Widok

MAMUSIE GRUDNIOWE 2010 ... CZ 4

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Lista grudniowych mamuś :)

Aniak - 03.12
Sylwia80 -04.12
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Asienkaj -06.12
Justa2684 - 06.12 - chłopczyk
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - chłopczyk Szymon
Agus878 -10.12
Agusia:) -10.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To melduję się w nowym wątku:)
image
image

image
Dziewczyny jeżeli któraś z was będzie dopisywać może do daty płeć dziecka to wpiszcie razem że u mnie jest chłopczyk.Dzięki.

Aniak - 03.12
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk
Asienkaj -06.12
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Agus878 -10.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12

póki co moja Hania to rodzynek:)
image
image
ja jestem ciekawa co u mnie w brzuszku siedzi sobie ?
jakoś tak czuje że kolejny chłopiec ale lekarz powiedział ze to jeszcze za wczesnie
ja czułam, że dziewczynka i się sprawdziło...
image
image
Ooo, jak fajnie, nowy wątek ;-).

Ja też wiedziałam, że to facet i chociaż to jeszcze nie potwierdzone, bo ostatnio nie było widać, to ja i tak wiem, że to chłopak.
Ale, jakby się jakimś cudem okazało, że to babeczka, to byłabym najszczęśliwsza pod słońcem ;-).
szkoda żen ikt jeszcze nie wymyslił badań żeby móc płec poznac dziecka we wczesnej ciazy
Ja też miałam przeczucie, że to synek :)

Dziewczyny możecie polecić jakiś fajny mocno nawilżający krem do twarzy bo coś mam strasznie suchą skórę i z nosa non stop skóra mi schodzi?
witajcie dziewczyny :)
miałam ten sam problem ze skórą twarzy, tak sucha ze aż miejscami czerwona i podrażniona.
polecam niedrogi krem firmy "Ziaja" ważne aby miał napis Hydro (mój ma niebieskie opakowanie dla cery bardzo suchej i wrażliwej) a do tego kup sobie w rosmanie szczoteczke do mycia twarzy i myj codziennie z żelem do mycia buzi np. nivea. Tylko nie szoruj :) Delikatne okrężne ruchy.Mi pomoglo. powodzenia :)
Dzięki Marchew że dopisałaś mi płeć.
Ja czuję, że będzie córeczka :) Ciekaw czy dowiem się w piątek na USG? Chyba jeszcze za wcześnie :(
image

image

[URL=http://img848.imageshack.us/i/dsc0014h.jpg/]
A mnie moje przeczucie zmyliło myślałam że będzie dziewczynka a jest chłopczyk.
A ja nie mam żadnego przeczucia zupełna pustka w głowie :)
image
image

image
a mi wydaje się,że mam chłopczyka....ale nic nie wiem....bo nie chciał pokazać
Moje też nie chciało nic pokazać :)
image
image

image
:) no i wczoraj byłam w sklepie i znowu nie mogłam się powtsrzymać kupiłam kolejny ciuszek dla maleństwa :)
Witajcie mamusie dziś wieczorem mam wizytę u lekarza ciekawi mnie jak bobasek wygląda ostatnio widziałam go miesiąc temu.Wczoraj kupiłam sobie pierwsze spodnie ciążowe,jeszcze do tej pory mieściłam się w swoje dżinsy ale musiałam rozpinać guzik.Nareszcie dzidzia będzie miała wygodnie.
Ja to się już nie dopinałam od mniej więcej 10 tc więc u mnie to już od dawna garderoba typowo ciążowa:) Ale podobno przy drugiej ciąży brzuszek pojawia się wcześniej bo w pierwszej trzeba było brzuszka szukać do 5 miesiąca :)
image
image

image
A ja mam przeczucie ze bedzie chlopczyk. Dziewczyny nie wiem czy jeszcze jest ta promocja ale w H&M letnie ciuchy ciążowe sa przecenione ja sobie kupilam rybczki za 40zl przecena z 99 i biale dlugie takie fajne cienkie za 60zl przecena z 129
image
Ja czuję, że będzie chłopiec, chciaż wiekszośc rodziny kibicuje , żeby była dziewczynka :)
image
Tusia dzięki za info o przecenach bo ja właśnie zamierzam się wybrać na małe zakupki. w starych spodniach nie dopinam się od dawna na początku tylko guzik ale teraz to już zamek ledwo domykam ... masakra :/
ja praktycznie od poczatku sie nie dopinam w starych spodniach, na poczatku to byl zamek do polowy i guzik na gumke, wogole cala moja garderoba podklega juz wyminie wlacznie z majtkami bo stanik to normalka
image
Witajcie dziewczyny!
Wczoraj zrobiłam porządki w mojej szafie. Spakowałam sie w trzy kartony, które może otworze za rok..Z dawnych ubran zostało 12 bluzek, 3 sweterki nowa ciążowa biała spódniczka i cienke ciążowe szare spodnie. Niewiele tego.Zwolniłam mężowi dwie półki i zmieściłam sie na kilku wieszakach....czas i pora na zakupy :)
ja już też mam trochę rzeczy ciążowych ale jeszcze przydałoby sie troche szczegolnie bluzek bo w spodniach jakos wychodze chyba :)
albo kupie pozniej jakos :)
musialabym tez zrobic porzadki w szafie bo juz sie nie mieszcze w stare rzeczy i tylko miejsca zajmuja :) a maz tez mialby przynajmniej luzik , wezme sie za to kiedys tylko zawsze cos ciekawszego znajde do roboty
mi wywaliło tak brzuszek przez ostatnie trzy dni, że normalnie szok!! w sumie to cieszy moje oko - z drugiej strony strach pomyśleć jeśli dopiero co wkraczam w 5 miesiąc...
image
image
Ja również melduje się w nowym wątku. Jednak potwierdziło się, że mam niedoczynność tarczycy i biorę leki. Po usg genetycznym wszystko ok, ale powiem szczerze że jestem pełna uznania dla lekarza, że zobaczył coś na tym monitorze bo on pierwszej nowości to już nie jest... Ja chciałabym druga córeczkę, chociaż obojętna tak naprawdę jest płeć byle zdrowy był maluszek... Pozdrawiam
image

image
Trotka to tak ja ja też bym chciała drugą córę, mąż z kolei chciałby syna:) Zobaczymy może za trzy tygodnie już się dowiemy ale oczywiście zdrowie maleństwa najważniejsze :) Nie ważne co będzie, będzie tak samo kochane :)
image
image

image
Agusia mój mąż także woli dziewczynki więc z drugiej córci byłby mega dumny. No i śmiejemy się, że mamy same różowe ubranka i lalki.... Nie mam pojęcia kiedy mój lekarz powie mi płeć bo ma takie prehistoryczne usg, oby zdążył przed porodem ;D
image

image
Ja mam to samo multum różowych ciuszków dosłownie tony że mogłabym obdarować chyba kilka żłobków, jak będzie chłopak to aż strach pomyśleć ile roboty będzie z wymianą na chłopięce :/
image
image

image
dlatego ja będę kupować neutralne ubranka... i tak nie lubię różowego:P bo następne znowu pewnie będziemy celować w chłopczyka (i oby owu już się nie przesuwała;P)... co nie zmienia faktu, że strasznie cieszę się z dziewczynki:)
image
image
Witajcie,

po pierwsze się witam, a po drugie chciałam do Was dołączyć i z Wami poplotkować. Termin mam na 12 grudnia, a na ostatnim USG pokazało, że będzie chłopak
Witaj !
Cześć wszystkim! ;-)

Ja mam wrazenie, ze teraz brzuch stanął w miejscu. No i w sumie dobrze ;-). I tak jest duży. Myślę, że za 3 tyg. po kolejnym usg zacznę kupować już po malutku wyprawkę. Tak żeby nie kupować wszystkiego na raz. Mam nadzieję, że na kolejnym usg potwierdzi się, że to facecik.
Ale się cieszę! :) Jutro kolejna wizyna u gina, mam nadzieje ze bede mogla podejrzec malucha na usg i potwierdzimy płeć na 100%!! :)
Jesli tak to ruszam na zakupy z mężem jak tylko wroci z morza (czyli za tydzień)!! :)
Witamy nową mamusię :)

Ja wczoraj zakupiłam sobie pierwsze spodnie ciążowe letnie rybaczki ... co za ulga :D

Aniak - 03.12
Asienkaj -06.12
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Agus878 -10.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Beata - 12.12 - chłopczyk
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
image
image
Hej ja wczoraj byłam u lekarza wszystko ok na następnej wizycie lekarz będzie szczegółowo mierzył i oglądał dzidziusia.Już po raz trzeci lekarz potwierdził płeć.Ten mój maluszek za każdym razem bezwstydnie pokazuje siusiaka.Fajny taki maluszek aż by się chciało potrzymać go na rękach i przytulić.No jeszcze tylko 5 m-cy.
Super dziewczyny, że u Was wszystko ok i dzidziunie rozwijają się wzrorowo - oby tak było do końca i każda z nas cieszyła się z szybkich i bezbolesnych narodzin zdrowego maleństwa.
U mnie jutro drugie USG, zastanawiam się czy będzie możliwość stwierdzenia czy to synuś czy córunia :)
image

image

Dziękuję za ciepłe przyjęcie i za dołączenie do listy.
w poniedziałek idę do gina, mam nadzieję, że wszystko będzie ok.
Jutro wyjeżdżam na weekend 450km drogi i już przeżywam podróż, bo to na wariackich papierach. Jutro jadę a w niedzielę wracam.

