Widok
U mnie dzisiaj eksperyment
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9854
Ciekawe czy będzie dobre...
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9854
Ciekawe czy będzie dobre...
Ewa - i jak? dobre? jak domowe? zjadłabym takich dobrych domowych pierogów z mięsem :)))
(ja nie umiem robię pierogów, a mojej Mamie się nie chce)
Karola - akurat dzisiaj moja Mama robiła zupkę :) normalnie gotuje smak z włoszczyzną i przyprawami, dodaje pokrojone ziemniaki i drobne różyczki kalafiora :) na koniec zacierki makaronowe albo maleńki makaron :) koniecznie trzeba jeść ze śmietaną - podkreśla smak zupy :]
(ja nie umiem robię pierogów, a mojej Mamie się nie chce)
Karola - akurat dzisiaj moja Mama robiła zupkę :) normalnie gotuje smak z włoszczyzną i przyprawami, dodaje pokrojone ziemniaki i drobne różyczki kalafiora :) na koniec zacierki makaronowe albo maleńki makaron :) koniecznie trzeba jeść ze śmietaną - podkreśla smak zupy :]
Mój wczorajszy eksperyment wyszedł smaczny ale bez rewelacji.
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9854
Zamiast szynki dałam usmażony boczek
Dziś zupa porowa, ja nie przepadam ale mąż tak :)))
http://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=9854
Zamiast szynki dałam usmażony boczek
Dziś zupa porowa, ja nie przepadam ale mąż tak :)))
Wątróbek nie robiłam, ale zrobię na pewno :-)
Pierogi są duże, na kg wychodzi ok.26, bardzo dobrze zapakowane, nie sklejone. Tylko podgrzewac! Ruskie wrzucałam do wrzątku na kilka minut, a z mięsem zmażyłam na patelni. A tu cennik (chyba mogę)
Pierogi:
- mięsem wieprzowym - 14 złotych kilo
- z kapustą i grzybami - 9 złotych kilo
- ruskie - 9 złotych kilo
- z serem na słodko - 11 złotych kilo
Krokiety:
- mięsem wieprzowym - 2 zł/szt
- z kapustą i grzybami - 1 zł/szt
Gołąbek - 2,50 zł/szt
Nie mogę znaleźc wątku :-(
Pierogi są duże, na kg wychodzi ok.26, bardzo dobrze zapakowane, nie sklejone. Tylko podgrzewac! Ruskie wrzucałam do wrzątku na kilka minut, a z mięsem zmażyłam na patelni. A tu cennik (chyba mogę)
Pierogi:
- mięsem wieprzowym - 14 złotych kilo
- z kapustą i grzybami - 9 złotych kilo
- ruskie - 9 złotych kilo
- z serem na słodko - 11 złotych kilo
Krokiety:
- mięsem wieprzowym - 2 zł/szt
- z kapustą i grzybami - 1 zł/szt
Gołąbek - 2,50 zł/szt
Nie mogę znaleźc wątku :-(
Nie robiłam jeszcze, ale mam ogromną ochotę.
Pierogi są pyszne, domowe. Zapakowane w pojemniki, nie sklejają się. Ruskie wrzucałam na wrzątek i gotowałam chwilkę, a z mięsem smażyłam na patelni. Na kg przypada ok. 26 pierogów. To cennik (chyba mogę):
Pierogi:
- mięsem wieprzowym - 14 złotych kilo
- z kapustą i grzybami - 9 złotych kilo
- ruskie - 9 złotych kilo
- z serem na słodko - 11 złotych kilo
Krokiety:
- mięsem wieprzowym - 2 zł/szt
- z kapustą i grzybami - 1 zł/szt
Gołąbek - 2,50 zł/szt
nie mogę znaleźc wątku :-(
Pierogi są pyszne, domowe. Zapakowane w pojemniki, nie sklejają się. Ruskie wrzucałam na wrzątek i gotowałam chwilkę, a z mięsem smażyłam na patelni. Na kg przypada ok. 26 pierogów. To cennik (chyba mogę):
Pierogi:
- mięsem wieprzowym - 14 złotych kilo
- z kapustą i grzybami - 9 złotych kilo
- ruskie - 9 złotych kilo
- z serem na słodko - 11 złotych kilo
Krokiety:
- mięsem wieprzowym - 2 zł/szt
- z kapustą i grzybami - 1 zł/szt
Gołąbek - 2,50 zł/szt
nie mogę znaleźc wątku :-(
ja też próbowałam znaleźć ten wątek i nie mogłam :((( ogólnie chyba coś z forum się dzieje, bo 3 razy mnie wylogowało :P
Ewa - a gdzie odbiór?
