Widok

Bułka mięsna?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mój 14 miesięczy synek absolutnie nie je mięsa, w żadnej formie, w zadnej ilości. Ryby jeszcze jako tak da się wcisnąć(ale z danonkiem), ale mięsa nie ma szans.
W zasadzie to niewiele rzeczy on je, ale to nie o tym.

W związku z tym, że mięsa nie je, za to pieczywo w każdej ilości, wymyśliłam, że upiekę mu bułki z mięsem.... tylko nie mam zielonego pojęcia jak się za to zabrać!

Mam już wstawiony rosołek, żeby to mięso mieć.

Macie jakieś przepisy na jakieś bułki czy coś takiego, żeby jak dodam do teog zmielone gotowane mięcho nie zrobił się zakalec?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A nie lepiej zbilansowana dieta wegetariańska? Wegetarianie żywią często swoje dzieci bezmięsnie, podobno wystarczy robić to z głową i dzieci mają zdrowy jadłospis. Bo za wiele mięsa to się chyba podstępem nie przemyci...

Mam kuzynów, którzy od niemowlęctwa mają wszystko "przemycane" , do tego właśnie za pomocą tych Danonków i jeszcze Monte, to zgroza, co się u nich w domu (z jedzeniem, bo oprócz tego są normalni;)) dzieje.
ale dieta wegetariańska też nie przejdzie-Michał z chęcią je mleko i wszystko co mleczne(kaszki, jogurty, budynie), pieczywo w każdych ilościach-ewentualnie z masłem lub serkiem topionym, owoce.

warzyw w zasadzie żadnych, ewentualnie przemycane w jakiś sposób

jajek-nie

ryby-jeden słoiczek męczy 3 dni, je razem z danonkiem, ale jakoś zje

mięsa nie! i to do tego stopnia że jak mu przemycę jakoś to wszystko wypluje, oddzieli mięso od reszty i tą resztę wsadzi znowu do buzi

i dlaczego daję mu rybę ze słoiczka? bo szczerze mówiąc nie chce mi się gotować mu czegokolwiek jeśli wiem że zje z tego 3-4 łyżeczki i to wszystko

jeszcze dodam, że zanim mu zęby nie wyszły to jadł ładnie i (prawie) wszystko

już testowałam rózne sposoby-żeby jadł z innym dzieckiem, przy bajce, na spacerze itd i nic. krew miał ostatnio badaną i wszystko jest ok
Nie znam się na tej diecie wegetariańskiej, ale tam właściwie nie są najważniejsze te warzywa, ale kasze, sery, twarogi itp. Kiedyś słyszałam, jak Magdalena Różczka opowiadałą o żywieniu swojej córki, ciekawe to było i sensowne, gdybym miała małego przeciwnika mięsa, to bym się zainteresowała.
Ja mojej blenderem mięsko do zupki mielę i go wcale w niej nie widać, moja co prawda jest mniejsza ale może synka też tak da się "oszukać"? :)

Ps. Dzieci to mają smak ( rybka z danonkiem ) :)) ach co my się czasami musimy naćwiczyć dla tych naszych pociech. Szukałam w necie przepisu ale nie znalazłam :(
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
zupki już też są na "nie", kiedyś jeszcze jadł ślicznie zupy-z rybką, mięskiem, swoje i nasze, teraz absolutnie:(
ryba z danonkiem... masakra. Może zrób pulpeciki z mielonego ? chodzi o to, zeby dziecko znało prawdziwe smaki a nie przemycane pod słodkim.
Moje propozycje - mięsko jak na mielone tylko w cieście chlebowym, albo małe pizze z szynką
a moze poloz na talerzyku niech samo dziecko wybiera co chce jesc lub mozna tworzyc jakies cuda na talerzyku by zachecic np jakiegos misia z kanapki wedliny itp i mowisz teraz zjemu uszka chaps kawalek szynki ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
próbowałam wszystkie te triki, nawet może i podniesie te uszka z szynki, powącha, może poliże i zrobi sru przez pokój

