Widok

LISTOPADOWE I GRUDNIOWE Mamusie 2011

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
LISTA:

LISTOPAD:

Basieniak 2.11
Fiffi 2/3.11
kamilka85 4.11
biedronka24 6.11
Gabolek 7.11
kaasiak 7.11
3oko 8.11
kasiaka 11.11
paola89 21.11
jodan 29.11

GRUDZIEŃ:

agusia85
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
poprawilam

LISTOPAD:

Basieniak - 2.11
Fiffi - - 2/3.11
kamilka85 - 4.11
biedronka24 - 6.11
Gabolek - 7.11
kaasiak - 7.11
3oko - 8.11
kasiaka - 11.11
paola89 - 21.11
jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

agusia85
image
image
3oko no piękna lista.
image
Martwię się o Gabolka. Coś się nie odzywa.W czwartek miała wizytę i cisza.
Miejmy nadzieję, że wkrótce się odezwie.
image
i ja sie witam w nowym wątku:)
ja w czwartek bylam u lekarza i stwierdzil ze jestem w 6 tc:) teraz musze tylko zrobic badania na toxoplazmoze bo mamy kotke w domu i sie troche martwie
image
image
No to super, że jest już wątek, mam nadzieję, że niedługo na tyle dobrze się poczuję, że będę częściej się odzywać:)

Też myślę o Gabolku
imageimage
I ja się witam w nowym wątku :)...i uciekam spać, bo jutro idę do pracy buu.
image
image
ja również witam w nowym wątku termin 6 grudzień 2011.
image
image
Dziewczyny dziekuje , dziekuje za to ze o mnie myslalyscie , ze bylyscie mi wsparciem i trzymalyscie kciuki ..
niestety nie bede sie cieszyc z Wami maleństwem listopadowym ...
nie chce pisac wiecej bo to dla mnie jeszcze bardzo trudne ...
bede myslec o Was i o tym aby u Was skonczylo sie lepiej ...
w nastepnym watku usuncie mnie prosze z listy ...
Gabolku-nie martw się,będzie dobrze.Tobie pewnie pisany jest inny termin.Pozdrawiam i życzę dużo siły i zdrowia.
l=http://www.suwaczki.com/]image[/url]http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlpiqv2twmk7cx.png
Mamuśki, nie chce któraś zakupic x lander x3?Komplet.+ dodaje spiworek i moskitiere.Cena tez ok.
image

image
mnie od paru dni meczy straszne przeziebienie:/ mam nadzieje ze nie zaszkodzi to dziecku:/
image
image
Gabolku też przez to przeszłam, następnym razem Kochana będzie dobrze
imageimage
Kati często kobiety przechodzą przeziębienie we wczesnej ciąży i wszystko jest ok, najlepiej leczyć się domowymi sposobami i powinno być dobrze :)
Kati Ty wciąż w Irlandii jesteś?
imageimage
tak:) ja lecze sie domowymi sposobami, ale przez to to przeziebienie trwa dwa razy dluzej:) ale juz mi lepiej:) mam nadzieje ze bedzie dobrze:)
image
image
no ja też myślałam, że już ze mną lepiej, ale niestety znów wymiotowałam, mam dość tego:/
imageimage
basieniak mozesz mi napisac do jakiego lekarza chodzisz?
image
image
Kati:)- ja miałam tydzień temu mega katar,ból głowy-u nas w trójmieście strasznie wieje i przewiało mi głowę.Brałam tylko wapno,smarowałam szyję vikiem i na ból głowy jeden apap.

Basieniak-pocieszę Cię,że ja nie mogę posprzątac po dziecku nocnika bo odrazu wymiotuje:).Trochę śmieszne,ale na zapachy jestem strasznie wyczulona teraz.
l=http://www.suwaczki.com/]image[/url]http://www.suwaczki.com/tickers/f2wlpiqv2twmk7cx.png
Gabolku tak mi przykro. Ściskam Cię mocno. Naprawdę wierzyłam, że będzie dobrze.Pomodlę się za Twojego aniołka. Trzymaj się kochana.
image
Gabolku-na pewno jest Ci bardzo ciężko, ale musisz uwierzyć, że będzie dobrze. Musi być
Dziewczyny,mam do Was takie pytanie, czy któraś z Was byłaby zainteresowana kupnem ręcznie robionej, drewnianej kołyski dla maluszka ? :)
image

chyba jeszcze troche za wczesnie..w kazdym razie ja wole poeczekac pare miesiecy zanim podejme decyzje w czym moje dziecko bedzie spalo..ale to moja opinia
image
image
ja nie mówie, ze teraz trzeba podejmowac taka decyzje, tylko wiem, ze niektórym sie marzy czy to kołyska czy jakies łóżeczko... dlatego tak wstępnie pytam :)
image

Gabołku bardzo mi przykro. Trzymaj się.

Ja też jestem przeziębiona. Z nosa leci mi jak z kranu :(.
Właśnie piję mleczko z miodem i jem chleb z serem i czosnkiem. Mmmm pychota :).
image
image
mnie oprocz kataru meczy kaszel:/ ale juz powoli dochodze do siebie:)
image
image
Gabolku strasznie mi przykro ale wierze ze niedlugo pojawisz sie w innym mamusiowym watku!
image
image
aktualizuje liste :(

LISTOPAD:

Basieniak - 2.11
Fiffi - - 2/3.11
kamilka85 - 4.11
biedronka24 - 6.11
kaasiak - 7.11
3oko - 8.11
kasiaka - 11.11
paola89 - 21.11
jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

gosia24 - 6.12
agusia85
image
image
witam po weekendzie :)
Cieszę się że już nas uwzględniłyście w wątku :) Zresztą widzę że grudniowych mamuś robi się coraz więcej :)
Dzisiaj rano byłam na drugiej becie... ciekawa jestem wyniku... mam nadzieję że ładnie rośnie :)

W weekend powiedzieliśmy rodzicom o ciąży- byli lekko w szoku, ale chyba bardzo się cieszyli... a ja się cieszę że już wiedzą :)

Ja mam termin wg OM na 12.12.2011

Jetsem ciekawa kiedy chcecie powiedzieć w pracy o ciąży, bo mi to strasznie spędza sen z powiek :) Strasznie się boję tej rozmowy :(
image
Ja na sczęście nie mam tego problemu-rozmowy z pracodawcą, bo siedzę w domu i zajmuję się córeczką. Na pewno jakoś sobie poradzisz. Ale ciąża z małym szkrabem u nóg już nie jest taka usłana różami jak ta 1:).
aktualizuje:

LISTOPAD:

Basieniak - 2.11
Fiffi - - 2/3.11
kamilka85 - 4.11
biedronka24 - 6.11
kaasiak - 7.11
3oko - 8.11
kasiaka - 11.11
paola89 - 21.11
jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

gosia24 - 6.12
agusia85 - 12.12
image
image
Agusia ja w pierwszej ciazy powiedzialam w pracy jak skonczylam 12tydzien, w tej - 4tydz - bo zalezalo mi na szybkim powrocie bo jestem na wychowawczym i wiadomo - kasa sie przyda. A dlaczego sie boisz? pamietaj ze i tak zwolnic Cie nie moga wiec głowa do gory :)
image
image
tak ogólnie mam stracha, szefowa bezdzietna, i w dodatku już dwie koleżanki z działu są na macierzyńskim :/ a ona taka nerwowa więc nie wiem jak zareaguje :(
image
Kati ja mam swojego GP w pracy u mnie, klinika medyczna, ale to tylko dlatego, aby mieć tą opiekę kombinowaną czyli szpital + GP, a moim ginekologiem i tak naprawdę lekarzem jest Dr Antepowicz, ja chodzę do niej do Medicusa i jestem bardzo z niej zadowolona. Kontakt smsowy z nią mam zawsze, nawet jak była na urlopie to pisała mi jak mam brać duphaston, bo się okazało, że znów jestem w ciąży, wcześniejszą straciłam.
Moja przyjaciółka i współlokatorka także do niej chodzi, jest w 6tc:)

W czwartek mam już pierwszą wizytę w szpitalu, wybrałam Coombe Hospital
imageimage
Kati a Ty na kiedy masz termin, bo nie widzę Ciebie na liście
imageimage
Mnie od 2 dni mdli i te zapachy jestem wyczulowan na nie strasznie od razu robi mi się niedobrze :-( mam nadzieję, że nie potrwa to długo
image
image
dziewczyny proszę powiedzcie czy takie wyniki bety są prawidłowe, bo mi się wydaje że jest za mały przyrost a do gina idę dopiero 20 kwietnia :(
Jestem strasznie zestresowana
- w piątek beta= 1435
- dzisiaj beta= 2347
image
Agusia ja myślę, że ładnie przyrasta i jest wysoka więc się nie denerwuj, bo po co dzidzi szkodzić :))))