Pozdrowionka
image
miłej podróży... :)
image
image
Hello!

Fajnie, że maluszki zdrowo rosną.
Mam nadzieję, że na następnym usg maluszek nie będzie spał i pokaze nam co ma między nogami.

A ja idę jutro na weselisko wyjazdowe z noclegiem i poprawinami. Fajnie! Potancze troszkę, oczywiście bez szaleństw.
Kolejne usg za nami! Ale numer!
Moje dziecko zmieniło płeć! :)

Pan doktor powiedział ze w 99,9% to dziewczynka, pokazał mi wargi sromowe malej. Na chwilke sie uspokoiła i mozna bylo zajrzec miedzy nóżki. Bawiła się stópkami a potem ćamkała paluszka w buzi.
Moja pierwsza lekarka powiedziala ze dla niej na 100% to chlopiec a jak sie mysli to zje własny dyplom....(tylko że to było w ok 10 tygodniu ciąży, takze nie wiem jak mogla cos dostrzec...). Poszłam do niej pomiędzy wizytami u mojego obecnego lekarza, poniewaz od zawcze byla moim ginekologiem, ale na prowadzenie ciazy zdecydowalam sie na innego lekarza.
hihi chyba jej to powiem i życze smacznego:)
Żartuje dziewczyny, ale nie ukrywam ze nastawiłam sie na chłopczyka a szczególnie mój mąż.

No cóż, za 4 tygodnie najwazniejsze usg i sie przekonamy. Jak mam mężusiowi powiedziec hihhi liczył że przetrwa jego nazwisko? (w nas cała nadzieja). :)

A tak poza tym maluch dobrze się rozwija, ja czuje się dobrze (tylko migrene mam co kilka dni) i przytylam pół kilo. Troche malo ale lekarz powiedzial ze na wszystko przyjdzie czas.

Kurcze!! Ale się ciesze!! :)
Justa u mnie z tym nazwiskiem jest dokładnie to samo w nas też jedyna nadziela że przetrwa bo w rodzinie same kobitki :)
image
image

image
Justa gratulacje że wszystko jest ok z dzidzią :)
image
image

image
maluch ma juz 12cm i waży 200g ;)
kawał baby (albo chłopa....);) heheh
Fajnie że u Was wszystko oki :) ja wizytę mam w poniedziałek.

Dzisiaj jakoś dziwnie brzuch mnie pobolewa mam takie kłucia po lewej stronie jakby w jajnikacxh czy macicy nie wiem takie napinanie jakby...trochę się martwie :/ na razie wzięłam nospę i leże zobaczymy czy przejdzie?? miałyście może takie bóle??
Aniak ja miałam dokładnie to samo tyle że po dwóch stronach jednocześnie również bez nospy się nie obyło, dziś już jest ok :)
image
image

image
Dzięki Agusia trochę mnie pocieszyłaś mam nadzieje że przejdzie...nie wiem czy to macica się rozciąga czy co ??
aniak ja miałam identyczne bóle i od razu zaalarmowałam mojego lekarza, jednak to zupełnie normalnie, bo Twoja macica się rozciąga i może tak boleć. Mnie najbardziej boli nad ranem jak spie na plecach. Wez 2 nospy i przejdzie :)

Aniak - 03.12
Asienkaj -06.12
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Agus878 -10.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
Hej Dziewczyny,
Ja też mam często takie bóle ale przechodzi samo, staram się nie brać nospy. w ubraniach ciążowych już zaczęłam chodzić, są bardzo wygodne, zwlasza spodnie wszystko mnie cisnęło, dostałma całą siatke ciuszkow od koleżanki, także ma co nosić, a od kuzynki całą walizkę ciuszkow dla maluszka, cieszę się, bo mnie wydatków;)
No my już po USG - z dzidziunią wszystko ok, kość nosowa i przezierność karku ok. Dzidzia machała do nas rączkami i nóżkami, mąż aż się popłakał :) Niestety nadal nie wiemy jaka płeć.
Zastanawiam się czemu Pani doktor nie zalożyła mi karty ciąży? Czy Wy już macie? Kiedy zostały założone?
image

image

BlueBell super ze wszystko oki :)

Mi gin założył kartę w 10 tygodniu.
hmmm....mi załozyl pan doktor w 6 tygodniu ciąży, kolejne wizyty były w 9, 13 i 17 tygodniu.
mi też jakoś w 10 t.c.

Może zapomniała?
a ja mialam zalożona dopiero w 15 tygodniu
Kolejną wizytę mam za miesiąc więc jej przypomnę o tej karcie. Miłego dnia Dziewczyny!
image

image

Dziewczyny mam coś dla Was zobaczcie koniecznie:)

http://cmf-team.info/mamusiegrudniowe.html

Jakby któraś umiała to może uda się tą tabelkę wkleić bezpośrednio tak aby było ją widać bo ja aż taka zdolna nie jestem :(
image
image

image
Agusia śliczna tabelka :) ale ja nie wiem jak wstawić niestety...hmmm
Dziewczyny gdzie się wszystkie podziałyście? Podbijam bo spadłyśmy już nawet nie wiem na jaką stronę :(
image
image

image
ja siedzę i się zamartwiam czy wszystko jest ok z moim dzidziusiem ;/ a USG dopiero za 2 tygodnie...
image
image
Mar-chew a coś Cię martwi czy po prostu tak masz między wizytami? Ja zaczynam odczuwać lekkie łaskotania dziecka więc daje mi to duży komfort psychiczny, że skoro się rusza to jest ok. Spokojnie Mar-chew spróbuj wczuć się w swoje ciało a być może też coś poczujesz:)
image
image

image
no właśnie wydawało mi się, że coś czułam - a od dwóch dni cisza... a jeszcze przez dwa dni miałam niezły stres w pracy - wcale mi to nie pomaga...
image
image
Spokojnie dziecko ma jeszcze bardzo dużo miejsca i czasami a wiem to z własnego doświadczenia ciężko coś poczuć. Ja kładę się zazwyczaj wieczorkiem trochę wcześniej zjem kilka kostek czekolady 9tak mi zalecił lekarz :))i wtedy ruchy są wyraźniejsze podobno w czasie spożywania słodyczy do krwi dostają się endorfiny i ruchy staja się bardziej wyczuwalne:) U mnie w każdym bądź razie działa :)
image
image