o zjedzeniu klopsików to ja nawet nie marzę, klopsikami można porzucać ale nie wsadzić do buzi
hmm no to ciężki temat a jakbyś jakieś wesołe kanapeczki zrobiła z szyneczką? pokroiła na małe kosteczki i udekorowala? narysowała buźki ketchupem(odrobiną oczywiście) ?:) a na obiadek co maluch zjada?
a małe pierozki z mieskiem i warzywami ? moze cos takiego ?
z pierogow fajnie się środek wyciąga:)

na obiad z chęcią zje naleśniki, makaron z jakimś twarogiem, zmiksowaną cukinią albo brokułem, tą nieszczęsną rybę z danonkiem, ugotowaną marchewkę, ryż gotowany z pomidorem, zupę owocową (taką jak kiedyś w przedszkolaoch były-kompot z kluskami), kluski twarogowe hmm i to by było chyba na tyle
a zobacz takie coś:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/13310/parowki-gasieniczki.html
może nie koniecznie z ciasta z tego przepisu, ale z jakiegoś francuskiego...

jako dziecko byłam strasznym niejadkiem i nie znosiłam mięsa, mówiłam że to "gęgi", takie że trzeba długo żuć.
Jedyne co to mi kanapki wchodziły, ale i to nie za wiele. Mama przemycała mi szynkę pokrojoną drobniutko na kosteczkę, posypywała tym bułeczkę, smarowała majonezem (ma zdecydowany smak) i bułeczkę okrawała ze skórki, to co zostawało kroiła na kawałeczki, takie do wrzucenia od razu do buzi. Czasem z ogórkiem.
W ogóle trafiało do mnie jedzenie kolorowe, zrobione w jakieś kształty, myszka z jajka, z uszami z sera i ogonkiem ze szczypiorku.
Może tak spróbuj, z tą szynką...
Najpierw z samym majonezem bułkę, a potem po trochę szynki przemycać ;)
image[/url]image[/url]
ja też byłam dzieckiem-niejadkiem, mięcho załapałam w wieku 3 lat u cioci na wsi, gdzie jadłam mielone z piaskownicy na spółkę z kurami...
mąż też był niejadkiem, więc mocno się nie stresuję

ja spróbuję te wszystkie Wasz pomysły na kolorowe kanapki, wątpię czy to coś da, ale spróbować zawsze można

tak czy inaczej wciąż zależy mi na przepisie na bułkę z mięsem:D
a jajka je?
może pastę jajeczną ze szczypiorkiem i też po trochę przemielonej szyneczki przemycać? jajko to przecież białko, budulec dla organizmu ;)
image[/url]image[/url]
Do tego ryzu z pomidorkiem bym blenderem piersi z kurczaka dodała...:)
może ciasto francuskie z miesem w środku (szynka, kurczak z rosoł z warzywami własnie) albo muffinki na ostro z kawałkami szynki i warzyw - wytrawne tak zwane :)

moja mam robila takie małe pierogi z ciasta drożdzowego, pieczone w piekarniku i można jako farsz wrzucic coś mięsnego! Sa pyszne, moja Młoda się zajada :)
image
tak z pierwszej lepszej strony przepis na muffinki

Składniki
suche:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cebula dymka
- 150 g szynki
- 50 g żółtego sera
- szczypta soli

mokre:
- 1 jajko
- 10 łyżek oleju
- 150 ml maślanki

Cebulę posiekać, zeszklić na łyżeczce masła, ostudzić, wrzucić do miski. Ser zetrzeć na drobnych oczkach, szynkę pokroić w kostkę, dołozyć do cebuli, wymieszać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, zmieszać.

W drugiej, mniejszej miseczce rozkłócić jajko z olejem i maślanką.

Mokre składniki wlać do miski z suchymi, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że muffinki będą twarde).