Gosia ja Tobie tego nie życzę, ale u mnie zaczęło się od lekkich mdłości i wyczulenia na zapachy, a od 6 tc do teraz wciąż wymiotuję i mam jadłowstręt, ale ponoć dobrze, bo ciąża silna, choć ja czuję się słabo
imageimage
jeśli chodzi o mdłości to mnie teraz męcza tak samo jak w I ciąży. Przy czym w I ciąży trwały tylko przez I trymestr. a potem zaczęła się bezsenność-i tak jest do dziś, ale po porodzie to bezsenność funduje mi córeczka:)
Agusia moja kumpela miała niższą betę od Ciebie, a dziś była u lekarza i ładnie bije serduszko więc u Ciebie też będzie dobrze:)
imageimage
dzięki Basieniak :) Podniosłaś mnie troszkę na duchu :)
Mam tylko nadzieję że do przyszłej środy nic złego się nie stanie i też tak jak Twoja koleżanka zobaczę bijące serduszko :D
image
Agusia na pewno usłyszysz:))) niezapomniane uczucie :)
imageimage
Witam i ja. Wg ostatniej miesiączki termin mam na 2 grudnia. Wizyta u gina dopiero przede mną.
Też męcza mnie okropne mdłości przez całą dobę. Do tego wyskoczyły mi okropne krosty na buzi... liczę, że to szybko minie.

Pozdrawiam :)

Biedronko my znów razem :))))
image
image
Witamy kolejną mamusię :D:D:D
imageimage
Witam!!!!
image
Coś nie tak z tym moim suwaczkiem.Muszę jeszcze raz spróbować.
image
aktualizuje:

LISTOPAD:

Basieniak - 2.11
Fiffi - - 2/3.11
kamilka85 - 4.11
biedronka24 - 6.11
kaasiak - 7.11
3oko - 8.11
kasiaka - 11.11
paola89 - 21.11
jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

gosia24 - 6.12
agusia85 - 12.12
aniol184

witam listopadowe i grudniowe mamusie

w przyszłym tyg mam nadzieje termin będzie ustalony

Witam wszystkie listopadowe ii grudniowe przyszłe mamusie!!! Cudownie jest widzieć jak z dnia na dzień nasze zaszczytne grono sie powieksza :)
U mnie przez ostatnie dni praktycznie bez zmian, samopoczucie dość dobre, lekkie duszności i zawroty głowy!!!! Kolejne badanie mam 26.04 doczekać sie nie moge :D Jest to moja pierwsza ciąza wiec wszystko jest dla nas nowe i zaskakujące!!!Dużo zdrówka wszystkim życze!
image

image

Anioł witamy witamy :)

Kamilka dla mnie to też pierwsza ciąża :) I z każdym dniem cieszę się z tego coraz bardziej :) Tylko zaczynają mnie powoli łapać dolegliwości ciążowe- mdłości, wzdęcia i strasznie bolą mnie piersi... Może na te piersi jest jakaś rada bo ja przez nie ledwo spać mogę :(
image
Witam nowe przyszle Mamusie:)

Gabolku bardzo mi przykro:(To jest takie niesprawiedliwe.Trzymam za Ciebie kciuki.
Widzę, że robi się nas coraz więcej. Super:). Ja już po pierwszym spacerku z Córą - przynajmniej mam mobilizację, żeby spacerować trochę.
Agusia85, tez mialam straszne bóle piersi w okolicach 7-8 tydz , teraz zdecydowanie mniejsze. Nie znam zadnej złotej rady na dolegliwości ciązowe :) Trzeba wszystko przeczekać :) Mam straszne problemy ze wstawaniem porannym do pracy! jak to u was wyglada? wiekszosc z was pracuje czy może na zwolnieniu?
image

image

Ja nia pracuję, ale i tak poranne wstawanie mnie nie omija, bo córka budzi się koło 6 rano, a ja jestem strasznie senna teraz. U mnie w I ciązy ta senność w I trymestrze przerodziła się w bezsenność do końca ciąży i sama już nie wiem co lepsze:).
Hej ja jestem na zwolnieniu najpierw z powodu plamień, a potem wymiotów, teraz pewnie będę miała z powodu jadłowstrętu, mam problem z jedzeniem więc i siły na nic nie mam...a na piersi hmmm nie ma chyba rady :))) Choć mnie bolę już dużo mniej, ale wcześniej też spać nie mogłam, aaa i to moja w sumie też pierwsza ciąża, wcześniej było poronieniu, ale bardzo wcześnie
imageimage
Basieniak !!!! to można powiedzieć ze jestesmy na tym samym etapie :) mi wyznaczyli termin 3-4 listopada :)
image

image

Kamilka to super :))) Ja wg ostatniego USG miałam 28.10, zobaczymy jak teraz mi wyjdzie, a wg OM jest 2.11
imageimage
Ja mam teraz lekarza 26.04 ,może tez sie coś w dacie zmieni :D
image

image

Ja w ten czwartek idę do szpitala na wizytę, ale chyba tylko pogadanka będzie, bez usg więc jak mi nie zrobią to w okolicy 23 kwietnia będę miała na pewno i też się już doczekać nie mogę
imageimage
O no to dużo mamuś tu w drugiej ciąży.
Ja mam wizytę po świętach-USG prenatalne. Chciałabym już mieć tę wizytę za sobą. A tu jeszcze tyle czasu.
Jeszcze pracuje ale pod koniec kwietnia poproszę o zwolnienie. Mam dosyć trudne warunki pracy tj. cały dzień w samochodzie służbowym i chyba sobie odpuszczę i pójdę na L-4.
image
Ja siedze na wychowawczym z synkiem. Czuje się tak fatalnie, że nie wyobrażam sobie jak wysiedziałabym w pracy :(
image
image
A ja siedzę także w domku.Mam tutaj najlepszy staż-hi hi To moje trzecie dziecko(małe przedszkole w domku:)
Po Swiętach mam usg prenatalne.Czuje się dobrze,pozdrawiam wszystkie mamusie.
witam nowe mamusi:) ale sie rozgadałyscie :)

Aga powiedz mi czy Twoj synek juz ladnie chodzi, bo moj Piotrus bedzie wlasnie mial rok i 5 miesiecy jak sie Fasolek urodzi i zastanawiam sie jakie sa dzieci w tym wieku :)
image
image
Moja coprawda ma teraz 13 miesięcy dopiero, ale chodzi juz naprawdę całkiem sprawnie. ale są dzieci, które zaczynaja w wieku np 10 miesięcy, a są takie co i w 20, więc nie ma reguły. Ale spokojnie, taki wiek to myślę, że już całkiem kumate dzieciaczki są.
dziewczyny może poradzicie mi coś- od wczoraj mam katar i ból gardła- czy są jakieś bezpieczne leki?? Do gina idę dopiero za tydzień :(
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój synek zaczął chodzić jak miał prawie 11 m-cy. Dziś biega aż się za nim kurzy :)
image
image
No nie je sam jeszcze, jest taki cycek mamy, ale już wszystko rozumie co się do niego mówi, mówi parę słów, sam się bawi, przesypia noce - chyba,że idą ząbki. Obecnie idą nam 4 i jest czasem ciężko. W ciągu dnia jest 1 drzemka 3 godzinna. Fajny juz z niego mały facecik.
image
image
na ból gardła to najlepiej płukanka z wody i soli albo z wody i wody utlnionej
no moj na razie sam wstaje i chodzi za raczki, mam nadzieje ze niedlugo ruszy bo nie widzi mi sie nosic go z wielkim brzuchem!

