto też się wybrać, mają tam różnych specjalistów. Ja radzę wybrać się wszędzie, bo opinie mogą być różne. Również dobrą opinię ,jeśli chodzi o diagnostykę, ma Synapsis w Warszawie ale tam się długo czeka.Jeśli będziesz miała jakieś pytania odpowiem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja kiedy pracowałam z dzieckiem autystycznym to współpracowałam z OWI na tysiąclecia i z ośrodkiem na Dąbrowszczaków.
W OWI warto się załapać na Integrację Sensoryczną - bardzo pomocna w terapii, a na Dąbrowszczaków generalnie ciężko sie dostać, chociaż jak ma się już orzeczenie to warto powalczyć chociaż o "superwizje" (taki nadzór w przebiegu terapii), ale za to robią bardzo dobry kurs dla rodziców i wychowawców dotycz autyzmu (dość drogi ale warto)
Niestety nie pamiętam już nazwisk tych osób, no i strasznie długo trwa samo załatwianie...
Polecam z czystym sumieniem prof Jaklewicz. Wspaniały lekarz z niesamowitą wiedzą. Byłam u niej z synkiem i po pierwszej wizycie postawiła nam diagnozę (wykluczyła autyzm). Pani Budzynskiej nie polecam - niekompetentna, zero wiedzy - nastawiona na wyciąganie pieniędzy. Jeżeli zależy na dobrym specjaliście to tylko Pani Profesor. Synek jest oczywiście zdrowy ale stresu sporo się najadłam i kasy też mnóstwo straciłam. Życzę zdrówka i powodzenia...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 8
Moja siostra jest psychologiem i pracuje z dziećmi autystycznymi. Jeśli nie ona pomoze, to zapewne kogoś poleci. Jakby co to pisz: studio@justyna-art.pl
Fotografia:
[url]www.justyna-jazgarska.pl[/url]
I cała reszta:
[url]www.justyna-art.pl[/url]

a gdzie przyjmuje prof. jaklewicz?
Przyjmuje we Wrzesczu, róg Grunwaldzkiej 87/91. Tel. 601-80-25-37.
Nie wiem czy już znalazłaś miejsce gdzie postawią Ci diagnozę.
Ja jakis czas temu deptałam podobną drogę.
Zdecydowanie nalepszym miejscem gdzie uzyskasz rzeczową diagnoze jest Instytut Wspomagania Rozwoju Dziecka na ul Gomółki. www.iwrd.pl
Drugim miejscem gdzie warto sie udać jest Osrodek na Dąbrowszczaków. Z tym że tam róznie można trafić- można bardzo dobrze a można tak sobie
I tu lista placówek się kończy. Jesli chcesz dobra diagnozę to nie licz na to w Przychodni dla osób autystycznych na Chopina. Tam diagnoza to totalna porażka.

Z diagnozą zrobioną w IWRD nikt nie dyskutuje. Jesli Twoje podejrzenia się potwierdza to z "papier" od nich będzie respektowany wszedzie gdzie będziesz sie jeszcze musiała udać by otrzymać np terapię.

IWRD jest godny polecenia także z tego powodu iż tam w razie czego nie tylko usłyszysz "tak to autyzm" ale od razu dostaniesz fachową pomoc jak masz pomóc dziecku by go z tego wyciągnąć. A moża z tego wyciągnąć - mój syn jest na to przykladem ;)
Maja napisz mi dlaczego nie można liczyć na dobrą diagnozę na Chopina?
jestem załamana bo stamtąd usłyszałam taką diagnozę dla mojego synka
i każdy ze znajomych, rodziny jest zszokowany. diagnozę mam dopiero od około 2 tyg.
jeszcze nie mogę się otrząsnąc i przetrawić tego
Na Chopina pracownicy są niemal " z łapanki". Tam jest ogromna rotacja pracowników. Zwykle zatrudniane są młode absolewtki bez doświadczenia bo tylko one godzą sie na pensje tam proponowane. Tam są tak niskie zarobki iż jak tylko ktoś nabędzie jakies wiedzy i rzeczywisice bedzie sprawdzał się w roli tereapeuty i diagnosty to ucieka do placówek które zdecydowanie lepiej płacą.
JA robiłam diagnozę i na Chopina i w IWRD w Gdańsku.
Na Chopina na każdym spotkaniu musiałam odpowiadać na te same pytania, tylko oosby ptyajace sie zmieniały. Pytania były zadawane chaotycznie bez jakiegos logicznego pożadku. Co sie "fruzi" przypomniało o to pytała, spisywała odpowiedz i papier do teczki ....