Formę do pieczenia muffinek wyłozyć papilotkami i łyżką nakładać porcje ciasta. Wierzch można posypać posiekanym szczypiorkiem. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 25-30 minut.
Po 5 minutach od wyjęcia formy z piekarnika muffinki wyjąć i zostawić do ostygnięcia na kratce.
image
parówek też nie ruszy?
Parówek bym akurat nie polecała, bez sensu pchac te resztki zmielone dziecku.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
są parówki i parówki ;) takie z MOM i np. 30-60% mięsa ;) a są i bez MOM ale ponad 80% mięsa ;)

gdyby moje dziecko nie chciało mięsa pod żadną postacią - to dawałabym parówki :) byle jadło :) (oczywiście te bardziej mięsne)

ostatnio się zdziwiłam, że parówki z Lidla (PIKOK wieprzowe, duże opakowanie za 8,99zł) mają więcej mięsa(chyba 83%) niż Berlinki(70 kilka %) :P i bez porównania więcej niż parówki z Biedronki :P (no i nie mają MOM)
Agusia No właśnie my tez teraz jemy te parówki z Lidla, byłam bardzo zdziwona(mile) że one maja tyle miesa :-) wera lubi na zimno na podwórku z kawałkiem bułki wsunąć taka parowkę :P

A Skołów wypuścił parówki z szynki 93% mięsa - w Auchan za 3,99 za 220g -promocja bo normalnie to ponad 5zł za taką paczkę.
Crazy - ja odkryłam te parówki z Lidla ok 1,5 tygodnia temu ;) byłam baaardzo zdziwiona/zaskoczona składem/smakiem/ceną :) są dobre i na zimno i na gorąco :)

z tego co ostatnio widziałam to właśnie Pikoki(Lidl) i te parówki Sokołów z szynki(tyle wiem z reklamy, składu nie czytałam) - mają najwięcej mięsa :P
Przecież wiele razy pisałyśmy już o lidlowskich parówkach na forum, chyba w każdym wątku parówkowym się pojawiają :)

Od dziecka jestem parówkożercą, nawet MOMy i inne zmielone uszy mnie nie odstraszą (mielone uszy mają mnóstwo kolagenu, powinno się je jeść ;))
Agatha - ja się chyba wyłączam przy każdym parówkowym wątku ;) po przeczytaniu 2-3 postów, że to samo ZŁO ;P

pewnie dlatego zostałam w tyle z lidowymi parówkami ;P

ogólnie fajne wędliny mają w Lidlu :) (paczkowane)

ja też lubię parówki :) ale muszą być twarde ;) nie znoszę takich rozlazłych :P dlatego boję się eksperymentów (tzn. kupowania nowych parówek) ;P
Te z szynki są super, sama je wsuwam, a parówkowa nie jestem:)
image

image
No rozumiem że są parówki i parówki, może jestem uprzedzona bo widziałam jak i z czego są robione...:) chociaż zdziwiłam się ostatnio jak zobaczyłam że te dla dzieci mają 83% zawsze czytam co kupuję i nie raz mnie cos zaskoczyło... :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
juz ktos pisla o muffinkach tez pomyslalam o slonych muffinkach z miesem do przemycania.

a moze spróbuj dac kabanosa albo inne miesko, moj obiadowe niechętnie wcina, ale kielbasy (/krakowska zywiecka, kabanosy no i jak wiekszosc dzieci parowki- wiem ze to ma duzo wzbogacaczy ale lepiej tak niz wcale)
moze pierogi z miesem,
to ze teraz wybrzydza nie znaczy ze potem nie bedzie jadl wszystkiego jak leci :) sa rozne etapy teraz moj nic co nowe nie chce próbować ...
tych z szynki długo szukałam, nie było w Bomi, w realu, w tesco,
SĄ w Leclercu:-) są bez fosforanów i glutaminianu sodu

Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko sojowe, skrobia ziemniaczana, przyprawy naturalne, aromaty, hydrolizat białka kukurydzianego, ekstrakt drożdżowy, serwatka, glukoza, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu. Alergeny: soja, mleko. Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, selera, sezamu, gorczycy oraz jaj i pochodnych.
najgorszy ten konserwant, ale i tak nie jest źle jak na parówki i inne produkty wędliniarskie

http://www.food-info.net/pl/e/e250.htm
Ja za małego dzieciaka też nie jadłam mięsa. W przedszkolu był ze mną istny cyrk, potem samo jakoś przeszło.
Rudziaczku a może ten przepis podpasuje Twojemu niejadkowi :) Dzisiaj rano testowałam na moim placuszki razowe z ziołami i mięskiem z indyka i sie nimi zajadał. Przez to ze sa z maki razowej to wychodza takie ciezsze i przypominajace troche chlebek.
Z podych proporcji wyszlo mi okolo 16 placuszkow.
3 jajka rozbełtałam z pół szklanki kefiru (rownie dobrze moze byc mleko/jogurt lub maslanka), dodałam garsc posiekanego szczypiorku i rzerzuchy z parapetu (pewnie spoko beda wszelkie kielki posiekane), troche startego zoltego sera (bo akurat byl w lodowce) i drobno posiekanego ugotowanego indyka (lub kazde inne miesko/szynke).
Do tego maka razowa (moze byc pol na pol z maka normalna - ja mieszalam z owsiana) --> nie wiem ile dokladnie maki bo sypalam po lyzeczce, mieszajac az cala masa bedzie znacznie niz ciasto nalesnikowe.
Placuszki (jedna lyzka stolowa na jeden placuszek) smazylam na odrobinie oliwy z oliwek --> wychodza takie podplomyki :)
Mały zjadł chyba ze cztery - ostatniego dostal posmarowanego serkiem typu allmette :)
Jeżeli twój synek pomimo "przemycania" je za mało mięsa, to być może jest celowe uzupełnić jego dietę drożdżami piwowarskimi w tabletkach (suplement dostępny w aptekach). Podobno takie drożdże uzupełniają dietę o składniki obecne w mięsie.
Ja daję córce.
image
dzięki Dziewczyny za odpowiedzi
rano zrobiłam muffinki z szynką, zjadł ćwierć więc to jakiś sukces:)

parówek nie je, żadnych kabanosów, frankfurterek ani innych kiełbas też nie

jutro spróbuję te plaski o których Sorha pisała.

ah-ktoś pisał zeby domiksować mięso do makaronu z pomidorami-nie przejdzie, próbowałam
http://forum.trojmiasto.pl/Danie-z-piekarnika-pomysly-t235872,1,16.html tu podałam fajny przepis na muffinki śniadaniowe ;) z fotkami :]
a moja Miska nie je chleba i ytu jest dopiero problem. Je na zmiane jajecznice, parówki i danio i tak na okragło
zobaczysz teraz masz problem z niejedzeniem mięsa a nim się obejrzysz to będziesz stała w kolejkach po kabanosy, parówki, karkówki dla synka;))) może nic na siłę, uzupełnij mu tylko witaminy i zaczekaj aż sam dorośnie to tej decyzji. wbrew pozorom dzieci wcale nie są głupie wybierając co chcą a czego nie ( no nie mówię tutaj o słodyczach, chipsach). zobaczysz jeszcze będziesz się śmiała z tego, że na siłę próbowałaś mu wcisnąć kawał mięska.
jeżeli uważasz, że nie poradzisz sobie z tym to może porozmawiaj z lekarzem ale skoro wyniki ma dobre to myślę, że nie ma co się na zapas martwić. ważne że je i nie są to żelki, batony wyłącznie;))) powodzenia.
wczoraj zrobiłam na kolację pyyyszne bułki drożdżowe z serem i parówkami :))))

wykorzystałam mój ulubiony przepis na chleb - dodałam tylko jajko, bo czytając różne przepisy na takie bułki zauważyłam, że wszędzie jest jajko :)

