Widok

MAMUSIE GRUDNIOWE 2010... CZ.5

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mamusie grudniowe cz 1

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-t158001,1,16.html?hl=grudniowe 2010#hl

Mamusie grudniowe cz 2

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-2-t161023,1,16.html

Mamusie grudniowe cz 3

http://forum.trojmiasto.pl/MAMUSIE-GRUDNIOWE-2010-CZ-3-t164468,1,130.html

Mamusie grudniowe cz 4

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=168770&c=1&k=16#fs

Lista grudniowych mamuś :)

Aniak - 03.12
Sylwia80 -04.12 - chłopczyk
Mar-chew -05.12 - dziewczynka Hania
Asienkaj -06.12
Justa2684 - 06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Michalowa -10.12 - chłopczyk Szymon
Agus878 -10.12
Agusia:) -10.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Beata - 12.12 - chłopczyk
Dagmarka - 15.12 - dziewczynka
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mar-chew fajnie że założyłaś nowy watek bo poprzedni był już lekko za długi :)
image
image

image
Witam w nowym!
image

image

o super nowy wątek :)
to ja dopisuje się z moją księżniczką :) moje przypuszczenia o chłopcu nie sprawdziły się :) ale i tak jesteśmy szcześliwi

Aniak - 03.12
Asienkaj -06.12 - dziewczynka
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Agus878 -10.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
asienkaj - gratulacje
już wiem, że dziewczynka - pisałyśmy w tym samym momencie
image
asienkaj gratulacje dziewczynki! :)
Zdecydowanie za długi :)

Po pierwsze jeszcze jedno sprostowanie - Beata z listy z terminem na 12.12 to ja czyli sbj :)

asienkaj i jak wczorajsza wizyta, wiecie już czy to chłopak czy dziewczynka?

My wczoraj byliśmy na USG i lekarz potwierdził, że to chłopak, waży 250 gram i rozwija się zdrowo jak na 19 tydzień ciąży. Ja przytyłam jak dotąd prawie 3 kg, ale w swoich rzeczach nie chodzę już od miesiąca. Tak jest wygodniej dla brzuszka. Z dolegliwości ciążowych to bolą mnie pachwiny i drętwieją łydki. To wszystko nic - bo od tygodnia nareszcie nie mam mdłości.
Mały kopie juz bardzo fajnie i coraz częściej :)

A teraz jeszcze pytanko:
badanie cytomegalia - po co się je robi - co ono sprawdza?

Pozdrawiam wszystkie mamusie, gratuluję zdanych egzaminów i życzę mało zmartwień
image
Witajcie mamusie melduję się w nowym wątku.
Asienkaj gratulacje dziewczynki.
Ja dzisiaj postanowiłam cały dzień odpoczywać będę leżeć.
Sbj - co do cyto, to ta infekcja u kobiety w ciąży, może być przyczyną nawykowych poronień. Dodatkowo wirus atakuje głównie komórki niedojrzałe, w związku z czym jest wyjątkowo niebezpieczny dla płodu

W pierwszym trymestrze, zakażenia wewnątrzłonowe kończą się najczęściej poronieniem lub wadą wrodzoną ośrodkowego układu nerwowego. Dziecko może urodzić się ze zmianami w dnie oczu czy bezmoczem.

W kolejnym trymestrze ciąży zakażenie może prowadzić do wewnątrzmacicznych uszkodzeń mózgu. Po urodzeniu może się to objawiać zaburzeniami rozwoju lub padaczką - takie zmiany dotyczą 13% noworodków, których matki pierwotne zakażenie wirusem przechodziły w czasie ciąży.

Zakażenie w trzecim trymestrze ciąży może spowodować przedwczesny poród. Dzieci, które urodzą się przedwcześnie i noszą znamiona chorób takich jak zapalenie płuc czy nasilona żółtaczka, kwalifikują się do leczenia.
image

image

do Dagmarek dam znać co z taśmą owodniową, usg kolejne ma 3 sierpnia. pozdrawiam
Asienkaj gratulacje dziewczynki:)

Ja jutro o 18 mam wizytę u gina i mam cichą nadzieję że się dowiem kto mieszka u mnie pod sercem :)
image
image

image
dziękuje wszystkim :) tak się cieszę że juz wiem co mam w brzuszku
Asienkaj jak będzie miała na imię twoja królewna?
właśnie tego jeszcze nie wiemy :) jest kilka opcji ale trzeba się zdecydować , mamy jeszcze czas myślę że dojdziemy do porozumienia :)
Gratulacje!

U nas też mogłaby się Dama pokazać:)
image

image

Cieszę się razem z Wamy Dziewczyny, że już wiecie kogo gościcie pod serduszkiem. Mi przyjdzie jeszcze poczekać, muszę sie umówić na prywatne USG, bo na wizycie mam dopiero w 22 tygodniu :(
image

image

[URL=http://img848.imageshack.us/i/dsc0014h.jpg/]
Hej jak znalazłyście link do tego nowego wątku bo ja dopiero jak wpisałam w wyszukiwarce to mi sie pojawiło a może jest jakiś łatwiejszy sposób:)
[url=http://www.suwaczki.com/]image[/url
hej dziewczynki!melduję się w nowym wątku:-)zazdroszczę wam trochę bo też chciałabym wiedzieć kto mieszka w moim brzuszku:-)ale puki co usg mam na 26 lipca więc jeszcze nie całe 2 tyg....jakoś wytrzymam...moja dzidzia daje czasem o sobie znać ,ale nie zawsze a ja wtedy wpadam w panikę lekką,choc to 20 tydzień i wiem ,że na dobrze wyczuwalne ruchy trzeba jeszcze poczekać.....a ja już bym chciała....
mi lekarz powiedział że jeszcze mogę nie odczuwać ruchów maluszka , a dlatego tez ze nie jestem szczupla i to wtedy troche pozniej mozna poczuc

a co do plci to przez usg brzucha nie rozpoznał plci bo malenstwo odwrocilo sie akurat i było nie bardzo widoczne ale sprobowal usg dopochwowo i wtedy odrazu zobaczyl ze to dziewczynka :)
mowil ze oczywiscie moze sie pomylic zawsze , woli sie pewnie ubezpieczyc na wypadek jakby byla jednak pomylka ale mowil ze to jest dziewczynka i wiac wyraznie wargi :)
już zastanawiamy się jak dać naszej córeczce na imię i właśnie jakoś nie możemy się zdecydować , narazie przystało na Małgorzata albo Hania tyle że Hania to moja mama i właśnie hcyba nie za bardzo , chociaż bardzo bardzo to imie nam sie podoba co o tym myślicie by wnuczka miła tak samo na imie jak babcia ?
Myślę ze to zupełnie nie przeszkadza a nawet bardzo fajnie jak wnusia ma tak samo jak babcia:) my już dawno jak mamy wybrane Laura :)
Mam tylko nadzieje ze na następnym usg Laura nie zamieni sie w Maksia bo już sie przyzwyczaiłam do myśli ze mamy dziewczynkę:)
Ja myślę że nie jest to problem, będą miały inne nazwiska a babcia pewnie byłaby bardzo dumna ze ma wnuczkę imienniczkę:) Mojej córki babcia mama mojego męża również ma na imię Hania i damy tak o ile to będzie dziewczynka na drugie. A na drugie bo nazwisko to samo :)
image
image

image
my też myslelismy Laura :) ale zostało narazie na Hania i Małgorzata i musze przyznać że Hania bardziej nam sie podoba i jakos coraz bardziej sie przekonuje ze chcialabym małą Hanie :)

nasz lekarz przekonująco stwierdzil ze to dziewczynka i mysle ze sie nie pomylil chociaz fakt na usg bylo widac wyraźnie ze to dziewczynka i nic nie ma miedzy nozkami :)
U mnie jeśli to dziewczynka będzie nazwana Kornelia Hanna, a chłopiec - nic ale to nic żadnego pomysłu jak na razie :(
image
image

image
Heheh, to ja mam odwrotnie. Musi być chłopak, bo dla dziewczyki nic, kompletnie nic nie mamy. Zadne imie mi się nie podoba.
A jak już ewentualnie mi się podoba, to mojemu M. absolutnie i na odwrót ;-).
No poprostu musi być chłopak i już ;-)).
Hejka, ja po wizycie.
Mam 17 tydzien a nie 16 sty, ale zostawie taki suwaczek, jak ciążę przenoszę znowu, nie będę się wkurzała;)hehe

U nas USG 23 sierpnia, nie chciałam wcześniej, tak od razu 3d zrobię za jednym zamachem.

Przytyłam 0,5kg!!Także świetnie!z Janem miałam w 17 tyg już 8 na plusie;(grrr...
image

image

Co do imion- mamy już i dla chłopaka i dla baby-jednogłośnie;)
image

image

A u nas pustka w głowie jeśli chodzi o imię dla dziewczynki, chcieliśmy Natalię, ale tyle ich biega po świecie :)
image

image

No Natalek, Zuzi, Julek, Antosi i Amelek, to już nie powiem- zatrzęsienie!!!!

Zresztą żadne z nich nie za bardzo mi się podoba.
image

image

mnie się Julia podoba ale kuzynka urodziła dwa miesiące temu i też właśnie Julke więc nam odpada
Wiecie co a ja mam inne zdanie co do nazywania tak samo dwóch bliskich osób w rodzinie......bo mój siostrzeniec ma tak samo na imię jak jego tato czyli Karol a to powoduje,że małego Karola nazywamy Lolek dla odróżnienia przez co jego imię nie jest używane a czasem jak coś chcemy załatwić to trzeba zaznaczać za każdym razem o którym Karolu się mówi..........Więc jeśli już bardzo chcecie dac na imię tak jak babcia to poprostu dajcie tak na drugie.....ale to i tak przecież wasz wybór:-)
a ja mam na imię tak samo jak ś.p. moja babcia - i nigdy nie było z tym problemu :) w końcu wnuczka i babcia, to trochę inaczej niż matka i córka...
image
image
Dagmarka - ja dodałam wątek do obserwowanych i nie musze go teraz szukać .

Dziewczyny a podajcie jakieś dziwne i niespotykane imiona dla chłopaka, bo my mamy problem i szukamy jakiegoś interesującego pomysłu. Mąż chce Stanisława, ale mi się kojarzy że Stachem, ja chciałabym Franciszka - Frania, ale małżowi się nie podoba, więc musimy szukać innego rozwiązania
image
Dziewczyny czy bierzecie jakieś witaminki ciążowe? mi pani doktor poleciła Centrum maternal z kwasami DHA ale jest bardzo drogie ;/ sprawdzałam prenatal z DHA ma taki sam sklad i jest troszke tanszy a co Wy polecacie?
Ja właśnie biorę pranatal DHA.
Mi dzisiaj gin kazała brac witaminy, pomimo dobrych wyników.
Nie wiem jaki w tym sens, bo w poprzedniej ciąży nic nie brałam i było si.

Poleciła mi tez to Centrum, ale jeszcze nie kupiłam.

Moja kumpela ma Frania, jak dla mnie-stare imię, ale takie sobie.
Staś -ładne, zastanawialiśmy sie przy Janie, czy nie byłby Staś, ale jakoś nie "przeszło:)

Teraz sa modne te Fabiany, czy jakos tak, Alany-o zgrozo, jakies dziwactwa w formie Ksawery itp-dramat!!!!!