image
to miałoby sens:) bo od dwóch dni starałam się unikać słodyczy... a tak to wcinałam je jak szalona...
image
image
Hejka :) ja na razie nic nie czuje żadnych ruchów a to już w sumie 17 tydzień...oczywiście wkręcam sobie, że pewnie coś złego i wogóle ale zawsze tak mam na jakiś tydzień przed kolejnym usg:/
No to ja mam podobnie.....sa dni kiedy jak się położę i przyłożę rękę to czuję,a są dni kiedy cisza mi tylko odpowiada....a wtedy dramat bo zaczynam mieć różne myśli........a przecież jeszcze jest malutkie i nie zawsze można cośpoczuć.....ale ten lęk o NIE jest silniejszy:-(
ja juz wkraczam w 18 tydzień i mam nadzieję,że już niedługo poczuję ruchy tak na pewno:-)
Hej hej mamuśki ile już przytyłyście ja 5kg wydaje mi się że to dużo jak jest u was?
dziś rano się ważyłam i mam dokładnie +2kg... chociaż wyglądam jakbym więcej przytyła...
image
image
hej dziewczyny jak mnie tu dawo nie bylo..
ile z was juz zna plec .. ja na usg ide dopiero w polowie lipca i mam nadzieje ze poznam plec bo juz chcialabym zaczac cos kupowac:)
niestety nie czuje zadnych ruchow moj maz wierdzi ze raz czul jak lezelismy ale juz pozniej nic nei czul wiec nei wiem.. tez chcialabym poczuc:(
a przytylam tez chyba ok 5 kg w sumie dokladnei nie wiem bo na poczatku ciazy sie nei wazylam..
a ja jak narazie - 5 kg i nic nie przybieram , ale że mam z czego spaść to podobno niczemu nie grozi , lekarz powiedział że tak może być
Hej dziewczyny ja też 5 kg na plusie :)
Dzisiaj byłam u lekarza w lux medzie /tam mam abonament z pracy / i mam jakieś zmiany na szyjce :( podobno w ciąży często się zdażają ale oczywiście się zdołowałam ...
Dziewczyny jak często robicie badanie moczu i krwi ja do tej pory robiłam co wizyte ale ta lekarka w lux medzie powiedziała że mocz i krew robi się 3 razy w czasie całej ciąży i teraz nie wiem ... a cholera tak to jest jak się chodzi do dwóch lekarzy każdy co innego i bądź tu mądry:/
Ja mam +1,9 kg ale wydaje mi się że wyglądam na sporo więcej, zwłaszcza w brzuchu.
image

image

Ja mam +1kg i na razie nic się nie zmienia. Jeśli chodzi o badanie moczu i krwi ja też robiłam co wizytę przez całą poprzednią ciążę teraz robiłam dwa razy i na następną mam sobie darować bo wyniki są bardzo dobre.
image
image

image
ja sobie sama sprawdziłam mocz w pracy i pH wyszło 7,5 ;/
image
image
Hej Babeczki:)
Nie było mnie troszkę, bylismy w Bułgarii na wczasach- fajowo było:)

Ja z Janem w ciąży miałam w 14 tyg + 6kg, teraz mam -2kg, bo apetyt marnota:(

Dzisiaj miałam usg, wsio dobrze, ale mnie pani nastraszyła, że znowu chłopa widzi:)hehe
image

image

kurcze dziewczyny!! Dostałam dzisiaj mega zastrzyk dobrej energii!!
Od rana cos załatwiam, byłam również na długim spacerku z kolezanką. Na wszystko mam chęci i siłę. Nie mysle o bólu głowy a jak nie mysle to mija.

A na koniec spotkała mnie mila niespodzianka...:)
Robiałam zakupy w sklepie osiedlowym samoobsługowym i przy kasie przede mna były 4 osoby i pani kasjerka poprosiła mnie do przodu i skasowała poza kolejnością. Chociaż czułam się dzisiaj wyjątkowo dobrze to skorzystałam z tej ulgi ;)

Spojrzenie ludzi w kolejce - bezcenne! :)

hihi Brzucho już widać :)
ja jak narazie dwa razy mialam badana krew i mocz... na poczatku i teraz bede miala wyniki 12 lipca .. mam nadzieje ze beda lepsze..
u m nie juz tez brzusio widac.. dzisiaj sie widzialam calutka w lustrze i doznalam szoku.. chyba teraz bedzie coraz szybciej rosl:):)
W 1 ciąży już widac było brzuchol u mnie- teraz NIC!

Może wolniej bedzie z tą "widocznością":)

Więcej biegania przy dziecku teraz mam, ciągle w ruchu, nie mam czasu siedzieć jak w 1 szej ciąży.
image

image

No więc jeszcze nie pamiętam wszystkich nicków i nie wiem komu dokładnie odpowieadam, mam nadzieję, że sie nie pomylę.

BlueBell - nam lekarz założyl kartę jeden 12 tygodniu, a druga lekarka dopiero w 17 tygodniu, bo wczoraj. Bo ja chodzę państwowo do przychodni i do lekarza ze szpitala w którym chcę rodzić.

Marchew, a która to ciąża, ja w pierwszej czułam ruchy dopiero od około 20 - 21 tygodnia, a teraz jestem w 17 tygodniu i też jeszcze nie czuję. Ale wczoraj byłam u lekarza i nic nie mówił, że to źle. Mamy jeszcze czas.

Agusia z tą czekoladą to ciekawe - muszę spróbować.

Justa 2684 - spojrzenie ludzi w kolejce bezcenne :D

17 tydzień - na wadze + 2
image
Noto dzisiaj ostatnia rada w szkole i mam WAKAAAAAAAACJE!!!!!!!!!!!

Laba na całego!

Obym we wrześniu wróciła do pracy!:)
image

image

dzisiaj rano znowu stanęłam na wadzę i zobaczyłam +2,7kg... w jeden dzień przytyć prawie kilo - to chyba dużo?

a to moja pierwsza ciąża w której jestem tak daleko...
image
image
Ania 1979 - ja tez chciałabym wrócić we wrześniu, ale dyrekcja nalegała, a teraz 7 -lipca mam egzamin na mianowanego, więc może 8 pójdę i powiem, że wracam do pracy we wrześniu.

To już 17 tydzień - codziennie wieczorem, gdy kładę się do łóżka czekam na jakieś znaki od maleństwa - czasami mi się wydaje że coś czuję, ale wszystko jeszcze takie słabe, że pewności nie mam.

A teraz pytanko do wszystkich - strasznie boli mnie w pachwinach - właściwie non-stop. Prawa pachwina boli tak mocno jak chodzę, że aż kuleję. Najgorzej jest na schodach. Czy tez tak miałyście, czy to mogą być wiązadła??
image
Ania 1979 - u mnie dzisiaj też ostatnia rada, ale ja jestem jeszcze w komisji rekrutacyjnej, więc pracuję do 8 lipca.

Aniu a czy bierzesz zwolnienie lekarskie na wakacje?? Nie wiem czy wiesz, ze jak weźmiesz to wydłuży Ci się czas z dzieckiem, bo po macierzyńskim musieliby oddać Ci jeszcze 6 tygodni za wakacje.

U mnie dyrekcja prosiła, żeby nie wracać we wrześniu, bo łatwiej im będzie zatrudnić kogoś od września, niż od listopada.

Marchew, nie przejmuj się wagą, ja wczoraj na wadze rano miałam 54,5, a dzisiaj 53,3. Wszystko zależy czy się poprzedniego dnia objemy.
tak właśnie sobie później pomyślałam, że pizza raczej nie jest lekkostrawna ;)
image
image
SBJ, wiem,że biorąc zwolnienie w wakacje,przedłuża mi sie macierzynski.

Już z tego skorzystałam:)

Teraz zastanawiam się, ponieważ zaczęłam staz na dyplomowanego i by mi przepadł:(..Także może być Lipton;/

Ale zobaczymy!

Mi dyrektor nic nie mówiło tym, czy wracać , czy nie, zresztą wolałabym wrócic, chociaż na te 3miesiące, bo umrę w chacie;(

Marchew- to nie jest dużo, myśle,że w normie.
image

image

Hop bo spadłyśmy.
Wątek będzie bardziej aktywny, jak bedziemy miały blisko terminu:0
image

image

no to teraz ja napiszę kilka słów :)
z dnia na dzień mój brzucho jest coraz większy!!
już nie mogę doczekać się pierwszych kopniaków!
Ach! i mój mężuś dzisiaj wraca z morza, zaraz jadę po niego na lotnisko :)
pozdrowionka
Cześć!
Mój brzuch też jest coraz większy ;-). Już nie da się ukryć ciąży ;-).

