Widok

LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011 część 2

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
http://forum.trojmiasto.pl/LISTOPADOWE-I-GRUDNIOWE-Mamusie-2011-t229627,1,160.html

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11
2.Fiffi - - 2/3.11
3.kamilka85 - 4.11
4.biedronka24 - 6.11
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11
7.kasiaka - 11.11
8.paola89 - 21.11
9.mrenda - 25.11
10.jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

11.AGA111- 1.12
12.gosia24 - 6.12
13.aniol184 - 11.12
14.agusia85 - 12.12
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kochane zapraszam :)))
imageimage
no ja jem tylko biale ryby..i codziennie jakies inne miesko na obiad..staram sie ograniczac chipsy i inne niezdrowe przekaski..duzo owocow i jogurtow..nie jem orzeszków arachidowych, sushi, owocow morza, serow z niepasteryzowanego mleka i grzybow
image
image
pytam bo osttanio mam straszna ochote na sledzie marynowane i mam obawy czy je jesc
image
image
śledzie raczej ok :) ja mięsa nie jem w ogóle, bleeee koszmar...jedynie zaczęłam podjadać białą więc mój dziś robi żurek i na zmianę z naleśnikami będę jadła :D
imageimage
sorry, że się znowu wtrącę, ale mam taki sam problem jak Wy. Tzn. powiedziałam lekarzowi, że jestem z tego pokolenia, które wszystkie informacje nawet bzdury czyta w internecie. No i zapytałam się jak to jest np. z tą herbatą czy kawą czy mięsem, bo w necie straszą, że kawy nie, herbaty nie..to mi powiedziała, żeby czytać z przymrużeniem oka. uważać trzeba tylko z mięsem(żeby nie było niedogotowane) a cała reszta na co mamy ochotę w odpowiednich ilościach. także wypiję kawę, później herbatę...czasem zjem chipsy (te najostrzejsze of course;) ) i nie dajmy się zwariować....smacznego ;-)

ja tam jem to co mi intuicja podpowiada:) kawe odstawilam, chociaz przed ciaza pilam nawet 4 dziennie..ale jakos mi tego nie brakuje:)
image
image
Jak ja bym chciała mieć taki problem, ja niestety prawie nic nie mogę jeść, to jest dopiero tragizm:/
imageimage
Witam w nowym wątku:)
je jem wszystko oprocz tatara i serow niepasteryzowanych, uwazam ze truskawki mozna jesc - niewskazane sa jak sie karmi piersia bo to silny alergen.
image
image
ja w sumie jem wszystko, ciagle jestem glodna:) ale przed ciaza tez tak mialama:)
image
image
ja tez staram sie jesc wszystko chociaz do miesa i do obiadow wciaz mnie nie ciagnie, na szczescie kanapki z wedlina jak najbardziej. jedyne czego nie jem to sery plesniowe. czasem zjem cos slodkiego, czasem mam tez ochote na chipsy, mysle ze raz na jakis czas troche mozna. mi zaczal sie 10 tydzien i o dziwo miewam coraz mniej mdlosci. moze niedlugo w ogole mina.
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,9493382,Rodzic_po_ludzku_2011__Pozwolcie_nam_sie_przywitac.html

przeczytajcie, warto wiedziec...a wy jak bedziecie rodzic, w szpitalu, w wodzie, a moze w domu? i jak w waszych wybranych szpitalach wyglada sprawa lewatywy, golenia i nacinania krocza? fiffi ty masz doswiadczenie z polskich szpitali a ja z irlandzkich, moze podzielimy sie z innymi, na pewno to zainteresuje dziewczyny...
no i jak jest ze znieczuleniami to tez mnie interesuje tak w razie czego...
hej dziewczynki, ja to mam parcie na słodkie ;) mogłabym pochłaniać ogromne ilości, za to ser, który uwielbiałam chwilowo mi nie smakuje:P

a jeśli chodzi o znieczulenie to slyszalam,ze w w-wie już tego nie praktykują, nawet za opłatą...tak przynajmniej powiedzieli koleżance, odmawiając jej znieczulenia...

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
ja też wiecznie głodna :/ jak tak dalej pójdzie to przytyje z 30kg :(

za mna chodzą kanapki z serem żółtym i pomidorem z duża ilością cebuli :)

pije jedynie wodę i soki bo na sama myśl o herbacie i kawie mi niedobrze. nadal mam mega mdlości :( w niedziele myslalam, ze się przekręcę ...
image
image
no wiec w ie, nie gola, nie robia lewatywy ani nie nacinaja, chyba ze koniecznosc zmusza. a znieczulenie daja za darmo jesli kobieta prosi. rodzi sie z kims bliskim, chyba ze sama kobieta nie chce. w ie przynajmniej w coombie nie ma mozliwosci rodzenia w wodzie i z tego co wiem w zadnym innym szpitalu tez tego nie praktykuja. nie maja tez zadnych pilek, drabinek i innych tego typu wynalazkow i za bardzo nie wiem jak to jest z tymi pozycjami, ja zawsze rodzilam pol lezac z podkulonymi nogami i tak chyba bylo mi ok.
o jacie, to nie za fajnie, dziewczyna sie pewnie zdziwila niemile, wspolczuje jej, bo wg mnie znieczulenie to super rzecz jesli brak przeciwskazan...
nom..i się biedna męczyła 12h....ja byłam przekonana, że jeśli się wcześniej uprzedzi i zapłaci, i jeśli nei będzie przeciwskazań to oczywiście zgadzają się na znieczulenie.koleżance powiedzieli, że to dlatego, że do tego potrzebny jest anestezjolog, a to się wiąże z kosztami i dodatkowym personelem itd itp :/

to tak jak w tym artykule, i pewnie w gdansku bedzie podobnie bo brak kasy itd...
ja jeszcze nie mysle o porodzie, moze dlatego ze duzo czasu zostalo...
image
image
ja zawsze lubilam daleko wybiegac, ale taka juz jestem, lubie wiedziec co mnie czeka :)
to jeszcze ja 12.11:) witam
Witamy kolejną mamusię i uzupełniam listę

LISTOPAD:

1.Basieniak - 2.11
2.Fiffi - - 2/3.11
3.kamilka85 - 4.11
4.biedronka24 - 6.11
5.kaasiak - 7.11
6.3oko - 8.11
7.kasiaka - 11.11
8.ramona178 - 12.11
9.paola89 - 21.11
10.mrenda - 25.11
11.jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

12.AGA111- 1.12
13.gosia24 - 6.12
14.aniol184 - 11.12
15.agusia85 - 12.12
imageimage
ja rodzilam w zeszlym roku w redłowie: lewatywe robia - mi nie zrobili bo pare godzin wczesniej mialam rozwolnienie, nastepnym razem i tak wezme bo to zapewni mi lepszy komfort porodu, znieczulenia brak (o ile dobrze wiem w 3miescie tylko na Klinicznej daja), mnie nacieli i chyba wszystkie tam tną, nie wiem jak wyglada sprawa golenia bo ja przyjechalam juz wydepilowana i gotowa ;)
image
image
ja też jeszcze nie myślę o porodzie...ale jak to z tym goleniem się jest? trzeba się jakoś samemu przygotować znaczy maksymalnie tam ogolić??