ruskie maj w środku podsmażoną cebulkę :>
chyba bym się skusiła na mięsne i ruskie :P (chociaż pewnie Mama i Mariusz chcieliby z kapustą i grzybami)
dzięki za cennik :)))
Ewa - a gdzie odbiór?
ruskie maj w środku podsmażoną cebulkę :>
chyba bym się skusiła na mięsne i ruskie :P (chociaż pewnie Mama i Mariusz chcieliby z kapustą i grzybami)
dzięki za cennik :)))
Asiek,kawałki wędzonego łososia w tych płatach co jest podsmażasz dosłownie 5min,dodajesz serek maskarpone,przyprawiasz solą i pieprzem wedle gustu i gotowe:)możesz dodać,brokół,szpinak...polewasz makaronem,dobrze jest jeszcze posypać koperkiem i gotowe.
Pyszne,szybkie,proste....
Smacznego:)
A dziś u nas jarzynowa dla Niko,a dla nas szupak z ziemniaczkami i surówką z marchewki i chrzanem:)
Pyszne,szybkie,proste....
Smacznego:)
A dziś u nas jarzynowa dla Niko,a dla nas szupak z ziemniaczkami i surówką z marchewki i chrzanem:)
my dzisiaj zjedliśmy pyszny słodki rosołek :) (akurat ugotowałam warzywa na wywarze - do sałatki)
z maleńkimi makaronikami - gwiazdeczkami :)))
Młody wcinał aż miło było popatrzeć ;)
pod wieczór obiado-kolacja - wczorajsza wykwintna wątróbka drobiowa ;)
hehe - Mariusz pewnie znowu zapachu narobił w pracy ;P
z maleńkimi makaronikami - gwiazdeczkami :)))
Młody wcinał aż miło było popatrzeć ;)
pod wieczór obiado-kolacja - wczorajsza wykwintna wątróbka drobiowa ;)
hehe - Mariusz pewnie znowu zapachu narobił w pracy ;P
GosiaTD - kiedyś spisałam z TV taki przepis na fasolkę po bretońsku :) (chyba Kuronia ;) robiłam ze 2 razy - bardzo dobra ale u nas rzadko je się fasolkę)
- 30 dkg wędzonego boczku
- 1/2 kg fasoli JAŚ
- 30 dkg kiełbasy
- 1 duża cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- mąka, jarzynka, majeranek, kminek, pieprz, ostra papryka, cząber, czosnek granulowany
Boczek zalać i ugotować. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Wycisnąć czosnek.
Fasolę(namoczoną przez noc) ugotować, dodać przyprawy.
Ugotowany boczek pokroić w ostkę i dodać do kiełbasy. Podsmażyć jeszcze raz, posypać mąką (zrobi się zasmażka), dodać koncentrat pomidorowy i czosnek. Zalać smakiem z boczku i wymieszać. Przelać do ugotowanej fasoli i ponownie wymieszać.
- 30 dkg wędzonego boczku
- 1/2 kg fasoli JAŚ
- 30 dkg kiełbasy
- 1 duża cebula
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- mąka, jarzynka, majeranek, kminek, pieprz, ostra papryka, cząber, czosnek granulowany
Boczek zalać i ugotować. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć. Wycisnąć czosnek.
Fasolę(namoczoną przez noc) ugotować, dodać przyprawy.
Ugotowany boczek pokroić w ostkę i dodać do kiełbasy. Podsmażyć jeszcze raz, posypać mąką (zrobi się zasmażka), dodać koncentrat pomidorowy i czosnek. Zalać smakiem z boczku i wymieszać. Przelać do ugotowanej fasoli i ponownie wymieszać.