Agusia ja na przeziebienie robie kanapke z czosnkiem i popijam goracza herbatka z miotem i cytryna, sa tam jakies niby bezpieczne leki ktore mozna brac w ciazy ale ja i tak bym sie bala, jedyne co bralam to byl Reni bo zgage to mialam masakryczna
image
image
agusia żadnych lekarstw nie bierz. mnie też dopadło choróbsko wcześniej i tylko leżenie w łożku plus herbata malinowa, cebula czosnek miód i Ci przejdzie ;-) wcześniej to mówiłam, ale to okropne przeziębienie przeszło mi szybciej niż jak łykałam wcześniej całą aptekę domową. tylko trzeba się wygrzać.
aha na ból gardła możesz (ja też stosowałam tylko to) tantum verde.
pozdrawiam

dzięki za info. Mój mą kupił mi jakiś syrop Prenatal- na bazie malin, czarnych porzeczek, cytryny i czosnku. Więc łykam...
Wygrzać się niestety nie mogę bo muszę chodzić do pracy :(
Ale po pracy do wyrka.. jeszcze 4h :(
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ehh to szkoda, że nie możesz poleżeć. mnie się we łbie telepało więc musiałam w domu zostać :)

Ja siedzę w pracy mdłości są okropne co chwilę ląduję w kibelku i wymioty masakra tym bardziej, że jeszcze nikt nie wie. Marzę o godz.16:00 i domku :-)
image
image
ooo, to nieciekawie. Ale pomysl sobie, że te mdłości w końcu miną, a do 16 nie jest już tak strasznie daleko:)
wybaczcie, że się tak do Was wtrącam, ale widzę, że ktoś aktywny to sobie pogadam ;-)
ja właśnie przez te mdłości musiałam powiedzieć szefowi już na samym początku ciąży, bo bywały dni kiedy z łóżka wstać nie mogłam. I generalnie chodziłam w kratkę, aż powiedziałam sobie dość. teraz 15 tydzień i wciąż nie przechodzi :/
ale może pocieszy Cie fakt, jak ktoś powiedział: jak jest niedobrze, to znaczy, że jest dobrze.
teraz łapię się na tym, że kiedy mam dzień bez wymiotów to się zastanawiam, czy z ciążą wszystko ok ;-) ale w ogóle to chciałabym, żeby już przeszły ;/

mi rano niedobrze było i słabo ale jeszcze nie zwracałam.
w pracy juz powiedziałam, uprzedziłam że mogę się spóźniać i być może będe szła na zwolnienie. teraz muszą dziewczynę na zastepstwo poszukać.
ja dzisiaj w pracy do 16, oby szybko zleciało

ja zaczęłam od 6 tc ciąży wymiotować, aż do teraz...nie chcę zapeszać, bo od 2 czy 3 dni nie wymiotuję, ale co z tego jak żołądek zachowuje się dziwnie i mam jadłowstręt :/ wrrrr marzę, aby porządny obiad zjeść:)
imageimage
agusia ja aktualnie tez jestem przeziebiona..na kaszel pilam jedynie syrop z cebuli, no i duzo herbaty z miodem i cytryna. a na katar sol morska. plukalam gardlo tez szalwia.
image
image
Basieniak ja mam termin na grudzien. ja narazie chodze do Dybkowskiego, ale jeszcze nie zdecydowalam czy on bedzie prowadzil ciaze.
image
image
Ja do tego Dybkowskiego raz próbowałam się dostać to mnie olał i w ogóle nie przyjechał na wizytę, myślałam, że rozwalę tą klinikę z wściekłości, z tego co wiem jest bardziej zainteresowany swoją praktyką, a ja byłam umówiona na wizytę do kliniki, w której wcześniej przyjmował...jak o tym pomyślę to wciąż mnie wściekłość bierze wrrrr
No ja i moja kumpela jesteśmy bardzo zadowolone z dr Antepowicz, dla mnie jest to o tyle dobrze, że jak się pojawia coś niepokojącego to jestem z nią w kontakcie telefonicznym, nie muszę wcale się udawać specjalnie do kliniki
imageimage
Witam byłam dziś na pierwszej wizycie w szpitalu i dzidzia ma 5,48 cm i wszystko jest dobrze, pan od USG mówił, że jest bardzo dobrze, bo wg USG jest 11t6d, a wg OM 11t1d więc jesteśmy 5 dni do przodu. Kolejne USG mam za 11 tyg, ale może polska lekarska zrobi mi wcześniej
imageimage
Basieniak super ze wszystko ok:) ja mam za tydzien usg i juz nie moge sie doczekac jak wyglada teraz moja dzidźka
image
image
troszkę mnie wkurzyło to, że to takie szybkie USG, oooo jest dzidzia, wszystko ok i koniec, ale zobaczymy co polska ginka powie i może zrobi mi jeszcze jedno USG za tydzień, bo mam wizytę u niej
imageimage
basieniak a jak to jest z tym szpitalem tutaj. kiedy wysylaja listy? i kiedy ginekolog powinien wyslac do nich skierowanie na ten program?
image
image
Ja od swojej GP dostałam list, ale mówiłam jej, że chce do coombe, a ona to za daleko i dała mi do rotundy, ale położną mi zmieniła znów na coombe, bo mówi, że lepszy jest. Również dr Antepowicz daje listy do szpitala, bo moja kumpela dostała.

Nie wiem jaki szpital wybierzesz, ale opiszę Tobie procedurę w Coombe:
dostajesz list od GP bądź ginekologa, następnie do Coombe wysyłasz maila, że jesteś w ciąży, 6 t i chcesz się umówić na pierwszą wizytę. Dostajesz mail zwrotny z formularzem, wypełniasz go i wysyłasz do szpitala pocztą, a następnie czekasz na list od nich z zaproszeniem do szpitala na pierwszą wizytę.

Ja wysyłałam w 6 tc i dziś była moja pierwsza wizyta.
imageimage
bo ja mam do ginekologa pojsc na nastepna wizyte jak bede juz w 12 tc. ale wtedy to juz chyba powinnam pojsc do szpitala na pierwsza wizyte, co nie? zwlaszcza ze tam sie tez troche czeka
image
image
do tego dybkowskiego? a co on powiedział na temat szpitala?? ja na wizytę czekałam 5 tyg i miałam ją w 11tc, ginka jak tylko zobaczyła bijące serduszko kazała mi się umawiać na pierwszą wizytę

powinnaś mieć opiekę w ciąży kombinowaną czyli GP + szpital, a ginekolog to dodatkowo jak chcesz

moim zdaniem powinnaś już dostać list do szpitala i się umawiać, masz 3 szpitale do wyboru choć czasami lekarze sami narzucają Ci szpital

no i moja ginka też mi powiedziała, że na kolejne USG to mam przyjść w 12 tc, ale szpital umawiać osobno
imageimage
no ja wlasnie chcialam tak zrobic zeby ginekolog byl moim GP. tylko jeszcze nie wybralam kto mialby nim byc. no ja szpital juz mam wybrany, tylko nie mam pojecia kto ma za mnie te formalnosci zalatwiac..z tego co sie orientowalam wsrod znajomych to wiekszosc byla na pierwszej wizycie w szpitalu ok. 20 tc
image
image
niestety, ale nie każdy ginekolog może być GP, dr Antepowicz nie może być...czy ten Twój Dybkowski może być GP? bo GP to ogólny lekarz, ja mam Polkę w irlandzkiej klinice
jaki szpital wybrałaś? może w innym szpitalu są inne zasady
a problem z językiem angielskim masz? bo chyba można sobie tłumacza zażyczyć...ja jakoś dałam radę, choć sama się zastanawiam jak
imageimage
no a ja mam znów kolejną wizytę w szpitalu i spotkanie z położną 12 maja, wtedy też będę miała wyniki badań krwi, a kolejne USG w szpitalu na początku 23tc
imageimage
ja chce rodzic w szpitalu ktory jest w dublin2. nie wiem jak sie nazywa. Ja tutaj nie chodze po lekarzach, wiec nie mam swojego GP. w sumie chyba nie ma po co sie spieszyc do tego szpitala, troche czasu jeszcze mam
image
image
nie wiem Kati, mi 2 lekarzy i położnicze kazały się od razu umawiać, zrób jak uważasz, może co szpital to inne zasady, nie znam się na tym, dla mnie to też wszystko nowe jest
imageimage
no ale dla mnie to i tak dziwne. bo w irl ciaza zaczyna sie od 12 tyg, a ty jestes w 11 tc i juz mialas wizyte w szpitalu. a czemu zdecydowalas sie wlasnie na ten szpital?
image
image
ja pracuję w irlandzkiej klinice i mam kontakt z pielęgniarkami i położnymi, które również pracują w Coombe i innych szpitalach, poleciły mi ten szpital, rotundę odradziły totalnie, nic nie wiem na temat 3 szpitala - oddział położniczy jest nowy, super lekarze i opieka, jest parking w przeciwieństwie ponoć do rotundy...poleciła mi też go ginka - powiedziała - jak się będzie się coś złego działo to w Coombie nie boją się zbadać dobrze, a w rotundzie ponoć tylko brzuch dotkną
Po dzisiejszej wizycie - mi się tam podobało. I nie było czuć szpitalnego smrodu, właśnie sobie to uświadomiłam :D:D:D
poza tym sama się zdziwiłam, że miałam USG, bo na zaproszeniu było napisane, że tylko wywiad z położną, a oni mi wszystko
imageimage
a gdzie dokladnie znajduje sie ten szpital? ja szukam czegos najblizej domu, bo nie chce pozniej w amoku jezdzic
image
image
ja mam wszędzie daleko więc mi to dynda :))) coombe się mieści na dublin 8
imageimage
podaję link Tobie
http://www.coombe.ie/
imageimage
Aga to moje wielkie gratulacje :D. Bardzo się cieszę. I fajnie, że już drugi raz będziemy razem :).