i lepiej chcieć znieczulenie? i ja raczej wolę rodzić tak jak Ty mrenda, jakoś nie wyobrażam sobie innej pozycji
imageimage
szczerze jak kiedyś myślałam o nacięciu to aż mnie skręcało, tak jest do teraz...tego się panicznie boję, nie wiem czemu
imageimage
aha, moglam rodzic w dowolnej pozycji, na poczatku na kleczkach rodzilam ale bylo mi niewygodnie i skonczylam "klasycznie"
image
image
wiem ze w ie trzeba prosic o znieczulenie bo nie daja chetnie, no i nacinaja krocze jak musza..z tym ze podobno lepiej zeby sami nacieli niz ma samo peknac
image
image
ja tez nie myślę o porodzie. Oczywiście boje się strasznie. Filipa rodzilam SN 17 godz zaklinował sie i zrobili mi CC. Cicho liczę ze tym razem od razu zrobią mi CC. Choc z drugiej strony po cc 2 pierwsze dni to koszmar :( tak czy siak mam pierta na maxa :D
image
image
ja sie sama podgalalam ale nie calkiem, albo maz mi pomagal bo z brzuchem pod koniec to juz ciezko nawet paznokcie u nog sobie obciac, nic nie widac hehe trzeba nie lada akrobatyki...;)
właśnie dziewczyny powiedzcie mi taką rzecz..jak Wy traktujecie te wyliczanie tygodnia ciąży?jesli np. mówicie, że jestescie załóżmy w 8 tygodniu, to tyle minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki czy liczycie 8 tyg od zapłodnienia?

no ja tez do konca nie wiem jak to jest..bo albo sie liczy od miesiaczki albo od zaplodnienia..ja mowie ze jestem w 8tc, bo tak mi wyszlo na usg ale liczac od okresu to jestem w 10tc
image
image
jednej znajomej w ie mąż nie zrozumiał położonej o co się go pytała i odpowiedział, że nie...jak ona w bólach gdzie jest znieczulenie to oni do niej, że już za późno, a mąż nie wyraził zgody, a on do niej, bo ja myślałem, że chcą dać Ci szczepionkę na świńską grypę hahahahah
imageimage
ja mówię, że jestem w 12 od ostatniej miesiączki, a wg USG wychodzi mi w ogóle, że jestem w 13
imageimage
no mi według obliczeń lekarki, jak zapytala o pierwszy dzień ostatniej miesiączki to jestem w 6 tygodniu,ale tak naprawdę to podobno powinno sie obliczyć od tego 2 tyg....podobno...

ja juz mojego meza katuje zeby sie uczyl tych szpitalnych slowek bo ja raczej nie bede miala glowy do tego zeby myslec co oni do mnie mowia
image
image
tydzień ciąży licze od ostatniej miesiączki np ja miałam 24 lutego, więc do 24 +7 dni a od lutego odejmujemy 3 miesiące
image
image
z tym nacieciem to fakt, jesli ma sie peknac...ale matka natura na szczescie obdarowala mnie elastyczna skora, nie musieli nacinac nawet przy dziecku 3800, poza tym zadnych rozstepow, zadnego smarowania. chyle czolo w podziece:)
basieniak jak to mozliwe?
image
image
dlatego pozniej jak masz termin porodu to moze on sie roznic o 2 tyg(w jedna albo druga strone)..
image
image
u mnie szacunkowa data porodu to 24.12 - 5. 01

Kati dzidzia sobie tak szybko rośnie, że jest cały czas o 5 dni do przodu, ostatnio miała 7 cm czyli wg USG 13t1d, a wg ostatniej miesiączki był 12t3d - może dlatego ja się tak tragicznie czuję i znów 1 kg na minusie
imageimage
ja jestem w 10 liczac od okresu, czyli w 8 liczac od zaplodnienia, ale polozne z reguly mowia od okresu.
biedna ta laska z ie, ja bym chyba meza zatlukla ;)
Mrenda to jej już 4 dziecko było więc dała radę :D:D:D ale jak opowiadała to myślałam, że padnę haha
imageimage
o rety :(
image
image
mrenda jestesmy na tym samym etapie ciazy z tym ze ja termin mam na 5 grudnia(ale po cichu marze ze bedzie to listopad)
image
image
kati z tymi terminami to bywa roznie, rzadko ktora rodzi rzeczywiscie w terminie. ja pierwsze urodzilam 4 dni wczesniej, a drugie tydzien po, chociaz bylam pewna ze urodze wczesniej, a bo to drugie i szybciej idzie a tu prosze, synek sie zasiedzial, juz wszystko robilam zeby urodzic, sprzatalam, codziennie chodzilam na klatce schodowej 10 rundek z gory na dol po schodach, seksilam, potem juz na sile hehe zeby tylko, w koncu nie wiem co z tego zadzialalo ale wyszedl :)
dlatego tez poszlam na te lekcje rodzenia do irlandki, by nauczyc sie specjalistycznych slowek i zwrotow, duzo tez czytalam czasopism o ciazy i porodzie
Ty masz dobrze Kati... ja tu chyba będę ostatnia z Was....chyba się lepiej przeniosę do styczniowych 2012 :P

olenka mozesz byc tu i tu:) tylko bedziesz miala ciezko pod koniec kiedy my juz bedziemy po a Ty dalej z brzuszkiem bedziesz chodzic
image
image
mi cały czas termin porodu wychodzi na koniec października, ale to może się wszystko jeszcze zmienić
imageimage
basieniak pojdzie na pierwszy ogien:)
image
image
olenka to nigdy nic nie wiadomo kiedy dzidzia będzie chciała przyjść na świat :D
imageimage
no zapoczątkuję dobrą passę lekkich porodów :P
imageimage
basieniak na pierwszy a ja na ostatni :P zobaczycie mi się urodzi w wigilię :P w ogole nei wiem,mam mieszane uczucia, czy zima i ŚWIĘTA to fajny czas na rodznie dzieci :) z tym wieeeeeeeeeeeelkich brzuchem po sniegach i zaspach :P

no moze i nie najlepszy, ja tez zaluje ze moje dziecko nie przyjdzie na swiat kiedy jest lato, no ale coz juz tego nie zmienie
image
image
ja Filipa urodziłam 8 listopada i to fajny czas na rodzenie, poza tym miło wspominam czas ciąży w wakacje jeszcze z małym brzuszkiem, tyle owoców i warzyw :)
3 tyg po porodzie bylismy na pierwszym 15 min spacerze :)
image
image
ja zawsze marzylam sobie maj na urodzenie :) a tu proszę NIESPODZIANKA :D .... ale z 2 strony akurat na wiosnę nasze maluchy będą idealne na spacerki :)

moja bratowa urodziła 3 stycznia, a cały grudzień mało co się ruszała, bo troszkę wyglądała i czuła się jak słonik :P
ja w sumie się cieszę, że termin mam na początek listopada i ominę śnieg i lód na drogach w Irlandii będąc w ciąży, bo bez zimówek w tym kraju to zawsze jakiś irol moje auto zahaczy - masakra z nimi w tym okresie
imageimage
lepiej rodzic na wiosne ale jak juz tak wyszlo...moje pierwsze urodzilam 4 dni przed terminem a drugie tydzien po. wszystko robilam zeby juz urodzic, sprzatalam, robilam rundki po schodach na klatce schodowej 10 razy z gory na dol, seksilam, w koncu nie wiem co zadzialalo, ale udalo sie :)
ja mieszkalam 2 lata w Irlandii Północnej,wiem o czym mówisz :)
no ja sobie myślę, że w swięta będę siedziała jak na szpilkach i czekała :)
no a poza tym moje dziecko będzie zawsze najmłodsze w klasie,jeśli urodzi się w grudniu ( no chyba, że pojdzie rok wczesniej do szkoly) :)