W IWRD było zupełnie inaczej. Po pierwsze od razu sa 2 panie wiec nie traci sie czasu na opowiadanie tego samego dwa razy. Pytania sa uporzadkowane, wnikliwe i sa przygotowane. I w IWRD diagnozę zawze prowadzi któraś z dyrektorek, które mają za sobą kilkanasie lat pracy z dziećmi a autyzmem a nie absolewntka zaraz po studiach.
I w IWRD od razu dostajesz wskazówki co i jak dalej. Jak pomóc dziekcu wyjśc na prostą.
Bo można wyjśc CAŁKIEM na prostą. Mój syn jest na to najlepszym przykładem. We wrzesniu 1,5 roku temu dostał i na Chopina i w IWRD diagnozę autyzm. Teraz jak mówie że on ma zdiagnozowany autyzm to na mnie patrza jak na wariatkę. Syn mówi, potrafi się bawić z równieśnikami, od 2 miesięcy chodzi sam do najzwyklejszego przedszkola i bardzo dobrze tam sobie radzi. Autyzm to nie musi być wyrok na całe zycie - to oznacza tylko że trzeba włożyć dużo wysiłku w to by pomoć dziecku być zdrowym dzieckiem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Maja mam diagnozę z IWRD, niestety autyzm. Mam pytanie, czy Twój synek miał swojego terapeutę, jak wygląda taka terapia i czy może mogłabyś polecić kogoś dla mojej córki, mieszkamy w Gdyni. Bardzo proszę o odpowiedź.
Maja odezwij sie do mnie na emaila jesli mozesz agasolarz@wp.pl proszę,szukam kontaktu z rodzicami którzy mi pomogą jesli chodzi o mojego synka
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój syn także chodzi do IWRD i zgadzam się że to dobra placówka ale dla takich osób jak twój syn który jest wyoskofukncjonujący, w iwrd jest tak że przyjmują tylko te dzieci którym da się pomóc , jeśli zobaczą po roku że nie ida dalej postępy ( kiedy dziecko ma autyzm głeboki - czyli niskofunkcjonujący i nie mówi ) to robią wszystko by zamącić Ci w głowie , siadają na Ciebie psychocznie że to twoja wina i ze zle z dzieckiem pracujesz w domu i wydają wypowiedzenie. Takie realia ... oni tylko bazują na tym żeby miec jak najlepsze wyniki .. myśle że lepsza terapia byłąby na Dąbroszczaków, zreszta dziecko w iwrd może byc do 7 roku życia lub przy odroczeniu do 8 a potem powiedzą Ci "papa radź sobie sam, my swoje juz zrobilismy i prosimy o dobrą opinię" a np Dąbroszczaków opiekuję się twoim dzieckiem do 24 roku życia!!
Witam!
Mam pytanie czy do tego instytutu potrzebne jest skierowanie, czy konsultacje są płatne i od jakiego wieku są przyjmowane dzieci? Moja córka ma 1,5 roku, dzisiaj byliśmy u neurologa i mamy skierowanie z podejrzeniem autyzmu do owi w Gdyni na ul. Harcerską. Poczytałam trochę opinii na temat tego ośrodka i nie są zachęcające.Nie chcę trafić byle gdzie, nie chcę żeby jeszcze bardziej mnie nastraszyli, ja niewiele wiem o autyźmie i bardzo się boję...Chciałabym trafić na kompetentnych specjalistów i dlatego bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Nie potrzeba skierowania. Wizyta jest płatna - nie wiem ile teraz ale 1,5 roku temu 130 zł. Chyba nie było podwyżki. Dużo to i mało. Dużo - bo wiadomo piechota nie chodzi, ale mało bo za 2 godzinny pracy dwóch specjalistów to nie wiele jeśli Za 45 minut pracy zwykłego logopedy trzeba płacić 50 zł.
Nie wiem jak w Gdyni ale w Gdańsku OWI wogóle nie chcą sie zajmować autyzmem.
Wiem że w IWRD przyjmują na diagozę takie maluchy. I mają też dla nich programy terapi. Osobście znam dwoje maluchów, które trafiły na diagnozę i terapię w tym wieku.
Maja, właśnie wczoraj zarejestrowałam córkę w IWRD ale mam termin na 15 czerwca, chyba osiwieję do tego czasu...Może powinnam do tego czasu pójść do innego specjalisty, jak myślisz? a może masz kogoś godnego polecenia?
Witam serdecznie!
mam pytanie, dlaczego zaniepokoiłaś się zachowaniem swojego synka?moja córka ma 1,5 roku i też bardzo się martwię.Czytam teraz sporo o autyźmie i bardzo dużo mi do córki pasuje, okropnie się boję...
Monika zamiast tracic czas na czytan ie lepiej zabierz corke czym predzej do specjalisty niech ja zdiagnozuje. Sprawa sie wyjasni i jesli rzeczywiscie cos jest nie tak, to im predzej zaczniesz terapie tym lepiej. Ja serdecznie polecam Monike - pomogla w diagnozie autyzmu u syna mojej kuzynki i przy programie terapii napisanym przez Monike robi fantastyczne postepy.
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
Dziękuję za radę, na pewno odezwę się do Pani Moniki.A może miałabyś nr telefonu do tej Pani, bardzo bym prosiła.
pozdrawiam
Tel Moniki to: 692 489 013. Mozesz sie tez skontaktowac z Aneta Bagińska (ona pracuje dla Moniki) tel.: 503 553 220
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
to że pani Mazur wykluczyła autyzm nie znaczy, że Twój syn go nie ma.. ona pracuje z wiedzą i metodami z epoki kamienia łupanego..