Yecath ja robię kaczkę jabłkami faszerowaną,tzn. do środka wkładam jabłka,wątróbki kacze,cebulę,kaczkę przyprawiam według gustu i obkładam jabłkami i cebulą. Piekę w brytfanie:)
no,a my się szykujemy na obiad do znajomej z forum:)
kaczki w pomarańczach jeszcze nie jadłam,ale jak będzie git to wezmę przepis i wrzucę Wam Dziewczyny:)
Miłego weekendu.
no,a my się szykujemy na obiad do znajomej z forum:)
kaczki w pomarańczach jeszcze nie jadłam,ale jak będzie git to wezmę przepis i wrzucę Wam Dziewczyny:)
Miłego weekendu.
ja fasolke robię tak jak tu w przepisie ,ale dodaje więcej przypraw i teraz robiłam na korpusie http://www.mojeprzepisy.pl/Przepis/fasolka_po_bretonsku_z_boczkiem_i_kielbaska/
Sara - kopiuję co pisałam w poprzednim wątku obiadowym ;)
Zabulka - czytałam kilka różnych przepisów na naleśniki ze szpinakiem ;)
i wreszcie postanowiłam robić po swojemu :]
na 3 osoby:
- ok 600g szpinaku (najczęściej kupuję brykiet szpinakowy w Leclercu - na wagę, chociaż dzisiaj Mama kupiła 2 paczki w Biedronce, zużyłam 1,5 na 10 naleśników)
- 3/4 kubka śmietany(daję 18%)
- 4-5 ząbków czosnku (jak dla mnie szpinak koniecznie musi być doprawiony śmietaną i czosnkiem)
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- 1/2 opakowania fety :]
szpinak podduszam/podsmażam(rozmrażam) pod przykryciem na patelni (ja akurat robię to na patelni Zeptera, gdybym nie miała pewnie użyłabym jakiegoś rondla), do śmietany dodaję sól, pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku, wlewam to do szpinaku, dokładnie mieszam, na koniec dodaję drobno pokrojoną(lub podziabaną) fetę :)
naleśniki robię "na oko" ale daję mąkę, jajka, wodę gazowaną, mleko, sól, oregano, czerwoną słodką paprykę :) (jeśli robię z gyrosem z kurczaka to dodaję jeszcze tymianek, bazylię i szafran)
usmażone naleśniki smaruję farszem szpinakowym, zwijam w rulony i albo podpiekam na blaszce w piekarniku(naleśniki z góry posmaruj masłem) albo podsmażam na patelni :)
dobrze do farszu dać odrobinkę jakiejś wędzonki - dzisiaj nic nie miałam, ale wcześniej robiłam dosłownie z 1-2 plasterkami szynki szwardzwaldzkiej, drobniutko pokrojonej i podsmażonej - super połączenie smaków :]
Zabulka - czytałam kilka różnych przepisów na naleśniki ze szpinakiem ;)
i wreszcie postanowiłam robić po swojemu :]
na 3 osoby:
- ok 600g szpinaku (najczęściej kupuję brykiet szpinakowy w Leclercu - na wagę, chociaż dzisiaj Mama kupiła 2 paczki w Biedronce, zużyłam 1,5 na 10 naleśników)
- 3/4 kubka śmietany(daję 18%)
- 4-5 ząbków czosnku (jak dla mnie szpinak koniecznie musi być doprawiony śmietaną i czosnkiem)
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- 1/2 opakowania fety :]
szpinak podduszam/podsmażam(rozmrażam) pod przykryciem na patelni (ja akurat robię to na patelni Zeptera, gdybym nie miała pewnie użyłabym jakiegoś rondla), do śmietany dodaję sól, pieprz i przeciśnięte ząbki czosnku, wlewam to do szpinaku, dokładnie mieszam, na koniec dodaję drobno pokrojoną(lub podziabaną) fetę :)