Ja jestem grudniowa (11.12) i nigdy nie czułam się źle wśród rówieśników. a teraz gdy juz 30 na karku to nawet się ciesze, że jestem z konca roku :D
image
image
dlatego ja mam nadzieje ze moje malenstwo urodzi sie w listopadzie, znam kilka osob z okolic swiat i zawsze narzekali, wiec im dalej od swiat tym lepiej..zwlaszcza dla dziecka, wiecej prezentow:)
image
image
ja starszego filipa urodzilam 1 stycznia, pamietam jak moja mama zawsze mowila zebym wytrzymala do stycznia no i jakos dalam rade, ale zaraz z ranca do szpitala...a drugie 22 marca, w swiecenie jaj, tez fajnie a moze i fajniej bo juz wiosne bylo czuc...
aga masz racje, teraz to fajnie sie tak o rok odmladzac :) no mnie juz 35 stuknelo, ale w ogole sie na tyle nie czuje, jakbym wciaz miala dwadziescia pare. na ostatniej wizycie w przychodni polozna jak uslyszala ze to moje trzecie, to spojrzala i stwierdzila ze nie wygladam na trzecie dziecko. nie wiem co miala na mysli. za mlodo wygladalam, za szczuplo, za dobrze ubrana? nie wiem...
w dzisiejszych czasach trzecie dziecko to jakis kosmos, zaraz na ciebie patrza krzywo
tygodnie ciazy liczy sie od pierwszego dnia ostatniej miesiaczki, czyli srednio 2 tyg przed zaplodnienie, ja podaje termin z usg (13 tydzien), bo okres nie wiem dokladnie kiedy mialam i cykl byl mega rozlegulowany przez karmienie i jakbym liczyla od @ to wychodzi 15-16 tydzien
image
image
No wiesz ? dlaczego ? przecież 3 dziecko to nie 15. Masakra :( mojemu koledze (tez 31 lat) własnie urodziło sie 4.
najważniejsze, by maluszek urodził się zdrowy i był kochany przez rodziców, nie chodził głodny i brudny a czy to bedzie 5 czy 10 dziecko... (oczywiście nie mówie o patologii)
image
image
ja tez tak uwazam..wazne any dziecko bylo kochane i mialo warunki zeby sie rozwijac..
image
image
Ja mam pierwsze USG w czwartek. Nie mogę się doczekać :).

Małego urodziłam na stojąco :). Żadna inna pozycja mi nie pasowała hehe. I rodziłam 13godz. Mam nadzieję, że tym razem to krócej potrwa.
image
image
Ja póki co do listy się nie dopisuję, wstępnie termin mam na 27 listopada, ale czekam do 20 maja, aby wszystko już przyklepać.
Drugi raz będę rodzić w listopadzie,moja mama już założyła, że sobie nie poradzę z dwójką maluchów, nie ma to jak pozytywne wsparcie;]
Na samopoczucie nie narzekam, zresztą nie mam takiej możliwości, bo moja uwaga jest ciągle skupiona na Adasiu. W pierwszej ciąży nie fisiowałam, to teraz tym bardziej.
A co do porodu, to ja mam nadzieję, że zdążę dojechać, bo za pierwszym razem byłam na styk- 20 minut i po wszystkim.
Aha i jeszcze chciałam dodać, że urodziłam w terminie.
image
image
Balbinka no faktycznie mala roznica wieku bedzie miedzy dziecmi!

Ja chcialam kolejne dziecko tez rodzic na wiosne no ale jakos sie pospieszylismy ;) nie wyobrazam sobie w grudniu ubrania w kombonezon mojego 17 miesiecznego synka i maluszka i wyjscia na spacer, Jak moja mama sie dowiedziala ze jestem w ciazy to zdecydowala ze we wrzesniu idzie na emeryture uffff :)
image
image
może któraś mamusia chętna na zakup zestawu x-landera za niewielkie pieniądze?

http://allegro.pl/x-lander-xt-3w1-mega-zestaw-17-czesci-i1584861629.html
ale dziewczyny się rozpisałyscie :)
ja mam termin obliczony przez lekarza od 1 dnia ostatniej @ i wg usg -wychodzi tak samo.
ja od 3 dni czuje się zdecydowanie lepiej, może tak pozostanie do końca.

Witajcie,zazdroszczę niektórym mamom pomocy ich babc,ja niestety o jeden dzień czasem dwa w miesiącu muszę się prosic.Sama mogę sobie wyjsc dopiero jak mąż ma wolne albo jest po pracy.Wszystko muszę robic sama,najbardziej się obawiam,że jak urodzę w listopadzie to będę musiala chyba kogoś zatrudnic do odprowadzania córki do szkoły,bo ja się nie ruszę z noworodkiem i dwójką pozostałych.Oby jakoś się udało.

Moje porody pierwszy w Redłowie marzec 2006,sam poród 6 godz.po podaniu oxytocyny,rodzinny z mężem w klitce gdzie było paskudne stare łożko,gorąco a ja ciągle podłaczona do ktg,od którego dostałam uczulenie chociaż im mówiłam,że jestem alergikiem.Lekarza widziałam dwa razy był nie miły,po porodzie dostałam dreszczy a on krzyczył żebym się nie wierciła bo żle mnie zszyje.W trakcie partych zostałam tylko z mężem,nie wiedziałam,że rodzę bo nie maiłam skurczy.Jakaś studentka patrzyła na mnie jak na dziwolonga,ochrzanilam ją i sobie poszła.Nacieli mnie nawet mi nie mówiąc,s****znie bolało.Nie golili mnie bo już byłam,lewatywy nie robili,znieczulenie jest ponoc płatne.Po porodzie 2 godz.byłam jeszcze z mężem potem poszedł.Jak tylko wyszedł jakaś baba wsiadła na mnie,że mam za dużo rzeczy jakbym przyjechała tu na tydzień,byłam tam 5 dni i nabawiłam się depresji.Ciągle mówli,że moje dziecko jest nie najedzone i dali mu bebiko,byłam załamana,ale jak wróciłam do domu to karmiłam córkę1,5 roku.Warunki szpitalne niestety marne,najgorsze,że jest jedna toaleta z prysznicem na cały oddział,ponoc nic się w tym nie zmieniło.

Drugi poród w Pucku marzec 2009.Poród super sala z wanną(można w niej rodzic,ale za opłatą)Ja korzystałam z piłek,sam poród miałam na piłce sako,ale siedziałam też na specjalnym taborecie(Puck go wymyślił),potem z dzieckiem już na łóżku.Podczas porodu słuchałam muzyki,miałam swoje rzeczy i męża,było ok.Lazienek dużo,opieka jak w domu.Miło wspominam.Aha nie mnaiłam lewatywy,ani depilacji,ani nacięcia,pękłam tam gdzie wcześniej mnie nacieli.

To na tyle,teraz nie wiem gdzie trafię,bliżej mam do Redłowa,zobaczymy.

Jem oprócz tatara i serów pleśniowych wszystko,dużo mięsa i sałaty,jeśli chodzi o słodkie to w Swięta zjadłam najwięcej.