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Serdecznie polecam Monike Zielinska, zalozycielke Centrum Diagnozy i Terapii Zaburzeń Rozwojowych, e-mail do Moniki mzielinska@swps.edu.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Co do Chopina to zgadzam się z Mają... Ja co prawda nie robiłam tam diagnozy, ale byłam prywatnym terapeutą dziecka z autyzmem, do którego oprócz tego przychodziła terapeutka z chopina (najpierw jedna, późńiej druga..) to prawda że idą tam dziewczyny prosto po studiach (najczęściej po spychologii), mają bardzo niskie zarobki i jest bardzo duża rotacja, nie mają prawie żadnego przygotowania, nie są dobrze przeszkolone, dostają do wypełnienia karty obserwacji i nie mają pojęcia jak sie do tego zabrać... nie mówiąc już o efektywnej terapii.. Taka terapia to stanie w miejscu - szkoda na to czasu..
A jak zauwazyłyście jakieś objawy ?
image
u nas głównie echolalia, troszkę opóźniony rozwój mowy w stosunku do rówieśników
Po prostu nie mówi jak 4-letnie dziecko-buduje prostsze zdania. Menu-bardzo ograniczone
bawi się z dziećmi, jest kontakt wzrokowy, mówi
Ja nie wiem czy Ci lekarze nie wymyslają juz troche. Jak ja wyszłam z młodym ze szpiotala to niby wszystko było nie takie. Za duża głowa w stosunku do ciała, za duża wiotkośc mięsni , ( nie siadał a to ze raczkował nie miało znaczenia ) wogole jak zaczeli wymyslać to byłam przerazona. WIec nie twierdze zeby nie leczyć ale wszystko z umiarem. Znam synków róznych znajomych co wogole do 3-4 roku nie gadali normalnie tylko po swojemu i bardzo krótkie zdania, a potem jak zaczeli to końca nie było pytaniom :) Więc głowa do góry zmartwionym mamom :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jak ma dobry kontakt wzrokowy, jak nawiązuje dobry kontakt z dziećmi - to autyzmu być nie może.
Może być po prostu opóźniony rozwój mowy - wybierz się do najzwyklejszej poradni psychologiczno-pedagogicznej na badania lub prywatnie logopedy i głowa do góry ;) Nie snuj więcej takich czarnych scenariuszy że to autyzm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
wiesz jak Ja bym chciała,żeby to byał prawda,że snuję czarne scenariusze i wymyślam?
Nawet nie masz pojęcia
byłam w poradni psychologiczno-pedagogicznej w Gdynia na Karwinach
stąd diagnoza AUTYZM WYSOKOFUNKCJONUJĄCY
jednym z najlepszych diagnostów w Trójmiescie jest Monika Zielińska
www.cdit.pl
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli chodzi o zaburzenia mowy.... znajomym dziecko tez miało takie problemy, a zdiagozowano u niego niedosłuch.
tyle,że moje dziecko słyszy, bo jest echolalia, czyli powtarzanie całych reklam, spotów,programu tv itp
marios, wiem, ze to nikle pocieszenie, ale autyzm wysokofunkcjonujacy to bardzo dobra diagnoza, pewnie najlepsza wsrod autystow. Radze Ci skontaktuj sie z Monika Zielinska, napisze Ci program do pracy z malym, przydzieli terapeute. Taka praca kosztuje wiele wysilku (wiem bo moja kuzynka ma autyste wysokofunkcjonujacego) ale postepy sa niesamowite.
Powodzenia i glowa do gory!!
Odradzam pracę z Moniką Zielińską. Jesli juz nie ma wyjscia to lepsza ona niz nikt - ale radzę szukac innych rozwiazan.
Zielinska robi wielki biznes na rodzicach dzieci autystycznych. Ona sama pojawia sie, interesuje sie tylko w fazie przed podpisaniem umowy o wspolprace - a pozniej juz interesuja ja tylko regularnie dokonywane wplaty. Jej pracownicy ktorych przysysla do studenci bez doswiadczenia. Wystarczy ze stydentka pojedzie z nia na 2 tygodniowy pobyt na obozie dla dzieci autystycznych i juz wszystko wie, wie jak uczyć dziecko, jak rozumiec jego zachowania, jak pracować nad niepożadanymi zachowaniami. Onibuski w 2 tygdnie! Pani ta ma bardzo duza smykalke do interesow i unikania odpowiedzialnosci. Bo jak inaczej nazwac to ze TO RODZIC zatrudnia terapeutę, nie ona. Wiec zwolnienia terapeutki, sa na koszt rodzica! A jak terapeutka zajdzie w ciazę .... to ani terapi nie pieniazów nie ma w kieszeni rodziców- bo umowa obowiązuje i płacić trzeba Umowy wowczas rozwiacac jej nie mozna, bo "pracownice" chroni prawo pracy. Odradzam.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 8
mama, to mnie teraz załamałaś, miałam na dzieje że zwróce sie do P. Moniki o pomoc bo szukam terapeuty dla mojej córki :( jeśli masz jakieś namiary na dobrych i sprawdzonych terapeutów, to proszę o pomoc.
Jak jest w wieku przeszkolnym to staraj sie o miejsce w IWRD http://www.iwrd.pl Bo nie ma w Trójmiescie lepszego miejsca.
Jak sie tam niedostaniesz to podaj maila to podam Ci na priw namiar na terapeutkę która wyprowadziła mojego synka "na prostą".
Ok .. juz przesledziłam twoje poprzednie wpisy.
Jesteście z Gdyni więc z takim adresem zameldowania do przedszkola IWRD Was nie przyjmą - bo one opłacane jest w dużej mierze przez gminę Gdańsk. Ja bym sie próbowała przemeldowąc .. ale nie wiem czy to przejdzie. Bo jak dziecko jest w tym przedszkolu to poza zajeciami w domu są też wizyty domowe - czyli terapeuta przyjeżdza do Ciebie do domu i pracujecie nad tym co sprawia problem w domu.