A wczoraj miałam taki cudowny sen... śniało mi się, że czułam kopniaki i jak spojrzałam na brzuch to cały się ruszał. No ale niestety to na razie tylko sen ;-).
mój brzuszek też już nabiera kształtów tyle że ja zawsze byłam przy sobie i nie widać jeszcze że to ciąża ,

mi się dzisiaj w nocy wydawało że czuje jakby takie podszczypywania w brzuszku ale nie wiem czy już sobie nie wmawiam bo chciałabym tak bardzo poczuć maleństwo ,

już się nie mogę doczekać wizyty u lekarza mam dopiero na 12 ale tak bym chciała znowu zobaczyć maleństwo :)
dziewczyny a czy wy też tak macie że brak apetytu, ja np nie mogę mięsa ostatnio , poprostu na obiad już tata mi robi to gołąbki to coś a ja nic poprostu najlepiej smakują mi zupy , mąż na mnie krzyczy że za mało jem ale ja poprostu się zmuszam , jem dużo owoców bo na nie mam ochotę ale boję się ze czegos maleństwu zabraknie
Witam , ja jeszcze nie wiem ile dokladnie przytylam ale miesiac temu to bylo +1,7kg zobaczymy w srode ile teraz przytylam . We wtorek poczulam jak by ktos do mnie pukal od srodka brzuszka, upewnilam sie u bratowej i okazalo sie ze to moj maluszek powiedzial do mnie '' halo mamo tutaj jestem'' niesamowite uczucie.
image
Te uszczypywanki i takie babelkowanie od środka,to maluch ruszający się:)

Ja mam mięsowstręt od początku ciąży, jem ostatnio sporo owoców, słodycze mi nie podchodzą , jak z Jankiem w ciąży, całe szczęście;)

W tej ciązy tak mi czas szybko leci, że szkoda mówić, nie wiem kiedy co i jak:)

Zabieram się za sprzątanko,miłego dziona.
image

image

sodyczy też jakoś nie mogę czasami zjem loda ale też nie całego nawet najmniejszego bo nie mogę w siebie wcisnąć , a przed ciąża słodycze mogłam wcinać ile sie dalo , zupełnie inny apetyt :)

a to podszczypywanie to wlasnie myslalam ze to malenstwo czyli czasami czuje je nie codziennie ale czasami , narazie jeszcze malutkie jest :)

zobaczymy tylko na co ten apetety taki na chlopca czy dziewczynke :) tak bym chciała juz wiedziec
W 8 i 9 miesiącu będziecie miały dośc tych "uszczypywanek":) haha...
Zależy, jaki maluch, Janek byłspokojny, już w brzuszku, czasami rozciąga łsię, kopiąc mnie w pęcherz;)....czasami po żoładku.

Do przezycia!

Ja z Jankiem wsuwałam słodycze dzień noc, teraz nie.
image

image

ja bym tylko słodkie jadła... obiadu normalnego nie chce mi się robić... jeśli nie zjem na słodko to dzień stracony... żeby tylko cukrzycy się nie nabawić! Jestem ciekawa co tam u naszej położnej - mam nadzieję, że wszystko w porządku - bo dawno się nie odzywała...
image
image
pierwszy raz skusiłam się dzisiaj na kawkę... ale tylko dlatego, że mam nadzieję poczuć maleństwo...
image
image
ja od czasu do czasu pozwalam sobie na kawe z mlekiem , podobno mozna w ciazy tylko nie za czesto
podobno można dwie kawki dziennie...
image
image
o to nie tyle nie pije ale tak dwa razy w tygodniu to sobie zrobie kawusie
Hej dziewczyny!U mnie wszystko ok:-)brzusio rośnie:-) cieszę się ,że u was wszystko dobrze i mam nadzieję,że tak nam zostanie do końca!
już nie mogę się doczekać ruchów maleństwa,choc czasem coś czuję ale chciałabym juz tak na 100%
no to pobudziłam Haneczkę tą kawą i czekoladkami:) otrzymałam trzy kopniaki pod rząd... już nawet nie da się tego pomylić z pracą jelit... :)
image
image
Ale masz fajnie ;-).

Kurcze ja też czasem cos czuję, ale to nie jest takie proste odroznic TO od pracy jelit ;-). W sumie myślę, że to raczej jelita. Czekam na coś konkretnego.
No powiem Wam, że ja apetytu też nie mam i to na nic! Zmuszam się codziennie aby coś zjeść, nic mi nie smakuje. A myślałam, że będzie odwrotnie.
Wczoraj pierwszy raz poczułam moje maleństwo! Przyłożyłam rękę do brzucha i poczułam takie miarowe ruchy, jakby bicie serduszka :) Wspaniałe uczucie!
image

image

Bluebella, szybko troszkę na ruchy, a tymbardziej na bicie serduszka malucha...to pewnie Twoje mięśnie podskakiwały, bo sie rozciagają;)

Apetyty tez przyjdą:)uwierzcie***

Ja pożerałam słodycze w 1 ciąży, cukrzycy nie miałam:)- wręcz odwrotnie, ciągle niski poziom cukru.
image

image

Hej dziewczynki!Takie miarowe bicie jakby serduszka na naszych brzuchach to niestety nie serduszka naszych maluszków a nasze tętno z aorty brzusznej:-)a szkoda bo fajnie byłoby poczuć takie serduszko.....
co do cukrzycy to nie dostaje się jej od zjadania słodyczy...polega ona na zaburzonej gospodarce naturalnej insuliny w organiźmie,która ma za zadanie regulować poziom cukru we krwi.Wciąży jest ta gospodarka mocno obciazona i organizm nie nadąża z produkcją insuliny,wtedy oczywiście trzeba zastosować odpowiednią dietę cukrzycową a czasem konieczne są zastrzyki z syntetycznej insuliny........
a już się ucieszyłam, że maluszek dał o sobie znać :( moja kuzynka pierwsze ruchy poczuła właśnie w 14 tygodniu
image

image

moja mama ciągle mi mówi że najczęściej jest tak że w pierwszej ciąży dopiero po połowie czuje sięruchy dziecka ale nie wiem czy to nie jakieś stare przesądy :)
Tak jest zazwyczaj, czy to1czy druga ciąża;)

Około 20 tygodnia można poczuć delikatnego kopniaksa;)

Gdzieś nawet był kiedyś wątek, kiedy poczułyście pierwsze ruchy dziecka.
Ja narazie bąbelkowanie, ale powiem szczerze-nie tęskno mi za kopniakami:)

Wiem już czym to"pachnie".
image

image

oj przykro mi,nie chciałam ci odebrać tej radości.....mój mąż trż myślał,że to serduszko maluszka,ale niestety tak nie jest...
a co do ruchów to 14 tydzień to trochę za wcześnie...oczywiście maluszek już bryka,ale nie jest jeszcze na tyle silny,aby puknąć w ściankę macicy tak żeby czuć:-( normalnie ruchy zaczyna się czuc od ok 18-22 tygodnia ,ale istnieje odsetek kobiet,które mogą poczuc je wcześniej:-)
kurcze - wysłałam wcześniej odpowiedź, ale nie poszła, więc teraz już w skrócie

Czy bóle w pachwinach sa normalne i związane z ciążą. Prawa pachwina tak boli że utrudnia chodzenie zwłaszcza po schodach
są uważane za niegroźne,jeżeli nie są połączone z bólami pobbrzusza i ew.plamieniem........
mnie też tak ciągnie czasami,ze po ścianie mogę chodzić......ale mija na szczęście...
ale puki co powiedz swojemu lekarzowi
mnie boli trochę wyżej nad pachwinami - długo myślałam co to za bóle - bo nawet nie wiedziałam jak je opisać, aż w końcu sama doszłam do tego, że mnie mięśnie bolą... położna moja powiedziała, że to normalne... mięśnie się rozciągają i bolą...
a ja sobie posłuchałam bicie serduszka mojego maleństwa... super... :)
image
image
Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Powiem, powiem przy najbliższej wizycie.

A u mnie zaczął się głupi stresik, bo w środę mam egzamin na mianowanego.

Znów ładnie się zaczął dzień - u nas będzie gril
HEJ DZIEWCZYNY WLASNIE ODKRYWAM WASZE FORUM TEZ JESTEM GRUDNIOWA MAUSIA 15 GRUDZIEN:) CHCETNIE DOLACZE DO WAS BO WIDZE ZE DUZO MOZNA SIE DOWIEDZIEC Z TAKIEGO FAJNEGO FORUM:) WCZORAJ DOWIEDZIALAM SIE WLASNIE ZE BEDZIE DZIEWCZYNKA:) I JESTEM W 7 NIEBIE:) ALE PANI DOKTOR ODKRYLA TAKZE NIEWIELKA TASME OWODNIOWA POWIEDZIALA ZEBY SIE NIE MARTWIC I OBSERWOWAC ZA 3 TYGODNIEMAM USG 3D TO WIECEJ SIE ZOBACZY CHYBA ZE SIE WCHLONIE! MAM TAKA NADZIEJE BO SIE JUZ BARDZO DENERWUJE POZDRAWIAM
nie martw się, ja też miałam cos dziwnego, tylko na pępowinie i ... wchłonęło się :)
image
Dzieki za odpowiedz ale wiadomo ze kazda mamcia sie denerwuje jak sie cos zaczyna zlego dziac ale mam nadzieje ze pojde za 3 tygodnie i juz nic niebedzie;] uspokaja mnie ze lekarka dosc doswiadczona z tego co mi wiadomo i mam do niej zaufanie nie przejela sie tym az tak bardzo o i tylko mowila ze bedziemy monitorowac takze trzymam kciuki:)
witam nową mamę i dopisuję do listy...