Pozdrawiam milego dnia
l=http://www.suwaczki.com/]image[/url]http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlpiqv2twmk7cx.png
ja surowego mięsa typu tatar nigdy nie jadałam, kawy tez nie piłam, za serami plesniowymi tez nie przepadam wiec z tym problemu nie mam. dziewczyny a jak to jest z napojami gazowanymi? można czy nie ? powinno sie ogólnie duzo pijać a nic mi nie smakuje, ani woda ani herbata ani soki ... do picia musze się zmuszać

Ja CocaCole piłam w pierwszej ciąży i teraz także, oczywiście nie litrami, ale puszkę sobie trzasnę raz na kilka dni. W pierwszej ciąży ratowała mnie przed mdłościami a pod koniec przed niestrawnością. Grunt to umiar. U nas sery pleśniowe są z mleka pasteryzowanego, więc jak ktoś ma obawy, to niepotrzebnie. Unikam tylko tych "niebieskich" o ostrym zapachu, bo mi nie smakują.
Fiffi rodziłam w zeszłym roku w Redłowie i nie mam żadnych zastrzeżeń, myślę, że wiele się zmieniło od Twojego porodu. Ze mną leżała np.babka, która wcześniej rodziła w Pucku i powiedziała, że nigdy więcej już tam nie wróci, zatem nie ma reguły. Znieczulenia nie ma w Redłowie- w żadnej opcji. Ja nawet gdybym poprzednio chciała to i tak bym nie zdążyła.
dziewczyny jesli można wiedzieć to w jakim jesteście wieku i którego dzieciaczka się spodziewacie.
ja mam 27 lat i to bedzie nasze pierwsze, więc dla nas wszytsko jest takie nowe :)

Balbnka27,pocieszyłaś mnie,nigdy nie wiadomo jak się trafi.Ja mam z Redlowa złe doświadczenia,ale z Pucka ok.Wiem także,że jeśli jest ktoś bliski z rodzącą to oni inaczej się zachowują.A swoją drogą,toaleta się nie zmieniła w Redłowie,dalej jedna?
Anioł184,moje pierwsze jeszcze mialam 2 z przodu,kolejne po 30tce,teraz czekam na trzecie :)
l=http://www.suwaczki.com/]image[/url]http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlpiqv2twmk7cx.png
To również bedzie moje 1 maleństwo! mam 26lat :D doczekać sie nie możemy! Wszystko jest dla nas nowe, razem odkrywamy tajemnice ciążowe! Przyszły mąż jest taki jakby to powiedzieć troche zaniepokojony ze nie przezywa tego tak samo jak ja, ze nie jest tak blisko z tym dzieckiem jeszcze jak ja.
image

image

Anioł ja za kilka dni kończę 30 :) i to pierwsza dzidzia

Ginka ze względu na moje wymioty kazała mi pić rozgazowaną colę, pomaga mi

No ja dziś zaczęłam II trymestr a przywitałam go oczywiście wymiotami :)
imageimage
ja w sierpniu będę miała 26 lat, to moja 1 ciąża :)

ps. właśnie popijam sobie pepsi,ale małą szklaneczkę..

dziewczyny jak myślicie, wizyta 17 maja to nie za późno? na ostatniej byłam w zesżłym tygodniu i za dużo nie było widać :P

Olenka jak pójdziesz 17 maja to ładnie będzie już wszystko widać i w ogóle, no chyba, że coś będzie działo się niepokojącego to szybciej
mi zawsze ginka mówi za ile mam się pojawić
imageimage
mi prywatnie jak byłam to powiedziała, że mam przyjść już 5 maja..teraz dzwoniłam, żeby się zapisać na NFZ do dr Żabińskiego i pani powiedziała, że 17 maja to w zupełności wystarczy.. wlasnie jak do was pisalam zadzwonilam i poprosilam czy jakims cudem nei daloby rady szybciej - i zapisała mnie przeuprzejma pani na 10 maja :P

ja teraz mam 12 maja wizytę znów w szpitalu z położną, a około 22 maja zapewne kolejne USG, ale wizyty są ze względu na zwolnienie lekarskie, wcześniej miałam się pojawiać co 6 tyg na wizycie, ale mój stan wszystko zmienił

no to do 10 maja już tylko chwila :)
imageimage
ja to jestem taka niecierpliwa, że masakra, bardzo się boję, że coś nie tak,albo że coś zaniedbam.nie wiem,czy dr Żabiński okaże się taki super,ale "urzęduje" w szpitalu w w-wie, czytałam całkiem niezłe opinie o nim,może będzie ok :)

ja już nie mogę się doczekać jak będę czuła ruchy, bo teraz faktycznie się można tylko zastanawiać czy jest wszystko ok, a niecierpliwa to chyba każda z nas jest...my pewnie na następnej wizycie dowiemy się kto jest w brzuszku:D ale już drugi raz śniła mi się dziewczynka
imageimage
no Ty to już jestes dwa razy tak daleko jak ja :) mi się od początku śni dziewczynka :) 3 razy już miałam taki sen:) z mężem już nawet imię wybraliśmy przez te sny :p

mi się pierwszy raz przyśniła jak jeszcze nie wiedziałam, że jestem w ciąży, a byłam już...jeśli będzie dziewczynka to chyba Weronika, ale dla chłopca to nie mamy zielonego pojęcia :D
imageimage
W mojej pierwszej ciąży śniła mi się dziewczynka i jest,w drugiej nastawiłąm się na chłopca,ale mam drugą córkę.Teraz śnil mi się chłopiec,ale się nie nakręcam.Mój mąż nawet twiedzi,że może miec kolejną córkę:)
Kończę 13 tydz.mam problem z myciem zębów,przez pastę ciągle wymiotuje,ale tak miałam też w zeszłej ciąży.
Byłam na spotkaniu modnamama było fajnie,dużo ciekawych ciuchów,prezentów i same w większości babki w ciąży.
Moje babcie sobie wymyśliły, że ja zawsze chciałam mieć dziewczynkę, nie wiem skąd sobie to wzięły, ale mi wmawiają to ... a chodzi o to, że mój brat ma chłopca to teraz one chcą prawnuczkę ... mój chce chłopca, a ja nie wiem :D:D:D ważne, aby było zdrowe i już z nami ;)
imageimage
mój bardzo chce córkę, choc ja chyba "wolałabym" synka. wiadomo jednak, że priorytetem jest,aby było zdrowe:) mi tez się śniła dziewczyna, jak jeszcze nie wiedziałam,potem jak sie dowiedziałam to juz 2 razy z rzędu też dziewczynka :) no i jak coś to będzie Jagoda :)

ja moje pierwsze urodzilam jak mialam 30, drugie 32 a teraz z trzecim mam juz 35. czyzbym byla najstarsza z was? mnie sie nic nie sni. w pierwszej ciazy przeczuwalam od samego poczatku ze bedzie chlopak, w drugiej cos mi mowilo ze tez ale mialam cicha nadzieje na dziewczynke, a jest syn, teraz staram sie nie myslec, choc mam wywrozonych 3 chlopakow!
czy ktoras z was jest z przymorza lub okolic i wybrala zaspe? moznaby sie spotkac i poplotkowac na zywo :)
Ja miała 29 lat jak urodziłam pierwsze - Filipa, teraz mam prawie 31 (jestem z grudnia) :)