Ale każdy ma swój gust, tylko ja uważam, że nie róbmy krzywdy dziecku na całe życie, dając jakieś głupie imię.Potem się biedaczysko całe żytcie będzie męczyło, jak mój uczeń-BRAJAN!!!!haha

Kumpel ze Stanów, smiał się, ajk ma czytać jego imię:-BREJDŻAN????!!haha
image

image

Brajan - przez "j" - o losie, to go rodzice urządzili - na całe życie nie ma co...
image
image
Oj , słodka przyszłość dziecka;)

Ja zwolenniczka tradycyjnych imion, chociaz dziewczęce mamy słabo tradycyjne;)

Hehe..
image

image

To jeszcze nic, mój 9-letni siostrzeniec ma w klasie Ramzesa!!! ;-)
mam nadzieję, że nigdy nie postanowi wyemigrować do anglojęzycznego kraju!
image
image
No my chcemy Szymona lub Arkadiusza...ale ja wolę Szymka.
Bardzo podoba mi się Igor, ale mój mąż nie lubi (jak on to mówi) ruskich imion ;-).
Hej dziewczyny jestem po wizycie i wszystko z dzidzią ok. Super rośnie, mocno się wierci i wszystko ma na swoim miejscu :)

Jeśli chodzi o płeć na 99% dziewczynka :) Tak bardzo się cieszę, bo wymarzyłam sobie druga córę:)
image
image

image
To gratule!

Ja w sumie dla odmiany, chciałabym dziewczę, ale jak pomyślę o drugim takim super dziecku, jak Janio, to zachciewa się chłopa;)
image

image

Agusia:) Gratuluje dziewczynki

Jakoś tak mało chłopców mamy w grudniu :)
Hej dziewczynki.
Ja jednak wczoraj odwiedziłam mojego lekarza w związku z tymi moimi plamieniami i bólami a właściwie kłuciami brzucha.Tak myślałam że to od przemęczenia lekarz potwierdził.Kazał przez tydzień leżeć w łóżku i brać nospę 3razy dziennie,a jak nie przejdzie to do szpitala mnie położy.A ja w domu mam tyle zajęcia że nie wyobrażam siebie leżącej cały dzień,ale będę starała się leżeć chociaż z pół dnia.
Co do imion to my jeszcze nic nie wybraliśmy dla naszego synka.Zupełna pustka w głowie.
Michałowa imię Arkadiusz jest super bardzo mi się podoba ale mój brat ma tak na imię i to już odpada.
Zapomniałam dodać że z dzidzią wszystko ok rozwija się prawidłowo,waży 313gram.A ile ważą wasze dzidziusie tak dla porównania chciałabym wiedzieć u mnie to już 19tydz i 5dzień ciąży.Z usg wychodzi poród na 2 grudzień.
jeśli chodzi o witaminy ja lykam prenatal, a jakie imiona macie dla chłopców, my mamy Łukasz, Szymon, choć jeszcze nie jesteśmy pewni
a ja nie biorę witamin lekarz nic nie mówił ze mam brać więc wolę sama nic na własną reke
Właśnie wróciłam od lekarza.
Mały jest uparty, znowu nie chciał pokazać co ma między nogami. Także rozpoznanie z 12 tc jest cały czas nie potwierdzone!!!
Dr tez uparł się, że musi dzisiaj coś dojrzeć, robił mi usg prawie pół godziny, ale nie dało się. Maluszek miał dupkę cały czas na dole macicy i nie można było dojrzeć, jak się w końcu przewrócił, to zasłaniały stopy albo pepowina. No jednym słowem cały czas nie jesteśmy pewni co mamy ;-). Chyba chce nam zrobić niespodziankę.

Ale najważniejsze, że wszystko z nim ok. Rośnie ładnie, waży 280 g. a ma ponad 20 cm.
Przytyłam przez miesiąc 1,5 kg. A od początku ciąży już 7 kg.

Teraz wizyta za miesiąc. Ale dr proponował, żebym zrobiła usg 3 lub 4d u jakiegos lekarza, on niestety nie ma sprzetu. Może zrobię w ramach połówkowego od razu?
Polecał jakąś babeczkę z Dąbrowy w Gdyni. Podobno dokładna i w porównaniu do Deoringa czy Prisa nie droga. No zobaczę, zastanowię się. Może wtedy będzie coś widać? Ja chce być już pewna kto się we mnie rusza ;-). Będą jaja jak jednak będzie dziewczynka ;-)).
U nas USG 23 sierpnia:)

Ciekawe, kto to, ale coraz częściej zaczynamy nie chcieć wiedzieć- niespodzianka by była chociaż:)

Ja przytyłam w sumie 2 kg, także wznoszę ręce do Boga o litośc tym razem:)
image

image

A ja na dzisiejszej wizycie dowiedziałam się,że będę miała drugą córeczkę... Więc u mnie sprawdził się ten kalendarz płci. dopisuję się do listy. Termin mi skacze 26-27 grudzień ale na razie niech zostanie po staremu...

Aniak - 03.12
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Agus878 -10.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12 - dziewczynka
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
image

image
a widzicie, u mnie tez kalendarz tez taki nie wiadomy. Bo nie wiem jak liczyc ;-). Czy 28 czy 29 lat. Bo zapłodnienie było miesiac przed urodzinami...No nic, pozostaje mi czekać, aż samo się wyjaśni. Ja nastawiałam się na chłopaka. Ale może zacznę myśleć nad imieniem dla dziewczynki? ;-))
A robicie usg 3d lub 4d? Jaka w ogóle jest różnica pomiędzy tymi dwoma badaniami?
Michałowa 3d to jest usg gdzie widać dziecko jak realu a 4D to usg-film nagrany na płytkę:)
image
image

image
Plastelinowy maluch:)

U nas Jan nie wiele różńił na płytce od tego , jak wygladał po urodzeniu:)

Fajna pamiatka!
image

image

Aniak - 03.12
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Agus878 -10.12
Agusia:) -10.12 - dziewczynka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
image
image

image
Trotka gratuluję córeczki:) U mnie także kalendarz się nie pomylił i będzie druga córka. Kurcze coś w tym musi być:)

Michałowa ja robię usg połówkowe razem z 4D. W poprzedniej ciąży też robiłam i potwierdzam to co mówi Ania super pamiątka.
image
image

image
ja chcę zrobić USG 4D w 26 tc.
image
image
Ja będę robiła w 23tc. W pierwszej ciąży robiłam w 24 i było idealnie, drugie z powodu podejrzenia małowodzia robiłam w 26 i już jest ciut gorsze bo na niektórych ujęciach córa się nie mieści w kadr. Mój lekarz mówił że najlepiej wykonać usg 4D do 25 tc ale nie wiem jak inni lekarze może maja inne zdanie.
image
image

image
dziewczynki!różnica między USG 3D a 4D polega na tym że 3d to obraz w 3 płaszczyznach(czyli taki wypukły obraz)a 4d to taki jak w 3d tylko dodatkowo z ruchem:-)
Tak.
image

image

Misica a ty jaką masz wiedzę na ten temat, tzn do którego tygodnia najlepiej zrobić 4D żeby wyszło jak najlepiej?
image
image

image
Hej Dziewczynki witam się w nowym wątku :)

Jakoś przez te upały to nawet na kompie siedzieć mi się nie chce i klikać :/
Ja mam usg 3d w przyszłym tygodniu choć cały czas waham się czy to nie za wczesnie na to połówkowe. Mam nadzieję, że teraz na 100% dowiem się co w brzuchu siedzi. Nad imionami jeszcze nie myślimy.

Sylwia80 dobrze, ze poszłaś do lekarza a teraz dużo wypoczywaj.

Agusia:) i Trotka gratuluje dziewczynek:)
a mi lekarz nic nie mówił o USG 3D czu 4D ? Może poprostu sama pójdę i zrobię. Sama nie wiem . Ile to kosztuje ?
Asienkaj bo może nie ma sprzętu z 3D/4D dlatego nic nie wspominał.
image
image

image
Dziewczynki z tego co się oriętuję to najlepiej robić 3d i 4d ok 25-26 tygodnia ciąży ale pewnie każdy lekarz powie wam kiedy bo każdy ma inny aparat...
no może na nfz nie ma ale również prywatnie przyjmuje mógłby chociaz wspomnieć o tym , że jest taka możliwosc
Dziewczyny to moje szczęście:)

image
image
image
A tu potwierdzenie że to dziewczynka, gdyby nie lekarz sama bym na to nie wpadła :-D
image
image
image

image
tam gdzie chce iść na usg 4d, powiedział, że najlepiej pomiędzy 24 a 28 tygodniem ciąży...
image
image
A no to tak jak myślałam to pewnie zależy od lekarza i sprzętu:)
image
image

image
Ja też już chciałam iść na 4d ale jak zadzwoniłam się zarejestrować powiedziano mi że to troszkę za wcześnie i żebym poczekała tak do 20-22 tygodnia :(

Dziś wieszłam na wagę i się bardzo zdziwiłam. Od początku ciąży mam +1,5 kg - czy to aby nie za mało?
image

image

Bluebell u mnie narzie 1kg 800g na + i lekarz nic nie mówił. Przy tych upałach mnie się nic jeść nie chce ale jem dużo owoców:)
image
image

image
Witajcie dziewczyny
ja wybieram się na usg 3d w 22 tyg, lekarz uważa że to odpowiedni czas na usg połówkowe.
Co do wagi u mnie 1,5 kg w górę i to wszystko. Chociiaż czuję jakbym przybrała z 5 kg.Mój mąż mówi że jem mniej niż przed ciązą.. Choćbym bardzo chciała, nie potrafię wcisnąć w siebie takich ilości jedzonka jak przed ciążą. No i zrobiłam się wybredna..:)
No to widzę że nie jestem jedyna z tym słabym apetytem. Mi wszyscy mówią, że wręcz schudłam - oprócz brzucha oczywiście :)
image

image

ja jadłam bardzo dużo - tak koło 12 tygodnia - cały czas byłam głodna... wtedy dużo przytyłam... ale ostatnio, coś mi się jeść nie chce... szybko się najadam... nie wiem, może Hania postanowiła przejść na dietę ;P
image
image
Marchew, mam tak samo. Dużo przytyłam na początku a teraz od m-ca nawet dwóch delikatnie.
No trudno jak widać mam z Was najwięcej kg na plusie ;-)))). Po porodzie będę musiała iść na dietę.
podczytuje Was i 3mam kciuki za korzystne rozwiazanie...

Mar-chew, jezeli chcez w UK isc na 4D, to oni zalecaja nawet jeszcze pozniej, ja mialam pierwsze podejscie w 25tc, i nic nie bylo widac, wiec porposzono mnie abym przyszla w 27tc i wtedy bylo ok, nawet powiedziala, ze i w 30tc tez super by bylo....

Michalowa, ty zrzucisz to zaraz zobaczysz, ciezka praca, karmienie piersia itp, i zobaczysz w 2 miechy bedziesz miala to sama wage hihi
image

image
izulucha - a gdzie dokładnie byłaś, bo ja się wybieram do przychodni Medyk w Londynie...
image
image
Marchew, ja bylam tutaj i bylam b.zadowolona, bylam na polowkowym i pozniej na 4D...

http://www.MyUltraBaby.com

nie umiem zrobic aktywnego linku,

ja bylam w siedzibie na Canary Wharf, bo to blisko mojego domku, ale sa rowniez w Watford...
image

image
a jednak jest hihi
image

image
Agusia, jaka fajna Korni już;)

Taka duża...super!
image

image

Dzięki Aniu :)
image
image

image
Agusia super te fotki :) jeny też chce już zobaczyć swoją dzidzie...