A ja już prawie zdrowa. Od poniedziałku lerzałam w łóżku, bo strasznie źle się czułam. Katar, kaszel i straszny ból gardła. Teraz to tylko katar jeszcze dość mocny mi został, ale jest ok.
image
image
Biedronko dziękuję, boje się masakrycznie !

całe szczęście jest juz u was Ok, ja za to zdycham... nie przeziębienie a nudności :( nie wymiotuje, ale cały czas mi niedobrze, odbija mi się, mam bóle głowy. Jestem nie do zycia :(

A w poniedziałek pierwsza wizyta u gina :)
image
image
WItam...miało być tak pięknie, a dziś znów dostałam plamienia i od dziś znów muszę brać duphaston, mam nadzieję tylko, że wymioty przez tabletki się nie wzmogą. Ostatnie plamienie miałam dokładnie 4 tyg temu więc może to dlatego, że około terminu miesiączki jest...tak bardzo bym już chciała urodzić a tu jeszcze tyle tygodni, mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze
imageimage
Basieniak ja też tak miałam na początku tego miesiąca. Plamienia wystąpiły w terminie @. Dostałam Duphaston, plamienia ustąpiły. Mam nadzieję, ze w przyszłym miesiącu nie będzie już tych plamień gdyż tablety mi się kończą. Zobaczymy.
Po świętach mam następną wizytę.
image
Kasiaka plamienia są straszne, ja idę do ginki w przyszłą sobotę, teraz tylko telefoniczne ustalenia, mam już dość tego duphastonu, ale jak wyjścia nie ma to trzeba brać, a od leżenia to już wszystko boli :/
imageimage
ja bym sie nie przejmowala..podobno takie plamienia sa normalne..glowa do gory, bedzie dobrze:)
image
image
Kati moje poprzednie poronienie zaczęło się od takich plamień więc plamienia są normalne to do mnie nie przemawia i każde plamienie może być groźne, ale nie musi
jakbyś wcześniej poroniła to byś się przejmowałą
imageimage
a w ktorym tygodniu poronilas jak mozna zapytac?
image
image
w 6 tyg, ale trauma pozostaje i niestety, ale z tej ciąży już nie umiem się tak cieszyć, choć bardzo się staram
imageimage
ja problemów z plamieniem nie mam i nie miałam, ale myślę, że jednak warto skontrolować u lekarza. Lepiej działać wcześniej i przynajmniej nie stresować się potem.
basieniak popatrz masz juz najtrudniejszy okres ciazy za soba....nie denerwuj sie, na pewno wszystko bedzie dobrze:)
image
image
Kati ostatnio w książce o ciąży wyczytałam, że koniec 3 miesiąca jest najgorszy, bo dzidzia jest tak jakby testowana i jak coś źle działa to dochodzi do poronienia - no tak mi weszło to w głowę, że szok...już nie czytam tej książki wrrrr... co ma być to będzie, ale ja jestem dobrej myśli :))))
imageimage
na pewno bedzie wszytko dobrze:) trzymam kciuki:)
image
image
Cześć dziewczyny

Jestem tu po raz pierwszy!
Również mam wyznaczony termin na grudzień.
Jestem obecnie w 7 tygodniu.
I jak na razie mała fasolka trochę daje mi popalić - typowe zmienne nastroje, bóle w podbrzuszu, ostatnio bóle głowy - to podobno od hormonów.., jest mi nie dobrze,ale na szczęście nie wymiotuje..
raz odczuwam gorąco, następnie zimno, mam chyba cały czas trochę podwyższoną temperaturę, czytałam,ze to wszystko to normalne objawy ciąży..zobaczymy czy potwierdzi to położna do której niedługo się wybieram..
Poza tym jestem trochę depresyjna, nic mi się nie chce, potrafię się z znienacka położyć i zasnąć..
A co do zwiastunów czy chłopiec czy dziewczynka to hm...
proponuję zerknąć do kalendarza chińskiego...z tymże do wieku matki w dniu poczęcia dodaje się 9 miesięcy...mi wychodzi,ze dziewczynka...ale cały czas wmawiam sobie,że będzie chłopak..ponieważ tak bardzo chciałabym dziewczynkę...ze az się boje ,ze ona rzeczywiście jest w moim brzuszku..z reguły ma się zawsze to czego się mniej pragnie..dlatego wolę się nastawić na chłopaka..
od zawsze pragnęłam dziewczynki...
A co do innych przesądów : słodkie, okrągły brzuszek, brzydka cera, itp - niby na dziewczynkę, przefiltrowałam internet i te przesądy raczej się nie zgadzają...ochota na coś to chyba bardziej potrzeba organizmu matki i dziecka na prawidłowy rozwój..niż zachcianka świadcząca o małej fasolce pochodzenia damskiego czy też męskiego..
a jak to jet u Was, jakie macie do tej pory objawy?
Słyszałam,ze jeśli ma być chłopiec to ma się ładną cerę, a jak dziewczynka to brzydką? ... ale czy może ktoś się zna na biologii i mógł by to mi wytłumaczyć..jeśli w brzuszku zagnieździł się chłopczyk to u kobiety w organizmie jest więcej testosteronu więc jakim cudem cera może być ładniejsza? ale mowie bardziej o osobach,które miały przed ciąża problemy z cera jak ja..zawsze w czasie okresu podwyższa mi się poziom androgenów( testosteron) i to u mnie powoduje wysyp trądziku na żuchwie...dlatego wydaje mi się,że już bardziej ładna cera może zwiastować małą fasolkę pochodzenia żeńskiego...ale nie wiem czy idę dobrym tropem...ponieważ kompletnie nie znam sie na biologii..prawda jest też taka,że ciąża to burza hormonów i kazdy może ja róznie znosić...
Witaj ona27a-Ja mam dwie córki,więc przydałby się synek.Ale jeszcze za wcześnie,najważniejsze żeby było zdrowe.Obecnie znowu walczę z przeziebieniem i doszły mi wymioty.Schudłam już 3 kilo.Pozdrawiam
Fiffi to witam w klubie. Też schudłam już 3kg. Znajomi i rodzina mówią, że mnie już nawet nie widać, że chudszym już nie można być :(. Ale wczoraj pierwszy raz od ponad miesiaca zjadlam obiad. Miałam ochotę na zupe pomidorową i kiedy ją robiłam, już wtedy ślinka mi leciała. Pierwszy raz nie mogłam się doczekać kiedy będzie gotowe :). I zjadłam aż dwie duże porcje :D. Mmmmm pyycha :).
image
image
Ja to nie wiem jak to jest z tymi zachciankami ale w pierwszej ciąży miałam ładną cerę, zmieniałam się na twarzy. Jadłam dużo słodkosci i nabiał no i urodziłam córkę. Chyba i tak nie do końca wierzę w te zachcianki bo tyle słyszałam odmiennych zdań w tym temacie.