Mam synka więc chciałabym mieć córeczke, ale najważniejsze, by maluszek byl zdrowy i ciąża przebiegła prawidłowo. Snów proroczych nie miałam :D
image
image
czy moje będą prorocze to zobaczymy za jakiś czas:) heh zawsze myślałam, że będę czuła co jest pod sercem a tu cisza hhahaah
myśmy zawsze myśleli o dwójce dzieci, ale nie wiem jak dałabym radę sobie jak w drugiej ciąży bym miała się czuć jak teraz, nie byłabym w stanie się opiekować dzieckiem, a mąż w pracy, a tu jesteśmy sami i nikt by nam nie pomógł, ale najpierw skupię się na tej ciąży :D
imageimage
witamy w nowym wątku!
ja jutro idę do gina i pewnie mi jakąś datę wyznaczy, więc się dopiszę w końcu do listy ;)
wiecie co, ja też myślałam, że jak mam być w drugiej podobnie przebiegającej ciąży i jednocześnie opiekować się niesfornym 10miesięczniakiem to ja dziękuję, ale jest spoko :) mdłości w porównaniu z poprzednimi mam lajtowe, śpiąca jestem pewnie głównie dlatego, że Martylek się budzi w nocy i tylko jakoś się nie mogę ułożyć w nocy i się budzę obolała... a to w połączeniu ze schylaniem się do dziecka kończy się unieruchomieniem, na szczęście czasowym :) muszę opracować jakiś system kucania czy czegoś zanim brzuchol urośnie ;)
a właśnie: widać Wam już brzuszki trochę?
moj mlodszy ma 3 lata a i tak czasem chce do mnie na rece, taki moj przylepiec :) przytulam go ile moge ale na rece tez jeszcze czasami wezme...
no u mnie jak na razie nic nie widac, w poprzednich dopiero w 4 zaczynal rosnac, ale piersi za to ciut sie powiekszyly, nabrzmialy.

image

image

image[/url
Mrenda,Ja mam rok mniej od Ciebie.Moje córki mają 5lat i 2lata.Mlodsza ciągle chce na ręce,ale czeka jak wróci tata.Brzucha u mnie jeszcze nie widac,w zeszłej miałam dopiero około 6 mies.Trzymajcie za mnie jutro kciuki.
Fiffi w 6, ty to szczesciara jestes, chociaz moj brzuch w 9 miechu tez raczej do wielkich nie nalezal. 3mam za ciebie kciuki, a ja ide z ranca na pierwsze 9 badan krwi i moczu, pewnie ze 4 fiolki mi pobiora hmm?
Ja chudnę, ale brzuch mi trochę wystaje, najbardziej wieczorem
imageimage
mi rośnie od jedzenia :D a tak serio to jeszcze nic nie widać
image
image
mnie jak wydmie to wyglądam jak w 7 miesiącu :) a biust zawsze mialam spory,ale teraz to się nie rozstaję ze stanikiem ani na minutę:)

ja mam przeczucia ze chlopca miec bedziemy, ale czy to sie sprawdzi?
image
image
Ja po wizycie u gina. Z fasolką dobrze.
Brzuszek już powoli widać.
Trzymajcie kciuki za jutro -mam USG prenatalne.
image
no to super, że fasolka ładnie rośnie :) 3mamy kciuki za USG,ale na bank wszystko będzie ok :)

Kasiaka też trzymam mocno kciuki
imageimage
ja wlasnie leze w lozku, bo mam takie dusznosci,ze nie moge zlapac oddechu :( nie moge zaczerpnąć powietrza - znow mi sie astma zaczyna, a nic nie moge wziac :(

Olenka naprawdę nic nie można? mój brat też ma astmę, pamiętam jego ataki, koszmar
imageimage
boję się wziąć cokolwiek na własną rękę, tymbardziej, że lekarka zabroniła nawet zwykłych leków na alergię.... no, a do ogólnego nie mam kiedy się wybrać...choć moze ktoś kto przyjmuje do 18 mnie przyjmie jutro

aaa myślałam, że nie możesz brać, no to mam nadzieję, że jak najszybciej się dostaniesz do lekarza i będziesz wiedziała co robić w takich sytuacjach
imageimage
Fiffi w redlowie caly czas jeden kibelek:D za to sale porodowe po remoncie i super wyposażone.
Cos w tych "taboretach" jest, bo mnie najmniej bolało jak siedzialam na kibelku wlasnie :)

Ja za miesiac koncze 32 lata, uffff, myslalam ze bede najstarsza hehe
image
image
jeśli chodzi o wiek, to ja mam niecałe 26 lat ( choć rocznikowo już 26) :P chyba jestem jedną z najmłodszych

HeHe, to ja chyba trafiłam na tą ostatnią niewyremontowaną salę w Redłowie, bo jak jej się przyjrzałam już po wszystkim, to od razu pomyślałam "obleśna":D Dla mnie jednak liczyło się po za dzidzią w pierwszej kolejności, czy załapię się na obiad:)
Ja też jutro mam pierwsze USG :).

Mam 26 lat i to będzie moje drugie dziecko :). I mamy nadzieję, że to będzie dziewczynka, chociaż jak będzie drugi chłopiec, to nic się nie stanie. Ważne, żeby było zdrowe.
image
image
A ja właśnie odwrotnie. Jak urodziłam małego, to przynieśli mi jedzenie i kazali coś zjeść, a ja nic nie mogłam włożyć do ust. Strasznie brało mnie na wymioty.

Za to moja siostra myślała tak ja Ty, tylko o jedzeniu hehe.
image
image
kurcze dziewczyny, dzisiaj w pracy to chyba zasnę na stojąco ... masakra bo do 16 muszę dać radę

Anioł znam ten ból, na początku siadałam sobie w kącie i prawie zasypiałam na krześle, 15 min i robiło mi się lepiej hahahah
Ja mam takiego lenia, że nawet nie chcę mi się zejść do ogródka :D
imageimage
ja tez mam zero energii:/ nigdy nie spalam w dzien a teraz codziennie musze sobie zobc drzemke, ale podobno to mija w II trymestrze
image
image
oby minęło, ja po pracy robie sobie drzemkę, potem wstaję ... biore kapiel i dalej śpię. w pracy też chętnie bym sobie pospała

najgorsze jest to ze wlosow nie mozna ufarbowac;/
image
image
włosy z tego co wiem można farbowac ale farbą bez amoniaku

taaaa w II trymestrze jest za to bezsenność i w moim przypadku problem z zasypianiem:((( a odrosty mam takie, że szok - ale wisi mi to totalnie, bo na nic nie mam siły, a i tak jestem na zwolnieniu
imageimage
Już po usg,wszystko ok.Maluszek ma 8cm i 80g.Dopiero za mies.będę wiedziała kto mieszka w brzuszku:)
Dzięki za trzymanie kciuków.
3oko,mam nadzieję,że jak trafie na Redłowo to jakoś wytrzymam w tej toalecie :)
mrenda,a my to kwalifikujemy się już do rodzin wielodzietnych?
Super Fiffi, my chyba około 22 maja już będziemy wiedzieć kto jest w brzuszku :) nie mogę się tego momentu doczekać:)
wczoraj i dziś strasznie mnie coś ciągnie, wczoraj z lewej, dziś z prawej w podbrzuszu
imageimage
Fiffi a wg USG na kiedy masz termin? Bo może Ty pójdziesz na pierwszy ogień :))))))
imageimage
basieniak to ze ciagnie to normalne ja tez tak mam..
image
image
fiffi super wiadomosc! ja juz nie moge sie doczekac mojego usg
image
image
ja z poczatku tez bylam wiecznie senna i posypialam sobie w dzien, teraz juz mi przeszlo. dla mnie z doswiadczenia najlepszy jest 2 trymestr, spac sie juz tak nie chce, brzuch jeszcze nie przeszkadza, chec na seks powraca i w ogole energia do wszystkiego, normalnie zyc nie umierac, ale za to w ostatnim trymestrze, a szczegolnie w 8 i 9 miechu znow sie nic nie chce, przychodzi zgaga i bezsennosc, bo maluch juz ma malo miejsca i nie kopie a sie strasznie rozpycha, u mnie zwlaszcza poznym wieczorem a nawet w nocy, no i krzyz zaczyna dawac o sobie znac, a poza tym to ciagle siusianie...eh, kochane, wszystko przed nami! ;)