Michałowa nie zapominaj o mnie i moim +7 kg od początku ciąży :)
Ja też w sumie przytyłam 7kg także Michałowa nie jesteś sama.
Aniak dziękuje kochana:)
image
image

image
dziewczyny czy interesujecie się już szkołami rodzenia, patrzeliście jakie są ceny?, drugie pytanie czym się smarujecie, ja używam oliwki zastanawiam się czy to nie za mało.
Ja już w pierwszej ciąży chodziłam do SR więc teraz sobie odpuszczam. Chodziłam na Zaspę do szpitala na skierowanie bezpłatnie na NFZ bardzo polecam zajęcia na prawdę super prowadzone zarówno teoria jak i praktyka. Minus to dużo osób na wykładach ale już praktyczne zajęcia były w grupach ok 10 osobowych, więc spoko:)

Ja smarowałam się w obydwu ciążach i nadal smaruję tylko oliwka po każdej kąpieli wmasowuję w wilgotną skórę, i kilka razy dziennie smaruję jeszcze brzuch i pośladki oraz piersi. Do dziś nie mam ani jednego rozstępu:)
image
image

image
Ja również smaruje się tylko oliwką (Ziaja), dwa razy dziennie czasem trzy na mokrą skórę. Wolę oliwkę bo szybko się wchłania i skóra się nie klei jak po balsamie. Również nie pojawił się żaden nowy rozstęp. na razie....:)
połowa ciąży na moim suwaczku!! :)
Mała się coraz mocniej rusza, kopniaczki widać gołym okiem hihi tak skóra na brzuchu się podnosi.
u mnie również połowa ciąży... rozstępów póki co nie widać... :)
image
image
Hej dziewyny wszystkie juz czujecie ruchy? Ja jeszcze totalne nic nie czuję nie wiem czy mam jakies spokojne dziecko, czy spi ciągle czy co :)
image
Ja jeszcze ruchów nie czuję.

Rozstepów po Janie nie miałam, ale i tak wyłaża głownie w 9 miesiącu;/

Oby nie;)

Narazie niczym się nie smaruję, ze zwykłego lenistwa.
Ale trzeba będzie kiedyś;)hehe
image

image

Ja czuję ruchy już od ponad miesiąca a od kilku dni również je widzę :)
image
image

image
ja czuje ruchy a dokładniej kopniaczki od dokładnie 1 lipca, wczesniej czułam pluski i łaskotanie "ogonka rybki". Ale nie martw się, jak byłam chyba w 18 tygodniu u lekarza, pan dr powiedział ze za ok 2 tygodnie max 3 powinnam poczuc ruchy malucha, takze Twój maluszek ma jeszcze czas :)
Zjedz porządny obiadek z deserem i usiądź wygodnie na łóżku, wyprostuj nóżki i się odpręż. Po pół godzinki powinnaś poczuć bulgotanie, a jak zaczniesz spacerowac to " rybi ogonek" - ja tak miałam :) 3mam kciuki
Ja pytałam w invikcie maja szkole rodzenia za darmo dla mieszkanek gdańska i podobno bardzo fajne zajęcia wiec chyba tam sie zapisze ale to jeszcze troszkę, a smaruje sie tzn zakupiłam a smaruje sie jak mi sie przypomni mustella próbowałam oliwka ale nie wchłania mi sie w ogóle i skora zostaje taka tłusta czego nie znosze i ten zapach;/
Ja czuje ruchy od 16 tygodnia ale to takie właśnie śmieszne bulgotanie i łaskotanie:) a teraz w 19 w sumie dopiero zaczęłam czuć tak mocniej, najmocniej czuje jak siedzę albo po słodkim:)
a ja zapiszę się do szkoły rodzenia na Zaspie przy szpitalu bo tutaj też chcę rodzic , teraz jak pójde do lekarza 10 sierpnia to poproszę o skierowanie powinien mi juz dac :)

a ruchy zaczęłam czuć od 16 lipca :) jak byłam 12 lipca to pandoktor powiedział że nie mam się co martwić ze jeszcze poczuje ruchy a narazie córeczka jest za mała i poczułam faktycznie kilka dni pózniej i teraz czuje prawie codziennie , a nawet kilka razy dziennie jakiegos delikatnego kopniaka :) cudowne uczucie .
Dzisiaj byłam na USG (znowu) :) Maluszek ma się świetnie... powiedzieli mi też, że płeć może ulec zmianie;P więc mam nie kupować różowych ubranek...
co do oliwki, to trzeba ją wsmarowywać na mokrą skórę i wycierać ręcznikiem... Ja uwielbiam ten zapach:)
image
image
Hej dxiewczyny jak mnie tu dawno nei było zdążyłyście założyć nowy wątek :) Ja jeszcze w stare spodnie sie mieszcze chociaż już nie zapinam guzika ;) przytyłam z 5 kg. Byłam w tamtym tyg u lekarza i widziałam nasze maleństwo jest całe i zdrowe dowiedzieliśmy sie wkońcu że bedzie chłopczyk, odrazu nam powiedziała więc nie miała zastrzerzeń :) ale z urządzaniem pokoiku jeszcze sie wstrzymamy :) Tydzień temu też zaczełam czuc ruchy, śmieszne uczucie, mąż też chciał poczuć ale co kładł ręke to przestawał kopać ;p;p a jak tam u was ruchy?? jakieś inne objawy macie bo ja w sumie mam bezobjawową ciąże oczywiście oprucz senności :)

Dopisuję sie do listy :)
Aniak - 03.12
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Agus878 -10.12
Agusia:) -10.12 - chłopczyk Patryk
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
To ja poprawiam bo wkradł się mały błąd:)

Aniak - 03.12
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Agus878 -10.12 - - chłopczyk Patryk
Agusia:) -10.12 - córeczka Kornelia
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
image
image

image
Agus gratuluję synka:)
image
image

image
Dziewczyny co myślicie o podróżach samolotem w ciąży? ja na początku września wybieram sie na wycieczkę i właśnie sie zastanawiam czy to będzie ok dla mnie i dzidziusia, to będzie przełom 27 i 28 tygodnia dodam ze ciąża przebiega bardzo dobrze ale sama nie wiem czy leciec:/
II trymestr jest najbezpieczniejszym okresem na podróże... Chociaż to już będzie początek trzeciego. Na pewno będzie Ci potrzebne zaświadczenie od lekarza na brak przeciwwskazań.... Ja w II trymestrze leciałam dwa razy. W I przebyłam podróż samochodem z UK do Polski i z powrotem i w 22 tygodniu, czeka mnie znowu taka podróż... chociaż obawy też mam...
Mi się tak rozciąga skóra na brzuchu, że nie mogę... Normalnie, czuję jak brzuch mi rośnie:)
image
image
jezeli ciaza przebiega prawidlow, to wg mnie nie ma przeciwskazan....
ja w 5-8tc bylam w Tajlandii,nawet w Bangkoku robilam test na potwierdzenie bo nie moglam uwierzyc... ale jzu wiedzialam, , na przelomie - 19-21 podroz samochodem z Londku do PL plus podroze w PL, i w 32tc, podroz na 3 dni do Brugii pociagiem z przesiadka, tylko wtedy dokupilam dodatkowe ubezpieczenie jakby co nna porod w dany krju europy itp..

Marchew, i co weszlas na ta stronke...z 4D zdjeciami...
image

image
tak, dzięki - ale pewnie i tak pojadę do tego Medyka.
image
image
Mały kopie codziennie - kilka razy dziennie, ale ruchów przez skórę brzucha jeszcze nie widać.
Przytyłam 3 kg

a co do podróży, to w pierwszej ciąży w 27 tygodniu lecieliśmy do Francji i to z Wawy, a najpierw do Wawy samochodem i było ok
image
ja też narazie tylko czuję , nie widać jeszcze ruchów i mąż nie może zobaczyć , ale cieszę sięze juz czuje bo zaczynałam sie martwic :)
Sbj ja właśnie tez w 27 sie wybieram do Francji tylko na szczęście z gdańska:) mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze:)
ja dzis byłam u lekarza wszystko ok!w poniedziałek mam planowo USG już nie mogę się doczekać......
chcieliśmy jechać nad jeziorko ale pani doktor zabroniła mi się kapać w jeziorku:-(((((((((((((
Agusia nie zauwazylam bledu:) dziekuje za gratulacje i rowniez gratuluje coreczki.

Co do podrozy ja tylko slyszalam ze dlugie podroze sa nie zalecane w ciazy a sama wybieram sie do meza do niemiec autem... kazdy mi odradza ale ja sie za bardzo stesknilam;p;p
mówią, aby zatrzymywać się co dwie godziny na postój - i trochę pochodzić... mi moja położna powiedziała, że nic mi nie będzie... byle tylko te postoje robić...
image
image
Ja w ciąży z pierwszą córką jechałam z Polski do Anglii z tym, że miałam noc odpoczynku u rodziny w Niemczech. W sumie dwie trasy po ok 1200km byłam wtedy w 16-17 tc. Podróż była super i nic złego się nie wydarzyło a po wjeździe do Niemiec już tak mocno nie trzęsie także dasz radę:-D
image
image

image
ja właśnie przebyłam taką podróż w 4tc i wracałam chyba w 5 tc - także na samym początku ciąży... ale muszę się przyznać, że bałam się strasznie...
image
image
no to postoje bede robic chocby na siusiu ktore coraz czesciej mi sie zdaza:) juz sie nei moge doczekac kiedy do niego pojade:):)
z anglii to troche km bylo chyba dluga podroz ja sie troszke obawiam ze sama nei dam rady prowadzic auta ale wyjade chyba szybciej zeby wlasnei dluzej odpoczywac:)
No ja po dzisiejszej wizycie u gin jestem troszkę w szoku - zmieniła mi termin porodu na 2 grudnia. Zastanawiam się skąd tak duża zmiana, jak myślicie? Ostatnią miesiączkę miałam 26 marca i wszystkie kalkulatory pokazują mi końcówkę grudnia a niektóre nawet początek stycznia, więc skąd u dr wziął się 2 grudnia?
image

image

Masz rację że to dość dziwne...a może sie pomyliła i miał być 2 stycznia? ja miałam ostatnia miesiączkę 7 marca i mam termin na 12, a z usg na 15 grudnia także w twoim przypadku to powinno wypaść później
a jaka była ta miesiączka 26 marca?taka jak zwykle czy moze nieco krótsza i bardziej skąpa?Bo czasem tak się zdarza,że kobieta będąc juz w ciązy ma jeszcze krwawienie w terminie przypadającej miesiączki ale to nie jest niesiączka........więc moze u Ciebie tak było?

witam

chciałabym do Was dołączyć, szkoda...ze dopiero natknęłam się na to forum...
również będę szczęśliwą grudniową mamusią - termin 9.12 :)

zazdroszczę większości z Was,że wiecie już kogo nosicie pod serduszkiem.. oststnią wizytę miałam 12 lipca i wtedy maleństwo ważyło 235g i dobrze się ma:)..niestety pani niezbyt chciała (widziała) potwierdzić płeć dzidziusia... najlepsze jest to, ze ja "niby" czuję ze to chłopczyk...a prawdopodobnie jest dziewczynka:) potwierdzi się dopiero 9 sierpnia:)
heh..mam teraz dużo wolnego czasu...i przeczytałam wszystkie posty

dziwne..ja mam tak samo z menstruacją jak Agus878 -, która ma termin na 10.12 - 8.12. a mi wyliczono na 11.12 - z usg 9.12. :) smiesznie!

oczywiście wszystkim gratuluję i życzę przyjemnego błogosłowianego stanu...oby było wszytko dobrze, dla kazdej z nas :) pozdrawiam

jakie ubranka na zimę dla naszych maleństw

no i jeszcze..pytanko...do doświadczonych Mamuś :)

gdyz to mój pierwszy dzidziuś... i właśnie zastanawiam się co będzie potrzebne...na najbliższy czas po narodzinach:)
nie chodzi mi akcesoria typu wóżek itp... lecz o UBRANKA..

