Widok
parówki w cieście :]
paszteciki z mięsem
ciastka cynamonowe (zainspirowana ciastkami Mawiny, które zrobiła na forumową wyprzedaż ponad rok temu ;))
Kachnat75 tu kiedyś dawała fajny przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim :] ale nie robiłam :] http://forum.trojmiasto.pl/jak-mozna-przyrzadzic-lososia-norweskiego-w-piekarniku-t259174,1,160.html
paszteciki z mięsem
ciastka cynamonowe (zainspirowana ciastkami Mawiny, które zrobiła na forumową wyprzedaż ponad rok temu ;))
Kachnat75 tu kiedyś dawała fajny przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim :] ale nie robiłam :] http://forum.trojmiasto.pl/jak-mozna-przyrzadzic-lososia-norweskiego-w-piekarniku-t259174,1,160.html
Rumianek - w oryginale robi się tak http://agattek.blox.pl/2012/11/Ciasteczka-cynamonowe-z-ciasta-francuskiego.html
http://kuchniaizy.blogspot.com/2010/12/ciasteczka-cynamonowe.html
nam bardziej smakuje wersja - "na oko" ;) cukier + cynamon + miękkie masło - dokładnie wymieszać, posmarować ciasto, zwinąć (ja tnę ciasto na ok 5 równych pasów i każdy zwijam w rulon :] później kroję w równej grubości plasterki, układam "przewrócone" na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (czyli środek widoczny) i lekko spłaszczam :] moje wyglądają podobnie do tych tu http://kuchcikowo.wordpress.com/2011/05/22/cynamonowo-czekoladowe-slimaczki/
http://kuchniaizy.blogspot.com/2010/12/ciasteczka-cynamonowe.html
nam bardziej smakuje wersja - "na oko" ;) cukier + cynamon + miękkie masło - dokładnie wymieszać, posmarować ciasto, zwinąć (ja tnę ciasto na ok 5 równych pasów i każdy zwijam w rulon :] później kroję w równej grubości plasterki, układam "przewrócone" na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (czyli środek widoczny) i lekko spłaszczam :] moje wyglądają podobnie do tych tu http://kuchcikowo.wordpress.com/2011/05/22/cynamonowo-czekoladowe-slimaczki/
piers z kurczaka/indyka w warkoczu - super
rolada z mielonym miesem/ pieczarkowo-kapuscianym farszem
rolada/paszteciki/rozki/tobołki ze szpiankiem z feta/ miesem/kapusta i pieczarkami
ale najlepsza jest:
ryba (najlepiej losos, ale moze byc i panga, czy inny filet) zapiekany w ciescie :) - bierzesz filet, osuszasz, przyprawiasz, zawijasz w ciasto(rozki,kwadraty), smarujesz jajkiem wierzch, posypujesz ziółkami, pieczesz 20-25 min. rewelka.
rolada z mielonym miesem/ pieczarkowo-kapuscianym farszem
rolada/paszteciki/rozki/tobołki ze szpiankiem z feta/ miesem/kapusta i pieczarkami
ale najlepsza jest:
ryba (najlepiej losos, ale moze byc i panga, czy inny filet) zapiekany w ciescie :) - bierzesz filet, osuszasz, przyprawiasz, zawijasz w ciasto(rozki,kwadraty), smarujesz jajkiem wierzch, posypujesz ziółkami, pieczesz 20-25 min. rewelka.
Na ciasto francuskie ukladam 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, na to kawalek lososia zrumienionego lekko z obu stron, na to szpinak uduszony na masełku z czosnkiem, posypuje tarta mozarella, zawijam plasterkami szynki tej spod lososia, zamykam w kopertke w ciescie francuskim, tzn konce zamykam widelcem, nacinam u gory smaruje roztrzepanym jajem i pieke ok 20-30 min w 180 st, polewam sosem z zredukowanej smietanki 18 z przyprawami i koperkiem, PYCHOTKA