image

image

image
Mrenda, Fifii - no Wy już wielodzietne będziecie ;)
nie wiem, czy Was to pocieszy, ale rodziny z 3 dzieci mają za free przejazdy komunikacją (rodzice też, przynajmniej w Gdańsku) i różne zniżki :)

ej wiecie co, byłam dziś u gina, pierwsze usg a gin mi mówi, że... tak na 4-5tydzień obstawia!
bo to w sumie pierwszy cykl po porodzie był i nie wiadomo, kiedy owulacja a tym bardziej kiedy się dzidziuś zainstalował i się zastanawiam, czy się jeszcze w grudniu mieszczę ;) no i po weekendzie, za tydzień-półtora dopiero coś zobaczę/usłyszę ewentualnie :]
ooo, nie wiedzialam ze komunikacja za free, fajnie :) a gdzie o tym moge poczytac i sie upewnic?
bauaganiarka, to rzeczywiscie ciezko okreslic skoro to byl pierwszy cykl po porodzie, ale warto poczekac ten tydzien, dwa by uslyszec serduszko. :)

image

image

image
Dzięki Dziewczyny.
Basieniak,według usg 30 pazdziernik,a z wyliczeń 2/3 listopad.
Znizki i przejazdy byłyby fajne muszę się dowiedziec.
Około 16 tyg.pewnie będę czuc juz ruchy.
Fajnie jak już będziemy znaly płec:)
Z wrażenia zapomniałam się zapytac o te kłucia,ale pewnie to noramalne w końcu tam się wszystko powiększa.
Jak narazie imię mam tylko dla chłopca.Dzisiaj oglądałam małe ciuszki,muszę wszystko kupic od nowa bo wszystkiego się pozbyłam.Potrzebne będą głównie ciepłe ubranka.
bauaganiarka ja jak byłam na 1 USG to lekarka powiedziała, że obstawia 3-4 tydzień..z niecierpliwością czekam na kolejne USG, żeby zobaczyć czy na pewno nadal wszystko tam jest i jest ok ..

jak sie czuje ruchy dziecka to dopiero tak naprawde czuje sie ze jest sie w ciazy i nosi w sobie nowe zycie, super uczucie! przy pierwszej ciazy zazwyczaj odczuwa sie to ok 20 tyg, ale my wielodzietne;) potrafimy wyczuc je wczesniej...ale sa oczywiscie wyjatki od reguly.
co do plci to ja sie nie moge doczekac by podgladnac i czy to kolejny facet rosnie czy moze wymarzona dziewczynka.

image

image

image
fiffi, mysle ze tymi kluciami nie masz sie co martwic. ja co prawda nie mam nic takiego ale wazne ze jest brak plamien i krwawien bo to zawsze jest niepokojace i trzeba konsultacji z lekarzem. to na pewno powiekszajaca sie macica wywoluje te klucia.
co do ubranek to kombinezony mam co prawda biale i niebieskie ale jakby byla dziewczynka to co tam, bedzie ok. musze tylko dokupic pare czapeczek, body i spiochow. juz bym chetnie kupowala! ale jeszcze troche poczekam. no i najwiekszy zakup to wozek. mnie podobaja sie x-landery xa. a jakie sa wasze typy?

image

image

image
Olenka21 no to mamy podobnie :) wiekowo też - ja latem skończę 25lat:)

http://www.gdansk.pl/nasze-miasto,512,17428.html tu jest info o Karcie Dużej Rodziny - to już działa i żadna to ściema, korzystają już np moi Rodzice i rodzeństwo, bo ich akurat 3 w domu została :)

a co do wózka to my mamy Mikado City Car (mamy komplet:gondola, spacerówka i fotelik z adapterem) i jesteśmy bardzo zadowoleni - zwłaszcza z ceny, skrętnych kółek i wspaniałej amortyzacji, bo spacerujemy po lasach :)
bauaganiarka ja latem 26 :) męczę się z dusznościami od wczoraj :( nie wiem co mam na nie wziąć, 10 maja zapytam gina bo inaczej to się chyba uduszę..dzisiaj w pracy to dzieciaki poprosilam, żeby sie zachowywaly po ludzku bo się źle czuję :(

Na temat wózka nie mam pojęcia, ale dla mnie to za wcześnie jeszcze, ale jak trzeba będzie to doświadczone mamusie na pewno sypną radami, no nie :)))

Kati wiem, że to normalka, ale od wczoraj tak na maksa, jeszcze tak nie miałam, jak się poruszam to wtedy, ale da się przeżyć:)

Kurcze mam nadzieję, że do 20 tc nie będę musiała czekać na ruchy :D heh pożyjemy i zobaczymy
imageimage
Fiffi jednak na daną chwilę ja na pierwszy ogień, bo wg USG termin to 26 październik, ale zobaczymy jak będzie dalej :D
imageimage
ja dwa lata temu mialam termin na 26 październik a urodzilam 2 listopada :)
Witamy
Wszystkie przyszłe Mamy zapraszamy wraz ze swoimi Maleństwami w brzuszkach na skorzystanie z sesji w w studio fotograficznym. SESJA OD 99 zł. Szczegółów udzielamy e-mailowo biuro@2style.pl

Zapraszamy: http://www.2style.pl
Przykładowe zdjęcia: http://2style.pl/galeria_foto/prywatne/fotografia_ciaza_rodzinne/ciaza/index.html

Jako, że mamy przepiękną wiosnę zachęcamy również do wykonania zdjęć w plenerze.

Szczegółów dotyczących sesji udzielamy e-mailowo: biuro@2style.pl
Ja juz po USG. Serduszko zdrowo bije, przezierność karkowa też dobra. Tyle cudownych wieśći, że aż pozbierać sie nie mogę po tym całodziennym stresie.
image
kasiaka super!
juz niedlugo wszystkie bedziemy sie dowiadywac kto mieszka w naszym brzuszku..:)
image
image
:)))))))))) ale fajnie, że dzidzia zdrowa i wszystko jest OK :D
image
image
My też po wczorajszym USG. Dzidzia zdrowa, ma 64mm i termin mam na 5 listopada. Dziewczyny prosze jak któraś będzie coś zmieniać, to proszę o zmiane mojej daty :).