W IWRD na pewno mozesz liczyć na to że bedą Ci dawac wskazówki jak pracwać, co ćwiczyć i jak.
Niestety córka jest jeszcze za mała na przedszkole bo ma 20 miesięcy.Bardzo proszę o namiary na tego terapeutę co wspomniałaś, mój adres nomik@poczta.wp.pl.
Z góry bardzo dziękuję!
mama, nie wiem czemu pewnie z niewiedzy, ale piszesz głupoty!
własnie mam przed sobą umowę z centrum i jak byk stoi umowa zawarta między Moniką Zielińską a rodzicami dziecka. Terapeuci najpierw odbywają kilkumiesięczne szkolenia, obserwacje, potem staż pod okiem superwizorów. Dużo to kosztuje? A jak sobie wyobrażasz profesjonalne działanie takiego centrum terapii? Za darmo?? Bezpłatnie to masz na Chopina, którego nie poleciłabym nikomu!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja teraz czekam na wizytę w Instytucie Wczesnego Rozwoju Dziecka w Gdańsku na potwierdzenie diagnozy bądź nie...
umówieni jesteśmy na koniec czerwca
Jak na razie mam diagnozę z Gdańska z Chopina...
chodze jeszcze do OWI w Gdyni(niechętni na pracę z dzieckiem autystycznym-ale jakoś mam logopedę, pedagoga i psychologa)
oprócz tego wczesne wspomaganie rozwoju dziecka na Witomińskiej w Gdyni. I oni tam sugerują mi koniecznośc potwierdzenia diagnozy jeszcze gdzieś, bo wg nich(na podstawie pracy z dzieckiem) syn nie ma autyzmu. Mówi, wykonuje wszystkie ich polecenia, jest kontakt wzrokowy,rozumie co ma robić, i ogólnie są nim zachwycone,że zdolny,że to ,że tamto.
I Ja już całkowicie zgłupiałam, bo sama nie wiem co mysleć.
Pani logopeda twierdzi,że mówi mi to na podstawie doświadczenia i 20 -letniej pracy z takimi dziećmi.
Pozostaje mi czekać na wizytę w IWRD w Gdańsku
chcetnie pomoge Pani w kwestii osrodków, ale prosze o kontakt mailowy terapeuta1@op.pl
Ja tam nie wnikam jak wygladaja umowy u Moniki Zielinskiej, mam za to w rodzinie 2 autystow, ktorych terapie prowadzi Monika i postepy jakie robia sa niesamowite! Wiadomo, terapia kosztuje.. ale jej efekty sa warte zaplacenia tych kwot... Nie ocenialabym terapeuty na podstawie tego jak wyglada jego umowa o wspolprace, ale raczej po efektach jego terapii...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Monika i jak po wizycie?
witam, zgadzam sie co do opini mamy-pani Zielinska ma problemy osobowosciowe z sama soba. nie lubi rodzicow dociekliwych i chcacych jak najwiecej wiedziec o problemie dziecka, nie jest jedyna, pam,ietajcie w kontakcie z rodziecem -brak jakiejkolwiek empatii,zrywa terapii z byle powodu,obiecuje spotkania i wsoarcie ,ktorego niegdy nie udziela ,tak zajeta jest wlasnym bisnesem.
Uwazajacie na ta kobiete
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 3
mama gdynia to zdaje sie jakas terapeutka zazdrosna o sukces biznesowy oraz efekty pracy Moniki Zielinskiej... Bez kometarza...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8
Jeśli chodzi i p. Monikę Zielińską to miałam z nią kontakt, gdyż kilka lat temu sama studiowałam psychologię i miałam z tą panią ćwiczenia z diagnozy dziecka. Wydała mi się osobą dość nieprzyjemną, ale zarazem niesamowicie kompetentną. Nie wiem jak zachowuje się w centrum przez siebie otwartym, myślę że tam jest sympatyczniejsza niż na zajęciach ze studentami, a jej kompetencje są naprawdę na wysokim poziomie i mówię to już jako 100% psycholog :)
Pozdrawiam:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zgadzam sie z mama w 100%!!! Mialam do czynienia z Zielinska i potwierdzam ze jest nastawiona na na wyciaganie niemalej kasy z zdesperowanych rodzicow. Byc moze jej wiedza i osiagniecia w dziedzinie diagnozowania autyzm sa nadzwyczajne, ale jest to nieprzyjemna i wyrachowana osoba. Odradzam!!!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja jestem osobą dla której pracują terapeuci od Pani Moniki Zielińskiej. Ceny są dosyć wysokie ale jak popatrzymy na to że byle jaki logopeda bieże 50 zł, rehabilitant 60-80 zł. To ceny pani Moniki są nieskie :) Pani Monika jest specyficzna ale najwżniejsze że ma kompetencje i wiedzę.
I teraz kilka słów a propo diagnozowania i chwalonego Tak bardzo IWRD - byliśmy tam. Młode Panie (a propo zarzutów na temat terapeutów po studiach) w ciągu niecałych dwóch godzin postawiły po jednym spotkaniu diagnozę autyzm. Córka byla diagnozowna w godzinach w których normanie ucina sobie drzemkę - była strasznie zmęczona i kompletnie nie chciala współpracowąc. Szanse na dostanie sę do przedszkola - przynajmniej obecnego mierne.
Póżniej diagnozowaliśmy córkę na Chopina, Synapsis, prof Jaklewicz i Pani Monika Zielińska. Żadne z wymienionej czwórki nie postawiło już nam diagnozy autyzmu. Dłuższa obserwacja, kilka spotkań, bardzo pogłębione wywiady z rodziacami. Ośrodek na Chopina i Synapssi wstrzymali sie z wydaniem diagnozy autyzm - córka ma poważne zaburzenia rozwoju ale niekoniecznie związane z autyzmem. prof Jaklewicz i Zielińska całkowite wykluczenie.
