Widok

Ciemieniucha - skuteczne metody

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Może doradzicie coś skutecznego na ciemieniuchę. Moja mała ma na środku główki cały placek. Próbowałam smarowac ciepłą oliwką i zmywac, zczesywac po kąpieli. Ale tylko ma zatłuszczone włoski, a ciemieniucha siedzi :-(

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
czesac, czesac i jeszcze raz czesac :) w rózne strony
u nas pomógł preparat olejuszka firmy Skarb Matki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak się stosuje preparaty? Taki sam sposób jak z oliwą? I jakie efekty? Po jakim czasie przechodzi?

Stokrota, a czym czesac? Ja mam szczotkę z naturalnego włosia. Może jest za miękka?

mustella krem na ciemieniuche koszt około 30 zł
a po 2-3 dniach znika i nigdy nie wraca !!!

sprawdzone na mojej córce i kilku innych dzieciach
image
gagata, ale wystarczy posmarowac?

ewa ja tez miałam z nauturalnego, na noc dodatkowo oliwka smarowałam i wkoncu zeszło cholerstwo
u nas pomagała tylko mustella szampon w piance na ciemienuche, 3 dni i po sprawie
image

Uploaded with ImageShack.us
tak posmarowac po kapieli przez 3 dni i znika :)
image
Tez o tym słyszałam, ale nie można nigdzie go kupić, wszędzie brak towaru, może został wycofany
Krem zostal wycifany, szampon mozna dostac i jest rewelacyjny
:) a ja nasmarowałam łyżeczką masła (babciny sposób) i zalożyłam czapeczkę na pół godziny przed kąpiela, starłam baaardzo delikatnie szorstkim ręczniczkiem (na mokro) Olka miała tego sporo, i "zabieg" powtarzałam 2 razy, ale zeszło pieknie a i Ola przeżyła;)
pediatrze sie nie przyznałam ;)))

aa trochę główka jej śmierdziała później;) ale po 2 myciach przeszło
tylko, że moja Olka łysa była
Ewa,

ja polecam w 1000% krem na ciemieniuszkę firmy AA,jest taka specjalna seria dla dzieci,smarowaliśmy główkę tak jak pisało na ulotce i po kilku dniach wszystko zniknęło! A było tego dość dużo...
Koszt to ok. 17 zł
Ja też krem AA polecam. Oliwka nie dała nic a ten krem od razu sobie poradził.
Też z tymcholerstwem walczę -na początku oliwa naturalna byla skuteczna ale szybko wrocilo --> teraz dostalam od pediatry recepte na masc robiona w aptece i zobaczymy czy zadziala (???)
Witam.Mojej Paolci pomogła ciekła parafina-koszt w aptece ok 3,50 zl.po kąpieli smaruje główkę i czesanie obowiązkowe-bardzo ładnie zeszła.:)warto spróbować,bo nie uczula i można smarować nią też ciałko:)
Pozdrawiam
ja smarowałam parafiną ciekłą (wcierałam wacikiem) jakieś dwie godziny przed kąpielą, a po kąpieli wyczesywałam grzebyczkiem. dodam ze ciemieniucha była "duża" no i włosków też wiele:)
no ja nie wcierałam wacikiem-tylko na początku smarowałam przed kąpiela i czesałam,a potem jak już zeszła prawie cała to tylko po kąpieli:) ale pomogło:)
ja tez polecam krem AA u nas kilka smarowan i po klopocie
image

image
właśnie przed chwila walczyłam z ciemieniuchą,posmarowałam młodemu główke parafina(zwykłą) i po ok 30 min wyczesałam niezbyt miękką szczotką,główka tłusta,ale wieczorem kąpiel,usunęłam prawie wszystko,teraz został problem doczyszczenia szczotki :)
dzięki dziewczyny za pomoc :-) Spisałam wszelkie preparaty i zobaczę co uda mi się kupic.