Aniak - 03.12
Asienkaj -06.12
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Agus878 -10.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
DD - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
image
image
DD gdzie, robisz USG 3D.

Inne dziewczyny również proszę o wypowiedź na ten temat i pomoc. Nie wiem gdzie się zarejestrować i z jakim wyprzedzeniem trzeba.

Kogo polecacie?
Ja chodzę do Invicty, super lekarka wiem z autopsji i z doświadczenia kilku znajomych i u niej będę robić, niedawno dwie moje koleżanki leczone u innych lekarzy prywatnych którzy nie robią 3d zostały również skierowane do mojej lekarki także myślę ze dobrze robi skoro inni lekarze ja polecają. A co do zapisów to nie wiem ja chodzę regularnie na wizyty także nie musiałam się specjalnie zapisywać, sama mi wybrała termin
Ja 3 drobiłam u dr Olszewskiej, super:)

Całośc trwała długo,jak się Jachu odwrócił, czekała, aż pokaże buźkę.Wszystko fajnie tłumaczyła, nagrała na płytkę same fajne ujęcia.

Potem chodziłam do niej już do końca ciąży.
image

image

A zapomniałam napisać w Invikcie chodzę do dr Brzóski:)
Ja chodzę do dr Boćkowskiego w Gdyni, dr jest lekarzem szpitala na Klinicznej:)
Posiada on najnowszy sprzęt do usg 3D, także polecam :)
image
image

image
Dziewczyny czy któraś z Was chodzi do lux medu??
Ja chodzę do Luxmedu.
image

image

Ja chodzę do Lux-Medu od wielu lat. Moją ciążę prowadzi dr Dorota Papińska-Stachowiak, ale dostać się do niej graniczy z cudem niestety :( Bardzo dobry i miły jest też dr Kijuć. Co do USG, nie wiem czy mają 3 i 4D. Do tej pory miałam robione tradycyjne. Zamierzam pójść na 4D prywatnie do dr Doeringa na Grunwaldzką, moja przyjaciółka bardzo go poleca.
image

image

ja też polecam dr Brzóskę - super ginekolog:)
Ja właśnie wkroczyłam w 5 miesiąc... czas się ciągnie ale jakoś leci ;P
image
image
ale dzisiaj przez ten upał kiepsko się czuje , jakoś w pracy nie mogę wysiedzieć , jakoś mi dzisiaj niekomfortowo, gorąco mi jak nie wiem , pije tylko przy tym dużo żeby nie stracić wody ,
asienkaj - bardzo dobrze, że dużo pijesz...
kiedy dziewczyny (w którym tygodniu ciąży) wybieracie się na USG 3D/4D?
image
image
W poprzedniej ciąży byliśmy w 24 tyg, teraz też tak pójdziemy.
image

image

Ja też ok 23 tc się wybieram i połączę to z usg połówkowym. Teraz pójdę na kolejną wizytę będzie to 19tc więc na jedno i drugie trochę za wcześnie.
image
image

image
A ja co dziwne w ciąży ale cudownie się czuje w te upały:) chyba powinnam sie w jakieś tropiki przeprowadzić:) ja wybieram się na wizytę w 20 tygodniu i spróbujemy zrobić to 3d jak a ja się malutka okaże za mała to wtedy w 23 tygodniu na następnej wizycie, trochę to za wcześnie ale później pani doktor idzie na urlop a nie chce iść do tej co ja będzie zastępować wiec jakoś tak wyszło, mam tylko nadzieję że wszystko dobrze i że ta wstrętna taśma owodniowa zniknie!!!
[url=http://www.suwaczki.com/]image[/url
Wcześniejsza DD to właśnie ja:)
Ja też czuję się w upały wspaniale:) W zasadzie to mam tak od zawsze i w obu ciążach nic mi się nie zmieniło także zaczynam żyć od 25 stopni w górę:)
image
image

image
Dzięki za odpowiedzi co do 3d, zastanawiam się nad prof. Preisem.

W środę mam egzamin na mianowanego i już się denerwuję. Koleżankę prawie teraz oblali, dyrka mówiła, że było ciężko.
image
SBJ, nie stresuj!
Nie jest tak źle, oblewają mało kogo;), raz na 100000przypadków;)

Ja powyżej 25 stopni mam dość wszystkiego, nie cierpię upałów;(...bezwietrznych szczególnie.
image

image

No ja też chciałam do Preisa na USG, ale przyjaciółka mi odradziła, ponoć Pan Doktor lekko gburowaty, za to poleciła dr Doeringa.
Ja też w taką pogodę czuję się jak ryba (powoli orka) w wodzie :)
image

image

Podobno Prais jest dość gburowaty ale ma chyba bardzo dobry sprzęt, koleżanka która chodziła do niego przez cala ciąże miała chyba ze 3 badania 3d jak nie więcej ale 200zl za wizytę robi swoje
Dziewczyny chciałam się zapytać tych z Was co wiedza już o płci maluszka jak sprawdziła Wam się ta tabelka? Wiem że na takie cuda trzeba patrzeć z przymrużeniem oka ale w pierwszej ciąży się sprawdziło i zastanawiam się czy sprawdzi się w drugiej. Tak dla zabawy podacie?

http://www.planujemydziecko.pl/Planowanie-ciazy/Planownie-plci-dziecka
image
image

image
U mnie wychodzi moje marzenie-dziewczynka;)
image

image

Aniu a z synkiem Ci się sprawdziło?
image
image

image
Właśnie miałam pisać, że tak.
Z synkiem mi się sprawdziło!!!!!!!!!!!!!!!!!

A jak u Ciebie Agunia?
image

image

Także się sprawdziło że córka :) A teraz wychodzi również córka, zobaczę i porównam 14 może uda dowiedzieć:)
image
image

image
U mnie nie, chyba ze patrzeć na wiek rocznikowo a nie urodzinowo czyli co do miesiąca to wtedy tak:)
u mnie się sprawdza... widzę, że przez następne 4 lata mam szanse na synka ;P
image
image
Tak wiek liczy się rocznikowo:)
image
image

image
Jak rocznikowo to zgadza się dziewczynka:)
jak rocznikowo - to się nie zgadza... powinien być facecik...
image
image
a ja krzywo patrzyłam na tą tabelkę... hehe, zgadza się... powinna być kobitka :)
image
image
a u mnie wychodzi dziewczynka w usg jeszcze nie wiem.......
Mi też na razie się potwierdza wg usg chłopak i wg tabelki chłopak:)

Ja dzisiaj idę do lekarza zobaczymy co am u mojego malucha slychać...
Mam pytanie do dziewczyn które chodzą do lux medu BlueBell i Ani 1979.
Ja na razie chodzę prywatnie i byłam na jednej wizycie w lux bo mam tam abonament i badania za darmo. Ale jakoś dziwnie tak podwójnie prowadzić ciąże :/
- dziewczyny czy jesteście zadowolone z prowadzenia ciąży w lux,
- zasatanawiam się jak to jest z usg czy robią tylko w tych konkretnych okresach czyli 12, 20 i chyba 32 tc ??? a co potem - prywatnie mam robione w zasadzie co wizytę i jestm spokojna ...
Hej!
A mi nie wychodzi. Tzn. zaszłam miesiąc przed 29 urodzinami i jeśli liczyć, że miałam 28 lat to wychodzi chłopak, a jeśli rocznikowo 29 to dziewczynka.