Dzięki takim niejednoznacznym opiniom zaczeliśmy diagnozować córkę w celu wykrycia przyczyny czyli np. choroby genetyczne, choroby metaboliczne itp.
chorobą genetyczną jest własnie autyzm. Rozumiem ze jako rodzic bronisz sie przed tym i automatycznie przekreślasz umiejętności tych osób które postawiły diagnoze z którą bardziej lub mniej świadomie po prostu nie chcesz się pogodzić.. ale uwierz mi ze lepiej usłyszec to kiedy dzicko jest jeszcze male i naprawdę można mu pomóc niz kilka lat za późno..
witam ponownie,niestety nie jestem psychologiem,tylko matka dziecka ktore zostala tak potraktowana wlasnie, prosze pamietac ze psycholog to zawod zaufania spolecznego tak jak lekarz!!!
Ta pani ma problemy osobowosciowe,nie mozna taktowac rodzicow dzieci ktore potrzebuja pomocy i wykorzystywac sytuacji w celach marketingowych tylko!!!.
Pozdrawiam wszystkich i duzo wytrawalosci oraz powodzenia
jakaś bzdura. staż na terapeute w cdit trwa 6 miesięcy, obowiązkowo wyższe wykształcenie kierunkowe i ciągła praca pod superwizją. każdy problem z dzieckiem spotyka się z natychmiastową reakcją i jest przepracowywany. Nie wiem skąd się wzięły powyższe informacje.
sama mam dziecko w terapii u pani moniki i widzę jak duże postępy robi, a terapeuci są świetnie przygotowani do pracy-wiem bo mam doświadczenia i z osrodkiem na chopina i IWRD. pani monika nie jest osobą najmilszą w kontakcie, ale czy to ważne? ważne, że moje dziecko pod jej nadzorem robi niesamowite postępy.
Zgadzam sie w pełni z Pani wpisem.Chopina to pomyłka.
Z tego co wiem to poradnia na Chopina w 99% zajmuje się diagnozą. Terapią objętych jest tylko kilkoro dzieci.
autyzm to nie choroba genetyczne !!! Boże widzisz i nie grzmisz !!
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
czy możecie polecić dobra terapeutkę?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
A w jakim wieku dziecko , ile godzin terapii chcielibyście i gdzie mieszkacie ?
Cześć, jestem psychologiem i uwielbiam dzieciaki z autyzmem. Zapraszam po więcej informacji o mnie na stronę - http://www.psychologsopot.eulotka.pl Dobrego dnia !
czy są tu mamy autystycznych dzieci?
Witam.Jestem mamą 7latka z autyzmem.
jestem w trakcie poszukiwania odpowiedniej pcacówki w celu diagnozy - obawiam się że już za puźno się za to zabrałam, proszę o wszelkie informacje i wskazówki gdzie najlepiej zdignozować bo zwykły psycholog niepodejmujesię tego tylko delikatnie dajedo zrozumieniaabym poszukała placówki pod tym kierunkiem - moja córka 3 lata 5 miesięcy mało mówi bardzo ubogie słownictwo nie składa zdań są to w większości pojedyńcze wyrazy, a druga sprawa to brak kontaktu wzrokowego i córka unika go jak próbuję od niej to wymuszać, czasami też mam wrażenie że jakby się zamyśliła i wtedy nie raguje. od września poszła do normalnego przedszkolai całkiem nieżle sobie radzi chodź ma problemy z komunikacją bez mowy.
Czy po takich zachowaniach można powiedzieć że moje dziecko ma w jakimś stopniu autyzm?
Bardzo proszę o wkazówi i info w wyżej poruzonym temacie.
niestety, jeśli chodzi o trójmiasto to kiepsko; owszem jest poradnia w Gdańsku, ale tam nie licz na żadną pomoc, można udać się do IWRD w Gdańsku tam 2 panie psycholożki poobserwują córkę, jeżeli okaże się, że córka ma autyzm (odpukać) to dostaniesz zalecenia.
dzięki z informację jestem już umówiona na wizytę ale dopiero 20.01.2011 do pani profesor o której pisano też ale też dopiero w styczniu po 15 widać tego terminu nie przeskoczę puki co ćwiczymy mowę ,nazywając przedmioty czynności kolory itp. - i widzę że całkiem nieźle nam idzie.
może ktoś poda mi telefony kontaktowe sprawdzonych terapeutów - wnioskuję że moja córka ma jeśli nie autyzm to na pewno coś pochodnego. gdzie się udać w ramach NFZ na jakąś terapię mój adres beata1974@gazeta.pl
do Maja
w jakim wieku było twoje dziecko jak trafiło na terapię , możesz mi podać namiary na terapeutę z jakim współpracowałś
mój adres beat1974@gazeta.pl
Mieszkam w Gdyni i widzę że ciężko będzie z dobrym ośrodkiem, przedszkolem itp dla mojej córki.
weszłma na ten post przypadkiem..i zaczełam zastanawiac się nad dzieckiem mojej kolezanki..jej synek skonczyl 3 lata..a nie mowi zadnych slow procz mama..juz o budowaniu protsych zdan nie ma mowy..zauwazylam tez,ze czesto jak ona go wola to nie reaguje..jakby mial swoj swiat..biega po podworku rzuca sie..kopie zabawki..nie usiedzi 3 minut w jednym miejscu..a jak chce go wziac za reke to sie trzesie,krzyczy..nie sadze by byly to fochy bunt 3latka..
kilkakrotnie mowilam jej,ze powinna pojsc do jakiegos lekarza bo moim zdaniem to dziwne,ze 3letnie dziecko nic nie mowi..