u mnie nie działała ani oliwka, ani parafina wręcz przeciwnie zadziałało jeszcze gorzej, u mojej małej nasiliło ciemieniuchę ,zadziałał sprawdzony już przez moją znajomą bepanthen nakładałam go na wieczór godzinę przed kąpielą, po godzinie wyczesałam miękką szczotką z naturalnego włosia i kąpałam. Na drugi dzień ani śladu ciemieniuchy. Na następny tydzień profilaktycznie to samo. I jak na razie mamy miesiąc spokoju i nie zapowiada się na powrót :)
ja poprostu kupilam szampon p/łupieżowy troszkę go rozcieńczyłam i umylam nim kilka razy włosy synowi , dosłownie odrobiną i tak przez kilka dni - miał wtedy ok. roku, potem jak mial ze 3lata znow mieliśmy ten problem i znów zrobiłam to samo. Poskutkowało , nic nie wyczesywałam zeszło samo.
ja walczyłam z ciemieniuchą prawie pół roku, wypróbowąłam chyba wszystko, ale żaden lek ani sposób nie dał dobrego, trwałego rezultatu, więc tylko oliwka i wyczesywanie by sie strupy grube nie robiły, w końcu ciemieniuch odpuściła sama
U nas też się sprawdził krem AA, dwa smarowania i po kłopocie :) (smarowałam na noc, pod głowę pieluszka, rano zczesałam trochę zwykłą szczotką maluszka i tyle)
image
Byłam w dwóch pobliskich aptekach i nic nie mają :-( gdzie można kupic np. ten krem AA ?

Ewa, ale 10 miesięczne dzieci mają jeszcze ciemieniuszkę?

Wczoraj zauważyłam u synka właśnie coś jakby ciemieniuszka, płaty ok 5mm ale coś mi się wydaję, że na ciemieniuszkę to on jest za duzy ;-/
z tego co wiem, to nawet 2 i 3 latki mają ciemieniuchę

a no to możliwe.

On jak był malutki to miał okropną!! bardzo długo nie mogłam się jej pozbyć.

Wczoraj wyszorowałam mu głowkę, nasmarowałam oliwką i po godzinie wyczesałam, umyłam głowę. Dzisiaj z rana to samo ;-/ Ale widzę już poprawę..
Ewa spróbuj bepanthen ten do pupci :) u nas efekt natychmiastowy, też trochę się dziwiłam że to ma zadziałać ale działa :) mojej znajomej polecił go pediatra bo też ani oliwka i parafina nie działały w internecie właśnie czytam że dziewczyny też piszą że jest super poczytaj sobie :)
Krem AA dostaniesz w takich duzych aptekach np w Auchan. i tak jak jolga polecala proponuje profilaktycznie uzywac Mustele szampon w piance. moze nie jest za tani, ale Mikołaj nie mial ciemieniuchy juz od baaardzo dawna
image

image
Bardzo dziękuję za rady. Złożyłam zamówienie u męża. Po pracy ma zajechac do Superpharm, może coś dostanie z tej listy :-)

nie wiem czy Dziewczyny pisały już - ale świetnie sprawdza się maść pośladkowa - ta na receptę :)

to oczywiście "patent" podpatrzony na Polankach :] córcia koleżanki dostała ciemieniuchę w drodze do szpitala(ze Słupska) :P tak jakoś nagle wyszła :P jak pielęgniarki to zobaczyły - przyniosły pojemniczek maści pośladkowej i kazały nakładać grubą warstwę na główkę, a później "ścierać" gazikiem jak ołówek gumką :] raz dwa pomogło :)
ja używałam seboderm emulsja o działaniu przeciwłojotokowym - po tygodniu nie było ani śladu, a meczyłam sie ponad miesiac roznymi sposobami

to ogolnie jest dosc drogie bo ok. 30 zł w aptece ale naprawde skuteczne

posiadam jeszcze pół buteleczki tego specyfiku - moze ktorejs mamie sie przyda - oddam za chusteczki bambino albo jakas kaszke :)
Właśnie zdobyłam krem Mustella - 38 zł!!! Zaraz zaczynam działac :-)