No chyba, że usg i moja intuicja się mylą i będzie dziewczynka ;-).
Hania mnie kopie - ale śmieszne uczucie :)
image
image
Fajnie mar-chew, że już czujesz ruchy ja jeszcze nic nie czuje ;/
ja też jeszcze nic nie czuje
jeszcze będziemy się wszystkie uskarżać na kopniaki w wątrobę i inne narządy ;P
image
image
Ja właśnie wczoraj miałam namacalny dowód w postaci delikatnego smyrania mojego szczęścia:) Wieczorkiem moja wiercipięta bardzo dała o sobie znać. Mimo iż to moja druga ciąża i znam takie ruchy doskonale to cieszę się jak dziecko:)
image
image

image
Mar-chew czujesz kopniaczki na całym brzuchu? bo ja tylko w dole brzucha i od 3 dni. Tak jakby pekały duże bąbelki powietrza pod skórką :) chyba małej się to bardzo spodobało bo kopie kilka razy dziennie hihihi
Ja mam dokładnie te same odczucia czyli tak jak napisała Justa tak jakby pękały bąbelki :)
image
image

image
Aaaa zapomniałam Wam napisać, że ja też już czuję! ;-). Od paru dni. Ja czuję jakby rybka mi pływała w dole brzucha i smyrała mnie ogonkiem ;-)). Czasem to też jakby pękały bąbelki. I czuję po jedzeniu najbardziej. Na razie niezbyt często, ale czuję. Fajowe to jest ;-).
dokładnie - jakby pękały bąbelki :)
image
image
Ja już coś czułam w 16 tygodniu teraz 18 i mało co czuje ale czasami tak właśnie jakby rybka pływała:)
Cieszę się chociaż że już mi brzusio troszkę wyskoczył i troszkę go widać, bo jeszcze w zeszłym tygodniu nic nie było płaściutki a teraz tak odrobinkę a jak się wypnę do przodu to bardziej :p Wy też macie takie malutkie brzuszki?
Ja mam już dość pokaźny brzuszek, którego już nie da się nie zauważyć, ale podobno przy drugiej ciąży widać go dużo wcześniej:)
image
image

image
ja w brzuszku mam obecnie tyle samo co w biuście... ale biust nie za duży - chociaż urósł - ale bez szału ;P
image
image
Ja w pierwszej ciąży, a brzuch widać ;-). Nie da się ukryć, że w ciąży jestem. Każda inaczej ma...
U mnie w poprzedniej ciąży brzuszek wyskoczył dopiero ok 6 miesiąca, więc teraz w porównaniu z poprzednią to mam wieeelki brzuchol :-D
image
image

image
mi od polowy 3 miesiaca tak wywalilo brzuch ze moja bratowa myslala ze jestem conajmniej w piatym miesiacu. teraz jkby sie zatrymal w miejscu ni tak za szybko nie rosnie ale i tak juz zaczynam wygladac jak maly slonik :) z tabelki i z moich przeczuc wychodzi chlopak zobaczymy co powie usg juz sie nie moge doczekac, a jutro idziemy do lekarza mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze
image
Ja czuje bąbelkowanie od paru dni.

Co do LUxmedu- pewnie tak z tym USG jest, tylko w określonych tygodniach:przecież w gabinecie nie mają sprzętu, sama konsultacja i badanie;/

Lipka, bo prywatnie zawsze jest usg, na każdej wizycie.

Przy 1 ciązy,to już w ogóle chce się codziennie widzieć maluszka, a tu trzy razy tylko.

Będę za tydzień, spytam dokładnie o to.
image

image

tylko trzy razy USG w czasie ciąży ?

ja chodzę na NFZ i mam na każdej wizycie USG
To masz dobrą placówke NFZ:)
Ja jak chodziłam w 2008 roku na "dwa fronty", to też na NFZ tylko 3 razy mi zrobił.Niby taki limit jest.

Mi styknie trzy razy,i tak na 3d pójde i zobaczę dzidzię dokładniej:)
image

image

Ja muszę przyznać że jakbym nie widziała chociaz na chwilę maleństwa na każdej wizycie to byłoby mi smutno , już się nie mogę doczekać az zobacze kruszynke 12 lipca :)
:)
Tez tak miałam.
image

image

w UK robią tylko dwa razy... chyba, że ma się wskazania na częściej...
image
image
Jak byłam w UK to położna nie mogła się nadziwić że w Polsce usg wykonuje się tak często:) No ale to inna historia bo u nich wszystkie badania wyglądają dość dziwnie, np krew pobiera się w skrajnych przypadkach a tak badania są robione tylko z moczu. Badanie ginekologiczne tylko w szpitalu, co najwyżej położna zrobi tylko cytologię i na tym koniec. Także co jak co ale w Polsce opieka nad ciężarną jest uważam bardzo dobra:)
image
image

image
Ja już po wizycie był ponad godzinny poślizg ale z mauchem wszystko ok i to najważniejsze :)

Tak się obawiałam, że lekarz będzie mi coś mówił, że chodzę też do lux medu i tak trochę na dwa fronty ale nawet nie skomentował. Ja to zawsze jakiś film sobie wkręcę...
jeśli chodzi o krew to pobierają chyba dwa razy... może zależy od regionu - albo coś zmienili...
image
image
Ja jestem bardzo zadowolona z prowadzenia ciąży w LuxMedzie. USG robię tak często jak zaleca lekarka, pierwsze miałam w 9 tc, drugie w 14 tc,a na trzecie jestem umówiona w 22 tc. Lekarka powiedziała, że to zależy od tego jak się rozwija ciąża i że zbyt częste robienie USG wcale dobrze nie wpływa na maleństwo. Badanie krwi i moczu oraz ciśnienie, cytologię miałam dopiero raz, ale to ze względu na to, że wyniki idealne.

Co do wielkości brzuszka...hmmm wyglądam na 5-6 miesiąc, choć na wadze przybyło tylko 2,4 kg.
image

image

BlueBell a do kogo idziesz na połówkowe?
Dziewczyny - zdałam na mianowanego , ale stres był

Ja tez chodzę na dwa fronty, ale u mnie z NFZ - wcale nie robią USG, więc muszę gdzieś chodzić prywatnie
image
sbj - gratuluję :) teraz ciesz się wakacjami :)
image
image
Marchew - dzięki

A i jeszcze jedno - maleństwo zaczęło się ruszać w brzuszku.
image
No właśnie się zastanawiam i chyba na połówkowe jednak pójdę na 3 lub 4D do Doeringa. Coś mi się wydaje, że sprzęt w LuxMedzie nie jest aż tak dobry jak u niego.
image

image

Sbj gratulacje :D

Ja się zapisałam do lux medu ale chyba zapisze się jeszcze do dr Leszczyńskiej bo poprzednioo byłam zadowolona i zobacze albo pójde i tu i tu albo odwołam lux med.
hmmm a ja się tak zastanawiałam czemu mam mały brzuszek i może dlatego ze dopiero 1kg przybrałam... nie wiem... w jak u Was z przybieraniem na wadze?
ja niby mało przybrałam - ale wyglądam jakbym miała co najmniej 10kg na plusie... pupa mi urosła, twarz też bardziej zaokrąglona...
image
image
Czesc dziewczyny, my juz po wizycie :) liczac wg. lekarza polowa 17 t.c. przytylam w miesiac 2kg czyli niecale 4 od poczatku ciazy. Dziewczyny powiedzcie ile Dering bierze za usg? na polowkowe ide dopiero ok. 7 sierpnia bo chciala bym isc do kogos dobrego i lekarka mi wlasnie go polecila.
image
Ja z tyciem narazie cisza!!!!!!!!!!!!!!!!!!I DZIĘKI BOGU!!!!!
W szej ciąży w 17 tyg miałam już 5 kg na plusie:(-koszmar!..

Codo zachcianek-codziennie musi być ogór kiszony i coś gazowanego.
image

image

no to ja wpadlam w jedzeniowstret zeby cos kolwiek zjesc musze sie zmuszac ale za to pije jak bym miala ciagle kaca
image
Nie,no,jadłowstręt mi nie grozi:)

Ja z tych "żartych" raczej.

Ale z Janem ciągle w słodkościach siedziałam, teraz kiszone ogórki są wszędzie , i gazowana cola, albo cokolwiek.
image

image

Nieźle dziewczyny macie z tą wagą :)
Jak wczoraj lekarz mnie ważył to mam już ok 7 kg na plusie masakra jak tak dalej pójdzie to do końca ze 20 kg przytyje:/ ale jakoś niczego nie moge sobie odmówić :D
Ja właśnie tez dopiero kilogram a czuje się jak na 10 na plusie:) ale może to przez te upały:)
Ja w pierwszej ciąży przytyłam 18kg ale miałam niedowagę więc nie było źle:) wychodziłam z wagi 56/174cm, teraz zaczynałam od wagi 60kg mam w 18tc +1kg zobaczymy jak będzie dalej jak na razie apetyt dużo mniejszy.
image
image

image
Ja właśnie pochłonęłam 4 ogóry i zapiłam je rosołem:)-mieszanka w sam raz na upalna noc!!!!!!

wrrr.;)
image

image

A ja całej nocy nie mogę przespać bo jestem głoda, muszę wstać o 5,6 godz. rano i zjeść zupę mlęczną lub wypić mleko.

