Widok

Co na poczęstunek dla gości / roczek maleństwa?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w temacie. Biesiadnikami dorośli (ok. 10osób), impreza u nas w domu. Mogłabym zrobić grill (w sumie sezon trwa) jednak wolałabym w tym czasie skupić się na sednie imprezy niż doglądaniu czy karkówka za bardzo się nie zwęgla;)
Będzie tort, szampan, ze dwie sałatki i ..., no właśnie i co??
Jest lato więc nie koniecznie myślałam o standardzie w postaci rosołu i schabowego, raczej jakieś podzielne przystawki (zakąski) tak aby każdy według gustu mógł posmakować różności i przy okazji nie cierpieć z powodu głodu. Coś co będę mogła przygotować dzień wcześniej i tylko podać na ciepło lub zimno.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
rewelacyjnie sprawdzają się na takich imprezach maleńkie kotleciki mielone - takie na jeden ząb :) do tego marynowane pieczarki, maleńkie ogóreczki itp. :))

albo koreczki - np. kawałek ogórka konserwowego, papryki, sera, jakiejś kiełbasy :)

u znajomych jedliśmy krakersy, z serkiem twarogowym(jakiś z ziołami) + na talerzu pięknie ułożone kawałki kolorowych papryk, plastry ogórków i pomidorów :) (lekko posolone i popieprzone)

jako danie główne polecam niezwykle aromatyczną i pyszną chińszczyznę :) do tego może być ryż lub plindze (placki z gotowanych ziemniaków) :P
możesz chińszczyznę zrobić nawet 2 dni wcześniej ;) plindze też - a później podgrzać w piekarniku :)
ja już ustaliłam swoje menu na roczek synka i z przekąsek biorę pod uwagę:

1. roladki serowe- jajka na twardo pognieść z szynką, szczypiorkiem i majonezem, po łyżeczce farszu zawijać w plaster sera żółtego

druga wersja, twarożek biały na ostro ( z rzodkiewką np. ) zawinąć w plastry szynki

2. roladki ze szparagami ( szparagi, majonez- zawijasz w plastry szynki )
3. jajka faszerowane pieczarkami

4. talerz łososia- na środku dużego talerza kładziesz poszatkowanego łososia, na około drobno pokrojona cebulka i jeszcze raz na około pokrojony drobno ogórek konserwowy

5. kiełbaski z boczkiem- najlepiej małe kiełbaski ( najlepsze od gzelli ) zawijasz w plaster sera żółtego i w plasterki boczku ( najlepiej wędzony, pakowany z plasterkach ) i zapiekasz w piekarniku pyyyycha :):):) najlepiej podać do tego sos czosnkowy

6. pieczywo czosnkowe na ciepło- bagietkę kroisz na małe kromki, smarujesz masłem czosnkowym, dodajesz stary ser i zapiekasz ( posypać oregano albo bazylią )

7. rolada mielona nadziewana pieczarkami albo pieczarki faszerowane mięsem mielonym

8. pieczywo na ciepło z tuńczykiem
na kromki bagietki kładziesz farsz ( tuńczyk, szczypiorek i kukurydza ) posypujesz startym serem i zapiekasz pyyycha :)

9. ciasto francuskie z biedrony na wiele sposobów ( z parówkami, pieczarkami, ze szpinakiem ) lub na słodko ( z musem jabłkowym lub konfiturą )

SMACZNEGO ! :)
przypomniało mi się jakie pyszne szynkowe roladki robi moja Teściowa :) chrzan wymieszać ze słodką śmietaną, tartym jabłkiem i rodzynkami :) i to dawać w środek zwiniętych w rulonik plastrów szynki :)
a na deser korzystając z uroków lata polecam koreczki owocowe, na patyki od szaszłyków nabijasz kawałki owoców ( truskawki, ananas, banan, kiwi itd ) i wbijasz te szaszłyki w połówkę odwróconego arbuza, wygląda pięknie !!!! :)
banana dobrze jest skropić sokiem z cytryny - to nie ściemnieje :)
ooo dziękuję na pewno skorzystam ;)
A jak tą roladę z mięsa mielonego z pieczarkami się robi?
Pałeczki z kurczaka, udka upieczone w piekarniku zawsze schodzą szybko.
Jaja na twardo zalane sosem z majonezu + groszek konserwowy.
Fajnie wygląda pomidor na talerzu przekładany mozarellą. Plaster pomidora,plaster mozarelli na zmianę, posypane ziołami.
larisa jak przeczytałam Twoje propozycje to aż głodna się zrobiłam:)
ja roladę robię tak, rozwałkowuję doprawione mięso na folii do pieczenia w kształt prostokąta, na środek kładę podsmażone pieczarki z cebulką i zawijam, potem trzeba związać końce żeby się nie rozpadło i do piekarnika :)

ja tez głodna a tu dieta :(
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi. Chociaż na co dzień dość sprawnie poruszam się w tematach kuchennych to tym razem ogarnęła mnie dziwna pustka... na szczęście za Waszą sprawą zaczynają mi na nowo przychodzić do głowy różne pomysły. Czasami wystarczy tylko kilka małych sugestii:)
Z chęcią pobawię się w roladki, generalnie można pokombinować z różnymi farszami. larisa28: roladki jakoś spinasz, np. szczypiorkiem czy wykałaczką? Kiełbaski z boczkiem podajesz na ciepło, domyślam się że w tedy są lepsze?;)
I jeszcze kwestia ciasta francuskiego. Nigdy nie korzystałam z gotowców, sprawdza się takie mrożone czy po prostu paczkowane jedynie próżniowo?
nie spinam ich w ogóle, farsz czy to z jajek czy z twarożku jest na tyle " lepki " że wystarczy zawinąć i położyć na talerzu- nie rozpada się, a żeby gościom było wygodnie chwycić to wbijam w nie wykałaczki :)

kiełbaski oczywiście podaję na ciepło ale jak wystygną to też są smaczne

ciasto kupuję w biedronce za 3 zł i starcza go na ok. 12 ciasteczek ( zależy oczywiście jak duże robisz - ja robię kopertki albo rożki, a parówki zawijam jak hot-dogi ;)
ze mnie kiepska kuchara więc nigdy do głowy mi nie przyszło żeby zrobić samemu ciasto francuskie więc nie wiem ile jest lepsze od gotowca, ale jak dla mnie to z biedronki jest super ! :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (115 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

poszukiwania pracy..na jakich stronach jej szukacie? (67 odpowiedzi)

na początek prośba do Admina. o nie kasowanie mojego wpisu,, Pisze tu bo na forum praca mało...

do góry