ja mam jeszcze dermatologiczna masc tylko nie pamietam nazwy,ale jesli mustella ci nie pomoze to daj znac
image
Ja bardzo delikatnie (!) sczesywałam grzebykiem i podważone łuski usuwałam mechanicznie. Inaczej chyba dotąd walczyłybyśmy z ciemieniuchą.
Te wszystkie oliwy, kremy - jakby utrzymywały ciemieniuchę na głowce dziecka.
image
Ewa7777,

my stosujemy Olejuszkę - przywołany już wcześniej preparat Skarbu Matki (dostępny w sklepach dziecięcych - dużo tego znajdziesz w Mama i ja). Wystarczyło posmarować i 24 godziny później umyć główkę i mięciutką szczoteczką czesać pod włos. Łuski pięknie zeszły i jak na razie ani śladu powrotu. Dodam że Kuba ma bujną czuprynkę więc miałam z tym troszkę zabawy :)
image

aha - dodam jedną informację - szczoteczkę trzymałam pod skosem i czesałam jednym jej brzegiem - tak łatwiej było wyczesać :)
image

Gdyby ktoś chciał to mam do oddania połowę opakowania właśnie olejuszki skarbu matki oraz całe nie ruszane opakowanie kremu AA na ciemieciuchę.
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
u nas też często bywała ciemieniucha więc na godzinę przed kąpielą nakładałam sporo oliwki
w kąpieli umyłam główkę ciepłą wodą i po kąpieli złuszczałam opuszkiem palca i odeszła od razu ciemieniucha
ja miałam AA MAMA I JA i super natluszczał i zmiekczał łuski, łatwo się wyczesywały i po 3-4 dniach zero ciemieniuszki do tej pory. Włoski ładne po tym kremiku, nie jakieś tluste.
odradzam dłubanie "opuszkiem' palca czy też paznokciami, to tylko podrażnia skóre pod ktora jest mózg drogie Panie...
Moja córcia też miała, jest alergikiem. Alergolog mówiła, że alergicy mają częściej ciemieniuchę.
dzięki Forumki za podpowiedzi :)) ja tez walczę z ciemieniuszką u małej, oliwka nie daj rady - na chwilę problem znika, by pojawić się znowu; chcę wypróbować ten krem AA, a z tego co piszą niektóre mamy - warto
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
mi w szpitalu dali taki OLEJ mega gesty - sprawdze w domu co totototot - jak nie zapomne

i smarowac 2 h przed kapielą

jak zapomne to piszcie PW

to pomogło :)

Trzeba natłuszczać skórę, można domowymi sposobami, oliwką albo specjalnymi kosmetykami dla dzieci. Sama zmagałam się z tym problemem u swojego synka, w dodatku ciemieniucha na brwiach się także pojawiła, stosowaliśmy emolienty z apteki, specjalny szampon i kremy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Lepszy od oliwki jest linomag, nie spływa to maść, ładnie rozmiękczał ciemieniuche a słynnego.kremu z mustella nie.moge nigdzie dostać. Jeśli wiecie gdzie w Gdańsku można kupić dajcie znac
moge odprzedac mustela stelaker nigdy nie otwarty i nie uzywany, kupiony "w razie czego", podaj e-miala w razie gdybys byla zaintersowana, cena 20 zł.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

tabletki antykoncepcyjne- jakie polecacie?? (71 odpowiedzi)

chciałabym zacząć brac tabletki antykoncepcyjne, wiem że lekarz powinien je dobrać. Ale jestem...

DORADŹCIE JAKIE FIRANY/ZASŁONY DO SALONU :) (39 odpowiedzi)

Dziewczyny kompletnie nie mam pomysłu na firany czy też zasłony do naszego salonu. Mieszkamy już...

do góry