Dziewczyny jakie witaminy łykacie , bo ja cały czas na kwasie foliowy.
Ja łykałam kwas do 3 miesiąca, a potem przeszłam na witaminy. Aktualnie biorę Pregnacare przywiezione UK.
image
image

image
Dziewczyny proszę nie dobijajcie mnie z tą wagą :/

Ja na razie nie łykam witamin. Lekarz przepisal mi teraz tylko żelazo bo jakiś wynik słaby.
Aniak, nie przejmuj się! Ja w 16 t.c. miałam już 5 kg do przodu. Teraz się nie ważę, bo nie chcę się stresować. Ale myślę, że już dużo nie utyłam, bo po ciuchach widzę, że jest podobnie. Zważę się za tydzień, czyli w 20 t.c. bo idę do lekarza. Wolę tylko na jednej - jego wadze się ważyć.
Nic na to nie poradzę, że tyję i nie zamierzam się tym za bardzo denerwowac/dołować. Chciałam bardzo zajść w ciążę, więc muszę liczyć sie z konsekwencjami. Trudno, ciało się zmienia. A po ciąży będę musiała sie za siebie wziąć i tyle ;-).
a ja narazie jak schudłam w ciąży 5 kg tak nic nie przybieram więcej , i też juz mnie to czasami martwi
odkryłam właśnie jak nazywa się fachowa nazwa bólu pleców którego doświadczam... rwa kulszowa... słyszałam o niej tyle ale nie wiedziałam, że to taki ból!
image
image
to prawda ten ból jest mało sympatyczny....:-(
Cześć dziewczynki a ja już przytyłam 6kg.,i nie jem dużo ale nie ma sensu przejmować się wagą.Tak jak pisała Michałowa po ciąży trzeba się wziązć za siebie i stracić nadmiar.
niby nie powinno się tym przejmować - ale przestaje się mieścić w spodnie ciążowe!
image
image
Hehe nie martw się i kup większe :) widocznie dzidzia tyle potrzebuje wiec jesz więcej:) ja narazie nic ciążowego nie kupiłam tylko jakieś dłuższe tuniczki i mam nadzieje ze lato przechodzę w getrach i dopiero na jesieni będę musiała się w jakieś spodnie zaopatrzyć chociaż nie spotkałam jeszcze żadnych ładnych ciążowych ciuszków, w większości to co widzę w sklepach to wielkie workowate ciuszki:/ i spodnie tez takie hmmm niezabardzo a gdzie Wy się zaopatrujecie albo planujecie zaopatrywać w ciuszki dla siebie?
super ciuszki ciążowe mają w happy mum w alfie centrum:)
image
image
Mar-chew...już w spodnie ciążowe nie wchodzisz??!Oj, Ty..!Spokojnie z tym tyciem!:)

Fajne mają w H&M też, takie uniwersalne.I za rozsądne ceny.
image

image

Heheh, Marchew, to co ty za mikre spodnie ciążowe kupiłaś? ;-)

Ja myślę, że pochodzę w moich ciążowych do końca. Mam 2 pary eleganckich spodni do pracy (non stop w nich chodzę na zmianę), 2 pary rybaczków i getry 3/4 (do pracy się nie nadają). Bluzki typowo ciążowe mam tylko 2 i dostałam je w prezencie. A pozostałe bluzki to tuniki, czy takie luzniejsze bluzki a'la bombka, czy kimono to z orsay'a mam.
Aaa i mam jeansy od koleżanki pozyczone, ale są za duze i brzydko w nich wygladam. Ale czasem w nich chodze jak nie mam wyjscia.
Witajcie ! Dawwwwnnnooo mnie nie było. Jestem już po ślubie po egzaminie dyplomowym i mogę w końcu cieszyć się ciążą w spokoju i zająć się moją dietą itd. Dzisiaj mam usg podpatrzyłam, że niektóre z Was już znają płeć swoich maluszków, szczerze przyznam, że mam na to nadzieję dzisiaj ale myślałam że to raczej nierealne. Jestem ciekawa jakie macie już brzuszki bo ja mam dość spory, na ślubie w sukience jakoś dało się ukryć ale w sukience na poprawinach było już bardziej widać i chwaliłam się swoim stanem na prawo i lewo:) Jak wasze samopoczucie? Ja czasami się martwie bo pobolewa mnie brzuch. Z tego całego zamieszania mam tydzień opóźnienia w usg i cała w stresie dzisiaj jestem. No nic buziaki Mamusie!
w udach się nie mieszczę ;P masakra!
image
image
jak tak was czytam to aż się martwie ze u mnie coś nie tak ja nie musze nosic jeszcze spodni ciążowych chociaz mam je bo jest mi w nich wygodniej ale dzisiaj ubrałam spodnie sprzed ciazy jeszcze , moze to dlatego ze schudłam 5 kg i nic narazie nie przybrałam
Ja również mam mało czasu na zaglądanie na forum.... Bujam się od lekarza do lekarza ;(. Jak nie z sobą, to z młodą... Walczę z niedoczynnością tarczycy. Wczoraj odebrałam wyniki i mam gorsze niż wcześniejsze zanim zaczęłam brać tabletki. Umówiłam się już do endokrynologa po mocniejsze leki. Także cały przyszły tydzień od poniedziałku do czwartku mam zajęty wizytami.... Może w przyszłym tyg. poznam już płeć maluszka? Pozdrawiam.
image

image
Asienkaj nie martw się ja także jeszcze nic ciążowego nie nosze i mieszczę się praktycznie we wszystko sprzed ciąży może oprócz obcisłych spodni tzn tez się w nie mieszczę ale nie mogę przecież brzuszka zcikać:) pytałam mojej pani doktor czy to ok ze brzusio mały i ze przybrałam dopiero kilogram i stwierdziła ze powinnam sie cieszyć i absolutnie sie nie martwic bo jak brzusio będzie chciał wyskoczyć to wyskoczy i nie ma reguły:)
ja noszę spodnie ciązowe ale tylko dla własnej wygody żeby właśnie brzusia nie sciskac
nie ma bata abym się wcisnęła w swoje stare spodnie!
image
image
Ja też za cholerę nie wejdę ;-)
ja w spodnie sprzed ciazy przestalam sie miescic juz w 2tc. bo albo w udach za ciadne albo brakuje mi 5cm do zapiecia guzika
image
Narazie wchodzę w spodnie stare.

Jedyne co, to guzik rozpinam, bo ściska już :)
image

image

Ja również nie mieszczę się już w spodnie sprzed ciąży.Marchew nie przejmuj się przytyłaś tyle co ja.Przez ostatni miesiąc przytyłam 3,5kg.Nie mam pojęcia dlaczego jem normalnie jak zwykle nie mam zachcianek bardzo dużo się ruszam nie wiem dlaczego tak się stało,chyba to ten mój masakrycznie ogromny biust tyle waży(jest ciągle w centrum zainteresowania nie brzuch tylko biust:)he he).
no i juz po usg. Dzidzia ma juz 12 cm i prawdopodobnie jest dziewczynką! :) Chociaż w czasie badania ginekolog się zakręciła i stanęło na tym, że raczej dziewczynka ale nie na 100 %
Gratulacje:) ja tez dziś miałam dodatkowe usg bo musiałam się upewnić co z ta taśma owodniowa i sie okazało ze nie mam sie na zapas przejmować bo jest umiejscowiona w takim miejscu ze nie zagraża dzidzi i nie mam czytać żadnych forów i informacji na internecie bo tam same najgorsze rzeczy piszą i straszą:)i moja dziewczynka mi jeszcze rączką pomachała na usg:)
w takim razie i ja gratuluje dziewczynki tym bardziej ze juz wiadomo ze bezpiecznej w brzuszku! Milego weekendu drogie Mamusie.
Wczoraj byłam u gina bo od kilku dni mocno boli mnie brzuch w dole (prawie chodzić nie mogłam tak mnie "ciągneło") Pan doktor kazał mi zrobić badanie moczu i pokazać się. Po badaniu pan doktor powiedział ze maluszek ma się bardzo dobrze, ja mam bardzo dobre wyniki i wszystko jest ok. Macica się rozciąga naciskając na inne organy i to powoduję ten ból i tak będzie do końca ciąży mocniej lub słabiej.
Kurcze, nie jestem panikarą, ale boli tak mocno że czasem nie moge wstać z krzesła..