niestety rodzimy felernie na zimę...i czeka nas pewnie kupwanie jakiś kombinezonów itp...ale ile czego powinnam mieć na początek? wiecie? :) z góry dzięki za odp.
aniewa - ja sie wtrące jako zeszłoroczna listopadowa mama (miałam by grudniową ale córeczka się pośpieszyła)
miałam 2 grube komibezony takie ze stopkami i raczkami i kilka pajacy welurowych, oczywiscie bodziaki i pajace bawełniane do spania, 2 sweterki grubsze, rajstopki, kilka par spodenek, kilka dresików, sukienek i bluzeczek ale nie bardzo było gdzie to wszysto ubierac :-) takze teraz wiem ze miałam za duzo wszystkiego i córcia nie zdązyła wynosic :)
aniewa ja ostatnia miesiaczke mialam 4 marca a ty?
pierwszy raz jak bylam na usg wyliczyli mi ze 10 grudzień
ale juz nastepnym razem 8.12
a teraz pewnie same wiece glowka na inny termin i reszta na inny ;) zobaczymy jak bedzie.
ja sama sie nie moge polapac mamy juz 5 miesiac tak chyba wole w tygodniach liczyc bo mi sie myli skoro 20 tydzien to 5 miesiecy pelnych i 6 sie zaczyna czy jak??
Grudniowe mamusie:
Aniak - 03.12
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Aniewa - 9.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12

witam nową mamę:)
image
image
Witamy nową Mamusię.
No u mnie na pewno się Pani dr pomyliła, gdyż miesiączka zupełnie normalna 26 marca ale zapłodnienie po monitoringu więc dokładnie wiemy kiedy (między 9 a 11 kwietnia) więc z tym terminem porodu to bardziej 2 stycznia niż 2 grudnia.
image

image

no to jesli zapłodnienie było po monitoringu to wiesz najlepiej i poprostu lekarka sie pomyliła:-)ale powiedz jej na następnej wizycie,żeby nie było tak,że w 8 miesiącu wg.tego terminu juz będziesz po terminie i moga wywoływać poród......a po co?skoro wiesz kiedy zaszłaś...
dziewczyny wracam na chwilkę do wątku o witaminkach, pisałyście ze bierzecie prenatal ale sa rożne prenatale ja kupiłam taki z dha ale on nie ma żadnych witamin wiec nie wiem czy coś do tego dokupić bo zależy mi na tym dha bo to podobno zdrowe dla dzidzi ale nie wiem czy można brać dodatkowo inne witaminki;/
no właśnie, a co mnie niepokoi z tym prenatalem to jego wysoka zawartość w kwas foliowy...
image
image
pytałam w aptece i może byc problem z połączeniem tego prenatalu dha z innymi witaminami bo on zawiera wit e i inne witaminki tez wiec nie można brać za dużo tej witaminki;/
chyba sie skusze na to centrum materna...drogie ale przynajmniej wszystko razem i bezpiecznie

odp do agus875

tak, również miałam 4 marca...ale mi pani dr poczatkowo wyliczyła na 11.12...a z usg na 9.12...no i od tego czasu jeszcze nic nie zmieniła :)

co do tygodni, to ja również gubię się w tych tygoodniach i miesiącach :)liczę od wizyty do wizyty :)

witaminki

ja biorę elevit:) jedna tabletka / dzień

ps. nikt więcej nie wypowie się, co do wyprawki grudniowej? :(
oni chyba sami nie wiedza kiedy ktora z nas urodzi ;p jezeli ktoras trafi w ten dzien to chyba bedzie wyjatek :) a co do wyprawki zrobilam kiedys sobie mala liste co powinnam miec ale wyszukalam sama.. i w sumie grudniowa to ona nie jest ;) mam chyba zapisane gdzies na kompie..
a prenatal mi sie skonczyl i nie wiem czy sobie kupic drugi i brac czy nie jak myslicie??
ja do swojej listy mam dopisane tylko (jako zimowa wyprawka): "zimowa pora niezbedne beda rekawiczki, kombinezon, cieply spiworem i czapeczka"
image
image
no właśnie a czym przykryć takiego zimowego maluszka? Bo kołderka podobno za ciężka? Kocyk wystarczy?
image
image
ja słyszałam ze kocyk i na początku bez poduszki..
sam kocyk w zimę szczególnie tak mroźną jak ostatnia to za mało....Potrzeba jeszcze śpiworek ocieplany do wózka zakupić i wtedy myślę,że wystarczy.....a co do terminów naszych to zasada za pomocą której obliczają termin to tzw.reguła Negelego,Sprawdza się ona u kobiet które naprawdę regularnie miesiączkują ale i tak ma zakres 4 tygodniowy czyli poród może nastąpić 2 tygodnie wcześniej lub później od terminu wyznaczonego......więc tylko 5%kobiet urodzi dokładnie w dniu jaki wyliczył lekarz.....a co do terminu z usg to wynika on z długości kończyn dziecka obwodu glowy i brzuszka a jak wiadomo każdy człowiek jest inny i rośnie trochę wolniej lub szybciej.....
ale w domku to chyba tylko kocyk wystarczy .. nie mówie tu o wyjściu na dwór.. ta teoria chyba wyglądała tak:
dzień ost miesiączki + 7 dni = ... - 3 miesiące = dzień porodu

jakoś tak ;)
jak chcecie moge wkleić tą liste rzeczy i można zawsze coś dopisać :) bo ja napewno tam wszystkieog nie mam..
jeśli w domu to starczy,fajne sa takie śpiworki do spania albo rożek.,.,.
tak ta reguła tak wygląda dokładnie......
rożek można oblec poszewką i będzie robił za lekką kołderkę,,,
hej dziewczyny ja już po połówkowym chłopak na 100% :) i zdrowiutki :) także jestem szczęśliwa.... tylko niestety mam problem z szyjką /niewydolność/ i strasznie mnie to martwi. Lekarka powiedziała ze jest trochę krótka 29 mm i chyba będę musiała mieśzałożony szew :( mam za tydzień zgłosić się do niej na kliniczna i zobacz....a kurcze zawsze coś siedze i rysze masakra
nie martw się dużo wypoczywaj i nic nie dźwigaj!czasami szyjka się sama normuje ale trzeba się bardzo oszczędzać:-)a jeżeli już będziesz musiała mieć założony szew to nic strasznego....krótki zabieg podczas którego lekarz zaszyje szyjkę macicy....ściąga się go na tydzień lub 2 przed porodem a czasem sam wypada o czasie.......no i odpoczynek ponad wszystko!!!!!
Ja także po połówkowym wczoraj:) u mnie dziewczynka na 80% mam nadzieje ze jednak dziewczynka będzie:) miałam od razu 3d robione dzidzia okazała sie w sam raz na to badanie zdrowiutka:) taśma owodniowa prawie zniknęła jejku jak sie ciesze! tylko muszę brać no-spe bo trochę za bardzo mnie macica boli jak sie rozciąga ale najważniejsze ze z dzidzia wszystko dobrze:)
Kurcze dziewczyny to szybko macie te połówkowe. Ja idę dopiero 5 sierpnia i będzie to mój 23 tc.
image
image

image
połówkowe czyli w połowie:) ja mam akurat 20 tydzień i tak mi przypadła wizyta ale 20 czy 23 tydzień to nie aż taka różnica przecież:)
mi się akurat kończy się zwolnienie, także usg połowkowe ustaliliśmy na 22 tydz czyli już we wtorek i nie mogę siędoczekać! :)
Mam nadzieje że z maluszkiem wszystko dobrze, bo wierci się niesamowicie! Niom i czy dziewczynka :) Chyba Paulinka albo Martynka ;) A jeśli jednak chłopczyk to Tomuś
ale numer jestem na logienie mojej siostry hihi :)
Agusia, luzik, 23 tydzien jest jak najbardziej ok.
Nie przesadzajmy.

To ksiazkowa wersja.
Ja bede miala w 21 tyg,ale dlatego, że akurat termin sie zwolnił, a tak miałabym tez w 23 tyg:)
image

image

Dagmarka wiedz że na tym etapie ciąży 3 tyg różnicy to bardzo dużo:)
image
image

image
Może źle sie wyraziłam różnica w rozwoju dziecka na pewno jest ale skoro lekarze sami umawiają w rożnych terminach także nie może mieć to dużego wpływu na wyniki badania inaczej zawsze by umawiali na ten sam np 20 tydzień:)
hej dziewczynki przestańcie się sprzeczać o usg połówkowe prawda jest taka,ze każda z nas ma w dobrze wyznaczonym terminie.....więc słuchajcie swoich gin.Ja sama mam w 22tyg.
Ale my się nie sprzeczamy:) Normalna rozmowa, przynajmniej ja takiego zamiaru nie miałam :)
image
image

image
tak mi sie wydawało przez chwilkę.....sorry
a ja połówkowe miałam w 19 tygodniu - no ich tutejsze w 20 tygodniu... ale powiem Wam, że w polskiej przychodni miałam bardziej dokładne to badanie....
image
image
Hejka

zmieniając temat usg połówkowego, gdzie można z dziećmi 3-latkami wyjść w trójmieście lub w okolicach w taka pogodę jaką mamy teraz - czyli w deszcz?
image
sbj - chyba nie pomogę...
ale moja Hania zaczyna dawać czadu z tym kopaniem:) nadal mnie to cieszy:)
image
image
przecież my sie nie kłócimy małe niedomówienie i niezrozumienie:)
a co mialyscie dokladnie mierzone na polowkowym usg?
Cześć babeczki!
Ja będę miała usg 4d połączone z połówkowym 5 sierpnia - czyli w 23 t.c.

A dziś rano doznałam lekkiego szoku...miałam mokrą koszulę na piersi. Poleciała mi już siara z jednej piersi. Wcale mnie nie cieszy, że tak szybko ;-). Mam nadzieję, że jednak na razie nie będzie leciała, bo wkładki laktacyjne drogie...wolę poczekać z tym do grudnia ;-)).

A poza tym, maluszek ostatnio jakby leniwy sie zrobił. Jakieś 2-1 tyg. temu już tak wyraźnie i często się ruszał. A ostatnio, może przez upały, ruszał się tylko późnym wieczorem. Stresy tylko przez nigo przezywałam ;-), bo cały dzień nie dawał znaku życia...Mam nadzieję, ze zacznie się częściej ruszać.
Aaaa i niestety mam już rozstępy na pośladkach i udach...mało, ale są. Jestem wkurzona, bo smaruję się od samego początku ciąży. Ale co zrobić? Muszę je zaakceptować.
Michałowa-
jak masz tendencje do rozstępów i taka skóre- nic nie zrobisz kosmicznego.

Ja w 1 ciąży ani jednego nie miałam rozstępa, teraz narazie też nie.

Te mega wielkie i tak pojawiają się w 8 i 9 miesiącu:)

A ja w raju!!!!!---pada deszcz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
image

image

No właśnie, wychodzi na to, że mam tendencje do rozstępów. Mało tego, do pękających naczynek tzw. pajączków również! Oj będę brzydka po ciąży ;-))). Mam na łydkach parę popękanych naczynek, teraz zauważyłam na udzie i jednej piersi - na szczęście póki co mało widoczne.
Normalnie masakra ;-). W ogóle tak dziwnie się patrzy jak ciało się zmienia ;-). Pomijam dodatkowe kg, ale duże piersi, ciemne sutki, brzuszek, teraz pojawia mi się kreska ciemna na brzuchu...i ta siara ;-))). Co te małe istoty robią z naszym ciałem ;-).
Hehe, opis niezły;)

Te pajączki też mam, na kolanie lewym.
image

image

mi też popękały naczynka. Rozstępów póki co brak:) - moja mama, która niczym się nie smarowała, też ich nie ma (po dwóch ciążach).
Oj, tyle rzeczy sprawdzali na połówkowym m.in czy usta są całe, nosek, wymiary główki itp., czy narządy pracuję np. nerki, czy kręgosłup jest cały. Oprócz tego w polskiej przychodni zbadali mi: echo serca. I w ogóle pomierzył puls w kilku rożnych miejscach np. na mózgu, w pachwinie i nawet nie pamiętam gdzie jeszcze ;P Znaczy się nie mam pewności czy puls czy co to tam dokładnie było...
image
image
znaczy się nie mi, tylko dziecku ;P
image
image
no kurcze to ja chyba jeszcze nie mialam bo jak bylam ostatnio na usg 14.07 to mi zmierzyla glowke udo sprawdzila czy kregoslup zamkniety i posluchalam bicia serduszka... czyli to nie bylo polowkowe a teraz wizyte mam 9 sierpnia a usg nie wiem kiedy bo mam osobno wizyty i usg... ;/
heh - nie wiedziała, że tytuł można zmieniać w trakcie pisania:) dopiero zauważyłam:)
image
image
ja na razie ani rozstępów ani pajączków ani kreski na brzuszku:) w ogóle nawet ciąże jak dla mnie mało widać może jak sie wypnę to wtedy:))) 2 dziewczyny tez szły na połówkowe jak ja byłam i były w 21 tygodniu i brzusie miały duuuuuuuze:) a ja jutro zaczynam 21 i maluśki:) moze wyskoczy nagle w sumie dopiero 3kg na plusie także może sie dopiero zacznie:)
Dagmara, ja w poprzedniej ciązy w 5 miesiacu miałam maciuńki brzuch, a miesiąc późńiej piłka!!!!!!