naleśniki robię "na oko" ale daję mąkę, jajka, wodę gazowaną, mleko, sól, oregano, czerwoną słodką paprykę :) (jeśli robię z gyrosem z kurczaka to dodaję jeszcze tymianek, bazylię i szafran)
usmażone naleśniki smaruję farszem szpinakowym, zwijam w rulony i albo podpiekam na blaszce w piekarniku(naleśniki z góry posmaruj masłem) albo podsmażam na patelni :)
dobrze do farszu dać odrobinkę jakiejś wędzonki - dzisiaj nic nie miałam, ale wcześniej robiłam dosłownie z 1-2 plasterkami szynki szwardzwaldzkiej, drobniutko pokrojonej i podsmażonej - super połączenie smaków :]
Agusia ja farsz porowy robie tak - ta jasne czesc pora pokroic i poddusic na patelni (mozna dodac tez pieczarki) ale glownie pooor :) i podsmazony boczus lub jakas szyneczka jak ktos lubi, jak sie caly farsz poddusi juz to dodaje troche sera zoltego, zeby sie wszystko związalo :)
farsz wkladamy w nalesniki, zawijamy, ukladamy w naczyniu zaroodpornym posypujemy startym serem i zapiekamy :)
ja podaje jeszcze z ketchupem :)
Uwielbiam je :))
A u mnie wlasnie sie gotuje rosól i bedzie zapiekanka z makaronem i piersia z kuraka
Na jutro kupilam karkowke, ale pomyslu na nią brak poki co :)
farsz wkladamy w nalesniki, zawijamy, ukladamy w naczyniu zaroodpornym posypujemy startym serem i zapiekamy :)
ja podaje jeszcze z ketchupem :)
Uwielbiam je :))
A u mnie wlasnie sie gotuje rosól i bedzie zapiekanka z makaronem i piersia z kuraka
Na jutro kupilam karkowke, ale pomyslu na nią brak poki co :)
muszę spróbować następnym razem ten farsz porowy :]
co do karkówki - może tu znajdziesz inspirację? ;) http://forum.trojmiasto.pl/nnt-Co-zrobic-z-karkowki-t135033,1,16.html
robiłam wg przepisu Ajeczki/Gosiaro ;) w soku jabłkowym z rodzynkami - rewelacja :)))
właśnie - muszę znowu zrobi :]
co do karkówki - może tu znajdziesz inspirację? ;) http://forum.trojmiasto.pl/nnt-Co-zrobic-z-karkowki-t135033,1,16.html
robiłam wg przepisu Ajeczki/Gosiaro ;) w soku jabłkowym z rodzynkami - rewelacja :)))
właśnie - muszę znowu zrobi :]
AnnA - tu podawałam przepis na chińszczyznę :] http://forum.trojmiasto.pl/Szukam-przepisow-pomocy-t181360,1,16.html
ja wolę podawać z plindzami ;) ale oczywiście można z ryżem ;)
ostatnio zamiast w wołowiny - to robiłam ze schabu i piersi kurczaka(wymieszane) :]
ja wolę podawać z plindzami ;) ale oczywiście można z ryżem ;)
ostatnio zamiast w wołowiny - to robiłam ze schabu i piersi kurczaka(wymieszane) :]
farsz z pora robie tak :białą częśc pora kroje podsmażam ,dodaje do tego pokrojoną szyneczkę można też włożyc parówki (szynka lepsza)
podsmażam całośc i podlewam słodką śmietanką taką do zup i sosów w kartoniku farsz nakładam na naleśniki i zawijam układam w żaroodpornym naczyniu i zasypuje startym serem i zapiekam , do farszu można też dodac pokrojone pieczarki
podsmażam całośc i podlewam słodką śmietanką taką do zup i sosów w kartoniku farsz nakładam na naleśniki i zawijam układam w żaroodpornym naczyniu i zasypuje startym serem i zapiekam , do farszu można też dodac pokrojone pieczarki
ooo, koftę też bym sobie zjadła...