Ale wiecie co? To moje drugie dziecko, ale tak samo się czułam na tym USG jak z Oscarem. Dopiero teraz uwierzyłam, że jestem w ciąży i noszę pod serduszkiem nowe życie :).
image
image
a mnie dzisiaj dopadły rano pierwsze wymioty :( , do tego wszystkiego słabo mi się zrobiło. oby tylko sie nie nasiliły te objawy

kasiaka, ciesze sie razem z toba :) fajnie uslyszec i zobaczyc ze wszystko ok z baby. ja wciaz czekam na te chwile i doczekac sie nie moge, musze wytrzymac do 18, wtedy mam prenatalne.
Anioł współczuję, oby szybko Tobie przeszło
imageimage
Witam po dluzszej przerwie:)
ja mam 27 lat i to tez bedzie moje pierwsze dziecko. Tez mam takie przeczucie ze to bedzie chlopak:) ale najwazniejsze aby bylo zdrowe, a czy synek czy corka bedziemy kochac tak samo:)
Czytalam ze pierwsze ruchy dziecka mozna poczuc juz od 20 tygodnia, ale wiadomo u kazdej z nas moze byc inny tydzien:)
Wlasnie dzis wkroczylam w II trymestr no i brzuszek juz mi troche wyrosl,moze dlatego ze jestem bardzo szczupla to od razu widac najmniejsze zmiany:)

Co do jedzenia jem wszystko na co mam ochote oprocz tatara, surowych jajek (np na miekko) i serow plesniowych.
Już od 17 tygodnia można wyczuć ruchy, bardzo delikatne smyranie ja tak miałam, teraz w 21 tyg. to porządnie czuję jak się wierci
image
image
no to może za 4 tyg coś poczuję :D:D:D
imageimage
Ja w pierwszej ciąży ruchy poczułam w 18tc. To były juz takie wyraźne pukania :)
image
image
no za cholerkę nie umiem sobie tego pukania wyobrazić :D:D:D i doczekać
imageimage
zorientujesz sie od razu, bo będzie takie inne, cudowne :) ja piszczałam z radości :) a potem to maluszek zacznie fikac, robic kozioki i brzuch caly będzie podskakiwał :)
po porodzie najbardziej mi brakowało ruchów :) teraz tez czekam na nie z utęsknieniem :))))
image
image
To takie dziwne uczucie,jakby trzepotał motyl,albo pływała rybka.Teraz pewnie za 2 lub 3 tygodnie już może poczuje te ruchy.
Zyczę Wam miłego słonecznego weekendu,spacerów i smacznych pikników :)
no to teraz czekam już na ruchy i aby poznać płeć :D:D:D
imageimage
jak my wszystkie :)
image
image
ja znów dziś wymiotuję :(((((((
imageimage
oj biedna Ty.. nie możesz sobie jakoś ulżyć w tych wymiotach? może są jakieś sposoby?

ps. a może byśmy założyły kolejny wątek bo ten się juz ciągnie

Podobno pepsi pomaga zatrzymać odruch wymiotny (wiem to z informacji od lekarza)
image

image
jak wymiotowałam cały dzień codziennie to ginka kazała mi pić rozgazowaną colę, ja przetestowałam większość sposobów na wymioty i na mnie NIC nie działa, jak mam wymiotować to i tak będę:/
imageimage
nowe wątki zakładamy tak około 200 wpisów więc już niedługo
imageimage
acha,ok, sorry, nie wiedziałam :) no to czekamy do 200.. ale mam ochotę na serek homogenizowany ;)

Basieniak,mój lekarz ostatnio mi mówił,że w aptece można kupic jakieś tabletki na wymioty cos na literę M,nie pamiętam.Sama boje się to brac,a mam problem z myciem zębów i na inne zapachy też reaguje wymiotami,więc Cię rozumiem.W drugim trymestrze jest lepiej i potem mijają wymioty.Trzymaj się.
Basieniak a może musisz ciągle coś podjadać, by żołądek ciągle pracował ???? mi to pomaga
suszone morele, śliwki, orzechy, nawet chleb z masłem ale ciągle musze mielic buzią

Boże ale Ci współczuje :(
image
image
jeśli chodzi o wymioty to na mnie dziala słaba gorzka zwykła herbata.
ponoc tez jest dobra herbatka albo ciastka imbirowe. na mnie akurat nie dzialaja ale kazda z nas inna i inaczej reaguje, warto sprobowac wszystkiego. ja nie wymiotuje ale mam nudnosci zwykle wieczorami, jem wtedy kawalek chleba, biore kapiel i ide spac. rano ani sladu mdlosci, az do wieczora hehe.

image
basieniak ja slyszalam ze na mdlosci jest dobra herbata imbirowa..ale powinnas sie z jednej strony cieszyc bo mdlosci oznaczaja ze ciaza sie dobrze rozwija:) ja na szczescie mialam tylko jeden tydzien i teraz przeszlo..
image
image
ja wogole czuje sie strasznie zmeczona i pozbawiona calkowicie energii..nawet jak wczoraj bylam na imprezie to znajomii mowili ze zpowaznialam jakos, a ja po prostu chcialam juz sie polozyc do lozka(jak jakas babcia;p),ale mowia ze to w II trymestrze minie
image
image
Kochane ja jestem już w II trymestrze i co się zmieniło to, że nie wymiotuję codziennie, ale np co 2 lub 3 dni :) Wczoraj wymiotowałam 3 razy, jak u mnie się zacznie to często nie chce się zatrzymać...próbowałam już wszystkiego, bo wymiotuję od 6tc i nic na mnie nie działa, jak mam wymiotować to muszę się temu poddać i czekać, aż będzie lepiej...
12 maja będę znała wyniki badań krwi, zobaczymy co mi tam wyjdzie po tym wymiotowaniu i niejedzeniu, odwodniona też nie jestem, bo bardzo się staram jak jest znośnie nadrobić zły dzień, ginka się bała, że mogę mieć za mało wód płodowych, ale jest wszystko dobrze i maluch czuję się wręcz wyśmienicie, skacze, rośnie, pływa, macha a matka umiera:D
leki też próbowałam, niestety też nie działają, a nawet działają jak płachta na byka:)
imageimage
a mycie zębów to rytuał: muszę mieć mało pasty na szczotce, usiąść przed TV i gapić się jak sroka w gnat i nie myśleć o tym, że myję zęby, no i muszę być wyprostowana hahahaha pozycja nad umywalką w pozycji troszkę nachylonej zawsze kończy się wymiotami hahahah :D
imageimage
aaa i wcześniej znajome mi mówiły, że w II trymestrze mija, ale teraz jak słyszą co się ze mną dzieje to mówią, że około 20tc ciąży minie :) potem powiedzą pewnie, że jak urodzę hahaha

dobrze, że chociaż umiem się z tego śmiać, bo wcześniej płakałam :D
imageimage
biedna jesteś :(

Ja najgorzej czuje się rano i wieczorem. rano musze coś szybko zjeśc i jest OK, ale wieczorem męcze się strasznie.

Jedna moja koleżanka wymiotowała do końca ciąży. Każda z nas jest inna :(
Życze Wam lepszego samopoczucia :)
image
image
Ciesz się,że nie musisz wynosic nocnika po dziecku,ja wtedy od razu wymiotuje :)Zęby to myłam nawet pastą dla dzieci,ale nadal nic.Ja się nie przejmuje w I wszej ciąży ani razu nie wymiotowałam,a dwóch kolejnych niestety tak.Ale schudłam 3 kilo,brzucha wcale nie widac,więc dużo nie przytyje i z tego się cieszę.W dodatku to moja pierwsza ciąża latem i już się nie mogę doczekac tych wszystkich owoców i warzyw.A dzisiaj króluje u mnie grill :)
No ja już 3 kg na minusie a brzuch zaczyna wystawać :D też myślę, że chyba dużo nie przytyję...oj nocnika na bank bym nie wyniosła hahah
imageimage
Nie martw się,zobaczysz pózniej będziesz to miło wspominac :)
U mnie wymioty niestety się nawet nasiliły :-( wystarczy, że coś zjem i po chwili idę oddać :-) mam nadzieję, że jeszcze 3 tyg i przejdzie :-) Ja niestety po ostatnich plamieniach wylądowałam na zwolnieniu przede mną 3 tyg leżenia plackiem :-( już po 2 dniach wszystko mnie boli ale niunia najważniejsza!
image
image
jak za pierwszym razem dostałam krwawienia to ginka się zastanawiała czy przypadkiem właśnie nie od silnych torsji, bo usg nic niepokojącego nie wykazało, no i się udaje mi zatrzymać coraz więcej jedzonka, ale jem jak ptaszek
imageimage
ja za to moge jesc wszystko i w kazdej postaci..a najlepiej smakuja mi rzeczy kwasne
image
image
dzień dobry dziewczyny :)

mialam awarię neta wczoraj cały dzień, Boże co za nudy były :)
w nocy myślałam, że nie wytrzymam, tak mnie mdliło, że już nie wiedziałam jak się kłaść, żeby było lepiej...dzisiaj rano to samo...no i muszę iść do dentysty bo mi kurcze 2 plomby wypadły..ech...wszędzie tylko te wydatki i wydatki ....a Wy dziś w pracy, czy w domkach?