co o tym sadzicie?
image

IWRD niedługo zacznie prowadzić darmowe konsultacje, przynajmniej my się na takie załapiemy podobno, bo jesteśmy pod ich opieką od dłuższego czasu. od nich mamy diagnozę już prawie rok, córka za 2 mce skończy 4 lata- mała była dość długo diagnozowana, potrzebne były aż trzy spotkania prawie 2 godzinne. ale jeszcze zanim została zdiagnozowana dostała program do pracy, więc oczekiwanie na diagnozę nie było czasem straconym.
dziś chodzi do przedszkola specjalnego, ale nie przy IWRD, uważam, że nadmiar terapii behawioralnej(czyli dla 3 latka ponad 40 godz w tyg) to zbytnie przemęczanie dziecka. w przedszkolu ma super zajęcia, ale takie bardziej na luzie. poza tym jej przedszkole ma świetne nastawienie na dietę, tzn respektują ją. a nam dieta bardzo pomaga.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5
SPOA GDANSK - terapeuci ( do wynajęcia) jest dofinansowanie , ale w przypadku niskich dochodów
Fundacja BEZ TABU Gdańsk - tez sa terapeuci

tak naprawdę to trzeba za wszystko płacić bo autystami mało kto się chce zajmować w zwykłych poradniach, albo lepiej iść do OWI i nie przyznawać się do zaburzeń autystycznych i korzystać z terapii pedagogicznej.