W ciązy wiele nie zalezy od nas, wszystko się szybko zmienia...

Oby dziecię zdrowe, w Grecji nie mieszkamy, więc bikini nam niepotrzebne:)
Rozstępy mogą i byc, jak już są w boskim planie;)
image

image

a na 3d mierzyli obwód główki brzuszka kość udowa przedramienia chyba:)) serduszko jak bije i jak wygląda, kręgosłup i wszystkie przepływy i układy, nerki, linie ust ...dużo rzeczy:)
Ania no pewnie;] dzidzia najważniejsza a smarować sie można i robić nie wiadomo co a ciało i tak zrobi swoje:) ja sie na razie ciesze ze brzusio mały bo nie jest mi tak ciężko w te upały a później może przyjdzie ochłodzenie!!!! uwielbiam ciepełko ale to co sie działo ostatnio 35 stopni to już przesada!
Upałow nie cierpię.
Kocham deszcz.

Jesień.

Lecę na koniki z młodym, do wieczorka;)
image

image

heh..

no proszę proszę... aguś878..ponownie coś wspołnego:P ja też mam następną wizytę u lekarza 9 sierpnia:)

ps. jak ja zazdroszczę "chudzielcom" :) na poczatku to chciałam mieć jak najszybciej brzuszek, zeby było widać ze w ciązy jestem...bo ten poczatkowy tluszczyk nie wygladal najlepiej :) a teraz przeciez to dopiero 5 miesiac, a ja na plusie 5 kg i brzusio bardzo pokazny...
ale moze przez to ze jestem "młodą" przyszłą mamusią (26l.) i to moja pierwsza ciąza...tak dziwi i troszkę przeraża mnie to przybywanie na wadze ;p chcałabym aby więcej nas było, abym nie zbzikowała :)
aniewa ja także jestem młodą mamusia 26latek:) chociaż młoda jak młoda bywają młodsze:) i tez pierwsza dzidzia:) i w sumie to myślałam ze ciężej będzie w ciąży a jak na razie jest super i mam nadzieje ze tak zostanie jak najdłużej!
Spoko, ja już nie taka młoda ;-)), a też mnie to dziwi ;-). Brzuch mam dość duży, na pewno nie da się go pomylić z brzuchem "tłuszczowym". Kg też już dużo na plusie, niestety...stąd pewnie te rozstępy. Mam 7 kg. na plusie...może teraz więcej? Nie ważę się żeby się nie stresować hehe. Ważę się tylko u lekarza co miesiąc.
no tak my kobiety już mamy...ze często marudzimy :P ze to i to i tamto...
niestety sprawiedliwości nie ma :P i jedne kobietki mało przybierają na wadze, nie mają rozstępów a inne mają wszystko..trudno:)
życie...ale przecież wszystko dla naszego kochanego maleństwa :) najwazniejsze, aby zdrowie dopisało :)

Michałowa...pocieszę cię... też mam pajączki.. i to jeden duży pod okiem na twarzy (ale można laserowo zamknąć po ciązy ), na łydkach też mam....rozstępy na piersiach bo rosną w makabrycznym tempie i nie mogę się do nich przyzwyczaić (już urosły 2rozmiary, a i tak miałam D )..

co do dzidziusia...to moj tez jest leniuszek w te upały..slabo czuję ruchy :(
Mi w sumie ciężko nie jest. A w takie upały jak były, to myślę, że każdy człowiek się męczył, nie tylko ciężarówki. Także ja na ciąże wcale nie narzekam ;-). Od początku ciąży czuję się bardzo dobrze. Wiadomo, były gorsze dni, ale też normalnie funkcjinowałam i chodziłam do pracy. Także luuuuzzzz ;-)
moja malutka tez leniwa tylko wieczorem sie budzi:)

ciąza cudowna jest :]

tak dagmarko...u mnie podobnie...bałam się że bedą wymioty itp...ale jak do tej pory to super ciąże znoszę :)

no tak na poczatku okropna senność..ciągle spałabym i spałabym (tak do konca 3 miesiaca) nudności były tylko w drugim miesiacu...a od 4 miesiąca...super..mam dużo energii, siły..dobry humor....i patrzę jak zmienia się ciałko... ale też wolę nie wchodzić na wagę, tylko u ginekologa sprawdzam co miesiąc :P tak mi lżej :P hihi

wszystko ponoć dobrze, dzidziuś zdrowy...ale nie znam jeszcze płci...a tak chciałabym już wiedzieć jak mowić do maleństwa...
ale chyba bedzie dziewczynka :) chociaz ja do tej pory myslałam tylko o chłopcu :)
ja w sumie nie wiem ile przytylam bo tak naprawde nie warzylam sie na poczatku ciazy... dzis wazylam 66,3 a mam 173 wzrostu.. w stare spodnie siezmieszcze ale juz nie zapinam w dzinsach nawet rozporka nie zapne a w "szmacianych" guzika nie zapinam:) brzuszek juz widac nosze wieksze bluzki no a biust tez z B sie C zrobilo a moze bedzie wiecej bo juz nawet te staniki zaczely mnie wkurzac i nie nosze wcale;p;p mowicie mlode mamuski a ja mam dopiero 23 lata i tez pierwsze dziecko.. chcialabym pojsc na 3D lub 4D tylko nie wiem gdzie i ile kosztuje..
aniewa no to duzo wspolnego mamy a dzidzie zaczelam od tygodnia czuc.. dzis w nocy np ruszala sie non stop spalam tylko 4 godziny a tak to ja czulam wiec spac sie nie chcialo :)
co do rozstepow to tez mam ale nie wiem czy to wczesniejsze czy teraz wyszly zabardzo sie nie przejmuje bo i tak bede je miala :) smarowalam sie oliwka ale wlasnie mi sie skonczyla.. za to żyly mi zaczely wychodzic np na piersiach i nogach sa bardziej widoczne..
a wy pracujecie?
hmm..ja już na urlopie dlugim jestem :) i muszę przyznać, ze brakuje mi pracy..
ile można sprzatać, czytać (zwłaszcza ze nie przedpadam) w tv nic ciekawego :P ogrodek wypielony..i teraz nuda :)
ja pracuje mam nadzieje jak najdłużej bo nie wyobrażam sobie siedzenia w domu nuda! jeszcze mój chłopak za granica pracuje i nawet nie mam dla kogo ugotować czy posprzątać a sama dużych wymagań nie mam także bym sie zanudziła:) a jesteś na zwolnieniu z powodów zdrowotnych?
Ja pracuję. Aktualnie jestem na urlopie wypoczynkowym do końca lipca i super się z tym czuję. Potem wracam do pracy i będę pewnie pracowała tak długo, jak samopoczucie będzie ok.
ja mam wolne.. pracowalam na umowe o dzielo i mam miesiac wolnego nie wiemczy tam wroce.. od tesciowej ucieklam i wrocilam do rodzicow bo moj maz tez pracuje za granica.. w domu mam sie do kogo odezwac i tez wiecej znajomych w rodzinnych stronach ;)
ja oficjalnie w pracy do 9 listopada... ciekawe czy dam radę... oficjalnie, bo zabukowałam sobie 3 tygodnie urlopu przed tym... czyli w pracy do połowy października...
image
image
Ja wolne- wakacje- szkoła startuje od 1 września i mam nadzieję, że ja z nią:)

Jak sie pracuje, wszystko wbrew mniejszej ilości czasu, bardziej zorganizowane,a jak dużo wolnego to lipton;/
image

image

Cześć,
Aniak - 03.12
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
ola_h - 28.12
Trotka - 29.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
Cześć dziewczynki dawno nie zaglądałam a nasze forum tętni życiem fajnie.
Ja też jak patrzę na swoje zmieniające się ciało to płakać mi się chce coraz paskudniej wyglądam.Najbardziej przerażają mnie moje olbrzymie piersi z C przeszłam na F a to na pewno nie koniec.I te kilogramy zupełnie nie wiem dlaczego tak dużo przytyłam nie jem dużo jestem ciągle w ruchu a 7kg już było teraz na pewno więcej,też nie ważę się w domu tylko u lekarza.Na nogach mam mnóstwo pajączków,a rozstępy na piersiach to mam stare nowych jeszcze nie zauważyłam ale myślę że będą.
witajcie dziewczyny,
wcześniej na loginie xxxj to ja tylko na logienie siory :)
u mnie wszystko dobrze, wczoraj zauważyłam pierwszą czkawkę u maluszka, mój mąż wreszcie poczuł kopniaki, bo za każdym razem jak przykładał rękę to mała przestawała fikać ;)
Ja się martwię w drugą stronę, piszecie że wasze maluchy aktywne wieczorkami, a nasza mała fika od 6 rano (budzi mnie) do 22-24 wieczorkiem z przerwami po max godzinkę na sen. Zastanawiam się czy wszystko w porządku z maluchem bo bardzo się wierci..

ach! wczoraj byłam w kinie na filmie "Wybuchowa Para" polecam - można się pośmiać :)

Już we wtorek usg i nie mogę się doczekać!! :)
co do rozstępów to jeszcze nie mam nowych i na razie brzucho nie rośnie (94cm na wysokości pępka) ale za to przybrałam kolejne 2 kilo :) Wreszcie mam apetyt! hihi
pozdrowionka
hej dziewczynki nie martwcie się tak bardzo zmianami ciążowymi bo jak sama nazwa wskazuje są tylko ciążowe i miną:-)
owszem nie mozemy sie objadać ale coś słodkiego w pewnych granicach jeszcze nikomu nie zaszkodziło:-)
nie myślcie o dodatkowych kilogramach tylko o tym,że jak jecie coś pysznego to w organiżmie wydzielają się endorfiny(hormony szczęścia)i docierają do maluszka a jak wiadomo szczęśliwa mama=szczęśliwe maleństwo....
Misica ładnie powiedziane:) ja wczoraj kierując sie właśnie zasada szczęśliwa mama - szczęśliwe maleństwo wsunęłam cala tabliczkę czekolady:)
Misica chyba masz rację nie ma sensu martwić się swoim wyglądem i stresować siebie i swoje dziecko.Przecież mnóstwo kobiet urodziło i wyglądają super.Trzeba mieć nadzieję że wróci się do wyglądu sprzed ciąży,a zbędnych kilogramów trzeba będzie się pozbyć.Zastanawiam się tylko czy mój olbrzymi biust wróci do stanu sprzed obawiam się że nie.Dziewczyny które już macie dziecko napiszcie jak było u was.
Sylwia ja w pierwszej ciąży przytyłam 18kg prawie wszystko zeszło po mniej więcej 2 latach, ale było to spowodowane braniem zastrzyków anty Depo Provera i niestety waga szła tak wolno w dół:( Co do piersi u mnie niestety po karmieniu zrobiły się takie jak przed ciążą i bardzo tego żałowałam:)
W zasadzie w obu ciążach poprzedniej jak i teraz czuję się doskonale pod względem fizycznym jak i psychicznym (nawet mając te 18kg na + w pierwszej ciąży). Teraz tez czuję się idealnie, mój wygląd w zasadzie się nie zmienił poza 2kg na + i trochę większym biustem co akurat bardzo mi się podoba i mojemu M również :) Także dziewczyny głowa do góry w ciąży też można wyglądać pięknie tylko trzeba się troszkę przestawić i zaakceptować niektóre fizjologiczne zmiany które właśnie podczas niej zachodzą. Wszystkie te zmiany znikną po porodzie lub po jakimś czasie od niego, no chyba że pojawią się rozstępy to niestety będzie trzeba je zaakceptować.
image
image

image
Poprawiam listę, bo gdzieś wcięło moją córeczkę....

