Widok

Co robicie z ciasta francuskiego?

macie sprawdzone przepisy?
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja obwijam cienkie parówki ciastem francuskim ,dodaje tez sera do środka..piekę w piekarniku..potem keczup i masz zajesmaczne hot dogi:-) kolacja jak znalazł albo nakładasz konfitury i masz rogaliki..do popołudniowej kawki .pozdrawiam
Ja z ciasta francuskiego robie ciasteczka z nutellą.. mmm ;))
A i tak jak koleżanka wyżej te parówki z serem ;)
image
jak wyzej- parówki, pyyyycha
tarta na słodko i wytrawna
rogaliki czy ciasteczka z nadzieniem jakie lubisz

P.S. ciasto francuskie własnej roboty o niebo lepsze niż kupione :)
A ja mieszam mięso mielone z cebulką, szczypiorkiem, serem, papryką (lub kto co woli) zawijam, smaruję z wierzchu białkiem i zapiekam w piekarniku...
Na zimno i ciepło smaczna przekąska...
parówki w cieście :]
paszteciki z mięsem
ciastka cynamonowe (zainspirowana ciastkami Mawiny, które zrobiła na forumową wyprzedaż ponad rok temu ;))

Kachnat75 tu kiedyś dawała fajny przepis na łososia ze szpinakiem w cieście francuskim :] ale nie robiłam :] http://forum.trojmiasto.pl/jak-mozna-przyrzadzic-lososia-norweskiego-w-piekarniku-t259174,1,160.html
Oprócz tego co dziewczyny napisały piekę jeszcze ciastka z jabłkiem lub twarożkiem ,a z obiadowych to pierś z kurczaka z boczkiem i pieczarkami.
o właśnie też robimy cynamonowo cukrowe uszka :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja ostanio ( z Ugotowanych):D sciagnelam piers kuraka przeplatana ciastem francuskim (wygladalo to jak mala chalka i mialo mieso w srodu-pycha)

a czasem na zwykle ciasto francuskie kladalam pomidory mozzarelle i zapiekalam z ziolami-szybko,prosto i naprawde smacznie:)
Ja robie z kapusta kiszona:)(wcesniej ugotowana i przyprawiona)
Robilam tez z twarozkiem,parowkami tak jak dziewczyny pisały i jeszcze z pieczarkami i cebulka;)
z cynamonem? poprosze o przepis :)
ja kiedys zrobiłam z jakiegos przepisu piers z kurczaka w srodku ser pieczarki cebulka papryka i zawiniete w taki warkocz wygladalo cudnie i bylo przepyszne.

jadlam tez takie paszteciki nie wiem jak to nazwac z nadzieniem z fety, szpinaku czosnku pycha ale nie znam proporcji a szkoda bo bylo super.
Rumianek - w oryginale robi się tak http://agattek.blox.pl/2012/11/Ciasteczka-cynamonowe-z-ciasta-francuskiego.html

http://kuchniaizy.blogspot.com/2010/12/ciasteczka-cynamonowe.html

nam bardziej smakuje wersja - "na oko" ;) cukier + cynamon + miękkie masło - dokładnie wymieszać, posmarować ciasto, zwinąć (ja tnę ciasto na ok 5 równych pasów i każdy zwijam w rulon :] później kroję w równej grubości plasterki, układam "przewrócone" na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (czyli środek widoczny) i lekko spłaszczam :] moje wyglądają podobnie do tych tu http://kuchcikowo.wordpress.com/2011/05/22/cynamonowo-czekoladowe-slimaczki/
piers z kurczaka/indyka w warkoczu - super

rolada z mielonym miesem/ pieczarkowo-kapuscianym farszem

rolada/paszteciki/rozki/tobołki ze szpiankiem z feta/ miesem/kapusta i pieczarkami

ale najlepsza jest:
ryba (najlepiej losos, ale moze byc i panga, czy inny filet) zapiekany w ciescie :) - bierzesz filet, osuszasz, przyprawiasz, zawijasz w ciasto(rozki,kwadraty), smarujesz jajkiem wierzch, posypujesz ziółkami, pieczesz 20-25 min. rewelka.
A ja robie mieso mielone smaze na patelni do tego dodaje mieszanke chinska (warzywa) i zawijam w ciasto zapiekam i smacznego :)
w ciasto francuskie zawijam podsmazonego kurczaka z pieczarkami cebula i fete do tego pomidory suszone pycha i do tego sosik czosnkowy
Ja robię te ciasteczka tak jak Aga podała w pierwszym przepisie z tym,że kroję na cieńsze plasterki.
feta z czosnkiem robię z tego saszetki albo kładę szynkę szwarcwaldzka, zawijam i kroje ala ślimaki - obydwa oczywiście piekę ;)
ja tnę ciasto na kwadraty, i na środek kładę co mi tam w rękę wpadnie ;) i zapiekam, bez zawijania, można na słodko, można na pikantnie
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Ja robie "slimaki",rozwijam cale ciasto klade ser na calosc i plastry szynki konserwowej.Potem zawijam jak rolade i kroje plastry.Wykladam na blache i do piekarnika.Kiedys robilam ze szpinakiem i feta tez dobre
Ja mam w planach na Wigilię zrobić paszteciki z ciasta francuskiego z grzybkami i kapustą kiszoną.
jajko na twardo z pieczarkami i cebulka w ciescie francuskim
Na ciasto francuskie ukladam 2 plasterki szynki szwarcwaldzkiej, na to kawalek lososia zrumienionego lekko z obu stron, na to szpinak uduszony na masełku z czosnkiem, posypuje tarta mozarella, zawijam plasterkami szynki tej spod lososia, zamykam w kopertke w ciescie francuskim, tzn konce zamykam widelcem, nacinam u gory smaruje roztrzepanym jajem i pieke ok 20-30 min w 180 st, polewam sosem z zredukowanej smietanki 18 z przyprawami i koperkiem, PYCHOTKA
wigilijnie na słodko:

Makowe ślimaki:
rozkładam ciasto, smaruję masą makową, gotową z bakaliami, zawijam i kroję w poprzek na plasterki i piekę.

Można po upieczeniu jakiś lukier lub przed pieczeniem dodać orzechów

Inne tematy z forum Kulinaria

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

do góry