Albo rzucić wszystko i pracować ze swoim dzieckiem całymi dniami najważniejsze to trzymanie się zasad i mocne nagradzanie za pracę:) to trudne bo sama jestem rodzicem autysty i wiem,że dziecko lepiej współpracuje z terapeutą...
powodzenia

terapia -TAK, dieta - NIE

"uważam, że nadmiar terapii behawioralnej(czyli dla 3 latka ponad 40 godz w tyg) to zbytnie przemęczanie dziecka. w przedszkolu ma super zajęcia, ale takie bardziej na luzie" - zajęcia prowadzone są w taki sposób by dziecko uczyło się przez zabawę a do tego są częste przerwy na chwile swobodnej zabawy. Dziecko z autyzmem nie potrafi uczyć się tak jak inne dzieci w przedszkolu -przez obserwację- tak więc niewiele wyniesie z takich "zajęć na luzie". A dieta... cóż... czy gdyby Tobie ktoś powiedział że jeżeli będziesz zjadać na przykład 3 banany dziennie, nauczysz się obcego języka, jazdy na łyżwach albo czegoś podobnego -uwierzysz? Tylko ciężka praca, trening pozwolą osiągnąć Ci zamierzony cel. Tak samo jest w wypadku dzieci z autyzmem. Nie nauczą się niczego jeśli... ich tego nie nauczymy - dieta niczego nie zmieni!!!
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ale dieta oczyści organizm z toksyn....przede wszystkim mózg.Do mozgu zacznie docierać więcej bodzzców.wiem bo sama mam autystę 5lat...i my zaczelismy od diety,zbadaliśmy pod kontem nietolerancji pokarmowej i obciażeń.Warto.W razie pytań stomatolozka@wp.pl
Polecam IWRD na ul. Malczewskiego w Gdańsku.
Jest tam poradnia a także przedszkole dla Dzieci z Zaburzeniami Autysytcznymi. http://www.iwrd.pl
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
|W Gdyni odbędzie się szkolenie dla rodziców dzieci z autyzmem, 16.04 zapisy na stronie SOTISu
może ktoś skorzysta http://www.sotis.pl/news/SOTIS_magiczna_busola_terapia_bezplatna.html
http://www.terapiaiwspomaganie.pl
Prowadzimy terapię słuchową metodą Tomatisa,
wdrażamy metodę Fast ForWord oraz Play Attentiosn na poprawę koncentracji oraz uwagi.

Centrum Audio-Psycho-Fonologii ESPACE
Gdynia ul. Starowiejska 58/1a domofon 11

http://www.centrumapf.pl
INFORMUJEMY, ŻE POSIADAMY TRZY WOLNE MIEJSCE DLA DZIECI Z AUTYZMEM I ZESPOŁEM ASPERGERA
w przedszkolu niepublicznym oraz zespole terapeutycznym.

Zapewniamy nauczanie, wychowanie i terapię w godzinach od 7.00 - 17.00 w oparciu o podstawę wychowania przedszkolnego.
Zespół terapeutyczny w przedszkolu niepublicznym powstał z myślą o dzieciach ze spektrum autyzmu. Do grup przedszkolnych przyjmowane są dzieci w wieku od 2,5 do 6lat. Wychowankowie przyjmowani są do grup na podstawie orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego z rozpoznaniem autyzmu lub zaburzeń ze spektrum autyzmu.

Przedszkole niepubliczne znajduje się w Pogórzu, ul.Majakowskiego 1 ,przedszkole jest pod opieką specjalistów z Poradni psychologiczno-pedagogicznej "Fundacji Dobroczyńca".

Jednym z podstawowych założeń przedszkola stworzonego przez nas miejsca jest łączenie ze sobą kompleksowych oddziaływań terapeutycznych z możliwością edukacji przedszkolnej w grupie rówieśników. W ten sposób dzieci mają możliwość uzyskiwania wielospecjalistycznego wsparcia terapeutycznego i jednocześnie ćwiczenia nabywanych umiejętności w naturalnych sytuacjach w kontakcie z rówieśnikami.

W ramach zajęć prowadzimy:
 ćwiczenia posługiwania się urządzeniami codziennego użytku
 zabawy tematyczne poszerzające wiedzę o otaczającym świecie
 zabawy konstrukcyjne poprawiające orientację przestrzenną
 zajęcia związane z higieną osobistą
 zajęcia związane z higieną otoczenia
 zajęcia uczące podstawowych zasad bezpieczeństwa
 zabawy muzyczno ruchowe
 zapoznawanie dzieci z najbliższym środowiskiem
 zajęcia stymulujące rozwój intelektualny dziecka
 zabawy ruchowe relaksacyjne (wyciszające)
 zabawy integracyjne uczące współżycia w grupie, koleżeństwa, współdziałania oraz zdrowej rywalizacji.