Aniak - 03.12
misica3 -07.12
Anka165 - 09.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
ola_h - 28.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
image

image
ostatnio aktywność mojego maluszka mocno spadła... strasznie zaczynam się tym stresować... ruchy czuje, ale bardzo rzadko i są strasznie słabe...
image
image
Na ostatniej wizycie u gina dr spytała czy czuję ruchy dziecka, odpowiedziałam, że niestety jeszcze nie :( Zaczyna mnie to mocno martwić - rzadnego łaskotania, bulgotania, po prostu nic :( Chyba pójdę na dodatkowe USG sprawdzić czy maleństwo zdrowo rośnie.
image

image

bluebell nie martw się bo ruchy zaczyna się czuć ok 18-22 tygodnia....ja sama dopiero pocułam coś na przełomie 19/20tygodnia......
jeśli bardzo sie denerwujesz to usg nie zaszkodzi..
a poza tym jeżeli macie jakiekolwiek wątpliwości co do ruchów to dzwonicie do lekarza i na hasło nie czuję ruchów bądź ruchy osłabły lekarz ma obowiązek was przyjąć jeśli nie to do szpitala na izbę przyjęć trzeba się udać...
BlueBell nie martw się 17 tc to jeszcze wcześnie na odczuwanie ruchów, każda ciąża jest inna.Ja w pierwszej ciąży ruchy poczułam ok 22tc a teraz w 15tc także na prawdę masz jeszcze troszkę czasu nie zamartwiaj się:)
image
image

image
BlueBell mnie tak samo sie zapytala w 19 TC nic nie czulam zaczelam sie martwic a za kilka dni zaczął sie ruszać ... dziewczyny maja racje 17 tc to za szybko :)
No właśnie sama z siebie się nie martwiłam - tym bardziej czytając Wasze doświadczenia, zmartwiło mnie tylko pytanie lekarki, gdyż zadała je w taki sposób jakby było oczywiste, że już powinnam czuć. Gdy powiedziałam, że nie czuję - nie kontynuowała tematu. Ale wiem, że macie rację - poczekam cierpliwie.
image

image

Blue Bell lekarka pytała bo musi tą informację wpisać do karty ciąży, teraz zapewne będzie pytała co wizytę. Ale wiedz że wszystko jest jak najbardziej ok po prostu jedne kobiety czują ruchy bardzo wcześnie a inne później i stąd takie pytanie ginekologa. Życzę Ci abyś jak najszybciej je poczuła:)
image
image

image
Blue Bell nie martw sie jak ja powiedziałam mojej lekarce w 17tygodniu ze już coś czuje to sie zdziwiła za tak wcześnie:) a teraz to dopiero w 20 tygodniu sama sie zapytała:)
dziś byłam na usg wszystko ok! no i dopisuję moją córeczkę:-)

Aniak - 03.12
misica3 -07.12- dziewczynka
Anka165 - 09.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
ola_h - 28.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
Misica gratuluję i witaj wśród różowych:)
image
image

image
to się dziewczynek namnożyło... :)
image
image
Misica gratulacje córci faktycznie dziewczynek jest o wiele więcej niż facecików.
dziękuję!puki co dziewczynki górą,ale jeszcze kilka z nas nie zna płci...więc proporcja się może zminić...
Misica gratulki córeczki! :)
Ja dzisiaj mam wizyte i usg połówkowe, już nie mogę się doczekać.
Mam nadzieje że z dzidzią wszystko dobrze i lekarz potwierdzi dziewczynke
Pozdrowionka
dziewczyny gdzie kupić tanio akcesoria dla dziecka, smoczki, butelki, itd.
najtaniej to chyba na allegro?!
mi też wszyscy polecali allegro..
dziewczyny, już kupujecie wyprawkę dla Waszych pociech?
image
image
Ja mojej dzidzi nie kupiłam jeszcze nic.Najpierw muszę posegregować ciuszki które dostałam od szwagierki i zobaczę czego mi trzeba.Dostałam i na chłopczyka i na dziewczynkę,ale wiele jeszcze trzeba kupić akcesoria łóżeczko, wózek,fotelik samochodowy itp. itd.... ale kasy na to pójdzie ale cóż to była świadoma decyzja:)
Ja tez jeszcze nic nie kupilam narazie wszyscy mi chca dawac ciuszki musze przebrac.. na zakupy sie narazie nie wybieram, moze po wakacjach:)
Byłam wczoraj u gina, z maluszkiem wszystko dobrze, ja również mam dobre wyniki. Niestety malutka leżała pośladkowo i lekarz nie mógł potwierdzić płci. No i trochę się zawiodłam, spodziewałam się że to bedzie usg w 3D a bylo zwykłe, lekarz kilka razy powtarzał że to bardzo ważne usg i aby mąż był wiec spodziewałam się ze to bedzie w 3d nie pytając nawet.
Takze sama nie wiem czy bede umawiac się w inne miejsce na 3D.
Maluch waży juz prawie 500g :)
Justa może u Ciebie trzeba sie specjalnie umawiać na 3D a jeśli nie zaznaczysz ze ma być 3D to robią normalne tylko dokładniejsze:) moja malutka też leżała tak że nie dało sie na 100% potwierdzić płci ale na 80% dziewczynka i wierzę w to całym serduchem:) moje maleństwo ważyło 330gr w 20 tygodniu ale mam nadzieje ze to nie za mało??? lekarka nic nie mówiła ze to zle wiec to pewnie normalna waga
Twoje maleństwo waży bardzo dobrze :)
Niestety mój lekarz nie robi usg w 3d bo po badaniu się go zapytałam czy takie usg bedzie możliwe. Niestety..nie ma takiego sprzętu :(
justa..najwazniejsze ze z maluszkiem wszystko dobrze, i doskonale cie rozumiem...bo ja mam podobnie i zazdroszcze wszystkim, którzy znaja plec dzidziusia...na oststnim badaniu tez gin. nie chciala powiedziec, ze slabo widac itp..teraz ide dopiero 9.08 i chcialabym usyszec jaka plec dzidziusia...a jak znowu nie?!? pocieszam sie tylko tym, ze z dzidzią wszystko ok...
ps. justa, ktory to dokladnie tydz. ze to juz 500g..rany jak nasze maluszzki szybko rosna :)

ps2. przepraszam, za pytanie...ale tak przegladałam watki i natknęłam się na "starające się" i troszkę mnie to przeraziło:( nie sądziłam,ze az tak trudno zajsc w ciążę :( oczywiscie trzymam kciuki za wszystkie starajace się pary :) .. kto nie chce, niech nie opowiada - dlugo staraliście się o dzidzię ?!
pozdr.:)
W pierwszą ciążę zaszłam w pierwszym cyklu starań, w drugą w 4 cyklu:)

Pocieszę Was albo i nie, że w pierwszej ciąży o płci dowiedziałam się dopiero w 26 tc, w drugiej poszło znacznie szybciej bo w 18:)
image
image

image
Hej, hej!
Ja idę na 4d 5 sierpnia - nie mogę się doczekać i mam nadzieję, że tym razem da się potwierdzić płeć.

No ja starałam się długo, bo 2 lata i zaszłam w ciąże po długim leczeniu i w wyniku inseminacji. Myślę, że dlatego też dużo przytyłam na początku, bo brałam przed zajściem hormony i po zajściu Luteinę.

Niestety bardzo dużo par ma problemy z zajściem...
Nam sie udało w 3 cyklu, bo chyba wtedy przestrzegaliśmy wszystkich zasad starających się:P
Wcześniej to tak na luzie.

A ruchy własnie zaczęłam odczuwać-20tc. :D:D:D
my sie staralismy prawie 2 lata ale tez mialam problemy i musialam sie wyleczyc..
Ja się leczyłam prawie 4 lata na hiperprolaktynemię czynnościową, staraliśmy się o dziecko pół roku, a udało się dopiero po monitoringu owulacji, gdyż raz ją miałam a raz nie. Do zeszłego tygodnia byłam na Duphastonie - tak na wszelki wypadek.
mi w dniu planowanego wyjazdu na urlop powiedzieli ze nie musze juz przychodzić do pracy bo mi nie przedłuża umowy...(bo kryzys)także w drodze na narty podjelismy decyzję o dzidzi. A że akurat miałam tydzień dni płodnych udało się za pierwszym razem :)
właśnie skończyliśmy malować pokoik dla maluszka! jasno zielony (pistacjowy) kolorek :) Jeśli będzie dziewczynka jak powiedział wcześniej lekarz to dodatki będą różowe a jeśli jednak chłopczyk to niebieskie i granatowe hihi :)
My z racji przeprowadzki też już malujemy mały pokoik - w kolorze kości słoniowej, będzie pasowało dla dziewczynki i dla chłopca, resztę dopełnią dodatki :)
image

image

My staraliśmy sie tzn nie zabezpieczaliśmy sie od grudnia ale bez szczególnych starań i w marcu sie udało:) byłam zaskoczona ale i ucieszona ze tak szybciutko:)

a co do remontu to juz tak szybciutko robicie malowanie i remonty? my dopiero we wrześniu planujemy malowanie i kupowanie mebelków...pokoik jasno fioletowy fuksja coś w tych barwach:) jak dla mnie super a ze będziemy w jednym pokoiku z maleństwem to przyszły tatuś chyba będzie musiał zaakceptować te fiolet:) a łóżeczko bym chciała takie w kolorze naturalnego drewna:)
Hej my staraliśmy się o dzidziusia 1,5roku już powoli traciliśmy nadzieję na naturalne zajście w ciążę ale na szczęście udało się.
A u naszego dziecka pokoik będzie zielony groszek (właściwie już jest,musimy tylko odświeżyć kolor) mebelki już też mamy oprócz łóżeczka.Tak naprawdę pokój czeka na dzidziusia już 5lat.
za pierwszym razem udało nam się od razu - ale niestety w 6 tygodniu straciłam ciążę. To nasza druga i starliśmy się o nią dwa miesiące...
Ja jutro wyjeżdżam do Polski... także do usłyszenia za jakiś czas:)
tak nieśmiało się zapytam o nowy wątek:)
image
image
Za pierwszym razem udało się w pierwszym cyklu starań, za drugim razem 8 miesięcy starań.

Dla wszystkich starających - nie traćcie nadzieji - w mojej najbliższej rodzinie jest para, która czekała i starała się o dzidziusia 7 lat, ale się udało, właśnie dwa miesiące temu urodził im się zdrowy chłopczyk.