współczuję Wam, że tak się męczycie, ale straconych kg zazdroszczę. Ja niestety mam 1 kg na plusie :(
image
image
Spookojnie z kg, tydzień po porodzie bez żadnych diet i cudów byłam -11kg na liczniku, więc nie ma co się stresować. A w poprzedniej ciąży przybierałam już systematycznie od samego początku, średni +2kg na miesiąc.
My dzisiaj w domku,wczoraj zwiedzaliśmy kaktusiarnię.Dzieci bardzo zadowolone i od wczoraj hodujemy kaktusy w domu:)
balbinka 27,zazdroszczę Ci.Ja w dwóch ciążach przytyłam nie dużo w jednej 15 w drugiej 13,ale niestety karmienie piersią mi nie pomogło.Ciągle słyszałam,że jak będę karmic schudnę,a u mnie odwrotnie zamiast 10 w dól to 10 w górę.Okazało się,że mam problem z hormonami i dopiero jak przestałam karmic to zaczęłam chudnac.
ja w kazdej ciazy przytylam ok 11 kg, schudlam po nich ale nigdy nie wrocilam do moich 52 kg z przed pierwszej ciazy:( za bardzo lubie slodycze...gdybym moze miala wiecej samozaparcia...
fiffi a gdzie jest ta kaktusiarnia?

image

image

image
W Rumii,wstęp bezpłatny,dzisiaj i jutro dodatkowa atrakcja gołebie i małe kurki w klatkach można obejrzec oraz pieką racuchy z jabłakami.Kaktusów bardzo dużo w szklarniach,można kupic małe egzemplarze już od 2 zł
Ja dziś znów ważenie i kolejny kg na minusie czyli już jest -4...kiedy powinnam zacząć troszkę przybierać na wadze?
poza tym to dalej mam zwolnienie więc leżę w domku, ale pogoda u nas jakaś wietrzna, ale słoneczna :)
imageimage
Mrenda oooooooooo to tak jak ja. Z Filipem w pierwszej ciązy przytyłam az 17. Ale zgubiłam po ciązy 15, w drugiej ciązy, którą poroniłam w 16tc przytyłam 5- nie zgubiłam wszystkiego. Niestety do 52 kg z przed ciązy też wrócic nie mogę. Ciągle mam 4 na plusie :(
image
image
a ja pomimo tego, że odrzuca mnie prawie od każdego jedzenia, mam +0,5kg... Basieniak zazdroszczę Ci tej utraty wagi,ale nie zazdroszczę wymiotów.
w Rumi dziś pochmurno, wietrznie i zimno niestety.... macie jakiś sposob na nudności?nie chce mi się wymiotować, ale cały czas mnie mdli, leżę cały dzień bo jak tylko wstanę to zaraz mi słabo.

mi na początku przez 2 dni chyba hahaha długo nie - pomagało podjadanie migdałów albo wypicie pół szklanki ciepłego mleka

ja w sumie zawsze miałam niedowagę, a jestem dość wysoka, ale 2 lata temu to się zmieniło, bo namieszałam sobie przez tabletki anty i w sumie ważyłam idealnie do wzrostu teraz (znaczy dla mnie za dużo hahaha) więc jeszcze wagę mam prawidłową więc dzidzia ma chyba z czego brać i nie powinnam się martwić
imageimage
a ja zawsze mialam te 3-4kg za duzo, teraz to juz w ogole będę piankowy potwór :P kurcze, migdałów jest nie mogę, mam uczulenie :( ale może to mleko pomoże..

mi pomagaja suszone sliwki i morele
image
image
Olenka ja siedziałam w necie i czytałam co komu pomagało i po kolei starałam się próbować, ale na mnie to nic nie działało :) na dłuższą chwilę
imageimage
ja wiem co na mnie działa - SEEEEEEN :P Boże ja od 3 dni nic nie robię tylko leżę :) leń ze mnie

Olenka ja to robię od wielu tygodni hahahahaha
imageimage
ja też najlepiej teraz sie czuje jak leże :) u mnie raz lepiej raz gorzej, zależy od dnia. dzisiaj siedze w pracy i zamulam

hahaha no ja muszę do pracy isć w srodę znów z dzieciakami "wojować" :) no a w sobote, niedziele do szkoly i powoli nauka do egzaminów...
a póki co znów siedzę/pół-leżę i myślę co zjeść bo na nic nie mam ochoty...

a wlasnie, czy któraś z was zamiast foliku przyjmuje prenatal classic?

ja chyba od 3 tygodni nawet kwasu foliowego nie biorę, bo od razu wymiotuję po nim cały dzień...zobaczę jakie wyniki będę miała i jak złe to co wtedy będę musiała brać, ale czy dam radę - o to jest pytanie
imageimage
ojej Basieniak to Ty naprawdę biedna jestes, żeby nawet od tabletki wymiotować ... mi prenatal poleciła ginekolog... ale pytam, bo zawsze się słyszy, że dziewczyny biorą folik

z tego co kojarzę to w pierwszym trymestrze najlepiej brać folik, a od drugiego już jakieś takie ciążowe witaminki
na szczęście ja brałam prawie rok przed zajściem w ciąże kwas to chyba lekki zapas miałam:) jakakolwiek tabletka powoduje od razu wymioty
imageimage
Kochane zapraszam do kolejnego wątku, mam nadzieję, że ujęłam wszystkie zmiany, jak nie to przepraszam i dajcie znać

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=235128&c=1&k=160
imageimage
Dziewczyny czy mogłybyście mi powiedzieć czy też macie takie objawy jak ja?
Obecnie jestem w 9 tygodniu ciąży. Od jakiś 3 tygodni jestem tak zmęczona,że nie mam siły na nic, czasem nawet ciężko mi wstać z łóżka..
ciągle jest mi nie dobrze - ale nie wymiotuje.., nie mam siły absolutnie na nic, strasznie szybko się męczę..w ciągu dnia śpię parę godzin..koło godziny 15 oczy mnie szczypią ze zmęczenia - a przecież nic nie robię...
ostatnio wyjechaliśmy z mężem na weekend, po powrocie cały dzień leżałam i odchorowywałam.
Czy też macie takie objawy aż do tego stopnia?
Nie mam możliwości skontaktować się z lekarzem, dopiero w następnym tygodniu, boje się,że to może być anemia..
Czy macie na tym polu jakieś doświadczenia?

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.
ja tez mam takie objawy. dla pierwszego trymestru jest to normalne, jednak jezeli podejrzewasz anemie powinnas sie przebadac..

zapraszam do nowego watku:) nr 3
image
image
Dzięki Kati za odpowiedź !

Pozdrawiam

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

opinia położna kuzepska magdalena (3 odpowiedzi)

Proszę o opinie, o tej położnej :)

do góry