Prowadzimy indywidualne zajęcia terapeutyczne:
 Zajęcia ogólnorozwojowe
 Zajęcia z psychologiem
 Zajęcia z neurologopedą
 Zajęcia integracji sensorycznej (SI)
 Terapię behawioralną
 Ruch rozwijający Weroniki Sherborne
 Alternatywne Metody Komunikacji - Piktogramy
 Metoda Knillów - Program Aktywności i Komunikacji
 Metoda Kinezjologii Edukacyjnej wg Dennisona

Więcej informacji można uzyskać pod numerem telefonu: 533256625 oraz 533999353

Rodzice nie pokrywają żadnych kosztów opieki przedszkolnej i terapii.
Zajęcia dla dzieci z orzeczeniem o potrzebie kształcenia specjalnego są w 100% finansowane.
http://www.sotis.pl/m2-7,diagnoza_dzieci.html#tresc
Czy ktoś może polecić terapeutę który prowadzi terapie z dzieckiem z zaburzonym rozwojem/autyzmem?
PS. oprócz Pani Zielińskiej
Z góry dziękuję
Polecam psychiatrę Agatę Cichoń-Lenart z Gdyni.Po prostu fachowiec.
diagnozą i generalnie autyzmem zajmuje się poradnia nr 4 w Gdańsku polecam Agnieszkę Mądrzejewską
Bardzo dziekuje :)
Zapraszamy wszystkie dzieci od 2,5 roku do 5 lat na terapie w prywatnym przedszkolu terapeutycznym. jedynie 100 zł za miesiąc - resztę refunduje miasto. Terapia - nauka - zabawa 5 dni w tyg. grupy max do 3 dzieci. http://www.autyzm.pomorze.pl szczegóły 504 017 708.
Szanowne Mamy, proszę o poradę - do kogo lepiej się wybrać na diagnozę cech autystycznych u dziecka, do dr Moniki Zielińskiej (CDiT), czy do prof. Pani Małgorzaty Marszałek (SPOA)? Synek zaraz kończy 13 m-cy. Mąż twierdzi, że na tak wczesnym etapie to wróżenie z fusów, IWRD zresztą też diagnozuje obecnie dzieci po 18 m-cu, jakie jest Wasze zdanie? Niepokoją mnie pewne zachowania u mojego dziecka: duże zainteresowanie okrągłymi rzeczami, uderzanie tyłem głowy o ścianę/meble, piętami o podłogę, gest "nie" powtarzany kilkukrotnie w ciągu dnia, częsta nadpobudliwość przy karmieniu lub przed snem, płacz przy zmianie pozycji ciała na leżącą, rzucanie zabawkami, uderzanie dłońmi w powierzchnie płaskie, krzycz na dworzu, gdy wózek stanie, nadwrażliwość dotykowa, niechęć do tulenia, problemy z usypianiem, karmieniem, bo wszystko rozprasza, uwielbienie mocnego bujania, zwykłe nie robi na nim wrażenie. Chciałabym te zachowania omówić ze specjalistą i w razie czego już rozpocząć pracę nad nimi - no chyba, że roczne dziecko tak może mieć i nie mam się co martwić.... Z tego, co czytam, ośrodek na Chopina nie ma zbyt dobrych, no ale z ciekawości się przejdę, szczególnie, że mam skierowanie od pediatry do poradni autystycznej (wizyta wyznaczona na grudzień, synek będzie miał wtedy 16 miesięcy). Będę wdzięczna za wszelkie sugestie...
Witam, i na co się Pani zdecydowała? Pytam bo też mamy problem:(
Witam, czy ktoś wie, gdzie aktualnie przyjmuje prof Jaklewicz? Oczywiście prywatnie, nie mogę znaleźć , dziękuję!
Polecam poradnie psychologiczna pedagogiczna Pegaz. Super Panie ktore znaja sie na zaburzeniach u dzieci. Tam jest również przedszkole da autystycznych dzieci. Krotkie terminym polecam z całego serca. Jednakze drogie mamy u takich maluszkow trudno rozpoznac autyzm. Do 3 roku zycia wiele moze sie zmienicm moj synek nic nie mowil do 20 msc zycia zachowywal sie dziwnie ciagle krzyczal itd. Okazalo sie po wielu badaniach komisjach lataniach po lekarzach ze ma niedoczynnosx tarczycy. Bierze euthyrox od 2 msc i uwierzcie mi mam wrażenie ze on obudzil sie z jakiegos snu. Ciagle spiewa mowi duzo slow zachowuje sie jak kazde inne dziecko nadrabia zmienil sie o 180 stopni.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (27 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

nie moge zajsc w ciaze (97 odpowiedzi)

Juz od dluzszego czasu staramy sie z mezem o dzidzie i nic. Wy tez mialysie takie problemy

Pomysł na prezent dla 60latki (165 odpowiedzi)

podsuńcie pomysły na prezent dla 60latki, z okazji okraglych urodzin,bliska ciotka najchętniej...

do góry