a u nas tort omletowy z szynką, pomidorami i serem
a awaryjnie frytki
(bo z omletami nigdy nic nie wiadomo:])
a u nas tort omletowy z szynką, pomidorami i serem
a awaryjnie frytki
(bo z omletami nigdy nic nie wiadomo:])
K.;)) znalazłam taki przepis na koftę:
1 opakowanie sera bialego 'piatnica' (ten w jakby troche trojkatnym opakowaniu, ja daje 0% ale ogolnie to obojetne)
4-5 ziemniakow ugotowanych, raczej malych
kilka lyzek maki
troche curry, sol, pieprz ziolowy
to wszystko trzeba po prostu rozgniesc na mase, konsystencja powinna byc... taka, zeby sie dalo formowac kulki pozniej nalezy obtoczyc w panierce:
panierka - maka, jajko + troche papryki suszonej, bulka tarta/bulka tarta + pokruszone platki kukurydziane
pozniej wrzucic na b. krotko na goracy gleboki olej (trzeba wyczuc sytuacje, bo potrafia sie rozwalac jak za dlugo sie smaza)
w trakcie smazenia mozna przygotowac sos:
1 maly jogurt naturalny
1 maly pomidor
lyzeczka koncentratu pomidorowego
duuzo curry
duuzo kolendry
sol, pieprz ziolowy
troszeczke maki
SOS PODOBNO ORYGINALNY JAK W GREENWAY'U:
50 ml oleju rozgrzać, a następnie dorzucać poniższe:
50 ml wiórków kokosowych
200 ml koncentratu pomidorowego (ostrożnie, bo zaręczam, że pryskać będzie tragicznie!!!)
2 łyżeczki soku z cytryny
Wymieszać.
Odstawić do wystudzenia; dosypać płaskie(!!!!) łyżeczki:
1 pieprzu
3 imbiru
3 kminku mielonego
1,5 chilli
3 czosnku
3 kolendry mielonej
Wymieszać. Postawić na mały gaz, dolać
1 litr śmietanki 18%
Wymieszać i gotować do zgęstnienia. Ponownie uwaga!
Śmietanka nabierając temperatury "produkuje" strzelające bomble,
więc aby uniknąć pochlapanej kuchni proponuję użyć wysokiego garnka.
Na koniec dodać 1 łyżkę soli
jak upichcisz, to daj znać, jak wyszło, ja spróbuję dopiero może w przyszłym tyg...
1 opakowanie sera bialego 'piatnica' (ten w jakby troche trojkatnym opakowaniu, ja daje 0% ale ogolnie to obojetne)
4-5 ziemniakow ugotowanych, raczej malych
kilka lyzek maki
troche curry, sol, pieprz ziolowy
to wszystko trzeba po prostu rozgniesc na mase, konsystencja powinna byc... taka, zeby sie dalo formowac kulki pozniej nalezy obtoczyc w panierce:
panierka - maka, jajko + troche papryki suszonej, bulka tarta/bulka tarta + pokruszone platki kukurydziane
pozniej wrzucic na b. krotko na goracy gleboki olej (trzeba wyczuc sytuacje, bo potrafia sie rozwalac jak za dlugo sie smaza)
w trakcie smazenia mozna przygotowac sos:
1 maly jogurt naturalny
1 maly pomidor
lyzeczka koncentratu pomidorowego
duuzo curry
duuzo kolendry
sol, pieprz ziolowy
troszeczke maki
SOS PODOBNO ORYGINALNY JAK W GREENWAY'U:
50 ml oleju rozgrzać, a następnie dorzucać poniższe:
50 ml wiórków kokosowych
200 ml koncentratu pomidorowego (ostrożnie, bo zaręczam, że pryskać będzie tragicznie!!!)
2 łyżeczki soku z cytryny
Wymieszać.
Odstawić do wystudzenia; dosypać płaskie(!!!!) łyżeczki:
1 pieprzu
3 imbiru
3 kminku mielonego
1,5 chilli
3 czosnku
3 kolendry mielonej
Wymieszać. Postawić na mały gaz, dolać
1 litr śmietanki 18%
Wymieszać i gotować do zgęstnienia. Ponownie uwaga!
Śmietanka nabierając temperatury "produkuje" strzelające bomble,
więc aby uniknąć pochlapanej kuchni proponuję użyć wysokiego garnka.
Na koniec dodać 1 łyżkę soli
jak upichcisz, to daj znać, jak wyszło, ja spróbuję dopiero może w przyszłym tyg...
Najpyszniejsze zrazy jakie znam, to z cebulą i chlebem, do tego robisz sos z chlebem - REWELACJA. O niebo lepsze od tych z boczkiem i ogórkiem, bo oddaja naturalny smak wołowiny.