USG połówkowe 9 sierpnia. Maleństwo kopie często i nie wiem czy to maleństwo schodzi na dół, czy mam skórcze, ale wydaje mi się że to pierwsze. Mały schodzi na dół i naciska na pęcherz - takie mam wrażenie. Brzuch oczywiście w tej sytuacji twardy. Jak myślicie czy to mały tak naciska, czy to skórcze?
Czy któraś z Was będzie rodziła w Redłowie?
image
Sbj ja od wczoraj czuje to samo dzidzia albo schodzi na dol bo tam tez czuje kopanie ale także czuje skurcze mocniejsze lub słabsze ale jednak skurcze i sie zastanawiałam co to;/ ostatnio pani doktor kazała mi brać no spe na takie skurcze bo już wcześniej je czułam ale wyżej i po bokach i biorę 3 razy dziennie ale jak zapomnę to znowu sie pojawiają;/
Dzięki Dagmarka
Troszkę mnie zmartwiłaś, bo teraz nie wiem czy mogę nospę brać bez konsultacji z lekarzem, a wizyta dopiero 9 sierpnia. Ale skąd wiedziałaś, że to jednak skurcze?
image
hmmm ja bym poczekała do wizyty albo zadzwoniła do lekarki jak masz taką możliwość
ja powiedziałam ze czuje pobolewania w podbrzuszu po bokach i na środku i ona spytała czy są tak mocne jak przy miesiączce, powiedziałam ze czasami słabsze a czasami takie ze az muszę sie zatrzymać jak ide lub coś robię i powiedziała żeby brać no spe 3 razy dziennie, mówiła ze to macica rośnie i czasami tak sie kurczy, ale sama bym nic nie brała chociaz podobno no spa jest bezpieczna, juz jak bylam na samym początku chyba w 6 tygodniu w lekarki to mówiła ze jak boli to żeby brać nospe

ale lpeij zadzwonić lub poczekać na usg
Dzięki - zobaczę - narazie te skurcze ustają jak się położę i odpocznę, więc jak się nie nasili to chyba wstrzymam się do wizyty.
image
Jeśli się napina brzuch przy tym to może być skracająca się szyjka... Ja miałam czasami ból jakby mnie ktoś patyczkiem od środka dotykał i czułam jak mi się pęcherz ściąga i to była infekcja układu moczowego...
Michałowa, bardzo dziękuję za gratulację:)
W domu szybko dochodzimy do siebie i mam nadzieje, że za jakiś czas o wszystkim co się wydarzyło zapomnimy :)

Ale też czas szybko leci, Ty już z dziewczynami na półmetku :) teraz to pójdzie z górki :) po 20tyg to czas mi bardzo szybko leciał i aż mi się czasami wydaje, że się nie nacieszyłam ;-) ale ten czas z maluszkiem jest o wiele bardziej interesujący ;-)

Życzę Wam wszystkim lekkich kolejnych tygodni, a potem szczęśliwego rozwiązania :)
image
Dziewczyny co tak cicho u nas?? :)
Piszcie jak się czujecie :)
Ja już na plusie 4kg....w 3 tygodnie hihihi wcinam wszystko!
u mnie narazie jak było 5 kg na minusie tak jest nadal , nawet już sie martwię że nic nie tyje ale lekarz ostatnio mowił ze tak moze być . coś mnie tylko ostatnio tak jakby w pachwinie boli i nie wiem co to , jak wstaje to nie moge kroku dać bo boli , nie wiem czy powinnam udać sie do lekarza czy poczekać za tydzień lekarzowi powiedziec
Witajcie :)

Faktycznie cicho w tym naszym wątku, szkoda, że większość dziewczyn się nie odzywa i nie wiadomo co u nich słychać. Do grudnia to zostanie nas pewnie garstka:( Miało popatrzyć na inne wątki jak dziewczyny się z sobą zżyły, ach tylko po zazdrościć i pogratulować :)

U mnie w tej chwili 2kg na + , w czwartek idę na połówkowe i już nie mogę się doczekać:)

Asienkaj nie przejmuj się tymi bólami bo ja mam identycznie po prostu wiązadła się rozciągają i stąd ten osty ból, ale jeśli mocno Cie to niepokoi zapytaj swojego lekarza będziesz spokojniejsza :)
image
image

image
Asienkaj - to więzadła macicy. Rozciąga się, rośnie i dlatego boli. Powinno niedługo przejść. Mnie bolało parę dni. Podobno to normalne. Jak ból jest b. mocny to weź nospę.

U mnie ok. Maluch ostatnio zrobił się bardziej ruchliwy. I tak jak niektóre w Was, tez mam wrazenie, że jakby niżej kopie.
w czwartek usg - nie mogę się doczekac.

A co do kg...nie wypowiadam sie hehe! Miałam 2 tyg. urlopu i troszkę sobie pofolgowałam, codziennie gofry z bitą śmietaną, lody, pizza itd...oj myślę, że minimum 2 kg podczas tego urlopu przybyło.
Myślę, że ta cisza to chwilowa...w końcu sezon urlopowy. Mam nadzeję, że później będzie lepiej.

Agusia - ja też mam w czwartek połówkowe usg ;-)
Michałowa to trzymam kciuki :)
image
image

image
Cześć dziewczynki ta cisza to na pewno wakacje urlopy,ja teraz też nie mam za wiele czasu by tu zaglądać we wrześniu już będę miała więcej wolnego czasu.
Jeśli chodzi o kilogramy to u mnie już dużo na + teraz nie wiem dokładnie gdyż ważę się u lekarza a wizytę mam 11sierpnia,ostatnio było+7 teraz ze dwa na pewno przytyłam to będzie już z 9 ale już dużo się tych kilogramów uzbierało będę miała co robić po porodzie.
Ja od samego początku ciąży przytyłam 5kg, własnie chcę już sie zapisać na USG połówkowe. Czy połówkowe robicie już 3D?
mama-W
image

[url=http://www.zapytajpolozna.pl] image [/u
U mnie wszelkie pomiary są zawsze robione w 2D a 3D/4D to tak dla rodziców:) W czwartek będę miała połówkowe połączone z 3D i 4 D :) Takie 2 w1 :)
image
image

image
Hej Dziewczynki:) ja wczoraj byłam na kontroli tej nieszczęsnej szyjki ale wszystko oki i na razie nie skraca się więc jestem happy :) to pewnie zasługa leżenia bo bite 10 dni wstawałam tylko do wc :)

Moja dzidzia też jakby bardziej ruchliwa się zrobiła :0

Ja miałam już połówkowe połączone z 4d ale dzidzia trochę dziwnie wyglądała szczerze mówiąc. Lekarka mówiła że to 4d najlepiej w 28 tygodniu wtedy dziecko naprawdę fajnie wygląda :)

A zapisujecie się do szkoły rodzenia ?? może któraś na zaspę będzie chodziła ??
Ja dokładnie tak samo jak Agusia. Idę na usg 4D do innego lekarza, gdyż mój prowadzący nie ma sprzętu takiego, i od razu połączymy to z usg połówkowym.
Idę na usg do dr Małgorzaty Tomczyk-Małatysiak - polecana na forum i przez mojego dr.
Ja tak naprawdę to mam za każdym razem możliwość nagrania badania w 4D, jeśli teraz wyjdzie kiepsko to następne pewnie będą lepsze:) Ale chciałam połączyć połówkowe badanie ze względu bardziej na samo badanie i wynik tych badań niż samo obejrzenie maluszka:) W poprzedniej ciąży płytkę mam z 23 tc i córka wygląda rewelacyjnie:) Być może również zależy to od jakości sprzętu.
image
image

image
Asienkaj ja ma tak samo i byłam u lekarza, usłyszałam że może boleć nawet mocniej i są marne szanse że przejdzie :) Nic złego się nie dzieje, nasze ciałko przygotowuje się do porodu. Mnie boli tak krocze że nie moge nogi do góry podnieść jak się ubieram...Jeśli jednak bardzo Cie to martwi to zadzwoń do lakarza.
Pozdrowionka
asienkaj nic sie nie martw, tak jak dziewczyny piszą, to naturalne choc nieprzyjemne bóle, tez je mialam, wcześniej utrzymywały sie dlugo i były codziennie, teraz rzadziej, ale wczoraj to tak mnie bolało, że chodzić nie mogłam.

Na wagę też już nie chce wchodzić, bo idzie w górę, a brzuch w ostatnim tygodniu tak wyskoczył, że taka mała piłka.

A może by tak jakies spotkanie grudniaczków zrobić, ja proponuję nawet u siebie w ogródku, ale dopiero po 22 sierpnia, bo w przyszłym tygdoniu prawie na dwa tygodnei wyjeżdżam, a od czwartku teraz mam gości. Co myślicie?
image
Jeśli chodzi o USG 3D to własnie sie nad nim zastanawiam. Czy wogole warto juz teraz je robic. No i wiadomo, że cena jest dość wysoka, więc chyba warto poczekać, aż dzidzia bedzie wieksza!?
A jakie jest wrazenie po takim USG??
mama-W
image

ola:
powiem już mając jakieś doświadczenie :)- im jest większa tym mniej widać :( tzn może i lekarz wszystko rozpoznaje i lepiej oceni stan dziecka, ale dla nas - śmiertelników to już efektu takiego nie ma :(
A ponieważ lekarzowi do badania 3d nie jest potrzebne, bo to jakby nie patrzeć - przyjemność tylko dla rodziców, więc najlepiej właśnie w połowie ciąży się na nie wybrać :)
image

Próba dodania suwaczka:D
mama-W
image

Aha, dzieki za podpowiedź.
mama-W
image

ja będe chodziła do szkoly rodzenia na zaspie , za tydzien chcę wziaśc zaświadczenie od lekarza o braku przeciwskazań i wtedy się zapisze bo to juz powoli czas .

Co do spotkania to mogłoby być fajne :) Nie wiem co na to inne dziewczyny .

roche mniej się martwie jak mi powiedziałyście o tych bolach że mogą byc :) za tydzien powiem jeszcze lekarzowi ale już przynajmniej nerwy mniejsze
Sorry mam pytanie, jak z automatu dodać suwaczek? Czy w ustawieniu konta moge go gdzieś wkleić?
mama-W
image

Ja też prawdopodobnie pojdę do SR na Zaspie, albo na Morene. Nie oreintujecie się czy tam są jakieś limity przyjęć? Ile wcześniej trzeba się zapisac?
ps.
suwaczek pomyślnie zainstalowany:D
mama-W
image

Ja chodziłam do SR na Zaspę i byłam bardzo zadowolona :) Limit był tylko na zajęcia praktyczne. Ale z tego co wiem na Morenie są tworzone grupy więc limit jakiś jest.
image
image

image
jejku jak nikt nie pisze to cisza teraz sie można naczytać:) super ze u was wszystko dobrze i dzieciaczki sie ładnie rozwijają:) u nas także dobrze mała kopie a ze ostatnio wsuwam ogromne ilości czekolady to już w ogóle chyba jej sie to podoba:) trochę mnie uspokoiłyście tymi bólami w pachwinach bo ja mam czasami takie bóle ze nie mogę iść;/ ale jak idę wolniutko to nie boli ale cóż takie uroki ciąży:) mówiłam lekarce ale to widocznie więzadła sie rozciągają bo coraz większy ciężar maja do noszenia:)
ja mam dopiero 20 wizytę bo moja pani doktor na urlopie i już nie mogę sie doczekać żeby moje maleństwo zobaczyć!
a co do szkoły rodzenia to wybieram sie na morenę bo tu mieszkam lub do invikty trzeba podzwonić i popytać:)
a no i spotkanko jak najbardziej!
Dagmarka ja też z Moreny :)
image
image

image
Hihi jaki tan świat mały:) jaki ten Gdańsk mały:)
a i zapomniałam wspomnieć ze pojawiły sie u mnie upławy podobno to normalne w ciąży ale sama sie wiem czy sie tym przejmować wizytę mam za 3 tygodnie a nie chce znowu lata po lekarzach i sie okaże ze panikuje a jest wszystko dobrze bo więcej an to nerwów tracę;/ upławy są białe raz ich więcej raz mniej o takim dziwnym ale nie nieprzyjemnym zapachu...chyba poczekam jak sie sytuacja rozwinie bo oprócz tego nie mam ani swędzenia ani nic
No ja jak dobrze pójdzie to też niebawem przeprowadzę się na Morene;)
mama-W
image

Ola h zapraszamy u nas całkiem fajnie na Morenie:)
Potwierdzam :)
image
image

image
No fajnie jakby się udało, miałabym z kim chodzić na zimowe spacerki z dzieciątkiem:D
mama-W
image

Pewnie ja mam nadzieje ze ta zima nie będzie taka mroźna i taka długa jak ostatnia bo w takim wypadku to chyba na pierwszy spacer wyjdę w marcu:) nienawidzę mrozów brrrr, a u nas dużo miejsca na spacerki na szczęście
a ja jestem z Zaspy może ktoś również się znajdzie z tej okolicy ?
Byłam wczoraj na USG i będzie dziewczynka!!! Bardzo sie cieszę! W ogóle wszystko ok tylko nie można było ocenić jeden stópki bo mała siedziała "po turecku" i nie było jej widać - ehc zawsze coś, na szczęcie 9 sierpnia mam USG prenatalne może tam ocenią stópkę... Miała, któras z Was podobnie, że czegoś nie dało sie zobaczyc, mimo starań lekarza?