dosypałam też bazylię i oregano do ciasta :]

ciasto podzieliłam na 10 bułek, które rozwałkowałam na mniej więcej prostokąty ;) posmarowałam lekko keczupem :) ułożyłam połówki parówek i posypałam serem pokrojonym w kostkę. :)

zrolowałam - ten zewnętrzny brzeg nakroiłam w paski - ładnie się układały na wierzchu bułek po upieczeniu :]

pyyyyszne były :)

jutro jedziemy "w teren" ;) i zrobimy sobie piknik :) zrobię też takie bułeczki :D (4 osoby dorosłe i 3 dzieci 2-4l)
Tarta z mięsem mielonym a la bolognese

Składniki

-ciasto:
200 g maki
1 lyzeczka soli
125 g masla
1 duze jajko
zimna woda (o ile jest taka potrzeba jakies 2 lub 3 lyżki)
- Fasz:
500 gr miesa mielonego - u mnie dzis z łopatki ale najcześciej jest mieszane wp-wol
1 cebula
2 ząbki czosnku
sol, pieprz
przyprawa paryka słodka
oregano
2 łyżki chochle bulionu
zioła prowansalskie
ketchup Heintz z butelki
ser zółty
oliwa

Najpierw robimy ciasto. Mąkę do miski, dodac maslo,posiekac nozem, wyrabiac palcami, stopniowo ażosiagnac cos na ksztąłt piasku, potem dodac jajko, wyrobic ciasto reka jesli sie nei bedzie chciało skleic doac wode. Zawinac w folię spozywcza i wlozyc do lodowki na min. 30 min. Potem wyjac, rozwalkowac i wylozyc nim forme - u mnie niestety brak formy do tart wiec wykładam nim tortownice, łącznie z brzegami. Wczesniej spód blaszki odrobine smaruje masłem. Piekarnik nagrzewam do 180 st i podpiekam ciasto jakies 7 minut.

Farsz jest jak sos bolognese. Mieso z cebula i czosnkiem smaże na oliwie, dodaje przyprawy, koncentrat, podlewam bulionem. Ma wyjsc gęsty miesny sos. Na podpieczone ciesto wylewam farsz, posypuje mocno serem, układam kapry albo oliwki (córka nie lubi oliwek wiec ona ma kapary a dla gosci daje oliwki). Posypuje oregano i papryka słodka. Potem do piekarnika na jakies 15-20 minut. Powinno wystygnac i stać sie bardziej zwarte ale moja corka tego nie przestrzega i jadła gorące.
buleczki z miesem mielonym

Składniki
dla 4-6 osób

mieso mielone, 0,5kg
Papryka czerwona łagodna mielona
cebulka, 1duza lub dwie male
pieczarki, kilka sztuk
sol,pieprz vegeta do smaku
buleczki okragle, 7szt
ser zolty, do posypania

1. mieso,cebule,papryke,pieczarki usmazyc i dosmaczyc;) z buleczek poscinac koncowki srodek dobrze ugniesc i wkladac do nich wystudzony farsz dosc scislo. na wierzchu posypac startym zoltym serem zapiekac w 200 st. okolo 15-20 min az ser sie rozpusci;) SMACZNEGO
P.S podawac z ketchupem;)
szczuję Was ;) dzisiaj robiłam znowu bułki drożdżowe z serem i parówkami :) na jutrzejszy wyjazd w plener ;)

dzisiaj z kilograma mąki i 9 parówek wyszło mi 18 bułek ;]

image
już w pojemniku ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Pomocy! Jaka pralka najlepsza? (222 odpowiedzi)

Witam. Dziewczyny doradzcie jaka pralke wybrac? Obecnie mam whirpoola ktora ma 4 lata i była juz...

Odkurzacz samojezdny - robot - opinie (71 odpowiedzi)

Czy ktoś ma takie cudo ? Czy to w ogóle działa. Chciałam dziś kupić ale sprzedawca stanowczo mi...

do góry