Z ostatnich nowych potraw:
roladki wieprzowe z żótym serem i papryka w śroku (starte na grubych oczkach)
potrawa jednogarnkowa: wieprzowina w paski + por + marchewka w plasterki + kapusta słodka - to też rewelacja taki lekko słodkawy smak
wieprzowina w porach
Z ostatnich nowych potraw:
roladki wieprzowe z żótym serem i papryka w śroku (starte na grubych oczkach)
potrawa jednogarnkowa: wieprzowina w paski + por + marchewka w plasterki + kapusta słodka - to też rewelacja taki lekko słodkawy smak
wieprzowina w porach
jenyyyyyyyy ale mam smaka na tego generała....
ale dziś chyba koftę spróbuję zrobić, a kurczak może jutro :)
ale dziś chyba koftę spróbuję zrobić, a kurczak może jutro :)
Kurczak Generał :)
trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)
przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)
ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)
godzinkę temu Ola(Helutek) przywiozła mi zamówienie - w tym kurczaka do pieczenia ;)
trzeba natrzeć kurczaka ulubionymi przyprawami i zostawić na noc w lodówce :) (ogólnie zawsze przynajmniej 12 godzin trzymamy mięso w przyprawach)
przed pieczeniem natrzeć skórkę majonezem (to nasz wkład w Generała ;) skórka będzie lepiej przypieczona)
ptaka nadziać na butelkę(0,33l) piwa (oczywiście otwartą, wcześniej wymoczoną w wodzie - żeby pozbyć się naklejek) tak, żeby szyjka butelki wyszła koło szyi ptaka :P ;) ustawić pionowo na blaszce lub w brytfance, nalać ok 1 cm wody (żeby wyciekający tłuszcz się nie palił)
wstawić do piekarnika i piec w ok 200'C :) długość pieczenia - przyjmuje się, że na 1 kg kurczaka trzeba 1 godzinę :)
godzinkę temu Ola(Helutek) przywiozła mi zamówienie - w tym kurczaka do pieczenia ;)
Agusia no mi tak zawsze wyleci do szyjki,a reszta płynu zostaje.
Hmmm ciekawe z tym majonezem,musze spróbować.
Dziś kupiłam kaczkę w tesco na jutro na obiad i stąd moje pytanie: znacie jakies ciekawe przepisy,bo mam juz dość z jabłkami.
Kaczka się rozmraza ale pomysłu brak co z nią zrobić.
Pozdrawiam.
Hmmm ciekawe z tym majonezem,musze spróbować.
Dziś kupiłam kaczkę w tesco na jutro na obiad i stąd moje pytanie: znacie jakies ciekawe przepisy,bo mam juz dość z jabłkami.
Kaczka się rozmraza ale pomysłu brak co z nią zrobić.
Pozdrawiam.
~Ania wyszukaj przepisów z ricottą (ricotta to też ser serwatkowy) - jest ich mnóstwo!
np taki:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/08/Ricotta-hotcakes.html
z tej strony wszystko wygląda tak pysznie, że zawsze mam ochotę z tych przepisów skorzystać :]
np taki:
http://mojewypieki.blox.pl/2007/08/Ricotta-hotcakes.html
z tej strony wszystko wygląda tak pysznie, że zawsze mam ochotę z tych przepisów skorzystać :]
u nas dziś kurczak generał :D
tzn dopiero go do piekarnika wsadziłam :)
a wczoraj zrobiłam koftę - dałam więcej trochę mąki, bo nie szło kulek zrobić. A smakowało super, ale inaczej, niż w Green Way'u, może dlatego, że kolendry nie dostałam ;)
ale wyszły bardzo smaczne kulki w chrupiącej skorupce :)
(panierowałam w płatkach)
tzn dopiero go do piekarnika wsadziłam :)
a wczoraj zrobiłam koftę - dałam więcej trochę mąki, bo nie szło kulek zrobić. A smakowało super, ale inaczej, niż w Green Way'u, może dlatego, że kolendry nie dostałam ;)
ale wyszły bardzo smaczne kulki w chrupiącej skorupce :)
(panierowałam w płatkach)
nam też genarał wyszedł suuuper!