Ach! i potwierdził dziewczynke!! :)
Cześć dziewczynki.
Wczoraj zauważyłam delikatne plamienie dziś jest to samo trochę się denerwuję wcześniej nie miałam plamień.Wybiorę się jutro do mojego lekarza niech sprawdzi czy wszystko dobrze z dzidziusiem.Brzuch mnie też boli ciągnie i kuje.Tak sobie myślę czy to przypadkiem nie od przepracowania bardzo dużo chodzę.
do Dagmarka, mi też wynaleźli taśmę owodniową, jeden lek powiedził że tak a drugi, że nic takiego nie ma, wchodziłam na intenet i czytałam o tym to się przeraziłam, nie polecam, ale trochę się strachu najadłam, zobaczymy co wyjdzie w kolejnym usg
Ja także sie tym przeraziłam ale moje lekarka powiedziała ze to co piszą na internecie to sa skrajne przypadki i ze teraz sie juz to bardzo rzadko zdarza żeby to miało jakiś wpływ na dzidzie także nic nie czytać i chyba zaufać lekarzom i wieżyc ze będzie dobrze:)
Sylwia możliwe ze to od przepracowania nie wolno sie przecież przemęczać dużo odpoczywać a już szczególnie w takie upały! Idz koniecznie do lekarza!
Anka 165 mi jeszcze lekarka powiedziała ze macica z czasem będzie rosnąć i ta taśma może sie naciągnąć i przykleić do ścianek macicy także nie ma co sie na zapas denerwować tylko pamiętać o tym na każdym usg i oglądać może z czasem juz zniknie:) ja za 2 tygodnie ide na 3D mam nadzieje ze dokladnie zobaczymy co to tam jest a moze juz jej nie bedzie bo widze ze brzusio rosnie z kazdym dniem:)daj znac jak u Ciebie bedzie po usg
a ja dzisiaj idę do lekarza , zobaczymy co u mojego maleństwa słychać , mam też nadzieję że może lekarz cokolwiek powie już o płci , tak już bym chciała :) caly dzień dzisiaj będzie taki lekko nerwowy bo ide dopiero na 16,20
sylwia idż czym prędze do lekarza a jak nie to podjedz do szpitala!!!!!!!nie można bagatelizować plamień w ciąży tym bardziej,że boli przy tym brzuch!!!!!!!!Być może to z przepracowania ale nie wiesz przecież napewno!!!!!!!!!!
Teraz to już mogę powiedzieć że poczyłam konkretne ruchy małej. Wczoraj podczas meczu kibicowała razem z nami, kopnęła mnie w dłoń kilka razy taaaak mocno że aż odskoczyłam! :) Mąż od razu przyłożył głowę i dłonie do brzusia i dostał w policzek kopniaka hihi uśmialiśmy się do łez :)
Brzuch mi urusł o kolejne 3 cm w obwodzie w ciągu 2 tygodni. jest już naprawdę spory i trudno go już pomylić z fałdką tłuszczyku ;)

Mar-chew i asienkaj mamy już połowę ciąży!!:) Teraz już bliżej niż dalej do spotkania z maluszkiem!

asienkaj mamy nadzieję że dzisiaj lekarz wypatrzy co Twój mały Smyk ma między nogami (albo czego nie ma) :)
ja jak plamiłam też poszłam szybko na izbę przyjęć lekarz powiedział że to z przepracowania dał tyzień zwolnienia i przeszlo ale mnie nic nie bolalo , idz uspokoisz sie a mi lekarz powiedzial ze dobrze ze przyszłam , naprawde jak ja byłam juz dwa razy to przyjeli mnie milo wcale laski nie robili
tak to już połowa , jaj koś nie mogę uwierzyć ze ten czas tak szybko leci , niedługo nasze kruszynki będa na swiecie :)

hja nie czuję narazie zbytnio ruchów maluszka czasami mi sie wydaje ze to juz to ale chyba jednak nie
sylwia, misica3 ma rację. Idź jak najszybciej do lekarza a jeśli nie może Cie przyjąć to do szpitala. Może to nic groźnego i miejmy taką nadzieję ale należy to sprawdzić.
Mi lekarz powiedział że jeśli zobaczę plamienia natychmiast mam sie do niego zgłosić lub podjechac do szpitala.
Mnie również mocno brzuch boliał kilka dni temu ale plamienia nie miałam.
Daj znaki co u Ciebie,
pozdrowonka
jak lekarz dzisiaj mi nie powie czy będe miała chlopca czy dziewczynke to chyba pojde do innego lekarza , zobacze moze wtedy inny mi cos powie konkretniejszego :)

robimy remont w domu i mamy niebieska farbe kupiona do pokoju a moj maz wczoraj sie smial ze moze bedzie trzeba rozowa kupic :) i co teraz ma czekac z malowaniem :) oczywiscie zarty :)
Ja idę w środę na usg i również mam nadzieję że poznam płeć, choć w poprzedniej ciąży dowiedziałam się dopiero w 23 tc, to teraz mam nadzieje nastąpi to trochę szybciej :)
image
image

image
my również chcemy rozpocząć urządzanie pokoiku dla maleństwa, ale poczekamy na gorszą pogodę bo teraz to szkoda takiego pięknego słoneczka i za gorąco... Chcemy pomalować pokoik maleństwa na pistacjowy kolorek i do tego jasne mebelki i różowe dodatki :)
Cześć dziewczynki!

Sylwia - koniecznie idz do lekarza lub szpitala!!!

Ja idę do mojego dr w czwartek na godz. 19. Nie mogę się doczekać. Mam nadzieję, że tym razem maluch będzie bardziej aktywny i będzie można dojrzeć czy rzeczywiście ma siusiaka.
W czwartek tez zaczynam urlop wiec sobie 2 tyg. odpocznę.

A moje dziecię już konkretnie mnie kopie. To jest cudowne uczucie! ;-)
Sylwia ja tez plamiłam ale w 15 tygodniu i choć moja gin na 100% przyjęłaby mnie popołudniu to natychmiast pojechałam do szpitala bo gin pewnie i tak cię tam wysle......nie bój się bo ja też myślałam już o najgorszym jak zobaczyłam krew a na szczęście okazało sie ,że to nic złego......ale zawsze trzeba sprawdzić,,,,,
Sylwia koniecznie do lekarza trzymam kciuki na pewno wszystko będzie dobrze :)

Ale upał masakra ledwo można wysiedzieć :/

Dziewczyny umawiacie się już na usg połówkowe?? Ja zapisałam się na 22 lipca i to w sumie będzie 20 t i 6 dz i nie wiem czy to nie za wcześnie bo wszędzie czytam, że lepiej w okoloicach 23 tygodna :/
a my akurat wprowadzamy sie do mieszkania po babci dlatego robimy remmont juz teraz :) maz ledwie go robi w ten upal ale chcemy sie jak najszybciej wprowadzic na swoje ,
ja też idę na USG pod koniec lipca a będzie to 22/23 tydzień
Ciekawe czy teraz w czwartek będę miała usg połówkowe?
Jestem w 20 t.c.

Muszę zmienić suwaczek, bo ten źle pokazuje czas...
Michałowa a czemu źle ja też mam termin na 10 a u mnie jest dokładnie 18 tc i 5 dni, tak oblicza mi lekarz i tak jest na usg. Termin ten mam z miesiączki a z poczęcia 2 tygodnie wstecz.
image
image

image
A bo jutro pokaze juz 19 i 4 dni.
Widzę, że nie tylko u mnie zmiany mieszkaniowe :) My w piątek odebraliśmy klucze do nowego mieszkanka - jestem cała w skowronkach pomimo upału. Teraz czaka nas remont i przeprowadzka, ale to dobrze, czas szybciej pobiegnie i może nie będę się skupiała tylko na rosnącym brzuszku. Trzymajcie się Dziewczyny i dużo dużo pijcie w te upały!
image

image

Nie byłam dziś u lekarza to moje plamienie jest tak bardzo bardzo delikatne a brzuch mi ciągle boli nie aż tak mocno postanowiłam poobserwować jak będzie gorzej to od razu wybiorę się do szpitala.Teraz muszę więcej wypoczywać i mniej stresować.Dziecko jest jednak najważniejsze.
Aniak ja także ide 22 na usg połówkowe i o będzie 20 tydzień i 5 dzień ale lekarka sama tak mnie umówiła także widocznie nie za wczesnie:)
ja dzisiaj byłam u polskiego ginekologa. Moja szyjka się zamknęła... Lekarz sprawdził wszystkie organy i czy wszystko jest na swoim miejscu (pomierzył puls chyba w każdym możliwym miejscu ;P) i kazał się cieszyć zdrowo przebiegającą ciążą:) Zapisał mi również lekarstwa na zapalenie pęcherza... także wróciłam z Londynu bardzo szczęśliwa - do tego stopnia, iż pozwolę sobie założyć nowy wątek bo ten już się dłuży... ;P
image
image
Wklej może link do nowego wątku który założyłaś:)
Link do nowego wątku:)

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-5-t171915,1,16.html
image
image

image
do góry