Teraz jem znów to samo i znów wyglądam ładnie na twarzy więc zobaczymy kto z tego będzie?
image
dla mnie slodycze by mogly wogole nie istniec:) najbardziej mam ochote na ostre i dobrze przyprawione jedzenie. Czasami nawet zdarza mi sie obiad przesolic, bo tak mi sie smak zmienil:p ja mysle ze chlopakk bedzie:)
image
image
w pierwszej ciąży wszyscy mi mówili, że na bank będzie chłopak-bo i cera ładna i zachcianki na"ostro". a tu bach-dziewczynka. więc teraz już się niczym nie sugeruję - czekam na USG:).
ja w sumie nie wiem czemu ale jakos juz sie przyzwyczilam do mysli ze chlopak bedzie..moze intuicja:P
image
image
no właśnie ja w I ciąży byłam na 100% przekonana, że chłopak-tak z mężem czulismy. Oj duże zaskoczenie było jak z USG wyszło, że dziewczyna. i mamy najcudonwiejszą na świecie psotną córeczkę:)
a powiedzialyscie juz rodzicom o ciazy?
image
image
My mieliśmy powiedzieć rodzince w 7 tyg, mieliśmy polecieć do Polski na kilka dni, no ale kilka dni przed wylotem dostałam plamienia i ginka mnie nie puściła więc dowiedzieli się przez telefon
imageimage
mi wszyscy wmawiają dziewczynkę, mój chce chłopca, a moja intuicja zanikła i nie mam zielonego pojęcia :)
imageimage
bo my wlasnie dzisiaj bedziemy mowic rodzicom. ja bym jeszcze nie mowila bo jak dla mnie to troche za wczesnie, ale teraz mamy szanse powiedziec osobiscie, a pozniej nie wiadomo kiedy bedzie taka okazja
image
image
myśmy powiedzieli jak biło serduszko już
imageimage
u nas tez bije juz serduszko..i chyba powiemy, szkoda czekac, a wiem ze beda miec fajny prezent na swieta:)
image
image
Dziewczyny nie chce Was starszyć, ale każde plamienie, kłucie itd jest groźne. Ja stracilam poprzednią ciążę w 16tc. Jak najwięcej odpoczywajcie, dbajcie o siebie i nie noście dzieci na rękach.
Teraz jestem szczęśliwa, ze rośnie we mnie nowe zycie, ale boje się masakrycznie :(
image
image
sa plamienia ktore sa grozne, a sa takie ktore sa normalne..ale kazde plamienie nalezy sprawdzic u lekarza
image
image
My wczoraj usłyszeliśmy po raz pierwszy serduszko naszego cudeńka wzruszająca bardzo chwila ze szczęścia oboje się popłakaliśmy piękne uczucie świadomość, że pod Twoim serduszkiem bije malutkie serduszko cud..wyniki bardzo dobre następna wizyta za miesiąc a pod koniec maja mam badania prenatalne czy też będziecie je robić boję się troszkę mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze! a tak mdłości wymioty już się nie mogę doczekać kiedy ustąpią :-)
image
image
my rodzicom powiedzielismy od razu jak zrobiłam test, a rodzinie po wizycie u lekarza. z jeśli chodzi o to odpoczywanie to Aga 111 pewnie coś o tym wiesz:). Jak się ma małe dziecko biegające obok to nie ma kiedy polezeć, a i nosić czasem trzeba. i przez to miewam bóle brzucha, których w 1 ciąży wogóle nie miałam
eh mnie dziś dopadły wymioty po spacerze, a 3 dni było już dobrze :((((( masakra, chyba z łóżka nie mogę wychodzić
imageimage
Czesc Dziewczyny:) widze ze jestescie bardzo aktywne:) to dobrze:)

Chcialam sie zapytac jak u Was sytuacja wyglada ze snem no i z zyciem seksualnym.
U mnie to powiem ze jest tragicznie w nocy nie moge spac, wierce sie co chwila budze sie,a co do seksu to w ogole nie mam na niego ochoty:( Wiec moj Kochany czuje sie przez to bardzo pokrzywdzony. No ale chyba cos za cos, nie mialam zadnych wymiotow ani nudnosci. Jestem dopiero w 11 tygodniu ale ta bezsennosc mnie przeraza,bo pozniej podobno jest tylko gorzej z tym snem. Co do seksu to mam nadzieje ze niedlugo to tez sie zmieni:)
Nic się nie martw pewnie u większości z nas jest tak samo.
Niby na początku ciąży przez wzrost hormonów powinno sie mieć większą ochotę na sex...ale przez nudności i zmiany w organizmie jakie zachodzą jest odwrotnie..
Mi ciągle jest nie dobrze w ciągu dnia , o miłosnych igraszkach w ogóle nie myślę, a mój mąż wie,że jestem cala obolała ( piersi itp), poza tym boi się,że uszkodzi fasolkę;) i też nie ma na razie ochoty:)

Pewnie wszystko wróci do normy po pierwszym trymestrze.:)
Ja non stop wymiotuję więc seks odpada w ogóle, poza tym czasami mam plamienia więc i zakaz...mi się dobrze sypiało na początku ciąży, teraz już gorzej, zasypiam na siłę:/
imageimage
a ja mam mega lenia, u mnie ból piersi i niefajne uczucie w żołądku. ze spaniem problemu na razie nie mam, tylko szybko mi się robi niewygodnie. nie mogę spać na moim ulubionym lewym boczku bo po chwili zaczyna mnie brzuch boleć. więc albo plecki albo lewa strona :(

Ja za to bym spała caly czas. Zasypiam razem z moim synkiem a budze sie o 8 z wielkim trudem.
Co do przytulań to tez przez złe samopoczucie nie mam ochoty, ale licze, że to się zmieni w 2 trymestrze.

Dziś byłam na pierwszej wizycie u gina. Widziałam moją kruszynkę :) serduszko bije :)) termin mam na 1 grudnia, więc prosze o wpisanie mnie na liste ciężaróweczek :)
image
image
Witam!!! u mnie ze snem różnie, ok 22 jestem juz tak padnieta ze zasypiam bez problemy ok 2 i następnie 4 pobudka na siusianie!!! i zazwyczaj po drugim siusianiu juz cieżko zasnąć. Plecy bolą mnie jakby od za długiego leżenia, na boku z kolei jakoś niewygodnie. 26.04.2011 mam USG prenatalne!!! Zupełnie nie wiem czego sie spodziewać, czy wizyta przebiega tak samo co normalna wizyta kontrolna?
Ja już dwa dni nie śpię,a to dlatego,że mam zatoki i totalnie zapchany nos.Nie wiem co robic,sól morska nic daje a na dodatek boli mnie jeszcze szyja i gardło.Masakra:(

Kamilka85,ja też mam po świętach usg(lekarz powiedział,że po raz pierwszy przez brzuch,wcześniej od dołu),dodatkowo pewnie wypisze skierowanie na kolejne badania mocz,krew.

Zyczę wszystkim zdrówka,a pogoda w końcu piękna :)
Badanie prenatalne polegają na rozpoznawaniu wad i ciężkich chorób płodu we wczesnym okresie ciąży np zespół downa. Wykonuje się te badanie około 13 tyg ciązy. lekarz podczas usg patrzy czy jest przegroda nosowa i przyziernośc karkowa.
Myslcie pozytywnie. Podczas tego badania Wasze fasolki będą już ruchliwą istotką, więc ja je wspominam bardzo miło :) Mój synus np zatykal sobie uszy :)
image
image
aktualizuje nasza listę :)

LISTOPAD:

Basieniak - 2.11
Fiffi - - 2/3.11
kamilka85 - 4.11
biedronka24 - 6.11
kaasiak - 7.11
3oko - 8.11
kasiaka - 11.11
paola89 - 21.11
jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

AGA111- 1.12
gosia24 - 6.12
agusia85 - 12.12
aniol184
image
image
witam Mamusie, ja usg prenatalne mam w ten czwartek, mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze.
Ja tez o 22 jestem mega padnieta a zasypiam po 3h....Za to ciagle mam ochote na przytulanie, głównie nad ranem ale wtedy Małoletni juz jest z nami w wyrze i dupa ;)
image
image
Opinia została zablokowana przez moderatora
U mnie całkiem dobrze, wczoraj miałam jakieś dziwne nastroje, poza tym ok. Siedze w pracy, jeszcze do 16 mam nadzieje ze jakoś wytrzymam :)
Później ciąg dalszy przygotowań ślubnych.....wciąż jestem bardzo senna...
image

image

witajcie dziewczyny!
od początku Was podczytuję - ze względu na 3oko, z którą się znam z Czerwcowych ;)
i z tego czytania się od Was zaraziłam - wczoraj na teście wyszły mi dwie dorodne kreski i oficjalnie mogę już do Was dołączyć! :D
Cudnie!!!!! Zapraszamy i gratuluje serdecznie!!!!!!!!!!!
image

image

Witamy kolejną mamusię :D:D:D
imageimage
ja zrobilam wiekszosc badan:/ troszke przejelam sie tarczyca..bo jest za wysoka:/ a to nie wrozy dobrze w ciazy:/
image
image
Kati powinnaś się skontaktować z lekarzem, bo w ciąży też można regulować tarczycę, a nawet trzeba
imageimage
Katar mnie chyba zabije,w dodatku zaraziłam dzieci i biedne mają antybiotyk.W czwartek chciałam iśc na spotkanie z jacykowem,ale niewiem czy dam radę.Całą zimę bylam zdrowa a teraz padam:(
Miłosne igraszki u mnie ustały narazie,zresztą i w ciąży i podczas karmienia ochota mi mija,a mówią że w ciąży to się ciągle chce :)
Dziewczyny-mam do Was pytanie kulinarne,mam w ten piątek gościa z Anglii,przyjeżdża bardzo rzadko,zawsze robię coś dobrego.Teraz jest to Wielki Piątek i kompletnie niewiem co podac,a przyjdzie w porze obiadowej.Myślałam o rybie z warzywami i naleśnikach na słodko.Poradzcie proszę,z góry dziękuje
jak mieszkalam z rodzicami w Wielki Piatek zawsze mielismy ziemniaczki w mundurkach a do tego sledzie w smietanie z cebulka, jak to jest rodowity angol to ja bym mu wlasnie cos postnego dala:)
image
image
no bauaganiarka witamy :) podaj pozniej termin urodzin Fasolki to wciagniemy Cie na nasza liste ;)
image
image
U mnie póki co ze snem nie jest źle, na szczęście córa zaczęła w końcu przesypiać noce. tylko najgorsze są te mdłości. na szczęście pogoda cudna to codziennie kilka godzin spędzamy na bulwarze:)
a ja jestem umówiona do lekarza na piątek, mam nadzieję że usłyszę bijące serce i dowiem się o terminie.