Aniak - 03.12
misica3 -07.12- dziewczynka
Anka165 - 09.12
Ola77 - 10.12
monika84-10.12
Wiola - 11.12
LidkaJ - 11.12
Linaa - 17.12 - dziewczynka
Malinka0316 - 18.12
Tusia27 - 18.12
queen- 25.12
ola_h - 28.12
Ania1979 - 30.12
BlueBell - 31.12
image
Wow ale dużo dziewczynek się rodzi. Pewnie wasze córeczki beda musiały sie bic w szkole o chłopaków :D
Ciekawe jakie są dane statystyczne jeśli chodzi o ilość noworodków chłopców a dziewczynek.
mama-W
image

http://www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_l_ludnosc_stan_struktura_31_12_2009.pdf znalazłam tylko takie dane, strona 32.
Ogólnie wychodzi na to że kobiet jest wiecej, jednak w wieku 0-4 lat przewazają chłopcy.Czyli od 4 lat chłopców rodzi się jednak wiecej. Ale za to kobiety żyją dłuzej nawet ponad 100lat:D
mama-W
image

Witam ponownie!

Dawno mnie tu nie było. Ja już też mam ok 7-8 kg na plusie ale póki co rozstępów nowych nie mam więc tyle dobrego. Dla dziecka kupiłam już wanienkę i zamówiłam wózek, mąż dzisiaj odbiera mebelki do pokoju więc będzie wielkie skręcanie. Oczywiście dostało mi się od teściowej, że jak to tak szybko nie można bo zapeszę itd. Eh do kościoła co niedziela a zabobony na pierwszym miejscu.
Ja z ciążą mam trochę problemów bo mam skoliozę i skrzywioną miednicę. Brzuch mam już spory i bardzo bolą mnie plecy. No ale właściwie nie to jest najgorsze tylko te bóle w pachwinach! Czytałam że niektóre z Was też je odczuwają. Ja nie mogę podnieść nogi, a jak muszę iść gdzieś dalej to ból jest straszny.
Dzidzia kopie już jak szalona, kopniaki czuje już bardzo silne i widać je gołym okiem , cały brzuch podskakuje. Czasami widać, gdzie się dzidzia ulożyła i brzuch jest przeróżnych kształtów. Na ostatnim badaniu niby na 70% dziewczynka ale i z kalendarza wychodzi chłopiec i z tych kopniaków to sobie z mężem żartujemy czy dziewczynka by tyle siły miała. W piątek kolejne usg to się może okaże. A później 25 w invicta usg 4d. Postaram się też o skierowanie do SR na Zaspie. Chyba tam bym chciała rodzić. Chociaż przed ślubem mieszkałam w Gdyni tam jestem zameldowana i tam bym się czuła bardziej ''u siebie''. Teraz mieszkamy w Straszynie i nikogo tu nie znam i czuje się strasznie samotna :( No nic pozdrawiam Mamusie!
A ja moje kochane jednak miałam dobre przeczucie poleciałam dziś do invikty i sie okazało ze te moje upławy to infekcja;/ skąd sie cholerstwo przypętało to nie wiem ale podobno w ciąży to dość częsta przypadłość i teraz czopki mnie czekają:( ale najważniejsze ze dzidzia zdrowa i druga pani doktor, bo moja na urlopie, potwierdziła dziewczynkę:)
Super, że już tyle z Was zna płeć maleństwa, ja jutro idę na 4D do Doeringa i mam wielką nadzieję też się dowiedzieć kto we mnie mieszka. Pewnie będzie chłopak skoro u Was większość to dziewczynki... chociaż przeczucie mi mówi, że dołączę do Waszego grona :)
image

image

Witam :)

Nasze maleństwo zrobiło nam psikusa....Po standardowym comiesięcznym badaniu, Pani doktor wypowiedziała magiczne słowa " to teraz sprawdzimy płeć dziecka" a nasz szklab jak zaczarowany skrzyzował nóżki i nie dało rady zerknąć... - moje przeczucie jednak podpowiada mi, że będzie chłopak
Dziewczyny może założymy nowy wątek co ? Bo ten strasznie długi :)
image
image

image

Ułożenie pośladkowe

Dziewczyny jak Wasze maluszki są ułożone?...tzn na ostatniej wizycie 28 lipca dowiedziałam się ,że moje dziecię nadal jest ułożone pośladkowo - co mnie martwi - ja nie chcę żadnej cesarki :(
Muszelka jeszcze ma dużo czasu na odwrócenie się :) Moja córka w pierwszej ciąży odwróciła się ok 33tc :)
image
image

image
oby chciało się maluszkowi przekręcić...nie wiem dlaczego ale moja ginekolog powiedziała, że z reguły większośc dzieciaczków jest już na dół główką odwrocona...no i trochę zaczęłam się martwić...
Muszelka byłam dziś na połówkowym moje dziecko leży normalnie nie głową w dół i lekarz mówił, że ma jeszcze sporo czasu:), także na Twoim miejscu bym się nie przejmowała. 19 tc to na prawdę jeszcze wcześnie :)

Usg wyszło bardzo dobrze, żadnych odchyleń od normy :) Malutka waży 480g i mierzy 22cm :)
image
image

image
Dziewczyny! Jaja jak berety!

Dziś byłam na usg połówkowym...Szymon jest dziewczynką!!!! ;-)

Nie mogę w to uwierzyć. Jesteśmy z mężem w mega szoku ;-).

Także muszę się teraz przyzwyczajać do tej myśli, bo poczułam lekkie rozczarowianie.

Najważniejsze, że dzidzia zdrowa. Wszystko pięknie i w normie. Ma długie nogi ;-).

Waży 483 g. i mierzy 22 cm.
Czyli Agusia, idziemy łeb w łeb ;-))).
Tylko mój suwaczek coś za dużo cały czas pokazuje...czas zmienić na różowy ;-D!
He he Michałowa ale numer :-D
image
image

image
To witaj w takim razie wśród różowych :)
image
image

image

hej z ranka

Witam
O ile dobrze pamiętam to asienkaj i dagmarka chętne na spotkanie to się odezwę po 22 sierpnia, bo wcześniej nie dam rady z racji wyjazdów.
Faktycznie bardzo dużo Was z Gdańska. Czyżby Gdynia nie rodziła w tym roku?

Ogólne samopoczucie ok, tylko mały kopie jak najęty i kręci się cały czas - ale to dobrze, ale dla mnie te wakacje też są intensywne.

W poniedziałek USG.

Teraz idę właśnie śniadanko robić bo mamy trzeci turnus najazdu rodziny - przynajmniej jest wesoło.

Pozdrawiam
image

szkoła rodzenia

Hej dziewczyny,

Gdzie wybieracie się do szkoły rodzenia?
Już czas żeby o tym pomyśleć :)
image
W pierwszej ciąży chodziłam na Zaspę do szpitala. Polecam zajęcia bardzo fajne :)
image
image

image
A my już po badaniu - zgodnie z moimi przeczuciami - DZIEWCZYNKA :):):) bardzo się cieszymy! Lekarz nie miał najmniejszej wątpliwości co do płci, z dzidziunią wszystko ok. Teraz jestem spokojniejsza, tym bardziej że doktor przyznał, że na czucie ruchów jeszcze ze 2 tygodnie powinnam poczekać. Uff
image

image

Teraz to mamy myślówkę z imieniem dla małej - w głowie pustka :(

Aha, termin porodu - 2 stycznia, ale jeśli pozwolicie - zostanę z Wami na tym forum bo coś mi się wydaje, że moje maleństwo pospieszy się na świat :)
image

image

Michałowa - niezłą niespodziankę teraz masz. Czyli chyba jednak lepiej za wcześnie się nie domagać od lekarza określenia płci?? Ja umieram z ciekawości, a wszyscy dookoła mnie stopuja, nawet lekarz ostatnio powiedział, że nie jest pewny na 100% więc mi nie powie jaka jest płec dzidzi. Ehhh

No a wątek zawsze powinnien być paromiesięczny, bo pewnie mamy duże szanse spotkać się na porodówce na kimś z listopada albo stycznia:)
mama-W
image

Witajcie dziewczyny!
No to po kolei :)
po pierwsze - gratuluje córeczek!! ale się porobiło hhiihih :) takie niespodzianki
Co do pozycji mojej małej to zdziwiłam się na usg bo córcia leży główką do dołu, jednak lekarz mi powiedział że moze się jeszcze kilka razy obrócic bo ma sporo miejsca.
Co do szkoły rodzenia. Ja również chciałabym na Zaspę. Dziewczyny jak to jest z zapłatą za SR?? Wszędzie się płaci? i ile?Bo ja chodzę prywatnie do gina a nie na książeczkę.
Ach! i nasze spotkanie - jak najbardziej jestem za! :)
Justa ja chodziłam do SR na Zaspie zupełnie za darmo. Miałam skierowanie od lekarza prywatnego z tym, że on jest lekarzem na Klinicznej i nie wiem teraz jak było na skierowaniu. Myślę jednak że takie skierowanie nie ma znaczenia skąd je się ma aczkolwiek nie wiem czy się nie mylę:)
image
image

image
Michałowa ale u ciebie niespodzianka zmiana płci mam nadzieję że już u mnie zostanie to co jest już cztery razy potwierdził chłopczyka ale kto wie.W takim razie gratulacje córci:).
a u mnie jakoś spokojna się córeczka od wczoraj zrobiła , nie wiem czy poprostu cały czas śpi czy co się dzieje , zaczynam się martwić
założylam nowy wątek bo ten już się długi robi http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=175621&c=1&k=16

Do mamuś grudniowych :)

image

Witam wszystkie mamy,oczekujące na narodziny maleństwa! :) Jestem studentką ASP w Gdańsku, od sześciu lat zajmuję się fotografią.

Oferuję Wam swoje usługi w zakresie fotografii ciążowej - romantyczna fotografia z partnerem, sesja podkreślająca Waszą kobiecość, zdjęcia ukazujące radość, która w Was tkwi w oczekiwaniu na dziecko, oraz sesje z dziećmi dla mamuś, które już urodziły swoje pociechy.

Zachęcam do sesji plenerowych, póki jeszcze mamy ciepło i ładnie na dworze (chociaż nie przeczę, że zimą również można stworzyć klimat :) ). Posiadam również własne domowe studio, to też sesje studyjne nie są dla nas problemem. Sama stylizuję, również mogę umalować, ale za dodatkową opłatą proponuję zaproszenie na sesję wizażystki i fryzjerki.

Sesja jest stosunkowo nie droga (biorę pod uwagę, że czekacie na maleństwo i macie teraz inne wydatki (;), jej wynikiem jest około 20 obrobionych w programie graficznym zdjęć i reszta wykonanych w czasie sesji na płytce CD z okładką. Po więcej informacji zapraszam na maila(jbfotograf@wp.pl), gg (2410645) lub tutaj :)

UWAGA!
Info dla mam, które chciałyby wziąć udział w sesji a nie mają środków - AKTY ciążowe wykonuję na zasadzie pozowanie za zdjęcia - nic nie płacisz, pozujesz a później mogę wykorzystać zdjęcia w swoim portfolio.

PROMOCJA!
Dla kreatywnych mam, które mają własny pomysł na siebie -50%!

Pozdrawiam i trzymam za Was kciuki, Jagoda :)
http://www.jbfotograf.pl
...zaczaruj mnie.! Zabiorę i przemycę Twoją tajemnicę...

www.jbfotograf.coml - fotografia artystyczna, konkurencyjne ceny

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

poszukiwany dobry ortopeda (21 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

Dobry ortodonta (30 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

do góry