Widok

Co na poczęstunek dla gości / roczek maleństwa?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Jak w temacie. Biesiadnikami dorośli (ok. 10osób), impreza u nas w domu. Mogłabym zrobić grill (w sumie sezon trwa) jednak wolałabym w tym czasie skupić się na sednie imprezy niż doglądaniu czy karkówka za bardzo się nie zwęgla;)
Będzie tort, szampan, ze dwie sałatki i ..., no właśnie i co??
Jest lato więc nie koniecznie myślałam o standardzie w postaci rosołu i schabowego, raczej jakieś podzielne przystawki (zakąski) tak aby każdy według gustu mógł posmakować różności i przy okazji nie cierpieć z powodu głodu. Coś co będę mogła przygotować dzień wcześniej i tylko podać na ciepło lub zimno.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
rewelacyjnie sprawdzają się na takich imprezach maleńkie kotleciki mielone - takie na jeden ząb :) do tego marynowane pieczarki, maleńkie ogóreczki itp. :))

albo koreczki - np. kawałek ogórka konserwowego, papryki, sera, jakiejś kiełbasy :)

u znajomych jedliśmy krakersy, z serkiem twarogowym(jakiś z ziołami) + na talerzu pięknie ułożone kawałki kolorowych papryk, plastry ogórków i pomidorów :) (lekko posolone i popieprzone)

jako danie główne polecam niezwykle aromatyczną i pyszną chińszczyznę :) do tego może być ryż lub plindze (placki z gotowanych ziemniaków) :P
możesz chińszczyznę zrobić nawet 2 dni wcześniej ;) plindze też - a później podgrzać w piekarniku :)
ja już ustaliłam swoje menu na roczek synka i z przekąsek biorę pod uwagę:

1. roladki serowe- jajka na twardo pognieść z szynką, szczypiorkiem i majonezem, po łyżeczce farszu zawijać w plaster sera żółtego

druga wersja, twarożek biały na ostro ( z rzodkiewką np. ) zawinąć w plastry szynki

2. roladki ze szparagami ( szparagi, majonez- zawijasz w plastry szynki )
3. jajka faszerowane pieczarkami

4. talerz łososia- na środku dużego talerza kładziesz poszatkowanego łososia, na około drobno pokrojona cebulka i jeszcze raz na około pokrojony drobno ogórek konserwowy

5. kiełbaski z boczkiem- najlepiej małe kiełbaski ( najlepsze od gzelli ) zawijasz w plaster sera żółtego i w plasterki boczku ( najlepiej wędzony, pakowany z plasterkach ) i zapiekasz w piekarniku pyyyycha :):):) najlepiej podać do tego sos czosnkowy

6. pieczywo czosnkowe na ciepło- bagietkę kroisz na małe kromki, smarujesz masłem czosnkowym, dodajesz stary ser i zapiekasz ( posypać oregano albo bazylią )

7. rolada mielona nadziewana pieczarkami albo pieczarki faszerowane mięsem mielonym

8. pieczywo na ciepło z tuńczykiem
na kromki bagietki kładziesz farsz ( tuńczyk, szczypiorek i kukurydza ) posypujesz startym serem i zapiekasz pyyycha :)

9. ciasto francuskie z biedrony na wiele sposobów ( z parówkami, pieczarkami, ze szpinakiem ) lub na słodko ( z musem jabłkowym lub konfiturą )

SMACZNEGO ! :)
przypomniało mi się jakie pyszne szynkowe roladki robi moja Teściowa :) chrzan wymieszać ze słodką śmietaną, tartym jabłkiem i rodzynkami :) i to dawać w środek zwiniętych w rulonik plastrów szynki :)
a na deser korzystając z uroków lata polecam koreczki owocowe, na patyki od szaszłyków nabijasz kawałki owoców ( truskawki, ananas, banan, kiwi itd ) i wbijasz te szaszłyki w połówkę odwróconego arbuza, wygląda pięknie !!!! :)
banana dobrze jest skropić sokiem z cytryny - to nie ściemnieje :)
ooo dziękuję na pewno skorzystam ;)
A jak tą roladę z mięsa mielonego z pieczarkami się robi?
Pałeczki z kurczaka, udka upieczone w piekarniku zawsze schodzą szybko.
Jaja na twardo zalane sosem z majonezu + groszek konserwowy.
Fajnie wygląda pomidor na talerzu przekładany mozarellą. Plaster pomidora,plaster mozarelli na zmianę, posypane ziołami.
larisa jak przeczytałam Twoje propozycje to aż głodna się zrobiłam:)
ja roladę robię tak, rozwałkowuję doprawione mięso na folii do pieczenia w kształt prostokąta, na środek kładę podsmażone pieczarki z cebulką i zawijam, potem trzeba związać końce żeby się nie rozpadło i do piekarnika :)

ja tez głodna a tu dieta :(
Dzięki dziewczyny za podpowiedzi. Chociaż na co dzień dość sprawnie poruszam się w tematach kuchennych to tym razem ogarnęła mnie dziwna pustka... na szczęście za Waszą sprawą zaczynają mi na nowo przychodzić do głowy różne pomysły. Czasami wystarczy tylko kilka małych sugestii:)
Z chęcią pobawię się w roladki, generalnie można pokombinować z różnymi farszami. larisa28: roladki jakoś spinasz, np. szczypiorkiem czy wykałaczką? Kiełbaski z boczkiem podajesz na ciepło, domyślam się że w tedy są lepsze?;)
I jeszcze kwestia ciasta francuskiego. Nigdy nie korzystałam z gotowców, sprawdza się takie mrożone czy po prostu paczkowane jedynie próżniowo?
nie spinam ich w ogóle, farsz czy to z jajek czy z twarożku jest na tyle " lepki " że wystarczy zawinąć i położyć na talerzu- nie rozpada się, a żeby gościom było wygodnie chwycić to wbijam w nie wykałaczki :)

kiełbaski oczywiście podaję na ciepło ale jak wystygną to też są smaczne

ciasto kupuję w biedronce za 3 zł i starcza go na ok. 12 ciasteczek ( zależy oczywiście jak duże robisz - ja robię kopertki albo rożki, a parówki zawijam jak hot-dogi ;)
ze mnie kiepska kuchara więc nigdy do głowy mi nie przyszło żeby zrobić samemu ciasto francuskie więc nie wiem ile jest lepsze od gotowca, ale jak dla mnie to z biedronki jest super ! :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

do góry