Cześć dziewczyny

W końcu jestem po wizycie i lekarza i mogę oficjalnie krzyczeć, że będziemy mieli kolejne maleństwo :) Podobno 28 listopada.

Gratuluję wszystkim współmamusiom !!!
image

image

no to gratuluję :)

hej dziewczyny! wszystkim Wam gratuluje zajscia i sobie rowniez:) sporo juz tutaj Was sie nazbieralo, wiec z przyjemnoscia dolacze sie, choc to jeszcze nic pewnego bo dopiero jutro mam wizyte potwierdzajaca, na pierwszej byl tylko sam pecherzyk. termin niby mam miec na 26 listopada. jutro sie wszystko okaze. juz sie nie moge doczekac:) to bylaby moja trzecia pociecha, ale urodzona w gdansku, dwoch synow urodzilam w Dublinie. wiem ze pare was jest w ie i moze ma jakies pytania, takze sluze pomoca, moze moja wiedza sie na cos przyda. a ja licze na wasza, bo powiem szczerze boje sie troche tego polskiego porodu...pozdrawiam Was wszystkie!
image
Opinia została zablokowana przez moderatora
Witam nowe forumowiczki
image
a jak na razie mam mdlosci nawet przez caly dzien i czasem jestem senna w ciagu dnia, ale to norma, poprzednio tez tak mialam nawet do polowy 4 miecha. czy ktoras z was bedzie rodzic albo rodzila na zaspie? jak sie tam rodzi i co w ogole myslicie o tym szpitalu? jestem z przymorza i tam mi po prostu najblizej.
a co do szpitali w dublinie to do czolowki naleza coombe, rotunda i nationale maternity hospital. ja 2x rodzilam w coombie bo kolezanki irlandki mowily ze jest najlepszy, ze ma najlepsze zaplecze specjalistyczne pediatryczne jesli z dzieckiem sa jakies problemy po porodzie. takze polecam coombe.
to bylo do kati i basieniak:)
bede tu zagladac co jakis czas jakby ktoras z was chciala pogadac...
witam nowe mamusie :) no coraz nas wiecej. Ja jutro ide ogladac mojego fasolka wiec 3majcie kciuki :)
image
image
ja tez jutro o 9 rano. daj znac jak bylo u ciebie :)
3oko,dzięki za pomysł ze śledziem.Daj znac jutro po wizycie.
mrenda,witaj-ja rówież z trzecim w ciąży,powiem szczerze,że nawet się cieszę,że nie jestem tutaj sama.Co do zaspy dwa razy rodziła tam moja koleżanka,była zadowolona.pozdrawiam
Mrenda witam i dzięki za info:) ja właśnie jestem już po pierwszej wizycie w coombe i moja ginka oraz irlandzkie znajome mówią, że jest najlepszy:)
imageimage
fiffi, ja tez sie juz nawet ciesze, chociaz najpierw byl wielki szok i wielki dol, bo tego nie bylo w planie, ale stalo sie. nie wiem jak to bedzie ale mam nadzieje ze wszystko sie jakos ulozy. i mam nadzieje ze na pocieszenie bedzie w koncu dziewczynka:) choc mam wywrozonych trzech chlopakow...
ja w sumie zdecydowalam sie na szpital coombe, ale teraz nie wiem czy mnie przyjma, bo podobno przyjmuja tylko kobiety z rejonu..
image
image
a co to znaczy z rejonu? z dublina? ja mieszkalam w kildare, wiec to na pewno nie byl moj rejon a jednak rodzilam tam 2 razy. nie sadze zeby cos sie zmienilo. moja gp z przychodni irl wyslala do nich list i po jakims czasie dostalam zaproszenie do szpitala na pierwsza wizyte, tyle ze na kontrole jezdzilam do naas bo przyjezdzaly tam polozne i lekarze z coombu no i bylo mi blizej. takze kati spoko, na pewno cie przyjma:)
Witam!!!! Cudnie że jest nas coraz więcej!!!! ja doczekać sie nie moge wtorku!!! USG prenatalne nas czeka! mam nadzieje ze wszystko bedzie wporządku!!!! Jest to moja 1 ciąza , zupełnie nie wiem czego sie spodziewać na każdym kroku :)
image

image

mrenda,ja mam dwie córki i wszyscy się śmieją,że będzie trzecia.Najważniejsze,żeby dziecko było zdrowe.

kamilka85,będzie ok.Moje usg w czwartek za tydzień.Pozdrawiam :)
kamilka, na pewno wszystko bedzie ok :) to niesamowite, ze mozna tak podpatrywac nasze maluchy jeszcze w brzuchu. ja dzis po raz pierwszy widzialam mojego z bijacym juz serduchem, mierzy 9,4mm :) na pewno kazde usg to dla nas nieopisane przezycie, ja zawsze sie nie moge doczekac.
image
image
image
fiffi, pewnie, ze najwazniejsze jest zdrowko, ja sie tylko smieje, ale jakby nie patrzac milo by bylo gdyby wyszla dziewczynka, choc trzeci chlopak to wersja ekonomiczna;) wiekszosc rzeczy mam po swoich lobuzach, co prawda oddalam je mojej sis dla jej przyszlego brzdaca, ktorego planuje w 2012, no i coz, bede musiala wszystko odebrac z powrotem hehe :)

image

image

image
laseczki, pozwolicie, ze zaktualizuje nasza listę i sie dodam :)

LISTOPAD:

Basieniak - 2.11
Fiffi - - 2/3.11
kamilka85 - 4.11
biedronka24 - 6.11
kaasiak - 7.11
3oko - 8.11
kasiaka - 11.11
paola89 - 21.11
mrenda - 25.11
jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

AGA111- 1.12
gosia24 - 6.12
agusia85 - 12.12
aniol184

image

image

image
witam kolejne mamusie :)

sporo nas :D w grupie zawsze raźniej :)

Ja czuje się okropnie. Ledwo ciągne nogi za tyłkiem, mdli mnie cały czas... dzis tata czyscił ryby a ja zdychałam nad muszlą :( buzię mam calą w pryszczach jakbym miała 15 lat :)
Liczę, że to minie. Najwazniejsze, by dzidzia była zdrowa, ja przezyje :D
image
image
Kati ja jestem z Co.Meath i nie miałam żadnego problemu, a gdzie tu mój region jak ja nawet nie jestem z Dublina :)))
imageimage
Ja również witam kolejne mamusie :-)
Ja też czuję się okropnie mdłości męczą cały dzień i co chwila ląduję nad muszlą :-( już się nie mogę doczekać kiedy przejdą ale najważniejsze, żeby niunia była zdrowa. Ja mam 27 badanie prenatalne boję się troszkę ale wierzę, że będzie dobrze!
image
image
No koło mnie też mogłam korzystać z wizyt położnej w przychodni, ale ja jednak wolę się ze szpitalem obeznać, poza tym ostatnim razem jechaliśmy rano niecałą godzinę więc git, choć GPS pokazuje 25 min hehehe
imageimage
Ja zobaczę czy mi ginki zrobi to prenatalne USG w sobotę, ostatni dzwonek u mnie...ja wczoraj czułam się świetnie, ale dziś po prostu musiałam zwymiotować, ale na szczęście czuję się dobrze i leżakuję w ogródku
imageimage
Hejka :)

Pięknie dziś. Paweł trochę pokasłuje, więc odpuściliśmy sobie przedszkole, ale za to od rana na dworze. Brakowało mi tego :)

Fiffi, mrenda, trzecie dziecko, wow! Dla mnie drugie to wielkie wyzwanie, ciągle się zastanawiam, czy dam radę okiełznać dwoje brzdąców :)

Podczytywałam Was już wcześniej, ale bałam się za wcześnie odezwać, wolałam poczekać do USG. Na szczęście wszystko ok, małe ma 1,73 cm i piękne serducho, no i mogę do Was dołączyć :)

AGA111 wiem co czujesz, miałam tak przez ostatnie 3 tygodnie, najpierw robiło mi się niedobrze, a jak próbowałam to opanować, to robiło mi się słabo i potrafiłam przeleżeć w łóżku pół dnia. A przede mną odebranie małego z przedszkola i pobyt z nim do wieczora. Ale niedawno skumałam, o co chodziło. Robiło mi się niedobrze, kiedy robiłam się głodna, tylko zamiast czuć głód , mnie dopadały mdłości. A jeśli nic nie zjadłam, wtedy robiło mi się słabo i nie byłam w stanie nic zrobić. Teraz staram się wyprzedzić wydarzenia i co chwilę coś podjadam, bo jak mi wszystko podchodzi do gardła, to żadna przyjemność jeść cokolwiek.