tylko mi się glebnął na blachę przy wyciąganiu ;)
zjedliśmy go z ziemniaczkami w mundurkach, bo pasują i z nazwy i w smaku ;) pokrojone w plasterki, zapieczone w blaszce, na której siedział kurczak
i surówka (marchewka, seler, jabłko, słonecznik i jogurt nat)
a z tego, co zostało (bo cały generał na dwoje to trochę sporo), oskubałam i jutro będzie sosik do ryżu :)
tylko mi się glebnął na blachę przy wyciąganiu ;)
zjedliśmy go z ziemniaczkami w mundurkach, bo pasują i z nazwy i w smaku ;) pokrojone w plasterki, zapieczone w blaszce, na której siedział kurczak
i surówka (marchewka, seler, jabłko, słonecznik i jogurt nat)
a z tego, co zostało (bo cały generał na dwoje to trochę sporo), oskubałam i jutro będzie sosik do ryżu :)
a ja gdzieś przeczytałam, że to o parowanie chodzi, a nie o kipienie, niektóre przepisy podają, że pół butelki piwa...
bo zaczęłam szperać w necie, bo mi nie kipiało ;)
znalazłam różne wersje tego przepisu, była opcja ze słoikiem w kurczęcej pupce, a nawet puszką piwa ;)
bo zaczęłam szperać w necie, bo mi nie kipiało ;)
znalazłam różne wersje tego przepisu, była opcja ze słoikiem w kurczęcej pupce, a nawet puszką piwa ;)
Dziś cannelloni,ale robi Bolo jakiś sój wymyślony przepis,mówi że nawet sos beszamelowy zrobi,ale zdradzić nie chce z czym te canneloni,z jakim farszem..ok,daję mu pole do popisu hehee,niech działa:)
A jutro chciałam te naleśniki ze szpinakiem zrobić i mam pytanie.
Dziewczyny jak robicie nalesniki to potem ich nie polewacie zadnym sosem? One nie będę za słuche?
Oczywiscie chce zrobic z Twojego przepisu Aga i zapiec:)
A jutro chciałam te naleśniki ze szpinakiem zrobić i mam pytanie.
Dziewczyny jak robicie nalesniki to potem ich nie polewacie zadnym sosem? One nie będę za słuche?
Oczywiscie chce zrobic z Twojego przepisu Aga i zapiec:)
My dzis mamy wychodne, corka u babci na noc :)
Ale jutro zrobie pierogi pierwszy raz w zyciu! Znalazlam na innym forum przepis na ciasto, ktore sklada sie tylko z maslanki, maki i soli :) i ponoc jest super :)
Zrobie ruskie (moje ulubione!) i z farszem miesnym dla małza
No i rosól dla Mlodej obowiązkowo :)
Ale jutro zrobie pierogi pierwszy raz w zyciu! Znalazlam na innym forum przepis na ciasto, ktore sklada sie tylko z maslanki, maki i soli :) i ponoc jest super :)
Zrobie ruskie (moje ulubione!) i z farszem miesnym dla małza
No i rosól dla Mlodej obowiązkowo :)
dzisiaj dojadaliśmy wczorajszego kurczaka Generał :)
naleśników niczym nie zalewam :) jeśli zapiekam - to najwyżej lekko smaruję masłem po wierzchu :]
ale ostatnio tylko podsmażam :]
nie wiem czy jutro nie zrobię przypadkiem klusek ziemniaczanych :P ze skwarkami i twarogiem :P jeśli nie - to wyciągnę kotlety z karkówki i upiekę w soku jabłkowym z rodzynkami :]
naleśników niczym nie zalewam :) jeśli zapiekam - to najwyżej lekko smaruję masłem po wierzchu :]
ale ostatnio tylko podsmażam :]
nie wiem czy jutro nie zrobię przypadkiem klusek ziemniaczanych :P ze skwarkami i twarogiem :P jeśli nie - to wyciągnę kotlety z karkówki i upiekę w soku jabłkowym z rodzynkami :]
u nas wrapsy (homemade) z kurczakiem, palce lizać :)
mamy kolejną część wątku obiadowego ;) http://forum.trojmiasto.pl/Co-dzisiaj-szykujecie-na-obiad-Forumki-cz-6-t195252,1,16.html