Ok, naleśniki zaliczone, idziemy sprawdzić, czy Paweł dostał się do państwowego przedszkola, choć spełniając tylko jeden warunek na ... 10 marne nasze szanse :(
image

image

Fajnie, że coraz nas więcej :D:D:D
Mdłości i wymioty mnie męczą od 6 tyg i jeszcze nie przeszły, masakra jakaś, ale i tak u mnie już lepiej więc choć z tego się cieszę :)))
Pogoda u nas też bajkowa, za te tygodnie w łóżku teraz całymi dniami siedzę w ogródku :)
imageimage
Basieniak nie wiem czy wcześniej się chwaliłam, ale mdłości mi przeszły tydzień temu...także trzymaj się ;-) może u Ciebie też się niedługo skończy...pozdrawiam

no miejmy nadzieję :))) ale to i tak dużo, że czuję się lepiej i mogę przebywać poza łóżkiem :)
imageimage
a u mnie tez sa nudnosci czasem caly dzien a czasem tylko wieczorem, albo rano. na szczescie nie wymiotuje. w poprzednich ciazach tez tak mialam do polowy 4 miecha. no i te zapachy z lodowy...ble, na obiady tez nie moge patrzec, szczegolnie na miecho, nic smazonego...ale na slodkie a jakze, jak na zlosc, ale panuje nad soba hehe. 18 maja mam usg prenatalne w invikcie, w medisonie, a 19 kolejna wizyte w przychodni. a wy gdzie robicie usg prenatalne?

image

image

image
Och dziewczynki mi dziś wróciły te holerne plamienia.Idę znów jutro do gina bo Duphaston mi się skończył, po którym na jakieś 2 tyg miałam spokój z tymi plamieniami a teraz wróciły. Sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć.
Boję się, że stracę tę moją fasolkę.
Miała któraś z Was takie problemy gdy była w ciąży. Ja już nie wiem co mam myśleć o tych ciągle powracających plamieniach.
image
Kasiaka ja miałam krwawienie w 6 tyg, po krwawieniu 2 dni później wypadł mi jakiś skrzep i myślałam, że już koniec, ale z dzidzią było ok...no i teraz w 11 tyg miałam znów krwawienie i na daną chwilę spokój. Ja niestety nie jestem w stanie brać dupka, bo wymiotuję od razu więc ja dostaję progesteron w globulkach. Też mnie to denerwuje i tylko wzmaga strach:/
imageimage
ja w kazdym razie dzisiaj dostalam skierowanie do szpitala do Dublin 1. nie pamietam jak sie nazywa..nam i tak blizej do tego szpitala niz do coombie, a znajomi rodzili tam i nie narzekali, wiec mam nadzieje ze bedzie dobrze
image
image
to rotunda. chodzilam na lekcje rodzenia do poloznej z rotundy i bardzo chwalila ten szpital a i nalezy on do czolowki takze kati bedzie dobrze, byleby wszystko przebieglo szybko i gladko i baby bylo zdrowe :)
Mrenda jak wrażenia po szkole rodzenia?
imageimage
to byly 3 spotkania po 2 i pol godz. u babki w domu, takie prywatne lekcje, kazda po 50E. ale to bylo przy pierwszej ciazy takze nie zalowalam a i chcialam sie lepiej przygotowac. bylo super, chodzilam z mezem, a babka taka gadula ze raz trzymala nas 3 godz. pierwsza lekcja byla ogolna o ciazy, o zaplodnieniu, o etapach rozwoju plodu, o diecie, badaniach, o szpitalu, uczyla sztuki relaksacji, pokazala pare cwiczen ktore przygotowuja do porodu, takie ogolne rzeczy. drugie nasze spotkanie bylo o samym porodzie, jego 3 etapach, o znieczuleniach, uczyla oddychania, meza masazu i w ogole jak moze pomoc swej biednej zonce. a na ostatnim juz o pielegnacji noworodka, kapiel, pieluchy, pepek, kupy...o naszym powrocie do formy, o wszystkim co sie dzieje juz po porodzie. my akurat bylismy zadowoleni i nie zalujemy. polecam poczatkujacym mamom :)
uwazam ze szkola rodzenia to super sprawa. ja poczulam sie pewniejsza, ze dam rade, optymistycznie nastawia. chociaz ja zawsze bylam raczej dobrze nastawiona, wcale sie nie balam, zawsze sobie mowilam ze mi latwo pojdzie, ze wsio bedzie ok i tak bylo. grunt do pozytywne nastawienie, na pewno pomaga. pierwszy porod z reguly jest najtrudniejszy chociaz sa wyjatki jak zawsze. moj trwal 9 godzin od odejscia wod i pierwszych skurczy. jak juz bardzo bolalo to poprosilam o znieczulenie, najpierw gaz a potem juz epidural. no bo jak daja za darmo to czemu nie skorzystac? i po nim moglabym rodzic nawet nie jedno baby ogladajac tv hehe. super sprawa, kobieta sie nie meczy i moze sie calkowicie skupic na samym rodzeniu, dobrym oddychaniu i przeniu. przy moim drugim porodzie juz mi nie zdazyli podac znieczulenia bo postepowal ekspresowo. obudzil mnie o 5 rano w wielka sobote skurcz i odejscie wod i od razu mialam skurcze co 2 min. ledwo sie ubralam i ledwo zdazylismy dojechac do szpitala bo to 45 min samochodem bylo, tam tylko mnie zbadali i juz mialam parte i na porodowke. chwile po 7 michal byl na swiecie. to takie moje przezycia z dwoma poprzednimi. ciekawe jakie bedzie to 3. smieja sie ze urodze w domu bo to bedzie plum i koniec hehe, oby...fiffi a jakie ty masz doswiadczenia po swoich dziewczynach?
mrenda,pierwszy poród 6 godzin,podali mi oxydocyne,bo wody się sączyły a nie było skurczów.Jak miałam parte,nawet nie czułam.Drugi miałam małe skurcze,pojechalam z mężem do szpitala bo po terminie,a lekarka od razu mnie na porodówkę i 30 min.wyszła córka.Teraz się strasznie boję,bo sama cały dzień w domu z dziecmi,mąż pracuje za Gdynią więc nie wiem kto i jak mnie zawiezie i co zrobię z dziecmi.
Mam nadzieję,że będzie ok.
Piękna pogoda,a ja wciąz mam katar i kaszel,a młodsza córka jeszcze gorszy.Chyba nic nie zrobię na te Swięta.
Zyczę wszystkim dużo zdrowia i radości :)))
czyli mozna powiedziec ze tez jestes stworzona by rodzic dzieci hehe;) ach my matki polki ;)
co do tego czy zdaze do szpitala czy nie, staram sie na razie o tym nie myslec. ostatnie mi sie udaly bo jedno w nowy rok a drugie w wielka sobote wielkanocna, rano, wiec korkow nie bylo no i maz w domu. moze i tym razem sie uda. termin mam na 25, czyli swiat zadnych, chyba ze 11, i to w imieniny meza. hmm, nie ma co spekulowac. co bedzie to bedzie, pozniej znajdzie sie rada.
mnie od wczoraj zaczelo bolec gardlo i tez jakis katar dostalam, ale na szczescie przechodzi. ja za to boje sie lata bo mam uczulenie na rozne pylki, bede zdychac...
cos nikogo tu dzisiaj, pewnie wszystkie w kuchniach pichcicie, a ja tu gadu gadu sama do siebie hehe:) chyba tez pojde bo az wstyd...ja nic wielkiego nie robie, bo w niedziele jezdzimy po gosciach, ale za to na pon musze upiec pare ciast bo to do mnie sie zjada, lany pon i moje 35 urodziny, wszystko sie tak zbieglo na jeden dzien. coz, bedzie ok:)
to w takim razie wesolego alleluja zycze wszystkim paniom :)
aaa, no i fiffi, jak tam twoj anglik, jak kolacja, smakowala? co w koncu zrobilas?
również Wesołych Świąt życzę:)
Ja również nic nie robię, bo mam jadłowstręt więc to bezsensu by było, następne święta będziemy obchodzić :)
imageimage
LISTOPAD:

Basieniak - 2.11
Fiffi - - 2/3.11
kamilka85 - 4.11
biedronka24 - 6.11
kaasiak - 7.11
3oko - 8.11
kasiaka - 11.11
paola89 - 21.11
mrenda - 25.11
jodan - 29.11

GRUDZIEŃ:

AGA111- 1.12
gosia24 - 6.12
aniol184 - 11.12
agusia85 - 12.12

ja rowniez zycze Wam spokojnych i radosnych swiat..

na nastepne swieta nasze rodziny beda powiekszone:)
image
image
witam was dziewczyny, 5 maja dowiem się, czy oficjalnie będę mogła do Was dołączyć ::) choć wstępnie termin oscyluje w okól 24 grudzień - 5 styczeń :) także może będę z Wami ;)

Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
Olenka to czekamy na wieści z wizyty:)
No i w kolejne święta będę chyba już normalnie jadła :D:D:D
imageimage
Wesołych Świąt !!!!!!!!!!!
image
image
Byłam u gina z fasolką dobrze. Takie plamienia się zdarzają. Gin nie kazał panikować. Dostałam Duphaston. Nastepna planowa wizyta w środę.
Dziś wyjerzdżam na Mazury do rodziców więc odezwę się dopiero po świętach.
Pozdrawiam i zyczę dziewczynki Wesołych Świąt.
image
Dziś było USG prenatalne, ale jak to ginka powiedziała - sztuka zrobiona - a czemu, bo dzidzia bardzo uparta jest. Przezierność karkowa jest w normie, ale niestety nie dało się zmierzyć przegrody nosowej, bo dzidzia nie chciała się obrócić, nic nie pomagało - ani pukanie, ani kaszlnięcia, ni prośby, ni groźby Widziałam kręgosłup, mąż lepiej wszystko widział (klatkę piersiową, nosek, paluszki u rączek itd.), bo na lepszym monitorze, no i upiera się, że to chłopiec, bo widział ptaszka :D:D:D a ginka mówi, że może dziewczynka więc jest 50/50, kolejne USG zapewne pokaże kto zamieszkuje w brzuszku... Dzidzia bardzo ruchliwa, podskakiwała, machała, odbijała się...jest odpowiednia ilość wód płodowych, wszystkie narządy na miejscu, serduszko ma wszystkie przegrody i jest ładnie podzielone. Ginka twierdzi, że nie mam się przejmować, bo na pewno jest wszystko w porządku, bo jak miało być wszystko ładnie zmierzone to maluch tyłeczkiem się obrócił i za żadną skarby nie chciał zmienić swojego położenia...USG trwało ponad dobre pół godziny i przez brzuch, i dopochwowo. Nie wiadomo czemu są krwawienia, bo wszystko jest ładnie. Heh to był najlepszy prezent na święta
imageimage
no i dzidzia ma już 7 cm :*
imageimage
no to super ze wszystko ok, ciesze sie razem z toba :) prezent rzeczywiscie the best! teraz pewnie z niecierpliwoscia bedziesz czekala na kolejne usg zeby podgladnac plec hehe...a co ci mowi intuicja? moja do tej pory sie nie mylila. masz juz jakies ewentualne imiona?
moja intuicja gdzieś zwiała :D:D:D nie mam pojęcia, a imię jest tylko dla dziewczynki - Weronika, a dla chłopca nie mam pojęcia...mąż mnie trochę nakręca na chłopca, bo on oczywiście chce bardzo:)
imageimage
Basieniak super ze wszystko ok, ja tez mialam prenatalne i tez wszystko z dzidzia ok, nie ma zadnych wad wrodzonych i ma 5 cm :) termin przesunął sie o 4 dni, czyli na 4.11.

Mrenda i Fiffi - pocieszylyscie mnie z tymi drugimi porodami - moj pierwszy trwal rowno 15godzin i od samego poczatku mialam skorcze co 2 minuty, jakbym rodzila sama wyskoczylabym chyba przez okno. Mam nadzieje ze teraz bedzie lżej.

wesolych i cieplutkich swiat i dbajcie o brzuszki :*
image
image
No ja mam termin wg USG na 27.10, zobaczymy jak to będzie:)
imageimage
basieniak to dobrze ze z malenstwem wszystko ok:)

ja nie moge sie doczekac kiedy sie skonczy pierwszy trymestr..brakuje mi energii i ciagle bym tylko spala;/
image
image
Hej u mnie dziś 8 tydzień i dostałam rano plamień strasznie się zmartwiłam po 12:00 będę dzwonić do lekarza boję się okropnie wiem, że niektóre z Was też miały. Biorę Luteinę od prawie początku na podtrzymanie nie wiem co robić :-(
image
image
nie martw sie na zapas..nie zawsze plamienia musza oznaczac ze cos sie dzieje z ciaza..
image
image
Witajcie po świętach.Za dwa dni mam wizytę u lekarza,trochę się boję,ostatnio czuje jakieś ukłucia nie wiem co to jest,może jakieś skurcze.Oprócz tego wszystko dobrze.Piękna pogoda byliśmy z dziecmi na plaży,zabawa w piachu na całego.
Mrenda-wizyta anglika ok,zrobiłam barszcz biały z białą kiełbasą i rybe,ale ciacha i kawa była najlepsza.
Pozdrawiam slonecznie :)
Witam wszystkich po świętach !
Dziś rano miałam usg prenatalne, wszystko jest bardzo dobrze, przezierność w normie, cała reszta również prawidłowo rozwinieta, wszystko na swoim miejscu. Przez całe badanie maleństwo niesamowicie machało rączkami i podskakiwało! Widok niesamowity!!!!
image

image

fiffi ja tez czasami mam takie klucia..u mnie sa paro sekundowe i czesto przypominaja kolke..jak bedzie wiedziala czy to normalne to daj znac
image
image
takie kłucia tez mam, raz z prawej a raz z lewej strony.
na wizycie lekarz powiedział że nasza dzidzia ma tyle miejsca a schowała się na samym końcu :) mąż sie smieje i mówi że dziewczyna będzie bo się wstydzi :) serducho bije jak dzwon i w piątek miało 8,22 mm za 3 tyg kolejna wizyta.

ja nie moge sie doczekac kolejnego usg..a moj maz to chcialby raz w tygodniu chodzic zeby widziec jak malenstwo rosnie i sie zmienia:)
image
image
Gosia24 ja w przypadku plamień miałam zawsze zwiększaną dawkę duphastonu, bo to brałam od początku i leżeć
imageimage
Cudny widok jak widzi się skaczące maleństwo, mój jak zobaczył dzidzie to się przestraszył, że coś nie tak, a ginka - bardzo ruchliwa dzidzia jest :D:D:D

Mnie też czasami kuje, jest to normalne, wszystko tam się zmienia, powiększa itd.

Kochane może czas już założyć drugi wątek, bo ten długaśny jest
imageimage
dziewczyny jakich rzeczy sobie odmawiacie? zdarza sie wam cos jesc z zakazanej listy?:p
image
image
zakazana lista ?? ja jem wszystko co lubię :)

tez o zakazanej liscie nie slyszalam, owszem mowiono mi o rybach wedzonych /surowych rowniez by nie przesadzac z cytrusami czy tez truskawkami. Narazie jem wszystko na co mamy ochote :)zwlaszcza ostre i kwaśne, do slodyczy raczej nas nie ciągnie, czasami mam straszna ochote na szklanke coli czy paczke chipsów , lekarz nie kazał sobie tego odmawiać, raz na jakis czas nic nie szkodzi nie popadajmy w paranoje :)
image

image

nie jem tuńczyka a mam straszną ochotę, żadnych serów pleśniowych, ale i taki nie lubię...w necie jest pełno tych list czego nie powinno się jeść, no i lepiej surowych ryb nie jeść ani wędzonych, bo mogą zaszkodzić, a po co narażać dzidzie
imageimage
Kochane zapraszam do kolejnego wątku

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=233924&c=1&k=160
imageimage

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

bałagan u nastolatki (26 odpowiedzi)

Czy nastolatke da sie nauczyć porządku? Jak to zrobic skoro już nic nie pomaga...W swoim pokoju...

Zwrot podatku 2025 (30 odpowiedzi)

Hej.aczy już wysyłają zwroty w Gdyni? ktoś dostał?

do góry